Torna hepimiz için en büyük hobilerden biri olabilir ve biri torna tezgahının temellerini öğrenirse bu hobiyi daha güvenli bir halde yapabilir. Kaplar, dekoratif kalemler, şişe kapakları yada oldukca daha fazlasını oluşturmak için masa ayakları, yatak direkleri, merdiven korkulukları yada şifonyer kenarları oluşturmak için temel döndürme teknikleri kullanılır.
Ek olarak bu yazının tek başına tornalamada güvenliğin tüm yanlarını kapsayacağını da altını çizmeliyiz, sadece bir şahıs ahşapla çalışırken tüm bu noktalara dikkat ederse tornalama becerisini geliştirebilir.
Keskin aletler en güvenli araçlardır
Bir nakliyecinin geliştirmesi ihtiyaç duyulan en temel becerilerden biri, tüm aletlerini bileyebilmektir. Kanal açma, kesme, tornalama yada yontma için kullanılan aletler iyi bilenirse, tornalama esnasında kesim daha temiz yapılır ve tornalama esnasında istenen ağaç parçasının sıkışmasına daha azca gereksinim duyulur. Aletler keskinken döndürmek, en keskin olmadıkları zamana bakılırsa daha kolay olacaktır.
Torna takımları en iyi şekilde bir kalemtıraş yada ıslak kalemtıraş ile denetim edilir. Her aletin hususi bir kenarı vardır ve alet bileyicinin dişlileri bu kenarları iyi şekillendirebilir ve keskinleştirebilir.
Çubuğu doğru hızda döndürün
Torna makinesi tarafınca döndürülen kereste de uygun bir hıza haiz olmalıdır. Değişken süratli bir torna, bir tahta parçasını 500 rpm’de maksimum 4000 rpm hıza kadar döndürebilir. Torna tezgahlarındaki genel kaide, tahta parçası ne kadar genişse, hız o denli yavaştır.
Şu demek oluyor ki ince bir tahta parçası (1.30 ile 5 santimetre arası kalınlıkta) 1.500 ile 2.000 rpm içinde bir hızla döndürülebilir (normal olarak uçlarından daha büyük tahta parçaları kesilebilir). Doğal ki, daha kalınca ahşap parçaları belirtilen hızın yarısında döndürülmelidir.
Ellerin yerleştirilme şekli
Tornalama sırasındaki ana noktalardan biri, elleri aletin denetim edilebileceği şekilde konumlandırmak ve parmakların dönüş alanından uzakta olması gerektiğidir. Sağ elle kullanılan torna tezgahları için, sol eli ekip dayanağıyla ve sağ eli ekip tutacağının çevresinde tutmak en iyisidir. Sol elin parmaklarını konumlandırma yöntemi, işaret parmağı aletin altına, öteki parmaklar ise parçanın üstüne gelecek şekilde olmalıdır. Aletin iyi denetim edilebilmesi için sol elin başparmağı da aletin üstüne yerleştirilmiştir. (Yukarıdaki görsel bu mevzuda güzel bir örnek olabilir.)
Solak torna tezgahları da yukarıdaki yöntemi tersten yapabilir.
Alet devamlı aletin desteğiyle temas halinde olmalıdır.
Torna ve tahta parçası üstünde çalışırken, aralarında kullanılan aletler ekip desteğine bağlanarak üstüne yerleştirilmelidir. Güvenli ve parasız torna tezgahı diye bir şey yoktur. İdeal olarak, alet dayanağı ağaçtan ortalama 6,30 mm uzakta olmalı ve kesici takımlar ağaçla temas etmeden ilkin alet dayanağına temas etmeli ve dayanmalıdır.
Ek olarak aletin ahşap ile kesişme noktası ile alet ile destek arasındaki mesafe sınırı olan bir mesafe olmalıdır. Bu iki nokta arasındaki mesafe ne kadar büyükse aleti desteklemek o denli zor olacaktır.
çantayı kullan
Devamlı uymanız ihtiyaç duyulan dönüş güvenliği ipuçlarından biri, tabancanızı devamlı aletin keskin kenarının arkasına ve bir desteğin üstüne yerleştirmektir. Bu tavsiye, söz mevzusu aletin ahşabın büyük bir bölümünü kesmemesi yada daha da kötüsü ahşaba yapışmaması ve aletin torna tezgahının elinden kaymaması için size destek olacaktır.
Dişi yiv benzer biçimde bir aletle kesmeye başladığınızda, aleti desteğin üstünde tuttuğunuzdan güvenli olun ve ayrıca aletin arka kenarını, kesişme noktası topun üstünde yada arkasında olacak şekilde tahtaya yerleştirin, sadece bu durumda aletin gene de kesmediğini de söylemeliyiz. Artı işareti güvenli bir halde oluşturulduğunda, sağ elinizi kullanarak aleti geriye doğru (vücudunuza doğru ve torna tezgahından uzağa) aletin kesici kenarı tahtayla buluşana kadar çekin. Tüm kesme işlemi esnasında gonia ahşaba yakın olmalıdır.
Daima ahşabın yönü süresince kesim yapın
Tornalama yaparken, devamlı ahşabın damarları süresince kesmelisiniz ve kesiciler buna alttan kesme adını verir. Mesela, ahşapta bir oluk oluşturmak istediğinizde, oluğun merkezine doğru kenarlardan kesmelisiniz. Merkezden ve son olarak kenarlara doğru kesmeye sert kesme adı verilir, bu denetim edilmesi zorluk derecesi yüksek ve kolayca aletin ahşabın içine sıkışmasına niçin olabilir (bunun sebebi sert kesme, tabanca ve aletin tahta üstünde eş zamanlı olarak denetim edilmesidir). odun).
Jiletler önde ve kazıyıcılar takip ediyor
Torna, matkap, bıçak ve öteki kesici aletler benzer biçimde aletlerle çalışırken ters vuruş (alet sapındaki el) devamlı forehand’den (alet dayanağındaki el) aşağıda olmalıdır. Bu, aletin devamlı ileri konumda olmasına ve lüzumlu ahşabın iyi kesilmesine niçin olur.
Sadece sıyırıcı ters durumda olmalıdır. Sıyırıcı bıçak benzer biçimde kesmez fakat tereyağı bıçağı benzer biçimde çalışır. Bu şekilde arka el ön elden daha yüksekte olmalıdır, bu sıyırıcının kesici kenarını makine desteğinin altına yerleştirecek ve çoğu zaman odun kesecektir.
Alıştırma neticeleri iyileştirir
Herhangi bir beceride olduğu benzer biçimde, uygulama iyi bir taklitçi yapar. Deneyimli bir uzman devamlı işi kolaylaştırır.
Her aceminin fark etmiş olduğu şey, en mühim güvenlik kavrama ipuçlarına oldukca odaklandıklarıdır. Alet üstündeki bu sapın sağlam ve yönetim edilebilir olması gerekir, sadece ahşaba takılacak şekilde olmamalıdır. Torna tezgahında bir süre çalıştıktan sonrasında çömez tornacı sonunda aletin tutuşunu gevşetir ve ahşabı döndürmek için oldukca daha iyi bir iş çıkarır.
Ek olarak, iyi bir taklitçi olmanın süre aldığını ihmal etmeyin. Bu, uygulama ve sabırla kazanılacak bir beceridir. Sadece torna tezgahında ne kadar oldukca ergonomik yapmış olursanız, işinizin kalitesi o denli süratli artacaktır.