İnşaattan demiryolu sektörüne, otomobil ve vapur yapımına kadar pek fazlaca sektörde kolay ulaşılamayan noktaların denetimi ve kontrolü mühim ve zaruri bir sorundur. Hızla gelişen teknolojinin ilerlemesiyle beraber, bu problemi çözmek için araştırma kamerası yada video kapsamı adında olan, gözetleme kamerası yada muayene kamerasının başka bir adı olan bir vasıta buluş edildi. Bu muayene kamerası, kamera merceği ve renkli ekran ile donatılmıştır ve çıplak gözle görülemeyen bölgeleri incelemek için kullanılır.
Tarama kamerası yada video endoskop nedir?
Video endoskop olarak da malum bu kullanışlı alet, bir fiberoskop ve bir boreskop kombinasyonundan oluşur. Bu aygıt, basit kameralarla kolayca ulaşılamayan bölgeleri gözlemlemek ve fotoğraflamak için kullanılan prob başlığında görüntüleme merceği bulunan bir prob ile donatılmıştır.

Probun kamera probu çeşitli yönlerde dönebilme özelliğine haizdir ve bazı durumlarda 140 dereceye kadar görüş açısına haizdir.

Prob kamerasının (proskop) karakteristik özellikleri
- Prob kamerası, 2 ila 30 m içinde çeşitli uzunluklarda tüpler ve 4, 5,5, 5,8, 6, 6,2 ve 10 mm çapında problar ihtiva eder.
- Tüpün geçişini filme alma özelliği
- Muayene kameralarına katı konektörler bağlama imkanı
- Yüksek sıcaklıklara, neme ve toza karşı elyaf direnci
- Yatay, dikey ve kavisli borulardan geçebilme

Prob Kamera İşlevi (Proskop)
Tarayıcı kameralar, görüntüleri görüntülemek için bir USB kablosu kullanılarak bir bilgisayara bağlanır. Bu kameraların bazılarının ekranı yoktur, bu yüzden öteki benzer ürünlere gore daha düşük fiyatlıdır.
Bazı Broskopların kablosuz kabiliyetleri vardır ve görüntüleri görüntülemek için WIFI vesilesiyle bir bilgisayara bağlanabilirler.
Bu aygıt daha gelişmiş türlere haizdir ve Android uygulamasını telefona yükleyerek, fotoğraf yada video kaydı ile aynı anda cep telefonundaki fotoğrafları görüntüleyebilirsiniz. Bazı video teleskopların video kaydetme ve fotoğraf çekme kabiliyetine haiz olduğuna dikkat edilmelidir.
Prob Kamera Uygulamaları
- Kablolama kusurlarını onarın
- Kapsül ve silindirlerin içindeki kaynakların muayenesi
- uyarlama
- tayyare türbinleri
- rüzgar türbinleri
- Demiryolu
- vapur yapımı
- Arabanın içi ve elektronik motorlar

videoskop türleri
kolay dürbün
İlk görsel mikroskobun bir metre uzunluğunda bir tüpü, birkaç büyütme merceği ve birkaç aynası vardı ve görüş açısından aydınlatma, önündeki halojen lamba ile sağlanıyordu. Bugün piyasada bulunan gelişmiş tarama kameraları ile bu tür bir boroskop, cihazların içindeki genel durumu denetlemek için kullanılmaktadır.
minik proskop
Bu tip dürbünlerde oküler yerine kuvars lifli takviye çubuğu kullanılır. Mini teleskobun boyutları 0,5 ila 2,5 mm çapında ve 500 mm uzunluğunda olup, kısa odak uzunlukları ile görüş alanını 30 kata kadar büyütebilmektedirler. Mikroskobun aydınlatması, güç kaynağından gelen ışığın yönlendirilmesiyle sağlanır.
değişken teleskop
Bu periskopun boyu yedek tüpler vasıtasıyla değiştirilebilir ve aydınlatma fiber optik yada halojen lamba ile sağlanır. Bu tip teleskopların çapı 4 ile 15 mm arasındadır ve görüş açısı dik ve yan kapaklar için 45 ile 110 aşama içinde ayarlanabilmektedir.
teleskopik kapsam
Teleskopik teleskop, çubuk ve dışbükey lensleri birleştirerek görüş alanını geliştirir ve görüntüleri yüksek netlik ve kalitede görüntüler. Bu cihazın avantajları içinde lensleri ayarlama ve kapaklarını 360 aşama döndürme kabiliyeti yer alır.
panoramik dürbün
Panoramik dürbün, geniş yüzeyleri incelemek için kullanılır ve 360° görüş alanı ve değişken açılma açısına haiz prizma başlığı, tüm iç yüzeyleri gösterir. Bazı panoramik dürbünler, çoklu mercekler ve büyüteçli aynalarla donatılmıştır ve yüzeyleri 90 metre mesafeden incelemek için kullanılabilir.
Video teleskoplarda ışık miktarı ve parlaklık bilhassa ilgi çekicidir. Işık ne kadar ince olursa, o denli doğru olur. Daha yüksek ışık yoğunluğu cihazın parçalarının erimesine niçin olduğundan ek bir spot ışık kullanılır. Prob kameraları için ışık ve aydınlatma, halojen gaz kabarcığı şekilleri, optik fiberler ve güç kaynakları ile bir ayna, gaz kabarcıkları ve güç kaynağının bir optik fiber sistemi ile birleştirilmesiyle sağlanmaktadır.