Akrilik boya, kolay temizlenebilmesi, ekonomik olması ve bulunabilirliği şeklinde avantajları sebebiyle heykeltıraşlar içinde oldukça popülerdir. Bu renkler değişik aralıklarda üretilmekte ve birleştirilerek yeni renkler oluşturulabilmektedir.
Heykelleriniz için akrilik boya seçmeden ilkin, özelliklerini ve faydalarını tanımak en iyisidir.
rengi seç
Heykelleri boyamak için iki tür boya vardır: akrilik boya ve emaye yağlı boya. Doğru rengi seçerken dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan noktalar şunlardır:
Nesneye dokunmak: Yaptığınız heykele fazlaca dokunulduysa emaye yağlı boya ile boyamak en iyisidir. Sık dokunulan heykeller için kullanılan akrilik boyanın bir dolgu macununa ihtiyacı vardır.
Nesne Hava Akışı: Akrilik boya büzülüp genişlediğinden, en iyi delikli nesnelerde çalışır ve hava nesnenin içinden serbestçe geçer. Bu boya, bir kat sızdırmazlık maddesi ile son kat içinde kullanıldığında plastik ve metal heykellerle iyi çalışacaktır.
Boya kuruma süresi: Yağlı boyaların kuruması için daha çok zamana gerekseme vardır; Sadece akrilik boya acele kuruyan boyalardan biridir. Böylece kuruması bir saatten fazla sürmez.

Akrilik boyayı çıkarmak için ipuçları
Akrilik boya, fırçalardan ve yüzeylerden sabun ve su ile temizlenebilir. Azca oranda rengi beraber karıştırıyorsanız, bir bindirme paleti kullanın. Bu durumda kullanılmayan renkleri kaydedebilirsiniz. Mühürlü Akrilik Boya kurumadan 24 saat öncesine kadar kullanılabilir. Palette boya kuruması mevzusunda endişelenmeyin, şu sebeple kurumuş renkleri paletten silmek kolaydır.
Minyatürler için akrilik boya
Değişik akrilik boya türleri vardır ve sanatçı akrilik boyasını kullanarak renkleri birleştirebilirsiniz. Sanat boyaları, talebe akrilik boyalarına nazaran daha doymuş bir pigmente haizdir ve daha azca dolgu maddesi kullanılır.
Talebe akrilik boyası, zanaat boyasından daha yüksek standartlara haizdir. Harf rengi daha koyudur ve dolgu maddeleri ihtiva eder. Sanatçının akrilik boyalarının aksine, zanaat boyaları pigment düzeyine yada ışığa karşı renk haslığına nazaran derecelendirilmez.

Akrilik renk efektleri
Ortam, genişletici ve tiner eklemeyi öğrenmek birçok renk efekti oluşturabilir. Bazı sanat ortamları boyayı inceltir ve ötekiler boyaya doku katar. (Sıva ve sıva şeklinde bazı yüzeyler oluşturmak için kullanışlıdır.) Ve bazıları tuval üstüne boya kullanmanıza izin verir. Saydam ortam, iş parçasına parlak bir görünüm verir ve mat ortam, mat bir tesir verir.
Akrilik boyalar için taban
Kağıt, ahşap ve çömlek şeklinde nefes alan ve nemi tutmayan malzemeler için akrilik boya kullanın. Metal, plastik ve reçine şeklinde gözeneksiz malzemeler için akrilik boya kullanıyorsanız, rutubet emilimini önlemek için bir astar ve son kat kullanmalısınız. Emaye boyalar çoğu zaman en iyi seçimdir; Şundan dolayı gözeneksiz, nefes almayan malzemeler üstüne yapılacak boyanın acele kuruması, şişmemesi yada çekmemesi gerekir.
Akrilik boya kuruma süresi
Akrilik boya acele kurur ve fazlaca ince katlar için su ve akrilik medyum ile seyreltilebilir. Daha kalınca bir boya tabakası, daha ufak oyukları doldurur ve daha ince bir boya tabakası olasılığını azaltır. Renklerin karışması yada damlaması mevzusunda endişelenmeden taban katın üstüne hafifçe bir kaplama uygulayabilirsiniz.
Akrilik boyalar tamamen kurumaz. Bu renkler nemi emer ve rutubet sebebiyle şişer. Fazlaca kullanılan bir minyatür heykel için sert, yüksek etkili bir cilaya ihtiyacınız var ise, yağlı yada emaye boya kullanın.

Minyatür heykeller için akrilik boyama teknikleri
Akrilik boyanın fırça yada airbrush ile uygulanması kolaydır.
Airbrush Kalemi: Akrilik boyayı orta ve suyla, airbrush ile kullanıma uygun bir kıvama gelinceye kadar seyreltin. Airbrush’ı kullandıktan sonrasında sabun ve suyla paklayın.
Fırça: Rengin konsantrasyonuna nazaran bir fırça seçin ve boyacılardan fırça seçiminde size yol göstermelerini isteyin. Fırçayı iyi korursanız kılları dökülmediği sürece kullanılabilir. Fırçayı devamlı sabunlu su yada sabun içeren hususi temizleyicilerle sudan geçirin ve yıkadıktan sonrasında fırça kıllarını elinizle hafifçe vurarak kuruması için dik olarak yatırın.
Akrilik boya fırçada tamamen kurumuş olsa bile Winsor Newton şeklinde fırçada kurumuş en sert yağları ve akrilik boyaları çıkaran hususi temizleyiciler kullanabilirsiniz.