Seramikten kaynak lekeleri iyi mi çıkar?
Kaynak esnasında evde, atölyede, emek harcama ortamında vb. seramik yada fayansların üstüne sıçrayan kaynak sızabilir ve kaynak çamuruyla yanabilir. Bunun olmaması için ilk olarak dikkatli olmalısınız sadece bu şekilde bir sorunla karşılaşırsanız umutsuzluğa kapılmayın; Şundan dolayı seramik karolardan kaynak lekesini çıkarmak değişik yöntemlerle mümkündür. Başlangıçta, kaynak noktasını çıkarmaya çalışın ve karo yüzeyini mümkün olduğunca paklayın ve arkasından ince zımpara kağıdı ile zımparalayın. Seramik karolardan lehim lekelerini çıkarmanın yolları için bizimle kalınca.
Doğal ki, seramik yada fayansınızdaki lehim lekesini çıkaramıyorsanız, karoyu değiştirebileceğinizi ihmal etmeyin. Bunun için ilk olarak fayans kesmeyi öğrenmelisiniz. Aşağıdaki yazı, ziyan olmuş fayans yada seramikleri en kolay şekilde çıkarmanıza destek olacaktır.
Fayanslardaki lehim lekelerini kabartma tozu kullanarak çıkarın
Ilkin bu yöntemi kullanmak daha iyidir ve işe yaramazsa daha kuvvetli yöntemlerden yardım alın. Yanık üstüne 1 yiyecek kaşığı (14 gram) kabartma tozu dökün. Yanık miktarı fazlaysa ve bir kaşık kafi gelmiyorsa yanık yerinin yüzeyini iyice kapatacak şekilde bir kaşık daha ekleyebilirsiniz. Lehim noktasına kabartma tozu gösterim. Kaynamaya döktüğünüz kabartma tozu tabakasının ortalama ½ inç (0,5 santimetre) genişliğinde olması en iyisidir. Bu, sivilceleri çıkarmanın oldukça rahat ve nazik bir yoludur.

Kabartma tozuna 1 yiyecek kaşığı (15 ml) soğuk su ilave edin ve macun kıvamına gelene kadar iyice karıştırın. 1 çorba kaşığından fazla karbonat kullandıysanız, aynı oranda su eklemelisiniz. Su ve kabartma tozu karışımı oldukça gevşek yada sulu ise, birazcık kabartma tozu ilave edin ve tersi, karışım oldukça kuru ise, bir macun oluşturmak için birazcık su ilave edin. Hemen sonra bir fırça yada yumuşak bir diş fırçası kullanarak, macun karışımını orta el basıncıyla ve dairesel hareketlerle 2 ila 3 dakika yada kir tamamen çıkana kadar uygulayın.
Yumuşak bir fırçanız yada diş fırçanız yoksa bulaşık süngeri kullanabilirsiniz. Bulaşık deterjanı yada oldukça pürüzlü malzemelerin kullanılmasının seramik yada fayans yüzeyini çizebileceğini ihmal etmeyin.
Macunu nemli bir bez yada süngerle çıkarın. Bunu yapmak için ilkin bir bez yada süngeri temiz suyla ıslatın ve fazla suyu tamamen çıkarmak için iyice sıkın. Bir sonraki adımda yapılandırmayı silin. Macun miktarı fazla ise süngeri yine sudan geçirin, durulayın ve arkasından silin.

Macunu kaynak noktasından çıkardıktan sonrasında, lekenin kaybolup kaybolmadığını deneyin. Lekenin bir kısmı çıkarılmışsa, karo yüzeyi tamamen temizlenene kadar bu yöntemi tekrarlayın, aksi takdirde daha kuvvetli bir yöntem kullanmalısınız.
Zımpara kağıdı ile seramik üstündeki lehim lekelerini çıkarın

Kaynak noktasını dairesel hareketlerle zımparalamak için 220-zımpara kağıdı kullanın. Bu yöntemde karoların yada seramiklerin üst tabakasının bir kısmı fiilen zımparalandığından, bu en iyi şekilde, seramik parmağın işaret parmağı ve ortası kullanılarak hafifçe ve eşit basınçla zımpara kağıdı kullanılarak kafi duyarlılık ve özenle yapılır.
Bu vazife için elektrikli zımpara kullanmayın.
Fayans yada seramik yüzeydeki lehim lekesini çıkardıktan sonrasında, yüzeyi 400-zımpara kağıdı ile tamamen pürüzsüz ve muntazam hale gelene ve zımpara izleri giderilene kadar zımparalayın. 400-grit zımpara kağıdını kullandıktan sonrasında emek harcama yüzeyinin hala pürüzlü ve pürüzlü bulunduğunu düşünüyorsanız, 400-grit zımpara kağıdını suyla ıslatın yada karo yüzeyini daha ince 600-grit zımpara kağıdı ile yine zımparalayın.

Zımparalamayı bitirdikten sonrasında, seramik yada fayans yüzeyini iyice paklayın ve arkasından temiz bir bez kullanarak yüzeye birazcık fayans cilası uygulayın. Cilayı uyguladıktan sonrasında karoları temiz bir bezle tamamen emilene kadar dairesel hareketlerle ovun. Emek harcamayı tamamladıktan sonrasında karoların yada seramiklerin görünümü hala bulanıksa, bu adımı tekrarlayabilirsiniz.

Kaynak noktasını yukarıdaki yöntemlerle çıkaramazsanız, değişiklik yapmak en iyisidir. Fayansları değiştirebilmek için onları iyi mi kuracağınızı bilmeniz gerekir. Seramik karoların iyi mi döşeneceğini öğrenmek için aşağıdaki makaleyi okuyun.
Umarız bu makaleyi okuyarak seramik üstündeki lehim lekelerinin iyi mi çıkarılacağı hakkında genel ve yararlı bilgiler edinmişsinizdir. Bu makaleyle ilgili herhangi bir deneyiminiz yada sorunuz var ise, yorum bölümünde bizimle paylaşın.
Sıkça Sorulan Sorular
Beyaz sirke seramik üstündeki lehim izlerini gidermek için kullanılabilir mi?
Bunun için yarım bardak beyaz sirke, çeyrek bardak karbonat, bir bardak amonyak ve dört litre sıcak suyu bir kovaya döküp karıştırmanız gerekiyor. Hemen sonra bir sünger kullanarak istenilen bölgeye uygulayın ve son olarak seramik yüzeyi su ile yıkayıp kurulayın. Bu solüsyonu kullanırken eldiven ve maske kullandığınızdan güvenli olun.
Fayanslardaki kaynak lekelerini gidermek için döşeme yöntemi uygun mudur?
Aslına bakarsak bu yöntem, profesyonellerden yardım almanız gerekmesi ve oldukça sayıda seramik karonun temizlenmesi için uygun olması farkıyla zımparalamaya benzer.
Postab zımpara kağıdı nedir?
Pusab zımpara, su geçirmezliği ve yüksek esnekliği sebebiyle su geçirmez zımpara yada su deri zımpara olarak da adlandırılan yaygın olarak kullanılan bir zımpara türüdür. Seramik karodaki kaynak noktasını temizlemek için Postab 400 zımpara kağıdı kullanın.