Tahta kaşık yapımı (en iyi ve profesyonel ahşap cilalama hilesini seçmek)


Tahta kaşık yapmak çok fazla alet ve malzeme gerektirmez. Bu cihazı yapmak için çok para harcamak gerekmiyor. Diğer birçok ağaç işleme projesinde olduğu gibi, başarının ilk ve en önemli koşulu beceriniz ve bir çalışma aleti kullanma becerinizdir. Profesyonel alet ve makineler kullanarak tahta kaşık yapabilmenize rağmen bu iş en basit aletlerle ve çok az para ve zaman harcayarak da mümkündür. Bu yazımızda tahta kaşık yapmanın yollarından bahsediyoruz. Ayrıca size basit bir el yapımı tahta kaşık yapmayı da öğreteceğiz.


Tahta kaşık yapma yöntemleri

Tahta kaşık yapmanın farklı yolları vardır. Tahta kaşık yapmanın seçimi tamamen elinizdeki alet ve olanaklara bağlıdır. En hızlı ve en doğru yol, bir tahta kaşığı CNC işlemektir. Makineye kaşık tasarım dosyasını vermeniz yeterli en kısa sürede sizin yerinize yapacaktır. Son olarak, kusurları ve olası sorunları gidermek için kaşığın gövdesini zımparalayın. Endüstriyel tahta kaşıklar da aynı şekilde yapılır. Ahşap işçiliğinde pratik bir araç, bir parmak veya minyatür değirmendir. Parmak kıyma makinesi ile tahta kaşık yapmak ahşap oyma işlerinizi oldukça kolaylaştırır.

Herkes makine ile tahta kaşık yapamaz; Ama çok az araçla ve sadece birkaç basit aletle güzel ve işlevsel bir kaşık yapabilirsiniz. Ardından, yuvalı bir tahta kaşık ve diğer bazı ağaç işleme aletlerini nasıl yapacağımızı öğreneceğiz. Bu yöntemin marangozlukta ve ahşap parça yapımında uzun bir geçmişi vardır. Profesyonel alet ve makineler kullanmadan elle tahta kaşık yapmanın, ağaç işleme aletlerinin nasıl kullanılacağına dair yeterli beceri ve bilgi gerektirdiğini unutmamalısınız. Aksi halde yaptığınız işin sonucu pek hoş olmayabilir.

Tahta kaşık yapmak için gerekli aletler

Bu proje birkaç ahşap işleme aleti kullanılarak yapılır:

  • oyma bıçağı;
  • Testere yayı
  • Mağara 7 ve 12 mm
  • Banyo takımı rendesi
  • diri odun

Tahta kaşık yapmak için en iyi ağaç

Tahta kaşık yapmak için herhangi bir ağaç kullanabilirsiniz, ancak güçlü ve sağlam ağaç kullanılması önerilir. Sert ağaçların daha yoğun bir dokusu vardır ve bu özelliği daha az nem emmelerini sağlar. Ahşabın dokusu ne kadar yoğunsa, gözenekler o kadar küçüktür. Ceviz ve akçaağaç gibi ağaçlar uygun seçimlerdir. Bu tür ahşaplara erişim de kolaydır.

El yapımı tahta kaşık

Kaşık tasarımınızı yazdırdıktan sonra ahşabın yüzeyine yerleştirin. Ardından, ahşap yüzeyine aktarmak için bir oyma bıçağını spatula tasarımının etrafında sürükleyin.

Tahta kaşık yap

Bir sonraki adımda şerit testere veya dairesel testere kullanarak desene ve tasarıma göre kesmeye başlayın. Kaşığın altı hafif kıvrık kesilirse sorun olmaz çünkü kaşığın çoğu yeri, özellikle de altı tıraşlanmış olacaktır.

Tahta kaşık yap

Kesimden sonra testere ile kesimleri düzeltmeye başlayın ve tasarımın hatlarına yaklaşın.

Tahta kaşık yap

Bir sonraki adımda kaşığın içi boş kısmını şekillendirmeniz gerekiyor. Çukurların orta çizgisi boyunca birkaç yarık yapın ve bunları her iki tarafta merkezden dışarı doğru hareket ettirin. Kısa ve sığ kesimler yapmak en iyisidir. Çok fazla tıraş olmamak için bu adımları dikkatlice izleyin.

Mağarada tahta kaşık yapmak

Bu noktada kaşığın orta kısmını kazıyın. Kısa çapraz kesimler yaptıktan sonra dikkatlice ve yavaşça döndürün. Bir kerede çok fazla odun kesmeye çalışmayın. Çünkü ahşapta çatlaklara neden olabilir.

Mağarada tahta kaşık yapmak

Kenarlardan merkeze doğru oymaya devam edin ve kaşığın boşluğunu derinleştirin. İstediğiniz derinliğe yaklaştığınızda, kaşık oluğunu pürüzsüz ve temiz hale getirmek için hassas kesimler yapmayı deneyin. Bu noktada çukur ne kadar düzgün ve temiz olursa, son zımparalama aşamasında o kadar kolay olur.

