içindekiler
taş tutkalı nedir
Taş yapıştırıcı uygulaması
taş tutkalı iyi mi kullanılır
taş yapıştırıcı çeşitleri
taş tutkalı nedir
Yapıştırıcıların özelliklerini ve kullanım alanlarını da “Tutkal Nedir?” yazımızda ele aldık. Bir şeyleri bir arada tutmanın bir yolu, uzun süredir çeşitli şekillerde kullanılan yapıştırıcıdır. Günümüzde çeşitli tutkal türlerinin üretim teknolojisi büyük ilerleme kaydetmiş ve üretiminde çeşitli tutkal türlerine benzersiz özellikler kazandıran yeni formüller ve malzemeler kullanılmaktadır. Uygulamalarına bağlı olarak değişik yapıştırıcı türleri vardır ve en yaygın kullanılanlardan biri taş yapıştırıcıdır. Taş tutkalı, ilk kalıptan cephelere kadar inşaatın tüm aşamalarında yaygın olarak kullanılan, epoksi yada polyester reçine esaslı iki bileşenli bir üründür.
Yüksek ağırlık ve basınca karşı yapışkan direnci
Büyük ebatlı çimento, beton, her türlü mermer, granit, kuvars, mühendislik taşı ve seramiklerin yapıştırılmasında kullanılan taş tutkalı, epoksi cinsinin mukavemeti polyestere gore daha yüksektir. Polyester taş tutkalı, kullanımdan sonrasında hafifçe bir boyut değişikliğine haiz olacağından, granit, çimento ve yüksek duyarlılık ve el becerisi gerektiren gözenekleri doldurmak için kullanılmasının sebebi budur.
Taş tutkalının avantajlarından biri de soğuk, sıcak, su geçirme benzer biçimde yıkıcı etkenlere ve hava değişikliklerine karşı direncidir.Kuruduktan sonrasında sıfır ile altmış aşama arasındaki sıcaklıklarda direncini korur. Bu yapıştırıcı kuruduktan sonrasında çevresel etkenlere karşı dayanıklı olmasının yanı sıra asit, mazot, petrol, gaz ve yağlar benzer biçimde her türlü kimyasal solventlere karşı da devasa yükseklikte bir dirence haizdir.
Taş tutkalı herhangi bir sıcaklıkta uygulandıktan derhal sonrasında kurur ve kuruduktan sonrasında mukavemeti birkaç kez artar. Anlatmaya gerek yok, bu yapıştırıcı dönme ve zımparalama kabiliyetine haizdir; Bu sayede kuruduktan sonrasında istenilen şekle getirilebilir.
Taş yapıştırıcı uygulaması

Bildiğiniz benzer biçimde bu yapıştırıcının aslolan kullanım amacı taş yapıştırmak fakat bunun haricinde aşağıda belirtilen başka kullanımları da var.
- Fayans, seramik ve çanak çömlek montajı
- Yamaçta tuğla bağlantısı
- Her türlü demirin betona yapıştırılması
- Prekast beton parçaların yapıştırılması
- Her türlü taşın fiberglas ısı yalıtım yüzeylerine yapıştırılması için uygundur
taş tutkalı iyi mi kullanılır
Taş tutkalı iki parçadan oluşur ve orta boy tüp ambalajlarda mevcuttur. Sertleştirici taş tutkalının kalitesinde en mühim etkendir ve adından da anlaşılacağı benzer biçimde tutkalı sertleştirir. Her şeyden ilkin, yapıştırıcı ile çalışan gazların size herhangi bir mesele yaratmaması için iş yerinin uygun havalandırmaya haiz bulunduğunu ihmal etmeyin. Taş tutkalı kullanırken ilk yapılacak şey istenilen yüzeyi hazırlamaktır ve bunun için istenilen yüzey ilk olarak her türlü kir, toz ve tutkalın yapışma enerjisini azaltan her türlü etkenden arındırılmalıdır.
Çimentolu yüzeyler çalışmaya başlamadan ilkin birkaç kez nemlendirilmelidir. Ek olarak işe başlamadan 24 saat ilkin sıvalı yüzeyleri astar ile kaplayınız. Fayanslarda yapıştırıcı kullanmak için balta kullanarak düz olmayan bir yüzey oluşturmanız gerekir.
Tutkal yüzeyini hazırladıktan sonrasında, bir karıştırıcıda iyice karıştırın. Sertleştirici, işe başlamadan çeyrek saat ilkin malzemeye eklenmelidir. Sertleştirici miktarı sakız hacminin %1’i kadardır.
