Marak kelimesi Arapça bir kelimedir ve kelime anlamı yama, parça ve çizgidir ve çizgi ile meydana getirilen her türlü eseri marak olarak isimlendirebiliriz. Sos, güzel sanat eserleri yaratmak için ufak ahşap, metal, kumaş parçaları, fayans, seramik vb. Parçaların bir araya getirilmiş olduğu bir sanat eseridir. Aslen işin püf noktası, ufak parçalar kullanarak bir desen ve desen oluşturup daha büyük bir desen oluşturup zanaata yapıştırmaktır.
Körümün zamanı
Mozaik sanatının değişik dönemlerdeki köklerini bulmak için gelişim evveliyatına inmek gerekir.
- Ataların yaşı: Bu zamanda inşa edilen Tebriz’deki Maragheh’in kırmızı kubbesi bu tarzın rahat bir örneğidir.
- Babür periyodu: Bu döneme ilişkin yapılar üstünde meydana getirilen incelemeler ve incelemeler, İlhanlı periyodu şeklinde rahat çini işçiliğini göstermektedir.
- Safevi periyodu: Bu sanat, Safeviler döneminde refah zirvesine ulaşmış ve bu dönemden pek oldukça güzel yapıt kalmıştır sadece ne yazık ki Zandidler döneminde bu sanat düşüş eğilimine girmiştir.
- Kaçar periyodu: Bu sanatın Kaçar döneminde incelenmesi, bu zamanda daha önceki hanedanların eserlerinin yalnızca oldukça zayıf bir taklidine haiz olduğumuzu gösterir; Bu zamana kadar mozaik çini işlerinde kullanılan tasarımlar bir tek slime desenler ve haritalar iken, sanatçılarımızın Avrupa ülkelerine giderek onların sanat ve kültürlerinden etkilenmeleri çini işlerinde kaymaya niçin olmuş ve slime tasarımların yanı sıra , mozaik çini sanatında harp silahları vb. şeklinde başka şekillerin de varlığına şahit olmak. Eski bir örnek, şimdiki Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın kuzeybatı tarafında yer edinen Kaçar dönemine ilişkin eski ve büyük bir kapıdır.
- Selçuklu periyodu: Maraq Qari, Selçuklular döneminde zirveye ulaştı. H. 6. yüzyıldan kalma eserler, Selçuklu periyodu mozaik işçiliğinin inceliklerini oldukça iyi göstermektedir. H. 8. yüzyılda İranlı sanatçıların en güzel mozaik eserlerini görebiliriz.
İranlılar, en güzel geometrik şekiller ve matematik bilimlerinin kullanımı ile eski mozaik sanatını yaratmayı başardılar.
Yukarıda da belirttiğimiz şeklinde, bu dönemden ilkin mozaik karolar daha yaygındı, sadece İranlı sanatçılar yavaş yavaş mozaikleri daha duyarlı yüzeylerde kullanmaya başladılar. Ahşabın ömrü kiremit yada metalden daha azca olduğundan eski örnekleri yok edilmiş ve hiçbiri mevcut değildir.
Bazı insanoğlu, ahşap kaplamaların karo kaplamalardan esin aldığına ve karo kaplamalara olan ilgi azaldığında ahşap kaplamaların popüler hale geldiğine inanıyor. Araştırmalar, bu sanatın Babür döneminde popüler bulunduğunu ve Safevi döneminde zirveye ulaştığını gösteriyor.
Ahşap boyası, çoğunlukla uzaktan kumandalı ahşap bir zemin üstüne ve renkli ahşapların karışımında kullanılır.
Ahşap cilası, İsfahan şeklinde birçok İran şehrinde el sanatları ve sanatta hala kullanılmaktadır.
Mozaiklerde değişik renklerle yeni tarzın öncülerinden biri de Prof. Muhammed Taher Emami. İran körisinin babası olarak anılır. Yeni ustanın üslubunun yaratılması ve kimyasalların kullanılmasıyla mozaik sanatı artık birkaç belirli renkle sınırı olan kalmamış ve o zamandan beri mozaik işçiliği alanında her türlü endüstriyel ahşap kullanılmıştır. Muhammed Tahir-Emami’nin 1342’de ortaya çıkardığı tavuk ve yuva tablosu yapay ahşap ve çeşitli renkleriyle en kıymetli eserlerden biridir. Ahşap üstüne karpuz sanatı, kapı, pencere, mobilya ve masaları süslemek için kullanılır. Yiyecek pişirmede çoğunlukla kullanılan ağaçlar içinde abanoz, betel, armut, mürver ve dut bulunur.
Kakmacılıkta fildişi, istiridye, kemik şeklinde organik, ahşap olmayan malzemeler yada yapay istiridye, sedir, kakma şeklinde inorganik ahşap olmayan malzemeler kullanılabilir.

