Vinç valfi kartuşunun onarımı ve değiştirilmesi


Günümüzde bir çok mutfak ve banyo bataryasında kartuş parçalar kullanılmaktadır. Kartuş, içine yerleştirilmiş bir kol vesilesiyle bir su akışında yada soğuk ve sıcak olarak açılır ve kapanır. Kaldırıcı valfler, sızıntı meydana vardığında kartuşları onarım edilebilecek yada değiştirilebilecek şekilde tasarlanmıştır. Vinç vana kartuşu değişimi, tamirciye gerek kalmadan birkaç dakikada ve en kolay aletlerle yapabileceğiniz fazlaca kolay bir işlemdir. Kol valfi kartuşunuzu iyi mi değiştireceğinizi yada yağlayacağınızı öğretmek için bizlere katılın.


Kol valf türleri

Kol valf tipleri

Kartuş valfler piyasada tek kollu ve çift kollu olmak suretiyle iki tipte mevcuttur. Tek kollu vanalarda, vana kolu, su akışını durdurmak yada açmak için kartuşu vana gövdesi içinde yukarı yada aşağı hareket ettirir. Sıcak ve soğuk su akışı bir kartuşa girer ve su sıcaklığı valf kolunu çevirerek denetim edilir. Çift kollu kartuşlu musluklar da benzer bir işleve haizdir, sadece bunlara her biri kendi başına sıcak yada soğuk su akışını denetim eden iki kartuş takılıdır. Bu tip valfte, kol yukarı ve aşağı hareket ettiğinde kartuş döner.

Çoğu zaman musluklardaki su denetim sisteminin türü bir bakışta kolayca belirlenemez. Mesela, tek kulplu bir mutfak musluğunun bilyesi, diski yada kartuşu olabilir. Bununla beraber, çoğu zaman kollu ve tek kulplu kartuş valflerinde, valf açılıp kapanırken kartuşun yukarı yada aşağı hareket ettiğini hissedersiniz. Küresel yada diskli vanalarda vananın iç aksamları açılıp kapanırken dönme yada kayma hareketine haizdir.

Bir çok çift kollu banyo bataryasında bir kartuş bulunur. Her musluk kolunun (sıcak ve soğuk) kendi kartuşu vardır. Musluğun kollarını çevirerek musluk suyunun akışını denetim edebilirsiniz. Oldukça eski iki kollu musluklar kartuşsuz ve kompresyonlu tiptedir. Tazyik valfleri çoğu zaman altında yumuşak kauçuk conta bulunan metal bir deliğe haizdir. İki kollu musluklar sızdırıyorsa, sızıntının soğuk yada sıcak su musluğu ile ilgili olup olmadığını görmek için ilkin sızan suyun sıcaklığını denetim etmelisiniz. Peşinden, kartuşu yalnızca sızdıran taraftan değiştirin yada onarın. Sadece, her iki taraftan da sızıntı olması muhtemeldir ve her iki kartuşu da değiştirmeniz gerekecektir.

Manivela valfi kartuş arızasının emareleri

Süt kartuşunu değiştirin

Kartuşların ömrü çoğu zaman uzundur fakat sonunda değişiklik yapmak zorunda kalırsınız; Şundan dolayı zaman içinde yıpranırlar, çürürler, yırtılırlar, yıpranırlar ve yıpranırlar. Ek olarak, sert sudaki mineral birikintileri kartuşa zarar verir; Netice olarak, musluk sızdırıyor ve musluk kolu kolayca açılıp kapanmıyor.

Süt kartuşunu değiştireli uzun süre olduysa ve aşağıdaki sorunları yaşıyorsanız, kartuşu değişiklik yapma yada yağlama zamanı gelmiştir:

  • Musluk kapalı, sadece bir sızıntı var.
  • Musluk kolu serttir ve açılıp kapanması zor olsa gerek.

Sıcak yada soğuk kartuşlardan birini değiştirmeniz gerekirse, her iki kartuşu da aynı anda değiştirmenizi tavsiye ederiz, bu sebeple kartuşlardan biri arızalandığında, yakın bir gelecekte büyük olasılıkla öteki kartuşu değiştirmeniz gerekecektir. Her iki musluk kartuşunun aynı anda değiştirilmesi paradan ve zamandan tutum sağlar.

Manivela valfi kartuşu iyi mi yağlanır

Süt kartuşunu değiştirin

Kol valf kolları tipik olarak tortu, mineral yada atık birikmesi yada kartuş conta arızası sebebiyle sertleşir. Valf kolu gevşemişse, muhtemelen doğru takılmamıştır yada kol mekanizmasında bir mesele vardır. Bu problemi çözmek için kartuş modeline bağlı olarak kartuşu değiştirmeyi yada onarmayı düşünmelisiniz. Kartuşun modelini belirlemek için ürün kataloğuna yada gövdesindeki sembole dikkat edin. Ek olarak değişik marka armatürlerin parçaları birbirine benzer ve kimi zaman değişik olabilir ve değişik marka armatürler aynı şekilde monte edilemez.

