Silikon kalıp yapımı öğretici [بصورت تصویری]


Kuyruk silikon kalıbı iyi mi yapılır?

Bu yazıda silikon kalıp yapım yöntemi en kolay şekilde gösterilmektedir. Başlamadan ilkin bilmenizde fayda olacak mühim şey, bu tür silikon kalıpların cilt ve besin için güvenli olmadığıdır; Bundan dolayı, mesela jöle yada çikolata için bir kalıp yapmayı planlıyorsanız, besin açısından güvenli kalıplama şekilleri kullanmalısınız.


Silikon kalıp yapmak için lüzumlu malzemeler:

  • su
  • Mavi bulaşık deterjanı
  • %100 silikon
  • kase yada kova
  • silikon tabancası
  • bıçak ve makas
  • kağıt bant
Ek olarak okuyun: Sıvı tutkal türleri ve kullanımları

İlk adım: katalizör çözeltisinin yapılması

Bir katalizör çözeltisi yapın

Su ve bulaşık deterjanını birleştirerek bir silikon katalizör çözeltisi yapın. Bulaşık deterjanındaki gliserin, silikonun kuruma sürecini hızlandırır.

Bulaşık deterjanı ile silikon kalıp yapın

Su bazlı bulaşık deterjanı kullanılmasının sebebi ise ne kadar su eklendiğinin daha çok bilincinde olmanızı sağlamasıdır. Bu solüsyonu yapmak için ½ bardak bulaşık deterjanı ile 8 bardak suyu karıştırın.

İkinci adım: silikon kuyruğun uyarılması

silikon stimülasyonu

Silikon tüpün ucunu kati ve tabancanın içine yerleştirin. Solüsyonun içine istenen nesneyi kaplayacak kadar silikon dökün.

Üçüncü Adım: Silikon Kuyruğu Hazırlayın

Evde silikon kalıp yapın

Ellerinizi solüsyona koyun ve silikonu tutun. Bir top haline getirin ve hamur harcı şeklinde yavaşça yoğurun.

Eğimli bir silikon kalıp yapın

Malzemenizi aldığınızda ve birazcık sertleştiğinde, istediğiniz nesneyi içine koymanın zamanı geldi.

Aynı şekle haiz bir şablon oluşturmak için istediğiniz herhangi bir tasarım örneğine haiz olmalısınız. İstediğiniz tasarımın bir modeli yoksa CNC, 3D yazıcı yada…

Adım 4: Malzemede sızıntı olmadığından güvenli olun

Dikişsiz silikon kalıp

Malzemenin eksiz olmasını sağlamanın en iyi yolu, gövdeyi kalınca bir silikon tabakası ile kaplamaktır. Bu kalıplama yönteminde dinozorun yüzeyi 12 mm genişliğinde silikonla kaplanıyor.

Silikon kalıp uygulaması

Resimlerde de görebileceğiniz şeklinde dinozorun yarısı kalıplanmıştır. Silikon kalıbı heykeli kolayca çıkarabileceğiniz şekilde yapmalısınız.

Beşinci adım: kurutma

Silikon kalıbı kurutun

Kalıp kurutma aşaması ortalama 1 saat sürer. Heykelin kururken içeride kalmasına izin verin. Tamamen katılaştığında ve yapışkan olmadığında, heykelciği içeriden yavaşça çıkarın.

Kalıbı bir kağıt kaseye yerleştirdiyseniz, kaseye yapışmaması için kaba birazcık su ve bulaşık deterjanı dökün.

Silikon kalıp kurumadan oldukca güzel kokmaz; Bundan dolayı, bunu iyi havalandırılmış bir alanda yaptığınızdan güvenli olun.

Kalıp yapım yöntemi

Altıncı Adım: Formu kullanın

Kalıbı reçine heykelcik ve çelenk yapmak için kullanmak istiyoruz. Reçine kurumaya başlayınca içine 3 tane LED yerleştiriyoruz.

Silikon heykel yapmak
Ek olarak Okuyun: Ahşap ve Reçine Kolye Iyi mi Yapılır

Polimer kullanarak eğimli bir silikon kalıp yapmak

Şekillendirmeden sonrasında bu kalıp, yeni ham polimer kili yada öteki türde malzemeleri oluşturmak için kullanılabilir. Polimer kil, doku olarak malum sığ kalıpları yapmak için de kullanılabilir. Polimer kil kalıplarının iyi mi yapıldığını öğrenmek için bizimle kalınca.

İlk olarak, polimer kili yumuşatmanız gerekir. Bu ısı ve yoğurma gerektirir. Polimer yumuşadıktan sonrasında ufak toplar halinde yuvarlayın ve peşinden topları istenen şekillere dönüştürün.

Kalıp yapım yöntemi

Gerekirse şablon yapıştırma işlemi yapın. Kalıp yapışmasını gidermek için birçok araç-gereç kullanılabilir; Sadece bunun için bir çok vakit nişasta yada su kullanılır.

Nişasta (yada bebek pudrası %100 nişasta): Nişastayı yumuşak bir fırça ile kalıba gösterim ve nişasta tozunun çatlaklarda kalmaması için kalıbın üstüne yeterince fırçalayın.

su: Kalıbın üstüne hafifçe su püskürtün.

metalik kağıt: Metalik kağıdı şablona yapıştırın, sadece bu yöntemin şablonun rengini bozabileceğini ihmal etmeyin.

yağ: Mineral yağ kili kayganlaştırır. Armoral sprey de etkilidir fakat içindeki silikon boyanın kile yapışmasını engeller.

İstediğiniz nesneyi polimer kil toplarına sıkın ve dışarı çıkarın. Nesne yüksek ısıya dayanma özelliğine sahipse, onu kalıptan çıkarmaya gerek kalmamıştır. Sadece kalıp çoğu zaman tek başına fırına yerleştirilir.

Kalıp yapım yöntemi

Ham kalıpları fırın tepsisine yerleştirin. Kalıp düz değilse, buruşuk bir kağıt havlu yada nişasta tozu üstüne yerleştirin.

Kalıp oldukca inceyse kağıt havluyla doldurun. Polimer kil birazcık ısı ile yumuşar ve ince parçalar bükülebilir, bunu içini doldurarak önleyeceksiniz.

Kalıp yapım yöntemi

Kalıpları, tercihen bir fırın termometresi ile evvel ısıtılmış bir fırına yerleştirin. Polimer kil kalıplarının bir çok 275°F yada 265 ila 325°F’de pişirilir; Fakat gene de, bu polimer kilin markasına bağlıdır. Pişirme esnasında kalıp kararabilir. Fakat işin kalitesinde karanlığın o denli da önemi yok.

Kalıp yapım yöntemi

Kalıbınızın kalınlığına gore fırın saatini 20 ila 45 dakikaya ayarlayın. Polimer kil, sıcaklığı yükseldikçe güçlenir.

Kalıp yapım yöntemi

Kalıbı fırından çıkarın ve kurumaya bırakın.

Sıkça Sorulan Sorular

Silikon kalıp yapmak için hangi malzemeler gereklidir?
Su, mavi bulaşık deterjanı, %100 silikon, kase yada kova, silikon tabancası, bıçak, makas ve kağıt bant

Silikon kalıp yapışması iyi mi giderilir?
Kalıp yapışmasını gidermek için birçok araç-gereç kullanılabilir; Sadece bunun için bir çok vakit nişasta yada su kullanılır. Nişastayı yumuşak bir fırça ile kalıba sürün ve nişasta tozu boşluklarda kalmayacak şekilde kalıbın üstüne yeterince fırçalayın.

Yapışkan kağıt



Source bağlantı