Maske, Korona Çağının Temel Bir Üyesi
Hepinizin bilmiş olduğu benzer biçimde maskeler virüslerin yayılmasını ve kirliliği önler. Ne yazık ki bu günlerde Corona virüsünün yayılmasıyla beraber maske ihtiyacımız asla olmadığı kadar arttı. Geçmiş yıllarda yalnız virüs varken maske kullanırdık fakat maalesef günümüzde sıhhatli ya da hasta, erişkin ya da çocuk olmamızın bir önemi yok, bu döngüyü durdurmak için hepimizin maske kullanımı gerekiyor.
Şimdi şu sual sorulabilir, maskeyi hazırlamak için ne kadar süre ödemeniz gerekiyor? Bu yazının devamında size evde iyi mi maske yapılacağını öğreteceğiz, böylece artık bir maske hazırlamanıza gerek kalmayacak.
Maskeyi hazırlarken dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan noktalar nedir?
- Maske, yüzünüzün tam boyutunda olmalı ve yüzünüzün kenarına sığmalıdır.
- İpleri ve askıları yüzünüze tam olarak oturmalıdır.
- Kontaminasyon penetrasyonunu daha iyi önlemek için birkaç kumaş katmanına haizdir.
- İyi bir maskenin birkaç katmanı olması icap ettiğini söylemiş olsak da kişinin sorunsuz nefes almasını sağlamasına dikkat edin.
- Hasar yada deformasyon olmadan yıkanabilir yada kuru temizleme yapılabilir.
Evde maske yapmak için lüzumlu malzemeler
- Gerektiği benzer biçimde dokuma
- makas
- İplik, iğne ve iğne yoksa
- kush
ilk yol
Çalışmaya başlamadan ilkin ellerinizi sabun ve suyla iyice sudan geçirin. Bir sonraki adımda, lüzumlu boyutta üç parça kumaş kati. Sonrasında 300 gram sofra tuzuna eşdeğer üç yiyecek kaşığı 100 cc’ye eşit bir bardak sıcak suda eritin.
Bir sonraki adımda, bu bezlerden birini tamamen dezenfekte olana kadar tuzlu su solüsyonuna koyun. Antiseptik tabakayı öteki iki tabakanın arasına yerleştirin ve dört köşesinden zımbalayın. Bir sonraki adımda, elastik bantları bir zımba ile maskenin yanlarına tutturun.
Her kullanımdan sonrasında zımbaları açıp orta tabakayı yeniden tuzlu su solüsyonu ile temizleyebilirsiniz.
ikinci yol
İlk olarak, yüzün boyutuna nazaran bir desen tasarlayın.
Kalıbı tasarlarken ve işi keserken, maskenin yufkasını geçirip bir halka şeklinde bağlamak için işin her iki yanında bir miktar boşluk bırakmak gerektiğine dikkat edin.
2 tane orijinal kumaştan ve 2 tane astar olarak düşündüğünüz kumaştan desene nazaran kati.
Ilkin astar kumaşlarını birbirine dikin, peşinden iki ana kumaşı kati. Bir sonraki adımda astar kumaşını ana kumaşın içine yerleştirin ve dikin. Arkasından maskenin her iki tarafını dikey olarak katlayın ve lastiğin geçmesi için yer açın.
Son adımda lastikleri yüzün ölçüsüne nazaran kesip maskenin içinden geçirip bağlayın.

Maske yapmak için en iyi kumaş
Artık maskeyi iyi mi yapacağımızı bildiğimize nazaran, maskeyi yapmak için ne tür bir kumaş kullanılabilir?
Deneyler, değişik cinsiyetlerde maskelerin etkinliğinin fazlaca değişik bulunduğunu gösteriyor. İstatistiklere dayanarak, en iyi ev yapımı ve el yapımı maskelerin virüslerin ve enfekte parçacıkların %79’unu, cerrahi maskelerin %62-65’ini ve solunum cihazlarının ortalama %97’sini filtreleyebildiği sonucuna vardılar.
En etkili elle dikilen maskeler, 180 yada daha çok numaraya haiz iki kat yüksek kaliteli ağır keten kanvas ile dikilen maskelerdir. Dış katmanı düz keten kumaştan ve iç katmanı flanel kumaştan oluşan çift katmanlı maskeler de işe yarar.
Düşük kaliteli hafifçe keten kumaştan meydana getirilen tek katmanlı yada çift katmanlı maskeler de kalite ve performans açısından daha düşüktür.
Bir maske ne kadar fazlaca katmana sahipse parçacık penetrasyonuna karşı direncinin o denli yüksek bulunduğunu bilmek güzel; Aslen bu katmanların sayısını çoğaltmak insanlarda yanlış bir güvenlik duygusu uyandırır fakat aslına bakarsak katman sayısını çoğaltmak maskenin standardını çoğaltmak anlamına gelmez.
Maske yapımı deneyiminiz var ise deneyimlerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşın.
,