Kaynak, endüstride iki parçayı birleştirmek için kullanılır. Kaynak, kaynak yeri, araç-gereç ve boru boyutuna bağlı olarak değişik tip ve yöntemlere haizdir, mesela, manuel elektrik deposu (SMAW) çoğu zaman açık alanlarda çelik boruların kaynaklanması ve boruların borulara döşenmesi için kullanılır.
Plastik kaynağını duymuşsunuzdur, “kaynak” denilince bilinçaltımızda iki metali birleştirmekle meşgul bir insan hayal ederiz fakat unutmamak gerekir ki bir tek metaller değil kaynak da yapılır. bağlamak için kullanılır plastik borular… Bu tarz şeyleri kullanarak, kısaca moleküler düzeyde iki termoplastik polimer bağlanır. Isı uygulayarak adam ve dişi kalıplar kullanarak plastik boruları bağlamak için bir boru demir makinesi kullanılır. Termoplastik boruların deposu, tıpkı metallerin deposu şeklinde, üç aşamadan oluşur: malzemeleri birbirine bastırmak, ısıtmak ve soğutmak.
Plastik kaynak şekilleri
Termoplastikleri kaynaklamak için altı değişik yöntem kullanılır. En iyi yöntemin seçimi, plastiğin türüne, kaynak yapılacak parçaların boyutuna ve şekline ve emek verme süresine (kısaca ekipmanın soğutmadan çalmış olduğu vakit) bağlıdır. Her yöntemin avantajları ve dezavantajları vardır, bundan dolayı ilkin nihai hedefi ve plastik parçaların standardını deneyin ve arkasından lüzumlu yöntemi seçin.
Ultrasonik kaynak
Bu yöntemde, bağlı plastik parçalardan büyük oranda enerji iletilir, bundan dolayı çeşitli polimerlere uygulanabilir. Normal olarak, bir çok bağlantının örtüştüğünü dikkate almalısınız.
Lazer kaynak

Lazer ışını bir parçadan geçerek iletken kısma ulaşır ve lazer ışınımı ve oluşan ısı ile plastik eritilir. Lazer deposu ile üretilen kaynak oldukca temizdir. Bu yöntem geniş yüzeyleri ısıtmak için kullanılır ve en süratli plastik kaynak şekillerinden biridir.
Bu yöntem ışınım gerektirir, bundan dolayı eğitimsiz yapılamaz.
Doğrusal titreşim deposu
Lineer titreşim deposu, birleştirilmesi ihtiyaç duyulan iki ayrı plastik parça üstünde yüksek enerji verimliliği ve sürtünme ısısı ile çalışır. Tüpün bir parçası bağlı olduğu bölüme baskı yapar ve hareket eder, arkasından daha çok tazyik uygulanır ve tüpün her iki parçası da soğuyarak sıcaklığı düşürerek katı bir parça haline gelir.
Orbital titreşim deposu

Bu yöntemde, bağlı parçalarda ısı üretmek için sürtünme kullanılır. Bu yöntem, yüksek hassasiyete haiz olduğundan düzensiz şekillerin deposu için uygundur; Bu yüzden her türlü kaynak için uygun değildir.
Döner kaynak
Döner kaynak, fazla eğitim gerektirmeyen oldukca rahat bir yöntemdir. Bu yöntemde sürtünme ile oluşan ısı plastikleri birleştirmek için kullanılır. Parçalardan minimum biri dairesel olmalı ve kaynak bitmeden parçaların hazırlanması gerekmektedir.
Sıcak plaka lehimleme

Bu yöntemde, ısıtılmış plaka plastiği ısıtmak için kullanılır ve oldukca karmaşık kaynak için kullanılır ve kavisli parçalar bile bu şekilde kaynaklanabilir. Sıcak levha deposu oldukca kısa bir çevrime haizdir ve ince malzemeler için kullanılamaz ve bu yöntemin oldukca pahalı olduğu da unutulmamalıdır.
Sıhhi döşem ütü çeşitleri

füzyon soketi
Bu yöntem oldukca fazla eğitim gerektirmez ve süratli bir halde yapılır. Emek harcama şekli, kesildikten sonrasında boruların derinliği işaretlenir, arkasından borular ısıtılır ve birbirine bastırılır ve son olarak borular soğutulur ve bir bağlantı yapılır.
Entegrasyon hakkında konuşun

Bu yöntem daha kalınca tüpler için kullanılır. Yeşil borular rahat bağlantı parçaları ile doğar ve su ve kanalizasyon sistemlerinde kullanılır. Yeşil borulu demir ile çalışmanın yolu bu şekilde, bir bağlantı oluşturmak için bir sıcak plaka lehimleme sistemi ve boru basıncı kullanılır, arkasından borular soğutulur.
Kaynak ve soğutma süresinin belirlenmesinde boru çapı ve et kalınlığı etkili faktörlerdir.
elektrofüzyon

