Makine vidalarının çeşitleri ve kullanımları


Otomatik vida parça içinde ilerlerken tasarımına bakılırsa uzunluğu süresince ince yada kaba dişli bir delik oluşturur. Piyasada değişik tipte kafalara haiz vidalar mevcuttur, en yaygın olanları Phillips yada düz başlı vidalardır. Otomatik vidaların uçları ve dişleri, amaçlanan uygulamaya bağlı olarak değişik desenlere haizdir.

Otomatik vida çeşitleri

kendinden kılavuzlu vida

Matkap vidası yada düz başlı delme kafası yada hazne vidası

Cıvatanın baş kısmı parça yüzeyinin altına yerleştirilir, netice olarak bağlantı yüzeyi üniformdur.

Allen vidası yada lokma başlı

Bu tip vidanın eğilme olasılığı öteki tiplere bakılırsa fazlaca daha azdır bundan dolayı bu vidanın tahriki iş parçasına girdiğinde kırılma olasılığı daha azca olacak şekilde hususi olarak tasarlanmıştır.

Trompet başlı vida

Bu vidanın başı düz ve pürüzsüzdür; Bundan dolayı, tazyik daha geniş bir alana dağılır. Bu vidalar, alçı levhayı ahşap ve metal vidalara tutturmak için uygundur.

Düğme başlı, yuvarlak başlı ve tencere başlı otomatik vida

Bu vida çoğu zaman ağaç işlemede kullanılır. Bu vidanın başının şekli kubbeli ve yuvarlaktır; Bundan dolayı vida başının bölüme batması nadirdir.

Flanş başlı vida

Bu vida çoğunlukla metali metale yada plastiği plastiğe bağlamak için kullanılır. Bu civataların sıkma torkları flanşlı başlı oldukları için öteki civata tiplerine bakılırsa daha yüksektir.

Otomatik altıgen vida/lokma

Bu vidaların başı altıgen olup, çoğu zaman ustalar tarafınca altıgen başlı vidalara gereksinim duyulmayan ağır işlerde kullanılır.

Gofret otomatik vida başı

Bu vidanın üst yüzeyi pürüzsüzdür ve başı bir hazinedir. Başlarının altındaki kısım koniktir ve vida başının dış kenarına kadar uzanmaz, bu da ahşap ve daha yumuşak malzemelerde daha muntazam bir bağlantı oluşturmak için kullanılan bir vidadır.

Tencere başlı otomatik nailer

Bu vidanın ana kısmı üstte yuvarlak ve yanlarda dikeydir. Başlı kendinden kılavuzlu vidalar çoğu zaman oval ve yuvarlak vidalara benzer ve yüksek tork gerektiren işlerde kullanılır ve metal, ahşap şeklinde malzemelerde kullanılır.

Otomatik vida başlı gözleme

Bu vida, kelepçelerin kullanıldığı geniş bölümlerde kullanılır ve vida başının düz olması gerekir. Kelepçenin uygulanmış olduğu yüzey genişlediğinde kuvvet daha geniş bir alana dağılır.

Kare Başlı Kendinden Kılavuzlu Vida

Geleneksel vidalarla karşılaştırıldığında, bu vida delmeye yada kam kaymasına karşı daha azca hassastır, sadece vidayı aşırı sıkmamaya itina gösterilmelidir.

Otomatik vidalı makas başı

Bu vidanın başlığı fazlaca geniş ve yüzeyi hafifçe yuvarlaktır ve vidalı kapağın alt kısmı daha geniş bir yüzeye haizdir. Bu vida, sac ve büyük delikli malzemeler için kullanılır. Başları hafifçe kaldırılmıştır, bu da vidayı sıkmayı yada gevşetmeyi birazcık zorlaştırır.

Otomatik beton vidası

Bu vidanın dişleri beton, tuğla yada blok şeklinde malzemeler için uygundur. Ilk olarak iş parçasında bir delik açılmalı ve vidanın betona girişine paralel olarak yivler betonu sıyırarak iletkenin ilerlemesini kolaylaştırmalıdır.

Otomatik ağaç vidası

Ahşapla çalışmak için matkap uçlu vida, tencere başlı vida, boynuz başlı, düğme başlı ve gofret başlı kullanılır.

Çelik otomatik vida

Otomatik cıvatalar çoğu zaman demir yada çelikten 304 yada 316 ve çeşitli ebatlarda yapılır. Alüminyum, demir şeklinde metaller ve çelik şeklinde alaşımlar için hem otomatik vidalar hem de kendinden kılavuzlu vidalar kullanılabilir. Bu vidaların keskin uçları metal ve çeliği kesmek için tasarlanmıştır sadece kullanılmadan ilkin çelik sac yada metalin delinmesi gerekir. Metal parçaları ve plakaları bağlamak için makas kafası, pan kafası, korna kafası ve otomatik flanş kafası kullanılabilir.

Otomatik demir vida

Yukarıdaki bölümde oto vidalarının esas olarak çelikten yada demirden yapıldığını söylemiştik. Demir kendinden kılavuzlu vidalar, endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır ve büyük miktarlarda, çelik kendinden kılavuzlu vidalardan daha düşük bir fiyata satılmaktadır.

Umarız bu makaleyi okuyarak kendinden kılavuzlu vida türleri hakkında yararlı bilgiler edinmişsinizdir. Her türlü vida ve hırdavat satın almak için Sazokar internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

otomatik vida iyi mi kullanılır

İlk olarak, söz mevzusu parça için doğru vida tipini seçmeniz gerekir. Vidanın tam yerini işaretleyin ve tornavidayı yada matkabı kullanmak için kafi alan olduğundan güvenilir olun.

İlk adımda, vidanın gerçek boyutundan birazcık daha minik çaplı bir delik açın. Bu, vida gövdesinin oluşturulan deliği doldurmasına ve araç-gereç ilerledikçe dişlerin malzemeyi kesmesine izin verir. Matkabın boyutu, otomatik bir vidanınkinden birazcık daha minik olmalıdır, aksi takdirde vidayı ucun içine hareket ettirirken dişler istenen nesne ile etkileşime girmez ve netice olarak kuvvetli bir bağlantı oluşturulmaz.

Otomatik vidalar, bir parçanın tertipli bakım gerektirdiği ve devamlı olarak monte edilmesi ve sökülmesi ihtiyaç duyulan uygulamalar için uygundur.

Vidayı düz ve delikle aynı hizada yerleştirin ve bir yada iki kez elle çevirin. Bu şekilde, siz tornavidayı çıkarana yada matkabı çıkarana kadar vida yuvada kalacaktır. Düz uçlu bir tornavida yada bir matkap ucu kullanarak kısa, sağlam vuruşlarla vidayı yerine vidalayın. Vidanın direkt parçanın içine itildiğinden güvenilir olun ve kırılabileceği için fazla sıkmayın.

Sıkça Sorulan Sorular

Otomatik vida nedir?

Dişli vida, değişik malzemelerle kuvvetli bağlantılar oluşturan dişli, konik ve konik türleri bulunan fazlaca amaçlı bir bağlantı elemanıdır.

Otomatik vidaların kullanım alanları nedir?

Makine vidaları kontrplak, sunta, alçıpan, sac ve zemin kaplaması için kullanılır.



Source bağlantı