Bu gönderi bağlı müessese linkleri içerebilir. Onlar vesilesiyle meydana getirilen satın alımlardan size hiç bir ek ücret ödemeden minik bir komisyon alabiliriz.
Renk: Her şeyi yapma yahut bozma potansiyeline haizdir. Renk bir düğünü bir araya getirebilir, bir elbiseye aşık olmanızı sağlayabilir, bütçenizi oldukça aşan bir otomobil almanızı sağlayabilir ya da kontrastla gözlerinizi patlatabilir. Reçine döküm dünyasında rengin bir parçanın güzel duyu çekiciliği üstünde büyük bir tesiri olabilir, sadece reçineye rengin iyi mi eklendiğini asla merak ettiniz mi? Normalde reçine ile kullanıma müsait boyalar kullanılır, sadece reçinede besin boyası kullanılabilir mi? Bir göz atalım ve öğrenelim.
Reçinede besin boyası kullanılabilir mi?
Başlamadan ilkin, besin boyasının reçine ile etkileşime girmesinin amaçlanmadığını bilmelisiniz. Bu yüzden reçine ve öteki epoksi mamüller için muhtelif renklendiricilerimiz mevcuttur. Besin boyası (adından da anlaşılacağı benzer biçimde) besin ürünleri için tasarlanmıştır ve reçine benzer biçimde daha viskoz maddelere uygulandığında bilhassa iyi çalışmaz. Aynı zamanda, reçinenize birazcık renk katmak için besin boyası kullanmak olanaksız değildir.
Öte taraftan, reçineye yeni başlayanlar ve birazcık renk katmak isteyenler için besin boyası harikadır. Boyalar, bilhassa yüksek kaliteli olanlar oldukca pahalı olabileceğinden, bütçeniz kısıtlıysa da harikadır. Peki reçinede besin boyası kullanılabilir mi? Evet, sadece nitelik ve kullanım kolaylığı açısından, epoksi iş parçalarınıza renk katmanın birincil yolu olarak görülmemelidir.
UV reçinesinde besin boyası kullanabilir misiniz?
ne işe yaradığını merak ediyorsan UV reçinesi Renklendirmeye başlamadan ilkin süratli bir genel bakış. UV reçinesi, naturel ya da insan yapımı UV radyasyonu ile direkt i·lişki ettiğinde kuruyan ve sertleşen hususi bir reçine türüdür. Bu, onu UV’nin genel etkilerine karşı daha dayanıklı yapmaz, sadece zamana kırılgan bir proje üstünde çalışıyorsanız, UV reçinesinin geleneksel reçine mamüllerinden mühim seviyede daha süratli kurumuş olduğu demektir.
Besin boyası bu halde formüle edilmiş reçinede işe fayda mı? Evet, yağ bazlı besin boyasının bu tür reçineleri renklendirirken en iyi kararı verdiğini unutmamakla beraber bunun sebebi, iki maddenin benzer kıvama haiz olması ve bundan dolayı birbirine daha iyi bağlanmasıdır.
Su bazlı besin boyanızın tekrar de işe yarayacağını sadece yağ bazlı boya kadar etken olamayacağını unutmamalısınız. Niçin? Daha ilkin de belirttiğimiz benzer biçimde, yağlı boyalar ve UV reçinesi arasındaki tutarlılık benzerken, su bazlı boyalar birazcık daha akıcı olma eğilimindedir ve bundan dolayı kıyaslandığında daha azca uyumludur.
Besin boyası ışığa dayanıklı mı?
Cevabın evet mi hayır mı olduğuna geçmeden ilkin, fer haslığının ne idrak etme geldiğini ele alalım. Solmaya karşı dayanıklılık, bir maddenin (bu durumda besin boyası) uzun zaman direkt güneş ışığına maruz kaldığında solup solmayacağı demektir. Şirketlerin ve profesyonellerin başka bir halde anlatım etmiş olduğu şey, bir maddenin UV ışınlarına dayanıklı olup olmadığıdır; bu, aslına bakarsan bir nesnenin ya da maddenin UV ışınlarından ya da uzun zaman direkt güneş ışığına maruz kalmasından (aynıdır) meydana gelen hasarlara karşı dayanıklı olduğu demektir.
Besin boyası ışığa dayanıklı mı? Hayır, besin boyası uzun zaman güneşte bırakılırsa rengini kaybedecek ve nispeten süratli bir halde solacaktır. Bunu bilerek, ikinizden de vazgeçmenizi öneri etmiyoruz. reçine döküm Besin boyası ile renklendirmeye karar verdiyseniz, direkt güneş ışığında. Bu yüzden, bütçeniz kısıtlıysa ya da etrafta herhangi bir reçine rengi yoksa, besin boyası reçine dökümlerinizi renklendirmek için ne olursa olsun bir “iç mekan” çözümüdür.
