Reçine renklendirme için mükemmeldir ve sanatçılar, zanaatkarlar ve DIY meraklıları içinde oldukca popülerdir. Doğal ki, normalde saydam olan reçine, örnek olarak muhtelif nesneleri yahut epoksi plakaları dökmek için kristal ve renksiz formunda da kullanılır. Aynı zamanda, birçok proje için renkli döküm reçinesi gereklidir ve araç-gereç inanılmaz esnekliğini burada da gösterir. Bu yazı ile projeniz için doğru epoksi reçine boyayı bulmanıza destek olacağız.
Reçineyi hangi renklerle renklendirebilirsiniz?
Pek oldukca renk ortamının tüm bunlar olmasa da bir çok, epoksi reçine ile renklendirme için uygundur.piyasada bulunanlar. Sözgelişi, seçilen boya yağ yahut su içeriyorsa, reçinenin karışım payı değişecektir.
Bu gözlenmezse, bileşik reçine donuk noktalar izah edebilir ve hatta tam olarak kürlenmeyebilir. Ek olarak her renk kafi fer haslığına haiz değildir.
Aynı zamanda, epoksi reçine ile karıştırılmaya oldukca müsait birkaç boya ortamı vardır:
Epoksi reçine için renk pigmentleri
Renk pigmentleri ile döküm reçinesinin renklendirilmesi oldukca kolaydır. Ayrıca, reçineyi renklendirmek için yalnızca azca oranda yüksek kaliteli pigment gerektiğinden, bu varyant oldukca ekonomiktir.
Renk pigmentleri çoğu zaman toz halinde bulunur. Bunlar çoğu zaman reçine içerisinde tamamen çözülmediğinden, coşku verici ve hafifçe grenli etkisinde bırakır yaratılabilir.
Sıvı reçinenin rengi
Piyasada epoksi reçine ile çalışmak için hususi olarak geliştirilmiş birtakım boya tutucular bulunmaktadır. Sıvı yahut macun formunda bulunurlar. Bu renkler normal olarak reçineyi renklendirmek için idealdir. Sözgelişi müstahsil ArtResin, ResinTint renkleriyle oldukca ekonomik ve oldukca kaliteli bir epoksi boya sunuyor.
Benzer terkip yardımıyla bu iki bileşen oldukca iyi karıştırılabilir. Epoksi reçine polimerler ihtiva eder – epoksi boyalar çoğu zaman ön polimerlere dayanır.
Epoksi reçinesinin boyanması: ipuçları ve püf noktaları
Bir renklendirici madde eklerseniz, reçine ve katalizörün karışım payı değişecek ve bu da beklenmeyen sorunlara niçin olabilir. Bu yüzden, birkaç şey dikkate alınmalıdır:
- Karışım oranını olabildiğince azca değiştirebilmek için seçilen renkler konsantre ve yüksek pigmentli olmalıdır.
- Rengin ve reçine ile reaksiyonunun arzu ettiğiniz benzer biçimde olup olmadığını kontrol etmek için ilkin iki bileşenden azca oranda karıştırmalı ve kararı görmelisiniz.
- Saf epoksi reçinesinin özelliklerini ve iyi mi kullanılacağını anlamaya çalışın. Reçinenin renklendirilmediğinde iyi mi reaksiyon verdiğini bilmek, renk ortamıyla kombinasyon halinde iyi mi reaksiyon verebileceğini tahmin etmeyi kolaylaştırır.
- Kullanılan mürekkepler, reçine ve katalizörün karışım oranını oldukca negatif etkileyebileceğinden su içermemelidir.
- Bir renk seçerken, yeterince ışığa dayanıklı olduğu için güvenilir olun. Kalitesiz boyalar yahut alkollü mürekkepler kullanırsanız, reçine renkleri UV ışınlarının etkisiyle zaman içinde azca oldukca solacaktır.
Epoksi reçineyi renklendirmek için talimatlar
- Epoksi reçine ile çalışırken, reçine işleme esnasında oldukca süratli sertleşebileceğinden, vakit faktörü büyük ehemmiyet taşır. Bu yüzden, işyerinde elinizin altında olması ihtiyaç duyulan bütün lüzumlu malzemelere haiz olmalısınız.
