kumpas nedir?
Yüzyıllar süresince insanoğlu, nesnelerin kalınlığını ve çapını ölçmek için kumpas isminde olan bir alet kullandılar. En eski pusula, İtalya civarlarındaki bir vapur enkazında ortaya çıkarıldı ve MÖ 6. yüzyıla kadar uzanıyor. Pergel, bu aracı kullanmaya devam etmemizin de kanıtladığı benzer biçimde, boyutları ölçmek için güvenilir bir araçtır. Kaliperler, her vasıta kutusunda olması ihtiyaç duyulan ve nesnelerin boyutlarını ölçmek için kullanışlı bir araçtır. Bu aracı kullanmak, tüm işlerin doğru ve doğru bir halde yapılmasını ve sorunsuz bir halde tamamlanmasını sağlar. Değişik kumpas türleri vardır ve her biri belirli bir amaç için tasarlanmıştır.
Kaliperler hangi işlerde kullanılır?
Çiviler, teknik ve mühendislik projelerinde, kişisel binaların yapımında ve yenilenmesinde ve çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Yeni başlayanlar pergelleri ev projeleri için kullanır, sadece bu aletin yenileme haricinde başka kullanımları da vardır, mesela marangozluk, metal işleme, ormancılık, çeşitli bilimler ve tıp benzer biçimde hususi alanlarda kullanılır. Kumpasları çoğu zaman mühendislik ve fen laboratuvarlarında bulabilirsiniz zira bu laboratuvarlarda doğru ölçüm oldukça önemlidir.

Kaliper Bileşenleri

üst çeneler
Kumpasın üst çeneleri, deliğin yada açıklığın çapı benzer biçimde nesnenin iç boyutlarını ölçmek için kullanılır.
alt çeneler
Çeneler, bir nesnenin uzunluk, genişlik ve çap benzer biçimde dış boyutlarını ölçmek için kullanılır.
Derinlik çubuğu
Deliklerin derinliği bir derinlik çubuğu ile ölçülür. Kelebek vidayı çevirerek derinlik çubuğu dışarı çıkar.
Ana kaliper ölçeği
Ana ölçek, kumpasın ekseni süresince yer verilmiştir. Bir metrik sürmeli kumpasın ana ölçeği hem inç hem de milimetre olarak derecelendirilir.
Sürmeli kaliper göstergesi
Kayan bölümler vernier olarak adlandırılır ve verniye ölçeği ölçüm doğruluğunu artırır. Bir kumpastaki sürmelinin işlevi, ölçümün doğruluğunu göstermektir. Verniye ölçeğinde, ana ölçek daha çok birime bölünmüştür, doğrusu metrik sürme ölçeği 50 eşit bölüme bölünmüştür. Ölçüm aralığı ve kumpas miktarı çoğu zaman 1 mm’dir, vernier 0,02 mm’lik ölçümleri gösterir. r = a / n formülüne bakılırsa, 1’i sürmeli aşama sayısına, doğrusu 50’ye bölerseniz, kumpasın doğruluğu 0,02 mm’dir.
Vidalı rondela
Kelebek vida, kumpasın ölçüm yüzeylerini, doğrusu çene setini ve derinlik çubuğunu duyarlı bir halde ayarlamak için kullanılır ve ölçüm esnasında nesnelerin sıkıca tutulmasına destek sunar.
vidalı kilit
Bir kilitleme vidası, çeneleri yerinde meblağ. Ölçülmekte olan nesneyi alırsınız ve peşinden kumpasın gösterdiği sayıyı okursunuz.
Kaliper iyi mi çalışır?