Bazı vana tiplerinin kartuşlarını kolayca çıkarıp içini ve dışını silikon gres ile yağlayabilirsiniz. Silikon spreyler yada yağ bazlı kayganlaştırıcılar kullanmayın; Şundan dolayı kartuşun lastik contasıyla etkileşime girerek valf kolunun yumuşamak yerine sertleşmesine niçin olma ve bunun sonucunda sızıntı yapma olasılığı vardır. Bazı tek kollu valf modellerinde yağlama işe yaramaz ve kartuşun değiştirilmesi gerekir. Manivela valfi kartuşunu yağlamak için aşağıdaki adımları izleyin:

Adım 1: Suyu kapatın

Lavabonun altında bulunan sıcak ve soğuk su vanasını kullanarak su musluğunu kapatın. Lavabonun altında musluk yoksa ana ev musluğunu kapatmalısınız. Peşinden borulardaki fazla suyu boşaltmak için musluğu açın.

2. Adım: Musluk tutamacını çıkarın

Süt kartuşunu değiştirin

Musluk kolundaki paneli bulun ve çıkarın. Plaka, çoğu zaman vida deliğini kaplayan ve soğuk ve sıcak suyun yönünü mavi ve kırmızı olarak gösteren plastik bir parçadır. Plakanın altında bir kare yada Allen vidası bulunur. Vidanın türüne bağlı olarak, açmak için bir Allen anahtarı yada dört taraflı bir tornavida kullanın. Açılıp sıkıldıktan sonrasında kulp çıkarılabilir.

3. Adım: Kartuş kapağını açın

Süt kartuşunu değiştirin

Kartuş kapağı, kol ile valf gövdesi içinde oturan ve çoğunlukla dekorasyon için kullanılan bir parçadır. Kartuş kapağını açmak çoğu zaman kolaydır ve açmak için kolayca saat yönünün tersine çevirebilirsiniz.

3. Adım: Kartuşu tutan somunu açın

Süt kartuşunu değiştirin

Kartuş kapağını çıkardıktan sonrasında, kartuşu tutan somuna ulaşacaksınız. Bu parça çoğu zaman pirinç, çelik yada plastikten yapılır. Bu somunu açmak için bir Fransız anahtarı kullanmanız gerekir. Bazı kollu valf tiplerinde, tespit somunu valf gövdesinin içinde bulunur ve bir Fransız anahtarıyla açılamaz. Bu durumlarda hususi anahtarlar kullanılmalıdır.

Adım 4: Kartuşu çıkarın.

Süt kartuşunu değiştirin

Bunu çoğu zaman elle yada pense ile yapabilirsiniz, sadece kimi zaman kartuş valf parçalarına yapışır ve birazcık kuvvetle çekip çıkarmak gerekir. Armatür ve parçalarına zarar vermemek için, armatürün marka ve modeline gore hususi bir alet kullanarak kartuşu çıkarabilirsiniz.

5. Adım: Kartuşu paklayın ve yağlayın

Süt kartuşunu değiştirin

Musluk borusunun içini inceleyin ve mineral birikintileri görürseniz bu tarz şeyleri bir fırça yada zımpara kağıdı ile paklayın. Musluğun tüm dişlerini ve öteki parçalarını silikon gresi ile yağlayın. Valf tüpü yada kartuş çevresinde conta var ise onu da yağlayın. Gerekirse değiştirilebilmeleri için kartuş da dahil olmak suretiyle musluğun çeşitli parçalarını da deneyin.

6. Adım: Musluğu tekrardan takının

Yukarıdaki adımları tersine çevirin ve musluğu tekrardan takının. Sızıntıyı daha kolay tespit edebilmek için vananın etrafındaki suyu paklayın. Lavabonun altındaki kanatları açın ve doğru yaptığınızdan güvenli olmak için muslukta sızıntı olup olmadığını deneyin.

Bir vinç valfi kartuşu iyi mi değiştirilir

Süt kartuşunu değiştirin

Manivela valfi kartuşunu değişiklik yapma adımları, yukarıda tam olarak açıklanan yağlama adımlarına benzer. Bir kartuşu değiştirirken mühim bir nokta, çoğu zaman gövdeye yerleştirilen modelidir. Yeni kartuş modeli eskisiyle tam olarak eşleşmelidir. Kartuşu değiştirirken yönüne de dikkat etmelisiniz bu sebeple yeni kartuşu aynı şekilde tekrardan takmanız gerekir. Bir çok kartuş, musluk gövdesindeki çentiklere uyan bir yada iki tırnağa haizdir.

Sıkça Sorulan Sorular

Manivela valfi kartuş arızasının emareleri nedir?

Su sızıntısı ve zor açma ve kapama, manivela valfi kartuş arızasının işaretleridir.

musluk kartuşu iyi mi değiştirilir ?

Süt kartuşu, kartuşun tam modeli satın alınarak ve bir tornavida ve bir Fransız anahtarı kullanılarak değiştirilmelidir.



Source bağlantı