Kömür matkaplarında minik kıvılcımlar normaldir. Sadece, kıvılcımlar gayri muntazam bir halde üretilir ve matkaptan atılırsa ciddi bir mesele olabilir. Ek olarak delme işlemi esnasında kıvılcımlardan çıkan dumanın görülmesi yahut koklanması da düzgüsel değildir. Antrenmanınız kıvılcım çıkarırsa, bu yazının sonuna kadar bizi izlemeye devam edin. Bu yazımızda kömür tutuşmasının nedenlerini ve bunu düzeltmek için yapmanız gerekenleri anlatacağız.
Egzersize başlama sebebi

Elektrikli aletinizde geleneksel bir DC motor yahut karbonhidrat var ise, delme işlemi esnasında motorun çevresinde kıvılcımlar görmeniz normaldir. Kömür motorları fazlaca muhtelif elektrikli aletlerde kullanılmaktadır. Bu motorlar, durağan(durgun) bir mıknatıs (stator olarak adlandırılır) ve bir elektromıknatıs (rotor) içeren dönen bir demirden doğar.
Elektrik akımı üretim elemanına iletildiğinde makinenin rotoru 180 aşama dönmektedir. Fırçalar sonrasında stator ile i·lişki ederek manyetik alanı döndürür ve rotorun 360 aşama dönmesini sağlar. Bu işlemle eş zamanlı olarak elektrikli süpürgeler, ortaya çıkan elektromanyetik yük sebebiyle floresan yayar. Bu tür kıvılcımlar, kömür motorlarının hızından bağımsız olarak üretilir. Sadece, bayağı (zararsız) ve tehlikeli kıvılcımlar içinde bariz farklar vardır. Tehlikeli kıvılcımları aşağıdaki şekillerde tespit edebilirsiniz:
- Kıvılcımların rengi beyazdır.
- Tehlikeli kıvılcımlar normalden daha büyük ve yoğundur ve birdenbire ortaya menfaat.
- Bu kıvılcımlar düzensizdir. Başka bir deyişle, süpürgenin hareketi ile senkronize olmayın.
- Bu tür kıvılcımlar elektrik prizlerinde oluşabilir.
- Güç kablosunun matkap gövdesine girmiş olduğu noktada oluşabilirler.
- Matkap şarj edilebilir ise, pilin etrafında tehlikeli kıvılcımlar oluşabilir.
Matkabınız bu emareleri gösteriyorsa, kıvılcım sorununu deşifre etmek için derhal harekete geçmelisiniz. Delme esnasında yukarıdakilerden herhangi birini görürseniz, matkabı kapatın ve mesele denetim edilip giderilene kadar kullanmayın. Matkabın kıvılcımı düzgüsel olsa bile birtakım durumlarda yangına niçin olabileceğini ihmal etmeyin. Kömürlü matkapları yanıcı maddelerin ve gaz sızıntılarının olduğu kapalı ortamlarda hiç kullanmayın. Bu ortamlarda kıvılcım çıkarmayan matkaplar kullanılmalıdır. Sondaja başlama sebeplerinden biri de kömürlerinin sonlanmış oluyor olması. Arkasından, sondaj kömürünün tükenme emareleri ile alakalı konuşacağız.
Maden kömürünün tükenme emareleri

