Matkap ucu, kare bir delik açmak için hususi bir matkap ucunun kullanıldığı bir ağaç işleme aletidir. Bu matkaba rayba, açmış olduğu deliğe kam denir. Doğrama bağlantılarının yarısını oluşturan zıvana ve oluk bağlantısını oluşturmak için bir gönye testeresi kullanılır. Çıkarma aracının hususi bir vasıta olduğu doğrudur, sadece kullanımı oldukça kolaydır. Matkabı makineye doğru bir halde takının ve çalıştırın.
Gönye matkaplar, gönye adında olan ağaç işleme makinelerinde kullanılır ve ağır itme matkapları şeklinde çalışır.

Redüktörlü matkaplar iki kısımdan oluşur:
- Yuvarlak matkap, spiral matkaba benzer
- Matkap ucunu kare bir kalem çevreler. Merkez zımba, delik içindeki malzemenin çoğunu kaldırır ve şekli sebebiyle köşelerde talaş bırakır.
İşte burada kare kalem devreye giriyor. Merkez matkap, talaşları kaldırarak kare kalemin muntazam, kare kesimleri daha iyi yapmasına destek sağlar. Aslen, kare uç talaşları merkeze doğru yönlendirir ve arkasından matkap tarafınca dışarı itilir.
Damak ve dili birleştirmek için bir redüktör tarafınca kesilen bir açıklık
Damak adında olan bu boşluk, damak ve dil içinde bir bağlantı oluşturmak için bir teleskopik aygıt tarafınca kesilir. Dil de damak içine sığacak şekilde kesilmiş uzun bir parçadır.

Redüktör ve matkap mili boyutları
Bir marangozun matkap ucu alırken dikkat etmesi ihtiyaç duyulan en mühim noktalardan biri de mil ölçüsüdür; Sonrasında öteki boyutları.
Redüktör matkabının mil çapının en yaygın boyutu sırasıyla:
- 15 mm
- 19 mm
Matkap mili çap redüktörü ek olarak 6 mm ve 9 mm boyutlarında mevcuttur. Bir çok redüktörde 15 mm çapında bir matkap kullanılır bundan dolayı daha ağır matkaplar için 19 mm çapında bir matkap kullanılır. Makine için doğru matkap boyutunu öğrenmek istiyorsanız, kılavuzuna bir göz atın. Matkabın yüksekliği ve çapı da oldukça önemlidir. Matkabın yüksekliği damak deliğinin derinliğine bağlıdır.
Havşa başlı matkaplar 6 mm ve 19 mm çaplarda mevcuttur.
Matkap ucu iyi mi kullanılır ve bakımı yapılır
Makinenin ve matkap ucunun doğru çalışmasını sağlamak için kullanıcının dikkate alması ihtiyaç duyulan bazı noktalar vardır. Bu noktaların bir çok aşağıda listelenmiştir.
Kalemi keskin tutun. Matkap yavaşsa çalışırken ısı üretir. Netice olarak, yüksek ısı punta matkabına, prob ucuna, iş parçasına ve hatta makineye zarar verir.

Kalem açmanın en etkili yolu konik bir taş kullanmaktır. Bu sebeple kalemin dört tarafını da keskinleştirir.
Merkez matkabı yağlayın. Matkap ucu yağlanmazsa çalışırken oldukça ses çıkarır. Bu sebeple bu matkaplar iki parçalı ve hareketli metal parçalar birbirine sürtüyor.
Dalgıç matkaplarda asla yağ ve silikon bazlı kayganlaştırıcılar kullanmayın. Bu sebeple iş parçasının rengini soldurma olasılığınız yüksektir. Merkez matkabı yağlamak için renksiz bir yağlayıcı kullanın. Macun mumları ve kuru aerosol yağları kullanmak en iyisidir. Doğru yağlayıcı, matkap ucunun paslanmasını ve çürümesini önleyecektir.

Matkabı makinenin kenarlığıyla hizalayın. Kusursuz bir kesim istiyorsanız, matkap ucunu çitle hizalamak için minik bir çuval bezi kullanın.
Matkabı, kare kalemin derhal altında olacak şekilde ayarlayın. Kalemin içine oturduktan sonrasında ortadaki matkabı parmağınızla itin. Peşinden yuvasından 0,79 mm düşmesine izin verin.
Matkap ucunu kalemden 0,79 mm daha aşağıya ayarlamak aşırı ısınmayı ve gürültüyü önler.

Uygun sondaj tekniklerini kullanın. Tavan delikleri yan yana oluşturulmamalıdır. Bu sebeple matkap minik bir dirençle kesilen kısımlara doğru kayabilir.
Damakta kesi yapmanın en iyi yolu ilk olarak damağın başlangıcında ve sonunda birer delik açmaktır. Hemen sonra iç kısmı belirtilen boyutlardan birazcık uzakta kati ve son olarak kalan kısımları delin.