Artık yapıştırıcı kullanıma hazır. Bir fırça kullanarak istenilen yüzeyi tamamen yapıştırıcı ile kaplayın ve taşları yüzeye hafifçe yapıştırın. Taşları yapıştırdıktan sonrasında onları hareket ettirmek için 10-15 dakikanız olacak. Yapışması için taşlara plastik bir tokmakla vurarak yüzeye tamamen yapışmalarını sağlayabilirsiniz.
Taş yapıştırıcısını yüzeylerden çıkarmak için toluen yada aseton kullanılmalı ve su bazlı el temizleyicisi kullanılmalıdır.

taş yapıştırıcı çeşitleri
yapıştırıcı
Duvar tutkalı fazlaca düşük bir kütleye haizdir ve taş parçalarını duvara ve zemine yapıştırmak için en iyi taş tutkalı türüdür. Bu tür yapıştırıcı, inşaatta aşırı yükü azaltmak için çoğunlukla kullanılır. Çevresel değişikliklere karşı direnci devasa yükseklikte olan bu yapıştırıcı, taş haricinde her türlü kiremit ve çanak çömleğin yapıştırılmasında kullanılır.
Tutkal tozu
Tutkal tozu, çimento ve polimer karışımıdır ve siyah beyaz olarak mevcuttur. Bu yapıştırıcı, bir binanın zeminine yada duvarına her türlü taş, fayans, çömlek, seramik, mozaik, tuğla vb. yapıştırmak için kullanılabilir. Tutkal tozu, yüzme havuzları benzer biçimde su ile direkt temas eden yerlerde uygundur ve yüksek yapışma gücü sebebiyle hem yatay hem de dikey yüzeylerde kullanılır.
Tutkal tozunun avantajları
- Yüksek yapışma gücü
- Nemli ortamlarda uygulanabilir
- Hem ince hem de kalınca katmanlarda kullanılabilir.
- kurulum için kafi süre
taş tutkal bakımı
Taş yapıştırıcıyı asla 100°F’nin üstünde saklamayın; Şundan dolayı kimyasal ürünlerin dayanıklılığındaki en mühim unsur gizleme koşullarıdır. Tutkal direkt güneş ışığından uzak serin bir yerde saklanmalı ve her kullanımdan sonrasında kapağı tamamen kapatılmalıdır. Şundan dolayı hava penetrasyonu, yapıştırıcının etkinliğini ve enerjisini yok eder.
Güvenlik ipuçları
- Taş tutkalı kullanırken koruyucu gözlük ve eldiven kullanmayı ihmal etmeyin.
- Ürünü evlatların erişemeyeceği yerlerde, maksimum 30°C sıcaklıkta saklayın.
- Taş tutkalı kullanırken sigara içmekten kaçının ve ısı kaynaklarından uzak tutun.
- İlgili yer yeterince havalandırılmalıdır.
- Yangın durumunda AI yada CO2 gazı kullanın.
- Göz ile teması halinde derhal yüzünüzü yıkayınız.
Piyasada bulunan taş yapıştırıcı çeşitleri

Taş tutkalı parlatma
Jalasanj taş yapıştırıcısı, piyasadaki en iyi taştan taşa yapıştırıcılardan biridir. Glasanj, yapıştırıcı endüstrisinde malum bir isimdir ve birçok uzmanın ilk tercihidir. Bu yapıştırıcı ile bağlantı parçaları içinde en küçük bir boşluk oluşmayacaktır. Parlatma taşı tutkalı bileşenleri içinde polyester, vinil ester, poliepoksi, epoksi, sararma önleyici, su geçirmez ve acele kuruyan solüsyon bulunur. Bu malzemelerin bileşim oranları, tutkalın kalitesi ve saflığı üstünde büyük etkiye haizdir. Bu yapıştırıcının formülleri ve bileşimi benzoil peroksit sertleştirici macun bazında yapılır.
Parlatma taşı tutkalı metal kutularda dökme olarak sağlanır ve mühim pozitif yanları kuruma süresi ve yüksek mukavemettir. Bu yapıştırıcı yüksek mekanik dirence haizdir ve ağır inşaat parçalarının ve prekast beton parçaların montajında kullanılır. Kalenderi yüksek mukavemetli bir inşaat yapıştırıcısına dönüştüren özellikleri, onu aşınmaya ve fazlaca düşük sıcaklıklara karşı dayanıklı kılar.