Matkap motorundaki karbon aşındığında ve hasar gördüğünde aşağıdaki emareler ortaya menfaat:
1. Delme performansının bozulması: Matkap kömüre dönüştüğünde matkabın teknik performansı düşer. Kullanmak için zaman zaman matkabı sallamanız gerekebilir. Büyük ihtimalle, delme motorunun dönüş hızı mühim seviyede düşecektir.
2. Yanık kokusu: Kömürün bitmesinin bir başka yaygın emaresi de matkabın çalışırken çıkardığı yanık kokusudur. Yanık kokusu, matkap kömürünün tamamen aşındığını ve parçalandığını, bu da parçalar içinde sürtünmeye niçin olacağını gösterir.
3. Bir kıvılcım yaratın: Kıvılcımlar elektrikli aletlerde yaygın olmakla beraber, yüksek ve sık kıvılcımlar kaygı verici olabilir. Normalden fazla kıvılcım çıkması maden kömürünün zarar gördüğünü gösterir. Bu tür kıvılcımları matkap soğutma valfinden ayrım edebilir ve problemi onarmak ve deşifre etmek için harekete geçebilirsiniz.
4. Matkap arızası yahut gayri muntazam emek harcaması: Aşınmış bir matkap ucunun son işareti, aletin kullanım esnasında düşmesidir. Burgu kapatılıp motorun durdurulma nedeni briketin tamamen aşınmış ve hasar görmüş olmasıdır. Elbet öteki faktörler de antrenmanların başarısız olmasında müessir olabilir. Sözgelişi, akümülatörün yahut öteki parçaların arızalandığını ayrım ederseniz, ilkin bu parçaları onarmanız yahut değiştirmeniz icap eder.
Kömür ocaklarını değişiklik yapma tarihi

Pek fazlaca birey kömür değiştirmeyi sondaj tamamen durana kadar erteledi; Sadece makinenin daha iyi performans göstermesi ve motorun hasar görmesini önlemek için kömür bitmeden değişiklik yapmak daha iyidir. Kömürlerin durumunu tertipli olarak denetlemek de gereklidir. Bunu her delme işleminden ilkin yapmak lüzumlu olmasa da aletin karbon durumunun (kullanım miktarına bakılırsa) periyodik olarak denetim edilmesi öneri edilir.
Ocak kömürü ufalanma yahut erozyon emareleri gösteriyorsa, değiştirilmesi icap eder. Ek olarak, kömür yaylarında gökkuşağı desenleri şeklinde olağandışı renkler görürseniz yahut yay hasar görürse, ocak kömürünün değiştirilmesi icap eder. Ek olarak, matkabınızın motorunun içerisinde aşınmış karbonun uzun vakit kalması niteliğinde motora zarar verebileceğini ve makinenizin arızalanmasına niçin olabileceğini de unutmamalısınız. Motor tamiri, kömürü değiştirmekten fazlaca daha pahalıya mal olacak.
Kömür iyi mi değiştirilir

Ocak kömürlerini değiştirmenin pek fazlaca komplikasyonu yoktur. Değişik markaların ürünlerinde değişiklik yöntemi fazlaca değişik değildir. Ronix, Bosch, Makita vb. matkap karbonları aynı biçimde değiştirilir. Ilk olarak ocağınız için doğru kömürü markasına ve modeline bakılırsa almalısınız. Kömürleri matkap üstüne takarken, ekipmana zarar vermemek için aşağıdaki adımları dikkatlice izleyin:
- Kapağı çıkarmadan ve açmadan ilkin, matkabın fişini çektiğinizden güvenilir olun.
- Matkap gövdesindeki bütün vidaları bir tornavidayla çıkarın
- Vidaları çıkardıktan sonrasında matkap çerçevesini açın.
- Kömürler çoğu zaman toplayıcının her iki tarafına yerleştirilir. Bir tornavida yahut benzeri bir alet kullanarak dekupaj testeresini yerinden çıkarın
- Kömür valfini çıkarın ve kömürleri ızgaradan çıkarın
- Yeni kömürleri ızgaraya koyun.
- Izgara kapağını yerine koyduk
- En son, matkap çerçevesini kapatın ve vidaları sıkın

Sıkça Sorulan Sorular
Kömür ocağı arızasının emareleri nedir?
Matkabın olağandışı kıvılcımlar, yanık kokusu, performans kaybı yahut kapanma şeklinde emareleri var ise, kömür zarar görebilir.
Kömür ocakları iyi mi değiştirilir?
Ocak kömürlerini değiştirmenin pek fazlaca komplikasyonu yoktur. Sondaj çerçevesini açtıktan sonrasında kömürü çıkarıp yerine koyabiliriz.
Matkabın zayıflığının nedeni nelerdir?
Cılız bir tatbikatın muhtelif sebepleri olabilir. Ocağın kilo vermesinin en mühim sebeplerinden biri çökmesi yahut kömürün tükenmesidir.