Epoksi reçine son aşama oldukca yönlü bir malzemedir ve bu malzemeyle çalışmanın birçok faydası vardır. Reçine kalması ihtiyaç duyulan yerde kalmış olduğu sürece. Reçine vazgeçtiğiniz yere vardığında, onu çıkarmak bazı zamanlar oldukca zor olsa gerek. Çıkarırken malzemenin avantajları, şu demek oluyor ki oldukca iyi yapışması ve epoksinin kürlendikten sonrasında son aşama sert ve stabil olması, hızla bir dizi dezavantajlara dönüşür.
Bununla beraber, ipuçlarımız yardımıyla cildinize yahut öteki nesnelere yanlışlıkla bulaşan döküm reçinesini çıkarmakta problem yaşamazsınız.
Tamamen kürlenmemiş reçinenin çıkarılması
Hemen hemen tam olarak kürleşmemiş olan epoksi reçinenin çıkarılması, malzemenin esasen tamamen kuru olduğu duruma bakılırsa normal olarak oldukca daha kolaydır.
Bu amaçla izopropil alkol (izopropanol olarak da adlandırılır) kullanılması en müsait seçenektir. Epoksi, hemen hemen kurumamışsa sirke yahut aseton ile de oldukca basit bir halde çıkarılabilir.
Tamamen kürlenmiş epoksinin yüzeylerde çıkarılması
Reçine esasen tamamen kuruysa, çıkarılması oldukca daha zor olacaktır. Bununla beraber, sertleştikten sonrasında döküm reçinesini çıkarmak için kullanabileceğiniz birtakım yöntemler vardır.
yapışkan sökücü
Epoksi yanlışlıkla bir yüzeye uygulanmışsa, kuruduktan sonrasında hususi bir yapışkan sökücü ile müessir bir halde çıkarılabilir. Sadece bu metot daha oldukca minik ahşap yahut plastik yüzeyler için uygundur.
evrensel tiner
Üniversal tiner isminde olan denatüre alkol ve boya tinerinden oluşan bir çözelti de reçine kalıntılarını yüzeylerden çıkarmak için iyidir.
Denatüre alkol/Etanol
Epoksi reçinesi hemen hemen tam olarak kürlenmediyse, denatüre alkol ile alakalı yüzeyden kolayca çıkarılabilir. Bunu yapmak için, bir bez etanole batırılır ve tedavi edilecek alan sonrasında şu demek oluyor ki silinerek kurutulur. Döküm reçinesi esasen tamamen kuruysa, etkilenen bölge etanol ile işlemden geçirilmeden ilkin tiner ile yumuşatılmalıdır.
Öneri: Pahalı saf alkole ucuz bir alternatif denatüre alkoldür. Tesir ergonomik olarak aynıdır ve ruh başka birçok gaye için kullanılabilir. Sadece metil alkol kullanırken son aşama yanıcı bulunduğunu ihmal etmeyin.
sıcaklık tabancası
Tamamen kürlenmiş epoksiyi çıkarmak son aşama inatçı olabilir. Sıcaklık tabancası bunun için oldukca iyi bir araçtır. Kurutulmuş reçine, sıcak hava ile yumuşatılır ve sonrasında mesela bir spatula ile mekanik olarak çıkarılabilir. Epoksi reçineler çoğu zaman 200°C’den itibaren yumuşadığından, ısı kontrollü sıcak hava tabancaları bu muamele için kıymetini kanıtlamıştır. Çıkarılacak minik reçine parçalarını ısıtmanızı ve arkasından bu tarz şeyleri az az ayırmanızı tavsiye ederiz.
Epoksi reçine ile çalışırken devamlı olduğu benzer biçimde sağlığınız her şeyden ilkin gelmelidir. Yanıklara karşı korumak için eldiven ve ısının ürettiği dumanları solumaktan kaçınmak için bir teneffüs aleti kullanın.
Derideki reçine kalıntılarının giderilmesi
Sirke
Epoksi yanlışlıkla cildinize düşerse sirke oldukca müessir bir çözümdür. Bu deva, reçine esasen sertleşmiş olsa bile faydalıdır. Sirkeyi bir beze dökün ve temizlenecek cilt bölgesini bununla ıslatın. Reçine yumuşadıktan sonrasında kolayca çıkarılabilir.
aseton
Aseton ek olarak döküm reçinesini deriden çıkarmanın oldukca müessir bir yoludur. Sirke benzer biçimde, aseton da evde çoğunlukla bulunması ve ek olarak satın katılması gerekmemesi avantajına haizdir. Reçineyi çıkarmak için pamuklu bir bezi asetona batırın ve etkilenen bölgeyi ovalayın. Bu, reçineyi yumuşatır ve çıkarılmasını kolaylaştırır.
Ek olarak burada güvenliğinize dikkat edin. Asetonun ihtiva ettiği buharlar lüzumsuz yere uzun zaman solunmamalıdır. Bundan dolayı, bu ürünü yalnızca iyi havalandırabileceğiniz odalarda kullanın. Aseton fazlaca yanıcı olduğu için, yakınlarda aleni alev olmadığından güvenli olun.
Aseton ciltten oldukca fazla nemi giderir. Reçineyi çıkardıktan sonrasında ellerinizi sabun ve suyla iyice sudan geçirin. Bir nemlendirici, kaybı hızla telafi eder.
Öneri: Oje çıkarıcı esas olarak asetondan oluştuğu için (kural dışı: ambalajda “aseton içermez” yazıyor), saf aseton kullanılmadığı takdirde epoksi reçinesini ciltten çıkarmak için de uygundur.
Narenciye susuz el temizleyici
Reçine kalıntılarının sirke yahut aseton ile çıkarılması cilt için son aşama streslidir. Fazlaca daha cilt dostu bir alternatif, narenciye bazlı bir temizleme köpüğüdür. Ek olarak solunum yollarına oldukca daha azca yük bindiriyor. Temizlemek için pis alana birazcık el temizleyici uygulayın, iyice ovalayın ve köpüğü suyla çıkarın. Bu yöntemin tek dezavantajı öteki iki yönteme bakılırsa oldukca daha azca bereketli olmasıdır.