- Emek harcama alanınızı, örnek olarak plastik örtü ile ihtimaller içinde sıçramalardan koruyun.
- Sağlığınızı korumak en büyük önceliğe haizdir. Epoksi ile çalışırken koruyucu gözlük, teneffüs aleti ve nitril eldiven kullanın.
- Ilkin reçine ve sertleştiriciyi üreticinin öneri etmiş olduğu karışım oranında iyice karıştırın.
- İki bileşeni iyice karıştırdıktan sonrasında sıra renk eklemeye gelir. Şimdilik, karışıma birazcık renk konsantresi yahut pigment ilave edin ve iyice karıştırın. İstediğiniz gölgeyi elde edene kadar bu işlemi tekrarlayın.
- Kaide olarak şunu hatırlayabilirsiniz: Karışım oranını negatif etkilememek ve dolayısıyla kürleşmeyi bozmamak için, renk payı %5’ten yüksek olmamalıdır.
Epoksi Boya: Bütün renkli ortamların portresi
Bunun için sıvı yahut macunsu boyalar uygundur.
Aşağıdaki sıvı yahut macunsu boya ortamları, epoksi reçinenin işlenmesi için oldukca uygundur.
Reçine için hususi boyalar
Daha ilkin de belirtildiği benzer biçimde, piyasada epoksi reçine ile kullanılmak suretiyle hususi olarak tasarlanmış boyalar bulunmaktadır. Avantajları ve piyasadaki en iyi malum ürün olan ResinTint by ArtResin’i daha ilkin rapor etmiştik.
airbrush boya
Airbrush boyası da reçine ile kullanım için oldukca uygundur. Sadece bu renk ortamı ile üründeki renk konsantrasyonunun yeterince yüksek bulunmasına dikkat edilmelidir. Bu çoğu zaman daha yüksek kaliteli mürekkepler için geçerlidir. Schmincke’den bir airbrush rengi, dökme reçine ile çalışmak için kendini oldukca iyi kanıtlamış olan Aero Color’dır.

- Schmincke airbrush renklerinin reçine ile karıştırmak için ülkü olduğu kanıtlanmıştır
- Schmincke Aero Color airbrush renkleri yüksek pigmentlidir, oldukca parlaktır ve solmaz
Amazon’unuza bakın
alkol mürekkebi
Mürekkebin son aşama yüksek pigmentasyonu ve konsantrasyonu sebebiyle, bu renk ortamı oldukca ekonomiktir. Bileşik reçineyi renklendirmek için birkaç damla yeterlidir. Bu, solvent olarak hem alkol bazlı bununla beraber su bazlı mürekkepler için geçerlidir.
Aynı zamanda, bir renk ortamı olarak alkollü mürekkeplerin bir dezavantajı, bilhassa ışığa karşı dayanıklı olmamalarıdır. Bu yüzden alkollü mürekkep, çoğunlukla UV ışığına maruz kalan parçalar için daha azca uygundur. Sadece, örnek olarak Petri Art denilen ile istenen doğru ve karakteristik etkiyi elde etmek için alkollü mürekkep şarttır. Şu anda ışığa dayanıklı başka bir alternatif yok.
Sıvı / macunsu boyalar için müsait değildir.
akrilik boya
Akrilik boya, boyanın uzun zaman dayanmasını sağlamak için su, bağlayıcılar, renk pigmentleri ve çoğu zaman öteki katkı maddeleri benzer biçimde muhtelif bileşenlerden yapılır. Sadece çalışmanızın sonucunu, örnek olarak çizgiler yahut mat bir yüzey benzer biçimde negatif etkileyebilecek olan, mutlaka yüksek su içinde ne olduğu ve öteki katkı maddeleridir.
Sulu Boyalar / Suluboyalar
Suluboya ve sulu boyalar oldukca azca pigmentasyona haizdir. Bu, yalnızca büyük miktarlarda reçineyi lekeleyecekleri anlama gelir. Ek olarak epoksi reçine – su / suluboya boyaların bileşenlerinin karıştırılması oldukca zor olsa gerek.
Yağlı boya
Yağlı boya, ihtiva ettiği yağ sebebiyle reçine ile birleşmeyen lipitler ihtiva eder. Bu iki bileşen birleştiğinde, topaklanma nerede ise güvence edilir.