kakma ve kakma arasındaki fark
Kakma ve kakma sanatı, sanatın ve güzelliğin zirvesini yaratmak için beraber çalışır. Bu mesleğin sanatçıları bu iki sanatı birleştirerek yeni ve güzel tasarımları sanat yaşamına kazandırabilmişlerdir. Mesela, Hamburg hususi minberi, mozaik işçiliği ve kakma işçiliği olmak suretiyle iki tekniğin birleştirilmesinin bir örneğidir; Bu teknik, bu platformda, basit izleyicilerin mozaiğin iki parçasını ve kakmayı birbirinden ayırt edememesi için kullanılmaktadır. Şimdi suali cevaplamak istiyoruz, bu iki sanat arasındaki fark nedir?
- Kakma, ahşap üstüne oyma anlamına gelir.
- Bugün sığırkuyruğu, ufak tahta parçalarını yan yana dizmek anlamına geliyor.
Mozaik yapma sanatı bir tek ahşap parçaların kullanımı ile sınırı olan değildir ve başta da söylediğimiz şeklinde bu sanatta geçmişte oldukça yaygın olan çini parçaları yada kumaş parçaları vb.
Pişmiş köri çeşitleri
Genel olarak iki tür suyumuz vardır:
• Ahşap zemin üstüne yağlı boya tablo: Çiçeklik, bir ağaç işleme tasarımı ve alanıdır.
• Renkli zemin üstüne nakış emek harcaması (polyester): Eserin boş alanının boya ile kaplandığı ve ana tasarımın ahşap olduğu bir fotoğraf.
İş için kullanılan ahşap parçaları 2 ila 3 mm genişliğinde, sağlam ve çatlak yada çürümemiş olmalıdır; Ahşabın ne kadar kuru olursa o denli iyi olduğu ve gelecekte çatlama ihtimalinin olmadığı açıktır.

Nakış işi için lüzumlu aletler
- iş masası
- Üç ayaklı fiil
- ustabaşı
- Testere yayı
- demir testeresi bıçağı;
- ahşap tahta
- Zamk
- karanfil, karanfil
- zımpara kağıdı
- diri odun
- O basar
- ödeme aleti

Markari Köri Eğitimi
- Bu adımda, ilkin işin arkasındaki tahtayı istenen tasarım boyutuna gore kati.
- Naylon tabakayı arka panele yerleştirin.
- İstenilen tasarımın fotoğrafını çekip kağıt üstüne haritalandırabilir, ek olarak istediğiniz tasarımın çıktısını alabilirsiniz.
- Tasarımı sıvı yapıştırıcı kullanarak kontrplak üstüne yapıştırın.
- Tasarımın değişik kısımlarını testere ile kati ve değişik parçaları taban plakasına vidalarla geçici olarak bağlayın.
- Tasarımın parçalarını çivi yardımıyla tek tek ahşaba istenen renkte vidalayın ve arkasından tüm tertibatı öncesinden astarlanmış ahşaba yerleştirin.
- Desenin dairesini testere ile tahtaya kati ve kesilen tahta parçalarını çivi yardımıyla tahtaya plana gore sabitleyin.
- Tüm lekeli ahşap orijinal tasarımın yerini aldığında, serisham ve amra tozundan bir macun yapın ve parçalar arasındaki tüm oluklara uygulayın. Bu şekilde tüm emek harcama olukları doldurulur ve parçalar tamamen kenetlenir ve birbirine perçinlenir.
- Bu aşamada, tırnakları tasarımlardan çıkarın. Daha ilkin işin altına ve işin arkasındaki tahtaya yerleştirdiğiniz naylonu çıkarın.
- Yapıştırılan desenleri ters çevirin ve işin arkasındaki oluklar arasına girmiş yapıştırıcıyı çıkarmak için arkalarını ince zımpara kağıdı ile zımparalayın.
- Bu aşamada, işin arkasındaki tahtanın yüzeyine bir spatula ile sıcak tutkal sürün, arkasından desenli haritayı tahtaya yapıştırın ve durağan(durgun) kalması için üstten ve alttan iğneleyin.
- Kabartmalı haritanın üstüne bir kat naylon ve bir parça keçe yada kalınca bir battaniye koyun ve baskıya ve baskı altına alın; Tahtayı yapıştırdıktan sonrasında kenarlarını rendeleyin. (Çoğu zaman, yapay ahşabın değişik kalınlıklarından dolayı, levhanın yüzeyi muntazam ve cilalı hale getirmek için bir zımpara ile zımparalanır.)
- Kağıt bandı, tahta yüzeyinden 2 yada 3 mm yüksekte olacak şekilde tahtaya yapıştırın ve arkasından hazırlanan polyester karışımı, tüm yüzeyi kaplayacak şekilde levhanın üstüne eşit şekilde dökün.
- Polyester kuruduktan sonrasında, polyesterin altından ahşap rengi görünene kadar titreşimli zımpara ile zımparalayın, gene daha çok şeffaflık için bir kat saydam polyester püskürtün ve üstüne zımparalayın. Son olarak, emek harcama yüzeyini bir zımpara makinesi ve polisaj malzemesi ile parlatın.
Yukarıdaki adımlarla rahat mozaik projeleri üstünde çalışmaya başlayabilirsiniz. Siz de deneyimlerinizi yada desteğe ihtiyacınız olursa yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.