Bu yazımızda size obje ve eşyalara akrilik dökerken nelere dikkat etmeniz icap ettiğini ve objelerin muhtelif yüzey özelliklerinin akrilik dökümünüze ne benzer biçimde tesirleri olabileceğini göstereceğiz. Zorluklar nedir ve obje dökümleriniz hangi ürün ve malzemelerle en iyi kararı verir? Sizin için bütün cevaplarımız var!
Akrilik döküm için hangi nesneler uygundur?
Temel olarak, hemen hemen dilediğiniz her şeyi dökebilirsiniz. İyi bir netice alabilmek için aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmalısınız. Ve daima olduğu benzer biçimde burada da aynı şey geçerli: iyi hazırlık her şeyin başı ve sonudur.Üstüne döktüğünüz bütün nesnelerin sağlam olduklarından, devrilmediklerinden ve kendi renklerinde olmadıklarından güvenilir olun! Bardaklar desteği ile nesnenizi bardakların üstüne yerleştirebilir ya da araç-gereç izin veriyorsa “ayak” olarak pinboard pimleri kullanabilirsiniz. Pano pimlerini dik duran tarafa eşit halde takının ve nesneniz sağlam bir tutuşa haiz olacak ve damlayan boyada durmayacaktır.
Obje dökümümüz için kullandığımız mamüller:
nesnelerin yüzey özellikleri
- Nesneler mutlaka toz ve yağdan arındırılmış olmalıdır. Aksi takdirde, nesne üstündeki rengin uzun vakit dayanmama ya da mühim seviyede değişme riskiyle yüz yüze kalırsınız.
- Olası olmasıyla birlikte pürüzsüz bir yüzey bir avantajdır. İlk başta bunu bu şekilde hayal edemezsiniz, şundan dolayı boyanın pürüzlü bir yüzeyde tutunması icap ettiğini ya da düz bir yüzeyde boyanın “aşağı kayması” icap ettiğini kendiliğinden düşünürsünüz. Bununla beraber, pürüzlü bir yüzeyde, herhangi bir oluk ve tümsek ile beraber, renk ve aynı zamanda efektler ya da renk gradyanları kaybolur. Pürüzsüz bir yüzeyde ise pak, eşit renkli bir imaj elde edersiniz.
pleksiglas
Pleksiglası çevrimiçi olarak sipariş edebilir ya da bir hırdavatçıda dilediğiniz boyutta kesebilir ve derhal evinizde kullanmaya başlayabilirsiniz. Pleksiglas, ön muamele gerektirmemesi benzer biçimde büyük bir avantaja haizdir.
Odun
İşlenmemiş ahşap üstüne akrilik döküldüğünde, boyayı tam anlamıyla emmesini beklemelisiniz. Ayrıca, kurutma işlemi esnasında renk değişmeye başlayabilir. Bunun hiç bir koşulda başınıza gelmemesi için, ahşabı evvelinde cilalamanız için bir ipucu veriyoruz. Burada bir tek boyanın iyice kurumasına izin verdiğinizden güvenilir olmalısınız. Ahşabı hangi renge boyamak istediğinize arzu ettiğiniz benzer biçimde karar verebilirsiniz. Bilhassa ahşap için piyasada bulunan beyaz boyayı kullanıyoruz.
Bununla beraber, zımparalanmış ahşap kullanmaya karar verirseniz, iyi bir netice elde etmek için evvelinde cilalamanın ne olursa olsun lüzumlu olması gerekmez.
Sol: Ham ahşap disk – ne zımparalanmış ne de verniklenmiş. orta: Boya hala kaygan olduğu sürece, döküm hakikaten iyi görünüyor. sağda: Kurutma işleminden sonrasında Renkler ahşaba büyük seviyede nüfuz etmiş ve parlaklığını yitirmiştir. Ahşap yapı tamamen tekrar ön plana çıkmıştır.
Bardak
Cam ile çalışmak istiyorsanız renklerinizi oldukça ince karıştırmamaya dikkat edin. Aksi şekilde renkler ürününüze yapışmayabilir. Cam üstüne akrilik dökmenin güzel yanı, herhangi bir vakit alıcı hazırlık emek vermesi yapmadan nesnenizi bireysel olarak güzelleştirmeye başlayabilmenizdir. İster çiçeklik talep eder eski abajurlar olsun, fikirlerinizin sınırı yok.
Bizlerden minik bir ipucu olarak: Birazcık daha beyaz ilave edin. Bu, öteki renklerin daha iyi öne çıkmasını sağlar ve öğeniz (bilhassa abajurlar ve ışıklı öğelerle) daha çok parlaklık kazanır ve karanlık görünmez.
sol: azca beyaz içerikli cam küre. Renkler birazcık nefes ve koyu görünüyor. Sağa: Daha çok beyaz içeriğe haiz cam top. Burada renkler kendi içlerine giriyor ve her şey genel hatlarıyla daha parlak ya da daha gün ışığı görünüyor.
çanak çömlek
Her çeşit seramiği dökmek de mümkündür. Örnek olarak plakalarda, boyanın ortaya oldukça sıkı bir halde akması ve burada toplanması problemi vardır. Bu yüzden oldukça sıvı karıştırılmayan renkler öneri edilir. Bir başka mükemmel seçenek de ham seramik figürler ve her türlü nesne üstüne dökülen akriliktir.Bu dekoratif araç-gereç çoğu zaman çanak çömleklerden birazcık daha pürüzlüdür. Sadece yapı, evvelinde beyazlatmanız gerekecek kadar kaba değildir. Renk gradyanlarının kaybolması ya da renklerin solması burada ahşapta olmasıyla birlikte aşırı değildir, sadece kaba seramik de rengi bir halde emer. Fakat bu çok da fazla fena değil, şundan dolayı sonuçta bunu pek göremiyorsunuz.