Ne tür besin boyaları reçine ile kullanıma uygundur?
Besin boyası reçinede işe fayda mı? Evet, sadece bütün besin boyaları reçinede işe fayda mı? Pek sayılmaz fakat bu, renklendirmek dilediğiniz reçinenin türüne bağlıdır. Reçine dökümü ile ne tür besin boyalarının işe yaradığına ve zor durumda kalırsanız reçinenize birazcık renk katmak için kullanabileceğiniz öteki birtakım maddelere bir göz atalım.
Geleneksel yağ bazlı besin boyası
Epoksi reçineyi renklendirmek için basit besin boyasını kullanabilirsiniz. Bu metot en canlı rengi üretmez, sadece bir tutam içerisinde çalışır ve bir defa alıştığınızda iyi bir iş çıkarır. Reçineyi renklendirmek için besin boyası kullanmanın püf noktası, besin boyasını uygulamadan ilkin orantılarınıza dikkat etmek ve reçinenize opak bir renk eklemektir. Niçin? Bu, saydam bir tuval yerine beyaz bir tuvali iyi mi kullandığınıza benzer halde, boyaya üstünde çalışılacak bir temel sağlar. Üst renginiz karıştığında, bir damla ya da yarısını besin boyası ilave edin ve karıştırmaya başlayın (bir kürdan kullanmak en iyisidir).
İlk başta oldukça sayıda minik kir farkına varacaksınız, sadece tamamen yok olana ve önünüzde düz bir renk oluşana kadar karıştırmaya devam edin.
Jel bazlı besin boyası
Reçinenizi renklendirmek için besin boyası kullanmanın yeni başlayanlar için mükemmel olduğu için daha ilkin bahsetmiştik, şundan dolayı size hususi renklendiriciler kullanmaktansa renk tonunuz üstünde oldukça daha çok denetim sağlıyor. Jel besin boyası, herhangi bir şeye eklendiğinde naturel olarak hafifçe olduğundan bilhassa yeni başlayanlar için iyidir. Bu, reçinenizi gerektiği benzer biçimde koyulaştırabileceğiniz demektir.
Aynı zamanda, jel bazlı besin boyası, oldukça fazla eklenirse reçinenizde çizgiler bırakma eğiliminde olduğu için, iki ila üç damladan fazlasını eklemenizi önermeyiz. Reçine ve boya arasındaki kıvam farkından ötürü, nihai rengin yağ bazlı bir boya kullanırken olmasıyla birlikte kuvvetli olamayacağını ihmal etmeyin. Yeni başlayanlara ayrıca, profesyoneller hemen hemen saydam gözüken daha aleni renkler elde etmek için bu renklendirme yöntemini kullanma eğilimindedir. Düzgüsel besin boyası kullanmaya benzer halde, reçinenize yarım damla ilave edin ve eldeki rengin tutarlılığından memnun olana kadar bir kürdan ile karıştırın.
Reçinede besin boyası kullanmanın artıları ve eksileri nedir?
Bir şeyin olası bulunduğunu bilmek mükemmel, bir çözümün ne kadar ergonomik ve etken bulunduğunu bilmek de bir o denli mühim olabilir. Reçine projelerinize renk katmak için besin boyası kullanmanın birtakım artılarına ve eksilerine bir göz atalım.
AVANTAJLAR
- Ekonomik
- Kullanması rahat
- Renk konsantrasyonunu tedvir etmek daha rahat
- Yeni başlayanlar ve profesyoneller için müsait
- Besin boyası kolayca bulunur
DEZAVANTAJLARI
- Bütün reçineler boyayı iyi kabul etmez
- Yalnız yağ, jel ve toz bazlı boyalar çalışacaktır.
- Değişik reçineler değişik boyalar gerektirir
- Mağazadan satın alınan boyaların bir çok su bazlıdır.
- Renk, mika tozu ya da hususi reçine renkli ürünlere kıyasla mühim seviyede daha azca yoğundur.
Reçineyi renklendirmek için besin boyasının yanı sıra ne kullanabilirim?