Renk pigmentleri ve toz katkı maddeleri
renk pigmentleri
Renk pigmentleri, hem naturel bununla beraber bileşik olarak üretilebilen renk tozlarıdır. Naturel ve naturel olmayan pigmentlerin örnekleri, toprak yahut minerallerdir. Bunlar kurutulur ve hemen sonra ince öğütülür. Bileşik renk pigmentlerinin üretiminde birçok değişik muamele kullanılmaktadır.
Eskiden daha oldukca naturel renk pigmentleri kullanılıyordu. Aynı zamanda, bu fenomenin kaynakları az az kurumuş ve yerini giderek artan bir halde bileşik alternatifler almıştır. Ek olarak birtakım naturel renk pigmentleri ağır metal bileşikleri içerdikleri için oldukca zehirliydi. Netice olarak, birçoğu sağlığa oldukca zararı olan olarak sınıflandırıldı ve az az piyasadan kayboldu.
Pigmentler oldukca muhtelif varyasyonlarda mevcuttur. Mattan metalik parlaklığa kadar her şey piyasada bulunabilir. Renk pigmentleri satın alırken, köklü üreticilerin ürünlerini kullanmalısınız. Yalnızca bunlar, epoksi reçine resminizin yoğun renklerle parlamaya devam etmesini ve birkaç hafta yahut ay sonrasında solmamasını sağlamak için yeterince yüksek bir nitelik ve fer haslığı sunar.
Sağlığınıza dikkat edin ve ince boya parçacıklarını solumamak için pigmentlerle çalışırken her zaman bir teneffüs aleti takının.
parıltı tozu
Parıltılı toz, epoksi reçinenizin hakikaten alımlı çalışmasını sağlar. Reçineyi direkt renklendirmezler, sadece metalik parlaklıktan holografik parıltıya kadar değişen efektlerle reel bir vay canına tesiri sağlarlar.
parlak pigmentler
Minik parlak pigmentlere haiz dökme reçineden yapılma sanat eserleri de hakikaten göz alıcıdır. Burada, UV ışığı tarafınca “yüklenen” ve arkasından karanlıkta parlayan flüoresan fer parçacıkları yahut siyah fer altında parlamaya süregelen pigmentler içinde seçim yapabilirsiniz.
Epoksi reçinenin renklendirilmesi ile alakalı en sık sorulan sorular
❓ Epoksi reçineyi renkli boyayın – bu olası mü?
Epoksi reçine renkli olarak da boyanabilir. Bunun için örnek olarak otomobil boyası yahut başka bir yüksek kaliteli iki bileşenli boya kullanmalısınız. Reçineyi dökerken renklendirmek çoğu zaman daha müessir olsa da sonradan boyamak yararlı olabilir. Bu, örnek olarak reçine masaları yahut akvaryumlar ve teraryumlar inşa edilirken geçerlidir.
❓Epoksi reçine ile hangi renkler karıştırılabilir?
Epoksi reçine, alkollü mürekkep, pigmentler, airbrush boyaları ve hususi epoksi reçine boyaları ile renklendirme için idealdir. Kimyasal reaksiyonlar öngörülemeyen etkilere niçin olabileceğinden, değişik renkli ortamlar karıştırılmamalıdır.
❓ Renkli epoksi reçine ısıya ne kadar dayanıklıdır?
Yaygın olarak bulunan döküm reçineleri çoğu zaman 70°C içinde bir sıcaklık direncine haizdir. ve 100°C. Reçine renkli ise ısı direnci azalabilir. Bu yüzden, bilhassa epoksi panellerde, hemen sonra bir kat saydam epoksi yürütmek yaygın bir uygulamadır.
❓Döküm reçinesi ne ile renklendirilir?
Döküm için reçine epoksi bazlı boya yahut pigmentlerle de renklendirilebilen düşük viskoziteli bir reçinedir.
❓UV reçinesi hangi rengi boyamalı?
İçin UV reçinesi Düzgüsel epoksi yahut laminasyon reçinesi ile aynı renkleri kullanabilirsiniz. Burada da bir tek birkaç renk konsantresinin yahut konsantre renk pigmentlerinin eklenmesi önemlidir.