Kuru vida yada çelik vida nedir ve değişik dereceleri nerelerde kullanılır?


Kuru tırnak nedir?

Ağaç vidası benzer biçimde çelik vida olarak da adlandırılan kuru vida, karbon çeliğinden yapılmış ve sertleştirilmiş, piyasada en oldukca kullanılan vidalardan biridir. CK45 telinden yapım edilen kuru vida hususi makinelerde gerdirilip kalıplandıktan sonrasında üretilir.


Bu vida tipi yarım dişli ve tam dişli olmak suretiyle iki modelde üretilir ve en yaygın kullanılanı yarım dişli vida türüdür. Kuru vida dişleri milimetre, kalınca ve inç olmak suretiyle üç tipte üretilir ve en yaygın kullanılanı milimetre diş tipidir.

Kuru ve sert vida

Kuru vida çeşitleri

Kuru vida türleri, bir noktayla ayrılmış iki sayının birleşimi olan aşama yada sınıfa gore tanımlanır. İlk sayı maksimum gerilim toleransını, ikinci sayı ise akma geriliminin maksimum gerilime oranını gösterir. Mesela, kuru cıvatalarda 8.8, ilk basamak 8, metrekare başına 800 Newton’luk maksimum gerilim anlamına gelir ve ikinci basamak, akma geriliminin maksimum gerilime %80 oranı anlamına gelir. Vidaların derecesi yada derecesi ne kadar yüksek olursa, içlerinde kullanılan karbon miktarı ve mukavemeti de o denli yüksek olur.

Kuru vidalar, aşağıda sunulan değişik kategorilerde yada derecelerde üretilmektedir:

Karbon çeliğinden yapılmış 8.8 kalite vida

Bu vida türü öteki kuru vidalardan daha azca karbon ihtiva eder ve yumuşak vidalardan biri olarak kabul edilir. Bu vidanın avantajlarından biri de 800 N/m2 gerilme kapasitesi ve 80 kilo ağırlık taşıma kapasitesidir. 8. Derslik bir kuru vida, bir demir vidadan 30 libreye kadar daha çok ağırlık taşıyabilir.

Alaşımlı çelikten yapılmış 10.9 derecelik vida

Aşama 10.9 cıvata, ASTM 324 kapsamında üretilmiştir ve Aşama 8.8’den daha çok karbon içeriğine haizdir. Bu vidanın taşıma kapasitesi 100 kilo olup çapı 5 ile 42 mm içinde değişmektedir. 940 MPa gerilim hoşgörü kapasitesine haiz bu cıvata, petrol ve gaz endüstrisinde kullanım için ideal bir seçimdir.

12.9 aşama alaşımlı çelik vida

Bu vida çelik yapısında öteki sınıflara gore daha yüksek karbon yüzdesine haizdir ve üretim esnasında sertleştirilmiştir. Bu vida ASTM F568’e uygun olarak üretilmiş olup 110 MPa tazyik dayanımına haizdir. Derslik 12 vida, 120 lbs’ye kadar destekleyebilen oldukca sert ve kuvvetli bir vida ailesidir.

Cıvata kuru

Kuru tırnak uygulaması

Kuru vidalar, demir vidalara gore daha azca esnekliğe ve daha yüksek mukavemete haizdir ve çoğunlukla inşaat, otomobil, baraj inşaatı, petrokimya ve petrol endüstrisi vb. Kuru vida öteki demir çivilere gore daha yüksek taşıma kapasitesine haizdir ve piyasada soğuk yada sıcak galvanizli olarak bulunur.

Kuru vidalar ile demir vidalar arasındaki farkın sebeplerinden biri de sağlamlıklarıdır; Bu yüzden daha azca işlenebilirliğe haizdir ve parça yapımında kullanılamaz.

Ne tür kuru vida?

Kuru vida malzemeleri saf ve katkılı olmak suretiyle iki tipte üretilmektedir.

Saf tip bileşim: %0,25 ila %0,55 karbon, %0,035 fosfor ve %0,035 kükürt

Katkı tipi bileşim: %0,15 ila %0,40 karbon, maksimum %0,6 manganez, krom yada brom

Kuru kuru cıvata ve somun satın alırken, araç-gereç ve karbon içeriğine ek olarak, hatve uzunluğu, çap ve cıvata gövdesinin uzunluğu da dikkate alınması ihtiyaç duyulan öteki seçeneklerdir. Vida aralığı tipi yüke gore seçilmelidir. Normal olarak vidanın yarım yada tam dişi de en iyi seçeneğin seçilmesinde oldukca mühim bir rol oynar.

Bir tornavida seçmeden ilkin yukarıda belirtilen tüm noktaları göz önünde bulundurmalı ve peşinden satın alma işlemine geçmelisiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kuru vidaların değişik dereceleri nedir?

Kuru yada çelik vidaların kaliteleri 8.8, 10.9 ve 12.9’dur.

Ne tür kuru vida?

Kuru vida malzemeleri “saf” ve “katkılı” olmak suretiyle iki tipte üretilmektedir. Saf Tip Bileşim: %0,25 – 0,55 Karbon, %0,035 Fosfor, %0,035 Kükürt | Katkı tipi bileşim: %0,15 ila %0,40 karbon, maksimum %0,6 manganez, krom yada brom



Source bağlantı