Epoksi reçineyi renklendirmek için besin boyasının yanı sıra ne kullanabilirim? Besin boyasına erişiminiz yok fakat tekrar de reçine dökümlerinize birazcık renk katmanız mı gerekiyor? Besin boyasına erişiminiz yoksa ya da boyanız tükeniyorsa ve bir projeyi bitirmeniz gerekiyorsa, sizin için birkaç seçeneği bir araya topladık.
hususi boyalar
Bu anlatmaya gerek yok fakat hususi boyalar kullanmak reçineyi renklendirmenin en iyi yoludur. Bu maddeler, epoksi reçine ile kullanıldığında optimum renk ve tutarlılığı elde etmek için hususi olarak formüle edilmiştir. Hususi boyalar bilhassa mika tozu ve sıvı boyalardır.
Ek olarak aralarından seçim yapabileceğiniz fiyat, renk aralığı ve kesafet bakımından farklılık yayınlayan binlerce boya vardır.
akrilik boya
Kullanmak akrilik boya Reçineyi renklendirmek oldukca eski bir numaradır, sadece oldukca işe fayda ve reçinenizi renklendirmenin rahat ve ucuz bir yolu olarak hizmet eder. Aynı zamanda, akrilik boya kullanmanın bir püf noktası vardır: Boya yüzde 10’dan fazla akrilik ise, reçinenin yavaş kürlenmesine ya da asla kürlenmemesine niçin olabilir. Bu, çoğu zaman daha azca yoğun oldukları için daha ucuz şeyleri tercih etmenin sizin lehinize olduğu bir zamandır.
göz farı
Başka bir eski numara, reçine kalıplarını renklendirmek için eski bir göz farı kullanmaktır. Bu bir tek bir tutam işe yaramaz, bununla birlikte göz farı da hazırdır ve pahalı şeyleri satın almanıza bile gerek kalmamıştır. Göz farı, reçine rengi için iki ölçüde çalışır.
Yalnız kullanması rahat olmakla kalmaz, bununla birlikte reçineye mika tozu benzer biçimde hususi renklendiricilere rakip olan muayyen bir parlaklık verir.
tebeşir
Reçinenizi renklendirmek için ucuz ve etken bir çözümün bir başka mükemmel örneği de tebeşir kullanmaktır. Tekrar, reçinenizin kıvamını bozabileceği için pahalı şeyler almayın. Kullanması da oldukca kolaydır, bir tek bir kısmını toz haline getirin ve reçinenize karıştırın. İyice karıştırdığınızdan güvenli olun, böylece reçinenizde yüzen tebeşir kümeleri kalmaz.
alkol mürekkebi
Alkol ve reçine hakikaten karışmasa da, reçine kalıbınıza birazcık renk katmak için azca oranda alkol mürekkebi kullanabilirsiniz. Bu oldukça fazla renk katmaz, sadece reçinenize oldukca havalı bir vitray görünümü verebilir.
Artık besin boyasının reçinede kullanılabileceğini, epoksi ile ne tür boyaların kullanılabileceğini, boya olarak kullanmanın artıları ve eksilerini ve alternatiflerinin neler bulunduğunu bildiğinize bakılırsa, niçin çıkıp yenisini koymayasınız – kontrol için data bulunmuş oldu? Bunların mükemmel alternatifler bulunduğunu ihmal etmeyin, sadece reçineyi renklendirmenin en iyi yolu daima mika tozu ve sıvı renklendiriciler benzer biçimde hususi renklendiricilerdir.
sıkça Sorulan Sorular
Reçineyi besin boyası ile iyi mi renklendirirsiniz?
Reçineyi besin boyasıyla iyi mi renklendireceğinizi mi merak ediyorsunuz? Reçinenize birazcık besin boyası ilave edin ve karıştırın, tercihen yarısı ya da bir damla kafi olacaktır. Bunu denerken her zaman yağ ya da jel bazlı besin boyası kullandığınızdan güvenli olun.
Reçineyi renklendirmek için boya kullanabilir miyim?
Reçine boyama için boya kullanabilirsiniz. Reçineyi renklendirmek için akrilik boya kullanmak, epoksi boyaya iyi bir alternatiftir, sadece boya ile epoksi boya arasındaki renk tutarlılığı mühim seviyede değişmiş olur. Bunlardan herhangi birini denemeden ilkin hangi bitişi yapacağınızı bildiğinizden güvenli olun.
Besin boyası ile UV reçinesi iyi mi renklendirilir?
UV reçinesini besin boyasıyla iyi mi renklendireceğinizi merak ediyorsanız, yanıt bayağı. Yağ bazlı bir besin boyası kullanın ve tamamen emilene kadar reçinenizle karıştırın. Su bazlı besin boyasının kullanılması, su UV reçinesinin temel bileşeninin yerini aldığından çizgiler oluşmasına yol açar.