Tahta kaşık yap

Şimdi kaşığın altını yuvarlama zamanı. Bu amaçla güvercin kanadı rendesi en iyi araçlardan biridir. Uyumlu bir planya kısa sürede büyük miktarda odun kesebilir. Bu alet ahşabı yuvarlamak için çok uygundur. Ancak, birçok kişi bu araca aşina değildir ve atölyelerinde yoktur. Güvercin kanadı rendeniz yoksa törpü de kullanabilirsiniz.

Tahta kaşık yap

Kaşığın tabanının kenarlarında açılı kesimler yaparak kaşığın altını yuvarlamaya başlayın. Kaşığın altı yuvarlak olana ve kaşığın içbükey kısmının kalınlığı baştan sona aynı olana kadar kesmeye devam edin.

Artık ana kısım tıraşlanıp kesildiğine göre, yüzeyini tamamen düzeltmeniz gerekiyor. Kaşığın tabanının düzgün bir şekle sahip olması için keskin köşeleri ve kenarları bir törpü veya çubukla düzeltin.

Tahta kaşık yap

Şimdi kaşığın sapı üzerinde çalışma zamanı. Bu noktada gamzenin sapa takıldığı yer kalındır, daha ince olması gerekir.

Tahta kaşık yap

Ardından kaşığı ters çevirin ve içi boş kısmı masaya sıkıca yapıştırın. Kaşığın sapına ön şekil vermek için güvercin kanadı rendesi veya sert tahta kullanın. Kaşık sapını yuvarlak ve biraz ince yapmalısınız. İşiniz bittiğinde, her şeyin aynı olduğundan emin olmak için kaşık sapının görünümüne bakın.

Tahta kaşık yap

Bu noktada kaşığınız şöyle görünmelidir:

Tahta kaşık yap

Şimdi zımpara zamanı. Kaba zımpara kağıdı ile başlayın, örneğin 80. Ardından yüzeyi daha yüksek numaralarla düzeltin. Zımparalama işlemi sırasında mutlaka maske ve eldiven kullanın. Zımparalarken keskin kenarları çıkarın. Ardından 120-zımpara kağıdı kullanın. 120 kumu bitirdikten sonra kaşığın yüzeyi daha ince ve pürüzsüz olmalıdır. Ardından 220-zımpara kağıdına geçin.

Tahta kaşık yap

Kaşığın tüm yüzeyi 220 grit ile zımparalandıktan sonra lifler tabiri caizse kaldırılmalıdır. Başka bir deyişle, kaşığın yüzeyini, ağaç liflerinin yükselip düşmesi için ıslatın. Daha sonra bunları zımpara kağıdı yardımıyla çıkarın. Bu, yüzey ıslakken ağaç liflerinin yükselmesini ve kaşıkta kabarmasını önleyecektir. Ahşabın damarlarını kaldırmak için bir kağıt havluyu ıslatıp kaşığın yüzeyine sürebilirsiniz. Kaşığın yüzeyi kuruduktan sonra 220 numara zımpara kağıdı ile kaşık yüzeyini tekrar parlatın. Ardından 320 grit zımpara kağıdı kullanın. Bu görevleri tamamladıktan sonra kaşığın yüzeyi çok pürüzsüz olmalıdır.

Tahta kaşık yap

Bu adımları tamamladıktan sonra kaşığın yüzeyini boyamaya çalışmanız gerekiyor. Tek önemli kriter, boyanın gıdaya uygun olması gerektiğidir. En kolay ve en uygun seçenek mineral yağ kullanmaktır. Bu yağlar bulunur ve güzel bir görünüm verir. Ceviz yağı ve keten tohumu yağı da uygun seçenekler olabilir (parlatıcı yağı veya cila gibi maddelerin bu iş için uygun olmadığını unutmayın).

Tahta kaşık yap

Bunun için kaşığa bir miktar yağ dökün ve tüm yüzeylerine sürün. Ardından emmesi için birkaç dakika bekleyin. Bundan sonra fazla yağı silebilirsiniz. Biraz daha koyu bir yüzey rengi istiyorsanız veya daha fazla yağ sürmek istiyorsanız, isterseniz devam edip bir kat daha yağ uygulayabilirsiniz.

Tahta kaşık yap

Son olarak, tahta kaşıkların saklanması ile ilgili birkaç önemli noktayı aklınızda bulundurun:

1. Tahta kaşığı suda uzun süre bırakmayınız.

2. Tahta kaşığı elde yıkayınız ve asla bulaşık makinesine koymayınız.

3. Tahta kaşık tekrar kurumaya başladığında yüzeyi tekrar yağlayınız. Bu, dayanıklılığını arttırır ve su emilimini azaltır.

Sıkça Sorulan Sorular

Tahta kaşık yapmak için hangi ağaç uygundur?

Çam, ceviz, akçaağaç, meşe gibi ağaçlar tahta kaşık yapmaya uygundur.

Çapaklı bir tahta kaşık nasıl yapılır?

Odunu karıştırmak ve tahta kaşık yapmak için bir mini değirmen veya parmak değirmeni kullanılabilir.

Yapışkan kağıt



Source link