Raja taş yapıştırıcısı
Piyasada bulunan öteki taş yapıştırıcı çeşitlerinden biri de Raja yapıştırıcısıdır ve benzerlerine gore oldukça iyi bir duruşa haizdir. Bu iki bileşenli yapıştırıcı, polyester esaslıdır ve iyi kuruma süresi, yüksek mukavemeti ve dayanıklılığı sebebiyle fazlaca popülerdir. Raja tutkalı, soğuğa ve sıcağa karşı yüksek bir dirence haizdir ve minik boyut farkı sebebiyle endüstriyel kullanımlarda hususi bir yer bulmuştur. Raja Tutkal, son olarak çevre dostu teknoloji ile yüksek kaliteli Avrupa malzemelerinden yapılmıştır.
Megatit taş yapıştırıcısı
Megatit taş tutkalı, bina içi ve bina dışı her türlü mermer, granit, seramik vb. malzemelerin yapıştırılmasında kullanılır. Bu yapıştırıcı ısıya dayanıklıdır ve asansör çukurları, merdivenler benzer biçimde ortamlarda kullanılır. Megatite iki bileşenli yapıştırıcı, 2, 10 ve 20 kilogram’lık ambalajlarda bulunur ve her türlü beton yüzeylerin yapıştırılmasında, çeşme ve taş süslemelerin montajında, her türlü taşın onarım ve sızdırmazlığında ve daha birçok şeyde kullanılır.
Megapoxy taş yapıştırıcısı
Bu yapıştırıcı Avustralya’da üretilmiştir ve piyasadaki en popüler yapıştırıcılardan biridir. Bu yapıştırıcı litre ve kilogram olarak bulunur ve taş parçalarını demire, betona ve taşa yapıştırmak için kullanılır. Megapox yapıştırıcı 45 dakikada jel aşamasına, 24 saatte ise son sertleşme aşamasına ulaşır. Bu yapıştırıcı öteki kimyasallara karşı oldukça dayanıklıdır ve kuruduktan sonrasında herhangi bir kimyasal değişime uğramaz.
Mika taşı yapıştırıcısı
Bina ve cephedeki taş bölümlerin yapıştırılmasında kullanılan, iki bileşenli, polyester esaslı mika taş yapıştırıcısıdır. Bu tutkal renk kabul etme özelliğine haizdir ve kimyasallara ve 250 dereceye kadar yüksek ısıya karşı direnci yüksektir.
Melika taş yapıştırıcısı
Milica taş tutkalı çimento esaslı, yüksek kuruma kabiliyetine haiz kimyasal ve polimerik katkılar içeren bir üründür. Melica tutkalı renk alma özelliğine haizdir ve devasa yükseklikte mekanik dirence haizdir. Melika taşı tutkalı her türlü kimyasal çözücüye karşı yüksek direnci yardımıyla bir çok yerde kullanılabilir.
Sazokar çevrimiçi mağazası, bir tür yapıştırıcı koleksiyonu topladı. Sitede bulunan yapıştırıcı türlerinin sıralaması şunları ihtiva eder: granül yapıştırıcılar, silikon yapıştırıcı, termal yapıştırıcı, ahşap yapıştırıcı, vakumlu yapıştırıcı, ev tipi yapıştırıcılar, koli bandı, damla yapıştırıcı, 123 yapıştırıcı ve çift taraflı yapıştırıcı. Bu ürünleri online olarak satın almak için Sazokar internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
taş tutkalı nedir
Taş tutkalı, ilk kalıptan cephelere kadar inşaatın tüm aşamalarında yaygın olarak kullanılan, epoksi yada polyester reçine esaslı iki bileşenli bir üründür.
Taşı taşa yapıştırmak için en iyi taş yapıştırıcısı hangisidir?
Jalasanj taş yapıştırıcısı, piyasadaki en iyi taştan taşa yapıştırıcılardan biridir. Bu yapıştırıcı ile bağlantı parçaları içinde en küçük bir boşluk oluşmayacaktır. Parlatma taşı tutkalı bileşenleri içinde polyester, vinil ester, poliepoksi, epoksi, sararma önleyici, su geçirmez ve acele kuruyan solüsyon bulunur.
Taş tutkalının kuruması ne kadar sürer?
10 ila 15 dakika arası. Aksi takdirde, standart miktardan daha azca sertleştirici kullanılmış olması muhtemeldir.