Bu yöntemde elektrikli ısıtma serpantini içeren kalıplanmış bağlantılar kullanılır. Sıhhi döşem demiri ile çalışmanın yöntemi, boruların uçlarını tapalara sokmak ve kelepçelerle kapatmaktır. Bir sonraki adımda bobinden belirli bir zamanda elektrik akımı geçer ve plastik ısıtılarak boru duvarına ısı aktarılır. Bu yöntem, kapalı alanlarda yada borunun yanal hareketinin mümkün olmadığı yerlerde kullanılır.
Demir borunun sıcaklığını ayarlayın

Demir boru için uygun olan ısı çevre şartlarına gore değişmekle beraber borunun cinsine, çapına ve boyutuna gore değişmektedir. Ambalaj boruları için beyaz polipropilen borular kullanılır ve polipropilen boruların deposu için ısı 305-300 santigrat aşama aralığında ayarlanır. Beyaz polipropilen borularla çalışmanın yolu ise demir kalıplara boru başı ile klemens başlığını sokmaya gerek yok, borunun her iki ucunu da eleman üstünde ısıtıp birbirine bağlamak kafi oluyor. PVC için uygun ısı aralığı 300-370°C, LDPE için ortalama 270°C ve HDPE için ortalama 300°C’dir. Isı ayarı, ütü tipine ve üreticinin talimatlarına göre değişiklik gösterir.
Demir boru ile iyi mi çalışılır?

PVC boru, ABD Birleşik Devletleri’nde kullanılan en yaygın metalik olmayan boru türüdür, sadece dünyanın bir çok yerinde standart boru malzemesi olarak PP-R (polipropilen rastgele polimer) kullanılmaktadır. PPR derzler, PVC çimento yerine yeşil tüp demir isminde olan hususi bir füzyon aleti yardımıyla ısıtılır ve ondan sonra eritilerek tek parça haline getirilir. Doğru aygıt kullanılırsa kaynaklı boru sızdırmaz. Bu birkaç adımda yapılır:
İlk adım: füzyon aletinin ısıtılması ve tüplerin hazırlanması
Füzyon aracı için uygun boyutta soketler kullanın. Bir çok cihazda, tüpün çapına gore değişik boyutlarda adam ve dişi soket çiftleri bulunur. Bu aletlerin bir çok standart bir 110 voltluk prize takılır. Demir boru ısıtılırken hem de boru işaretlenmeli ve demir testeresi ile lüzumlu uzunlukta kesilmeli ve arkasından kesilen kısımlar bir bez ve temizleme sıvısı ile temizlenmelidir. Bir sonraki adımda, boru bağlantısının ucundaki kaynak derinliğini işaretleyin ve demir borunun lüzumlu sıcaklığa kadar ısınmasını bekleyin. Cihazın ekranı yoksa, kızılötesi termometre kullanarak sıcaklığını okumalısınız.
İkinci adım: boruyu ısıtmak ve cihazla hizalamak
Cildinizi sıcak demirden koruyun. Çalışmaya başlamadan ilkin uzun bacaklı, ısıya dayanıklı eldiven kullanın. Tüp parçalarını direkt karşılık gelen deliklere itin ve derinliği işaretlediğiniz işarete ulaşana kadar tüpü dişi sokete sokun. Konektörün başını soket üstünde işaretli çizgiye ulaşana kadar adam sokete sokun, arkasından boruyu ısıtın.
Makinede bir ısıtma zamanlayıcısı var ise açın. Çoğu zaman, sıhhi döşem ütülerinde, boruların ne vakit prizden çıkarılması icap ettiğini belirleyen yerleşik zamanlayıcılar bulunur ve borular ısındıktan sonrasında direkt prizden çıkarın.
Üçüncü Adım: Tüpleri birleştirin ve tek parça haline getirin
Bağlamak için boru parçalarını birbirine yerleştirin. Çözülmüş boru parçalarını 30 saniye bir arada tutun. 30 saniye içinde parçalar soğur ve tek bir tüp haline gelir, arkasından on ila on beş saniye tüplerin ısısının düşmesini bekleyin, bu adımdan sonrasında kullanabilirsiniz.
Umarız bu makaleyi okuyarak beyaz, yeşil ve …. boru demirlerinin iyi mi kullanılacağına dair genel ve yararlı bilgiler edinmişsinizdir.Demir boru satın almak için daha çok bilgiye ihtiyacınız var ise, üreticinin internet sayfasına başvurabilir yada danışabilirsiniz. telefonla uzmanlar. Siz de deneyimlerinizi ve görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Demir boruların uygulamaları nedir?
Boru demiri, boruları birbirine ve boruları ek yerlerine bağlamak için kullanılır.
Sıhhi döşem demirleri nedir ve iyi mi çalışırlar?
soket füzyonu, popo füzyonu ve sekizli füzyon