Reçine nedir, reçine çeşitleri ve her birinin uygulaması


Reçine, kürleme işlemi esnasında katı bir polimere dönüşen viskoz bir maddedir. Reçine başlangıçta organik bir malzemeydi, sadece bileşik olanlar da var ve bazıları organik olanlara oldukça benziyor.

Bu madde, bisfenol A ve epiklorohidrin isminde olan maddelerin karışımından oluşur. En yaygın BPA türü, aseton ve fenol karışımıdır. Kendinize fenolün iyi mi oluştuğunu sorabilirsiniz. Fenol ilk olarak kömür katranından elde edildi; Sadece ondan sonra kimyagerler onu petrolden çıkardılar. Bugün epiklorohidrin üstünde odaklanıldığı için, propilen klorür ile birleştirilmiş kimyasal bir yan kurum olan alil klorür isminde olan bir şeyden türetilmiştir.

reçine türleri

polyester reçineler

Bu madde, ikili asitler ve polihidrik alkollerin reaksiyonundan oluşur. Bu araç-gereç ısıya oldukça dayanıklı ve esnektir. Bu araç-gereç paten, olta, tayyare ve vapur bileşenleri, süs eşyaları, şişeler, mobilya, mücevher yapımı benzer biçimde geniş formatlı plastik nesneler yapmak için kullanılır. Reçine ile iyi mi takı yapılacağı hakkında daha çok informasyon için aşağıdaki makaleyi okuyun.

fenolik reçine

Bu araç-gereç ekzotermiktir ve neme, ısıya, şoka, ısıya ve kimyasal penetrasyona karşı yüksek bir dirence haizdir. Fenol, laminatlar, elektrikli aletler, yapıştırıcı, çimento, kalıplama vb. yapmak için kullanılır.

alkid reçinesi

Polihidroksilatların ikili asitlerle ısıtılmasıyla oluşan termoplastiklerin bir karışımıdır. Bu araç-gereç muhteşem elektriksel ve termal özelliklere ve iyi kimyasal dirence haizdir. Bu düşük maliyetli araç-gereç, elektrik yalıtımı, elektronik aletler, beton dolgu maddeleri ve kaplamalar için kullanılır.

tutkal satın al

poliüretan reçine

Bisfenol A ve fosgenin reaksiyonundan elde edilmiş termoplastik bir bileşiktir. Yüksek kırılma indeksi, yüksek elektriksel ve termal kararlılık ve liç direnci polikarbonatın mühim özellikleridir. Bu malzemeler kask, lens, elektrikli ev aletleri, fotoğraf filmi ve yalıtım üretiminde kullanılır.

poliamid reçine

Amit monomerlerinden oluşan bu araç-gereç hafiftir ve kalıplanması kolaydır. Elyaf, dişli, dikiş, kauçuk, saat kayışı, ambalaj ve şişe üretimi için uygundur.

poliüretan reçine

Bu araç-gereç, öteki reçinelerle beraber, oldukça fazla elastikiyete ve yapışmaya haizdir ve her türlü yapıştırıcı, elyaf, ayakkabı tabanı, kıyafet, mobilya vb.

epoksi

silikon reçine

Bu araç-gereç iyi termal ve oksidatif kararlılığa haizdir ve oldukça esnektir ve su geçirmezdir. Üç boyutlu yapısı sebebiyle silikon katı filmler oluşturur ve kauçuk ve su geçirmez yüzeyler yapmak için kullanılır.

polietilen reçineler

Polietilen reçine, yüksek kimyasal ve buğu yada rutubet direncine ve esnekliğine haiz en yaygın reçine türüdür; Bu yüzden paketleme, izoleli kablolar, kaplar, oyuncaklar, kalıplar, kaplamalar ve borular için kullanılır.

akrilik reçine

Bu araç-gereç, darbeye ve UV’ye dayanıklı bir termoplastik türüdür. Pleksiglas, levha yapımı, yapıştırıcı, yarı saydam fayans vb. ürünlerin imalatı için uygundur.

polistiren reçine

Bu araç-gereç asitlere, alkalilere ve tuza karşı oldukça dayanıklıdır ve yüksek derecede berraklık ve esnekliğe haizdir. Polistiren yalıtım, boru imalatı, köpüklendirme, soğutma kuleleri, lastikler, otomobil panoları vb. için kullanılır.

polipropilen reçine

Polipropilen reçine, düşük yoğunluğa ve iyi bir termal dirence haizdir. Dezenfeksiyon kabiliyeti sebebiyle tıbbi ekipman yapımına uygundur. Ek olarak iyi kimyasal direnci sebebiyle oyuncak, elektronik parça, tüp, elyaf ve kaplama imalatında kullanılır.

tutkal malzemesi

epoksi reçine

Epoksi, geliştirilmiş bir reçine türüdür; Doğrusu sıvı haldeki aynı epoksi yapıştırıcıdır. Tüm epoksilerin iki kısmı vardır: reçine ve kürleme maddesi. İkisi beraber etkileşime girdiğinde, katılaşma süreci gerçekleşir. Epoksi, endüstriyel uygulamalar için mevcut en iyi yapıştırıcılardan biridir. Epoksi kürleştiğinde sağlam ve kalıcı bir bağ oluşturur ve metale oldukça yüksek yapışma özelliğine haizdir. Bu yapıştırıcının kimyasal ve çevresel direnci mükemmeldir. Boş alanları kolayca doldurur ve sert kimyasallara karşı sızdırmazlık özelliği sağlar. Bu araç-gereç perçin ve kaynak için iyi bir alternatiftir. Epoksi hakkında daha çok informasyon için aşağıdaki makaleyi okuyun.

Reçine ve epoksi reçine arasındaki fark

Hem reçine hem de epoksi, günümüzde pek oldukça hayranı ve uygulaması olan berrak, viskoz ve bileşik malzemelerdir. Bu iki madde suda çözünmez ve tek çözücüleri alkol ve asetondur. Bu iki araç-gereç, özelliklerini birbirinden değişik kılan birçok farklılığa haizdir. Bu iki araç-gereç arasındaki en mühim fark yapılarında yatmaktadır. Reçine tek bileşenli, kullanıma hazır bir malzemedir sadece epoksi iki bileşenli bir malzemedir, biri reçine esası, diğeri ise sertleştiricidir. Reçine ile karşılaştırıldığında, epoksi daha şeffaftır ve rengi kabul etme özelliğine haizdir, sadece reçinenin ısı ve ısı direnci epoksiden daha yüksektir.



Source bağlantı