MDF, Melamin ve Letron arasındaki ayrım nelerdir ve karşılaştırın


MDF, mobilya, dolap yapımı, ev ve büro gereçleri ve benzeri sektörlerde kullanılan en popüler ahşap ürünlerden biridir. Bir çok durumda ham MDF, ısıya, neme ve şoka karşı güç ve direnme sağlayamaz. Bu problemi deşifre etmek için çoğu zaman MDF ve öteki ahşap mamüllerin yüzeyini kaplamak için akrilik, yüksek sır, melamin, letron vb. kaplamalar kullanılmaktadır. Bu kaplamaların her birinin kullanımının avantajları ve dezavantajları vardır. Boya çeşitlerini ve özelliklerini bilmek ihtiyaçlarınıza bakılırsa en müsait boya türünü seçmenize destek olacaktır. Bu yazımızda MDF, Melamin ve Letron’un özellikleri, avantajları, dezavantajları ve farkları ile alakalı daha çok data vereceğiz.


melamin nelerdir?

Melamin Mdf

Melamin temel olarak katı, oldukça katmanlı bir kaplama olup, orta tabaka ve her iki taraftaki kaplama melaminden yapılmıştır. Bu ürün tamamen melamin reçinesinden yapılmıştır. Sadece melamin açık oturum denilince aklımıza melamin kaplama ile üretilmiş paneller gelmektedir. Örnek olarak melamin kaplı MDF levhalara melamin levha denir. Bu tanımlar melamin kaplı kontrplak için de geçerlidir. Bu açık oturum modelinde panelin yalnız alt ve üst yüzeyleri melamin ihtiva eder ve orta araç-gereç lamine ahşaptır.

Melamin levhaları kaplamak için kullanılan melamin kaplama, kopolimerizasyon adında olan bir işlemde melamin reçinesi ve formaldehit karışımından yapılır. Melamin reçinesi, siyanamidin ısıtılmasıyla elde edilmiş beyaz kristalli bir bileşiktir. Formaldehit doğada bulunan ve renksiz bir gazdır. İki altın araç-gereç olan melamin ve formaldehitin muayyen bir tazyik altında birleştirilmesiyle melamin adında olan sert bir plastik araç-gereç elde edilir.

MDF nelerdir?

Melamin Mdf

Orta yoğunluklu sunta yahut MDF, naturel bir ahşap üründür. Bu ürün, sıcaklık ve tazyik altında bir tahta meydana getiren ağaç lifleri ve yapıştırıcıdan yapılmıştır. MDF üretimi için çoğu zaman endüstriyel atölyelerde üretilen fazla ahşap kullanılır.

MDF üretiminde kullanılan en yaygın yapıştırıcı, bir tür bileşik reçine olan üre-formaldehittir. Üre formaldehit, adından da anlaşılacağı şeklinde, üre ve formaldehitten üretilir. MDF levhalardaki öteki bileşenler parafin mumu ve bir tür koruyucudur. Açık oturum üretim sürecinde çoğu zaman erimiş yahut eritilmiş biçimde parafin mumu eklenmiş olur ve MDF panellerin suya ve neme karşı direncini arttırır. Ek olarak triklorofenol yahut sodyum pentaklorür şeklinde koruyucular tahtanın böceklere ve mantarlara karşı direncini arttırır.

Melamin ve MDF arasındaki ayrım

Melamin Mdf

Melamin, MDF dahil olmak suretiyle ahşap mamüller için bir kaplamadır; Sadece MDF, en yaygın kullanılan ahşap ürünlerden biridir. Kaplama tabakası olmayan MDF, sıcaklık ve rutubet şeklinde çevresel faktörlere karşı büyük bir dayanıklılığa haiz değildir. Kaplama olarak melamin şeklinde malzemelerin kullanılması MDF’nin direncini ve sağlamlığını büyük seviyede artırır. Melamin kaplı MDF levhaların muhtelif uygulamalarda birçok kullanması vardır. Melamin kaplama malzemesi sert ve melamin reçinesinin formaldehit ile karışımından elde edilmiş plastiğe benzer; Sadece MDF, ahşap liflerinin sıcaklık ve tazyik altında bileşik reçine ile yapıştırılmasıyla yapılır.

Melamin kaplama kullanması MDF levhaların sağlamlığını ve dayanıklılığını arttırmaktadır. Ham MDF’nin eğilme mukavemeti 38-40 MPa, eğilme tokluğu 3300 ila 3800 MPa ve iç yapışma mukavemeti 0,75 ila 1,10 MPa’dır. Şimdi melamin şeklinde dayanıklı bir kaplama MDF’yi kaplarsa, mukavemetini ikiye katlayacaktır. Unutulmamalıdır ki melamin kaplı kontrplak paneller, melamin kaplı MDF panellere bakılırsa daha sağlamdır.

Melamin MDF laminat, kaplanmamış laminata bakılırsa oldukça daha yüksek su direncine haizdir. Ham MDF suyu ve nemi kolayca emer ve zarar görür. Su izolasyon maddesi olarak parafin mumu içerdiğinde MDF’nin niçin su geçirmez olmadığı merak edilebilir. Parafin mumu, MDF’yi sudan korumak için kafi değildir. Bu madde, MDF panellerin nemden korunmasına yalnızca kısmen destek verir; Sadece MDF’yi yüksek nemli yahut direkt su ile münasebet eden ortamlardan koruyamazlar; Bundan dolayı MDF’yi korumak için melamin şeklinde kaplamaların kullanılması gerekmektedir. Melamin kaplamalar ek olarak dolaplar, raflar, tezgahlar, büro mobilyaları, makale tahtaları ve döşemeler için de kullanılmaktadır. Melamin paneller, ham MDF panellerden daha pahalıdır, sadece yeniden de ahşap panellere bakılırsa müsait fiyatlıdır.

Letron ve melamin arasındaki ayrım

Melamin Mdf

Letron aslına bakarsak bir tür kağıt kaplama üreten bir Alman şirketinin adıdır. Eskiden MDF şeklinde mamüllerin yüzeylerini yahut kenarlarını kaplamak için Letron kağıt kaplama kullanılıyordu. Letron neme, sıcağa ve çizilmelere karşı oldukça dayanıklı değildi. Günümüzde artık ahşap ürünlerde Letron boya kullanılmamaktadır. Letron kelimesini günümüz piyasasında yanlış kullanırlarsa Melamin şeklinde kaplamalı MDF levhalar anlamına gelir. Letron ile karşılaştırıldığında melamin kaplama oldukça daha kuvvetli, neme ve ısıya karşı daha dirençlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

MDF melamin kağıdı nelerdir?

Melamin MDF levha, melamin ve formaldehit reçinesinin birleşiminden oluşan bir kapağa haizdir.

Melamin MDF ile yüksek cam arasındaki ayrım nelerdir?

MDF, melamin ve cila birbirine birazcık benziyor; Yüksek parlaklıkta MDF’nin parlak bir manzara kazandıran pleksiglas kaplamaya haiz olması farkıyla.



Source bağlantı