Değişik kumpas türleri vardır, sadece bir çok aynı mekanizma ile çalışır, doğrusu tüm kumpaslar bir cetvel benzer biçimde görünür; Aletin sol ucunda alt ve üst çenelerin yer almış olduğu ölçülü bir mezura şeklindedir. Bu çeneler açılıp kapanabilir ve ayarlandıktan sonrasında sağ çenelere takılan kayar parça aletin uzunluğu süresince hareket eder. Kumpasın öteki ucunda derinlik çubuğu isminde olan çıkıntılı minik bir çubuk bulunur ve sürgü ve çenelerle beraber hareket eder. Deliklerin derinliğini ölçmek için bir derinlik çubuğu kullanılır. Kaydırıcının ve çenenin konumu boyutların okunmasına destek sunar, sadece boyutların okunma şekli kumpasın türüne bağlı olarak birazcık değişmiş olur. Bu tip tasarıma haiz bir çok kaliperde, çene hareketlerini denetim etmeye destek olan sürgünün alt kısmında bulunan bir kelebek vida bulunur. Aletin tepesinde bir kilitleme vidası da bulunur ve çeneler sıkılır ve kaydırılır, böylece çeneleri yanlışlıkla hareket ettirmeden yada başka bir öğeyle karşılaştırmadan ölçümleri doğru bir halde okuyabilirsiniz.
Kaliperler, nesnelerin dış ve iç boyutlarını ölçer. Aletin alt kısmındaki daha büyük çene seti, bir nesnenin dış boyutlarını ölçmek için uygundur. Vücut çenelerin arasına yerleşir ve sertleşir. Alt çenelerin üst ucunda bir takım daha minik çene vardır. Kaliperin bu kısmı, bir nesnenin iç ölçülerini, mesela deliğinin yada deliğinin çapını ölçmek için kullanılır.
Sürmeli kaliper nedir?

Sürmeli kumpaslar, yüksek hassasiyete haiz en mühim kumpas tiplerinden biridir. Bu enstrüman, ana skala ve sürmeli skala olmak suretiyle iki değişik cetvele haizdir. Ana ölçek üstte ve sürmeli ölçek alet ekseninin altında ve sürgü üzerindedir. Ana ölçek birimi milimetredir. Verniye ölçeğindeki sıfır sayısı, ölçülecek milimetre sayısını belirler. Sıfır ibresi tam olarak milimetre ibresi çizgisinde bulunuyorsa, milimetre cinsinden ölçmek uygundur, sadece bir çok boyutun tam olarak milimetre sayılarında olmadığı göz önüne alındığında, başka bir ölçüm yöntemi kullanılmalıdır. Verniye ölçeğinin devreye girmiş olduğu yer burasıdır. Ölçek 0 ile 10 içinde ve kimi zaman daha minik işaretlerle değişmiş olur. Verniye ölçeğindeki ana göstergeler bir milimetrenin onda biri olarak görünür. Sıfır ibresi ana skala indekslerine düşmüyorsa, sürmeli skaladaki 0-10 arası başka bir ibre ana skalaya denk gelir. Bu yöntem, nesnenin doğru ve kısmi olarak ölçülmesini sağlar. Bazı sürmeli kaliperler 0,02 mm’ye kadar daha duyarlı ölçümler sunar ve ek sürmeli ölçek işaretlerine haizdir.
Sürmeli kaliperler tasarımı rahat, uzun soluklu kullanım, doğru ve güvenilirdir. Sadece, bazı insanoğlu bu kumpasları okurken kendilerini rahat hissetmeyebilirler. Ölçümleri okumak için tam matematik yapmak istemiyorsanız, kumpas yada dijital kumpas kullanmanızı tavsiye ederiz.
Kumpasın doğruluğu nedir?

Pergelin doğruluğunu ölçmek için r = a/n ilişkisi kullanılır. r duyarlılık, a ana cetvelin işaretleri arasındaki mesafe ve bir milimetreye eşittir ve n sürmeli bölmelerin sayısıdır. 0,001″ (0,02 mm) hassasiyete ve 0,0005″ (0,01 mm) hassasiyete haiz standart 6 inç (150 mm) paslanmaz çelik dijital kaliperler. Aynı teknoloji, 8 ve 12 inç uzunluğunda daha uzun cımbızlar üretmek için kullanılır.
Sıkça Sorulan Sorular
kumpas nedir?
Kumpas, yüksek doğruluğundan dolayı birçok endüstride kullanılan bir ölçü aletidir. Bu vasıta, boşluğun lüzumlu derinliğini, kalınlığını ve genişliğini hesaplar.
Kaliper çeşitleri nedir?
Kumpaslar, kumpaslar, rahat ve saat kumpasları yada manuel kumpaslar ve dijital kumpaslar benzer biçimde üç yaygın tipte mevcuttur; en doğru olanı dijital kumpaslardır. Normal olarak yaylı kumpaslar hassasiyeti düşük olduğundan minimum kullanılan öteki kumpaslardandır.