Gessoboards / ahşap boyama tahtaları
Gessoboards ya da ahşap boyama tahtaları da idealdir. Buradaki avantaj, panoların evvelinde beyaza boyanmış olması ve derhal başlayabilmenizdir. Burada bir tek yeterince boyaya dokunduğunuzdan güvenilir olmalısınız. Çerçeveler ortalama 5 santimetre kalınlığında olduğu için ve tamamen boya ile kaplamak için birazcık daha fazlasına ihtiyacınız var. Aksi takdirde, çerçeveye evvelinde beyaz boya uygulayabilirsiniz. Bu size birazcık daha hareket alanı sağlar ve boyanızın kenardan devamlı akmasına izin veremezsiniz.
Epoksi reçine / reçineden yapılma dökme nesneler
Birazcık daha maceraperestseniz, epoksi reçineden yapılma döküm objeli varyant da var. Sadece bu, oldukça iyi bir hazırlık, teknik informasyon ve birazcık ergonomik gerektirir. Reçine, beraber karıştırılan iki bileşenden doğar. Sertleşmeden ilkin reçineyi ne kadar vakit kullanmanız gerektiği üreticiye göre farklılık gösterir. Reçine hala sıvı olduğu sürece, hemen sonra kolayca çıkarabileceğiniz herhangi bir şekle dökebilirsiniz. Hepimiz şahsi olarak silikon kalıpları tercih ediyoruz şundan dolayı reçineyi kalıptan rahatça çıkarabiliyorsunuz ve ondan sonra kalıpları bir tek kısa bir müddet su ile temizlemeniz kafi oluyor. Ve 24 saatlik kuruma süresinin arkasından reçine objenizi kolayca dökebilirsiniz.
Solda: Epoksi reçineden yapılma, tuvale yapıştırılmış ve sonrasında dökülmüş döküm kafatası. Sağa: Ufak epoksi reçine topları, bir buz kalıbına dökülür ve kuruduktan sonrasında dökülür.
mobilya ve mobilya parçaları
Bir ihtimal evinizde minik bir mücevher kutunuz, eski bir kutunuz, tepsiniz ya da minik bir mobilyanız var mı? Artık beğenmeyeceğiniz, eski gözüken ve yeni bir kat boya gerektiren mobilyalardaki nerede ise her şey Akrilik Dökme için uygundur. Boya ile münasebet etmemesi ihtiyaç duyulan bölgelerin maskelenmesi ve kuruma sürecinde sabırlı olunması önemlidir.
Mobilyaları dökerken objenize müsait herhangi bir akrilik döküm tekniğini kullanabilirsiniz. İster flip bardak, pis dökme, su birikintisi dökme ya da girdap tekniği olsun, yaratıcılığınızı özgür bırakın!
Bu şekilde bir ürün elbet tamamen dekoratif bir üründen daha çok kullanıma doğal olarak olacağından, son kat için standart bir akrilik saydam kaplama öneriyoruz. Bunu iki kere yürütmek da en iyisidir. Bu, öğeye erozyon, rutubet ve solma emarelerine karşı muayyen bir koruma sağlar.
Adım 1: Boya ile münasebet etmemesi ihtiyaç duyulan alanların maskelenmesi önemlidir.
Adım 2: Dökmeye başlayın. Boyayı nesnenin üstüne yavaşça eğerek gösterim ve arkasından boya tamamen kuruyana kadar sabırla bekleyin.
3. Adım: Berrak cila ile cilalandıktan sonrasında mücevher kutusu yeni bir ihtişamla parlıyor
Hangi yüzeyler döküm için daha azca uygundur?
Örnek olarak, straforu dökmek hakikaten zor olsa gerek. Üçüncü kere beyazlatıp döktükten sonrasında bile netice tekrar de yanlıştır. Straforun doğası ve yapısı gereği boya ile emek vermesi zor olsa gerek. Yapı her kurutma işleminden sonrasında tekrar ortaya menfaat.
Hemen sonra nelere dikkat etmeliyim?
Akrilik Dökülen bütün nesneler, onları korumak için son bir vernikle muamele görmelidir. Ek olarak renkler eski parlaklığına kavuşur ve solmaya karşı korunur. Verniği yürütmek için silikon makyaj süngeri kullanıyoruz. Sadece bu halde bitirilen objeler bir tek dekoratif amaçlı kullanıma uygundur. Nihai vernik, eşyalarınızı ne hava koşullarına dayanıklı ne de kullanım emarelerine karşı dayanıklı hale getirir. İstenirse ya da gerekliyse müsait bir akrilik vernik kullanılmalıdır. (örn. mobilya parçaları ya da tabaklar için) Bu, nesnenizin kullanım emarelerine ve neme karşı yeterince korunmasının tek yoludur.
Denemenizde bolca eğlenceler ve iyi şanslar diliyoruz!

Sina Kather ve Stephan Fleischer | BIÇAK İŞİ
KNIFFWERK’in gerisinde Hannover’den genç bir çift olan Sina ve Stephan var. Akrilik boya verildiği için ikisi de resme geldi. Ondan sonra kendinize şunu sordunuz: «Akrilik ile gerçekte başka neler yapılabilir?» Akışkan resimle bu halde tanıştılar ve o zamandan beri ellerine geçen her şeyi deniyorlar. Sina ve Stephan için insanların eserlerinden keyif alması ve resimlerinde yeni şeyler keşfetmeye devam etmesi – ve birinin de akıcı resimden esin alması önemlidir.
KNIFFWERK ile alakalı daha fazlasını öğrenin:
https://www.instagram.com/kniffwerk