Epoksi reçine ve ahşap yapmayı öğretmek
Reçine Nedir makalesinde değişik reçine türlerini tanıttığımız için, epoksi reçine birbiriyle birleştirildiğinde katı, parlak ve dayanıklı bir araç-gereç oluşturan iki bileşenli bir sıvıdır. Bu araç-gereç ahşabın yüzeyini kaplamak ve koruyucu bir katman oluşturmak için idealdir ve çeşitli işlerde kullanılır.
Bir ahşap yüzeyi epoksi ile kaplamak için reçineye, sertleştiriciye ve bu iki malzemeyi birleştirmek için aletlere ihtiyacınız vardır. Reçinenin tamamen kuruması uzun süre alsa da ahşaba uygulanması oldukça kolay ve hızlıdır.
Ahşap yüzeyi zımparalayarak hazırlayın
Ilk olarak, pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için ahşabın yüzeyini iyice zımparalamanız gerekir. Ahşabın yüzeyi oldukça pürüzlü ise 120 ile 220 içinde sertliğe haiz zımpara kağıdı kullanılmalıdır.Ahşap yüzeyinin zımparalanması epoksinin ahşabın dokusuna kolayca nüfuz etmesini elde etmiştir.
tavsiye: Ahşabın damarı ile aynı yönde zımparalamamaya dikkat edin.
Ahşap yüzeyi paklayın
Zımparalama adımını tamamladıktan sonrasında, ahşap yüzeydeki tozları paklayın. Bunun için mikrofiber bir bez kullanmak ve gerekirse hafifçe nemlendirmek en iyisidir. Bundan sonrasında ahşap yüzeyin iyice kurumasını bekleyin.
tavsiye: Gerekirse, fazla tozu temizlemek için elektrikli süpürge yada diş fırçası kullanın.
Bir sonraki adımda, epoksinin yere yada masaya dökülmesini önlemek için ahşabı ters çevirmeniz ve işin arka kenarlarını maskeleme bandı ile boyamanız gerekir. Yapıştırıcıyı uzunluk, genişlik ve kenarlara sıkıca yapıştırmanız yeterlidir.
Tezgah yüzeyini plastikle kaplayın

Mutfak, masa yada masa benzer biçimde düz bir yüzey seçin ve masa örtüsü yada kalınca plastikle tamamen örtün; Bu, masanın zarar görmesini önleyecektir. Tezgahı kaplamak için plastik kullanıyorsanız, ressam bandıyla yerine bantlayın. Ek olarak, kendinizi bir katmanla sınırlamamak ve masaya birkaç kat hamur harcını yaymamak daha iyidir.
Daha çok kesinlik için tahtayı destek sunar üstüne yerleştirin, bu amaçla boya kutuları yada metal kutular benzer biçimde şeyler kullanabilirsiniz.
Epoksi reçine ve ahşap yapmayı öğretmek

epoksi bileşik
Reçine ve epoksi oldukça keskin bir kokuya haizdir, bundan dolayı ilk aşamada epoksiyi karıştırmak için iyi havalandırılan bir ortamda ve tozdan uzak olmanız gerekir. Reçine ve epoksi ile havadaki toz, reçinenin şeffaflığını kaybetmesine niçin olur.
Ek olarak, daha iyi sonuçlar için, epoksiyi soğuk bir ortamda yada 18°C’nin altındaki bir sıcaklıkta birbirine karıştırmayın.
Epoksi geliştirilmiş bir reçine türüdür. Doğrusu epoksi reçine sıvı haldeki epoksi yapıştırıcı ile aynıdır. Tüm epoksilerin iki kısmı vardır: reçine ve kürleme maddesi. Reçine ve kürleme maddesi beraber reaksiyona girdiğinde, sertleştirme işlemi gerçekleşir.
Reçine ve sertleştirici miktarını ölçün

Reçine ve sertleştirici miktarı değişmiş olur ve bu amaçla, kullanım talimatlarına gore iki malzemeyi iki ayrı tek kullanımlık bardağa dökün. Daha doğru ölçümler için tek kullanımlık bir plastik kap kullanmak en iyisidir.
tavsiye: Malzemenin cildinizle temas etmemesi için tek kullanımlık eldiven kullandığınızdan güvenli olun.
Reçine ve sertleştiriciyi bir kaseye koyun ve bir dondurma çubuğu kullanarak karıştırın. Malzemeyi 5 dakika yavaşça karıştırın. Kabın içinde kabarcık oluşmaması için bunu oldukça yavaş yapmanız gerektiğine dikkat edin. Kabın içinde kabarcıklar oluşursa, ısı yada ısı ile giderilmelidir.
Reçine, kürleme işlemi esnasında katı bir polimere dönüşen viskoz bir maddedir. Reçine başlangıçta organik bir malzemeydi, sadece bazıları organik reçineye oldukça benzeyen bileşik olanlar da var.
Reçine, bisfenol A ve epiklorohidrinden oluşur. En yaygın BPA türü, aseton ve fenol karışımıdır. Kendinize fenolün iyi mi oluştuğunu sorabilirsiniz. Fenol ilk olarak kömür katranından elde edildi; Sadece ondan sonra kimyagerler onu petrolden çıkardılar. Bugün epiklorohidrin üstünde odaklanıldığı için, propilen klorür ile birleştirilmiş kimyasal bir yan kurum olan alil klorür adında olan bir şeyden türetilmiştir.
Epoksi, endüstriyel uygulamalar için mevcut en iyi yapıştırıcılardan biridir. Epoksi reçine kürleştiğinde sağlam ve kalıcı bir bağ oluşturur ve metale oldukça yüksek yapışma özelliğine haizdir. Bu yapıştırıcının kimyasal ve çevresel direnci mükemmeldir. Boş alanları kolayca doldurur ve sert kimyasallara karşı sızdırmazlık özelliği sağlar. Bu araç-gereç perçin ve kaynak için iyi bir alternatiftir.
epoksi reçine Polioksit olarak da malum, ısı ve kimyasal direnci oldukça yüksek, yapışması oldukça güçlü, epoksit grupları içeren prepolimer ve reaktif polimerdir. Epoksi reçine korozyonu önleme özelliğine haiz olduğundan zaman içinde paslanan ve paslanan birçok ev aletini korumak için ideal bir çözüm olarak kullanılmaktadır.
Ahşap üstüne reçine işaretleme

Ahşaba bir epoksi tabakası uygulayın
Malzemeleri birleştirdikten sonrasında dikkatlice ahşabın üstüne dökün. Ahşabın tüm yüzeyini ince bir katman kaplayacak şekilde epoksiyi ahşabın ortasına dökmek en iyisidir. Karışımı hazır olur olmaz kullanmanız gerektiğine dikkat edin, aksi takdirde karışım sertleşmeye ve kurumaya adım atar.
İlk kat epoksiyi uygulamak için, bazı insanoğlu ahşabın ortasına bolca oranda epoksi dökmeyi ve sonrasında yaymayı sever, sadece ötekiler tüm ahşabın üstüne ince bir katman dökmeyi sever.
Köpük fırçayı kullanarak malzemeyi ileri geri hareketlerle kenarlara doğru hareket ettirin ve iş üstünde fazla araç-gereç var ise köpük fırçası ile iş dışına yönlendirin.
İşin değişik bölümlerinin aynı kalınlıkta olmasının, emek verme yüzeyini pürüzsüz ve cilalı hale getirmesine dikkat edin.
Emek harcama yüzeyinde bir kabarcık var ise, kaybolana kadar ısıtmak için bir saç kurutma makinesi kullanın. Bunu yapmak için baloncukları 15 ila 25 santimetre mesafeden ısıtmanız gerekir. Tüm baloncuklar gidene kadar ileri geri tekrarlayın.
tavsiye: Aşırı ısınırsa, reçine yanabilir.
İlk katı uyguladıktan sonrasında kuruması ve iyice sertleşmesi için 4 saat beklemeye alın. İlk kat kurumadığı sürece yapışkandır ve ikinci kat uygulanamaz. İlk kat kuruduktan sonrasında bir kat daha uygulayın. Ek bir epoksi tabakası emek verme yüzeyini korur.

Lüzumlu karışımı bundan önceki adımdaki benzer biçimde hazırlayın ve hazır olduğunda, ahşap üstüne eşit bir katman oluşturacak şekilde emek verme yüzeyine ince bir katman halinde gösterim. Son olarak, bir köpük fırçası ile son katı, bilhassa kenarlar ve kenarlar olmak suretiyle değişik kısımlara iyice gösterim.
Son katı uyguladıktan sonrasında, epoksinin 24 ila 36 saat kurumasını ve sertleşmesini bekleyin, arkasından bandı dikkatlice çıkarabilirsiniz.
Reçine, çeşitli endüstrilerdeki kullanımlarının yanı sıra birçok sanatseverin de ilgisini çekmiştir. Sanatçılar bu iki bileşenli kimyasalı her türlü dekoratif obje ve süs eşyası yapmak için kullanırlar. Bir süredir el yapımı ürünler içinde ahşap ve reçine motifleri oldukça popüler oldu ve bu tür güzel ve görkemli suni elmasları yapmak için oldukça pahalı olan birçok kurs var. Ahşap ve reçine takılarla ilgileniyorsanız, ahşap ve reçine kolye yapımı ile ilgili makaleyi kesinlikle okuyun.