Lehim teli nedir?
Kaynak teli, her türlü kaynakta boşlukları doldurmak için kullanılan bir malzemedir. Direkt tel kaynağında yada MIG-MAG kaynağında, devamlı bir ısı akışı üretilir ve telden metal nesneye bir elektrik arkı oluşturur. Benzeşik bir kaynak oluşturmak için koruyucu gaz kullanılarak oksijen ve nitrojenin teması engellenmelidir. MIG-MAG adı, MIG (yansız metalik gaz) ve MAG (etken metalik gaz) anlamına gelir. Yapılacak kaynağın boyutuna bakılırsa telin çapını değiştiren kaynak teli seçimi için pek oldukca seçenek bulunmaktadır.
kaynak telinin özellikleri
Kaynak tellerinin kendine özgü özellikleri vardır. İşte en mühim örneklerden bazıları:
- Durağan(durgun) bir ark sağlamak için MIG-MAG kaynağında daima doğru akım (DC) kullanılmalıdır.
- Proseste kullanılan gazın cinsine bakılırsa giriş gücü, kaynak hızı, dikişlerin ve çapakların son görünümü, sıçrama değişimi benzer biçimde faktörler vardır.
- MIG yönteminde argon gazı ve argon, oksijen ve helyum karışımı kullanılır. MAG işleminde karbondioksit ve argon ile karışımı kullanılır.
Kaynak teli uygulamaları
- Lehim telleri tamirhanelerde ve kaynak endüstrisindeki birçok operasyonda kullanılmaktadır.
- Kaynak teli, boru hattı inşaatı, hidrolik tanklar ve metal yapıların yanı sıra vapur yapımı ve sac işleme endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kaynak telinin avantajları
Kaynak telinin aşağıdakiler dahil birçok pozitif yanları vardır:
- Her türlü parçayı her pozisyonda kaynak yapmak mümkündür.
- Sonu alışılmadık. Bu sebeple minik lekeler bırakıyor.
- İşlem esnasında azca oranda zehirli ve kirletici gazlar üretilir.
- Yetenekli ve deneyimli bir kaynakçı, otomatik yada yarı otomatik süreçleri kullanır ve iş daha kolay hale gelir.
Kaynak teli kusurları
Lehim telinin birçok pozitif yanları olduğu doğrudur sadece durum daima olması gerektiği benzer biçimde değildir. Lehim telinin dezavantajlarından bazıları şunlardır:
- Ekipmanın fiyatı sebebiyle yüksek maliyet
- Soğutma sistemi öteki emek verme yöntemlerine bakılırsa daha hızlıdır.
- Erişimin zor yada duyarlı olduğu durumlarda lehim teli kullanmak kolay bir iş değildir.
Kaynak teli çeşitleri

Değişik kaynak teli türleri vardır ve bunlar bir tür dolgu metali ile sınırı olan değildir. Alüminyum, paslanmaz çelik, yumuşak çelik, galvanizli çelik ve çeşitli malzemelerin değişik çaplarında ve kaynağında kullanılabilir; Doğal ki, bu tür adi metal için uygun bir telin mevcut olması şartıyla. Genel olarak kaynak teli çeşitleri iki kategoriye ayrılabilir.
Katı kaynak teli
Bu kaynak teli MIG deposu için kullanılır ve “tavlı tel” olarak da adlandırılır; Bu sebeple o denli serttir ki sadece kaynak pensesi ile kesilebilir fakat lehim teli elle kolayca kesilir. Katı kaynak tellerinde sıvı haldeki deposu korumak için koruyucu gaz kullanılmalıdır.
toz lehim teli
Toz kaynak teli, akı çekirdekli bir tür dolgu metal telidir. Bu tür kaynak teli çift korumaya haizdir. Çoğu zaman kaynak telinde bulunan akı kendini koruma adında olan gaz ve sıvı ürünler üreterek kaynak işleminde koruma sağlar. Elbet kimi zaman koruyucu gaz da kullanılır.

Demir lehim teli
İyi esnekliğe ve muhteşem esnekliğe haizdir. Galvanizli demir kaynak teli korozyona dayanıklıdır ve ızgara, otoyol çitleri ve otomobil parçaları yapımında kullanılır.
Alüminyum kaynak teli
Yüksek korozyon direncine, yüksek termal iletkenliğe ve iyi elektriksel iletkenliğe haizdir. Alüminyum, Al-Mn, Al-Si-Mg alaşımlı malzemelerin kaynağında kullanılır.
gümüş lehim teli
Düşük bir erime noktasına ve düşük yoğunluğa haizdir ve klimalar ve elektronik ürünler benzer biçimde duyarlı aletlerde kullanılır. Hava, uzay, elektron ve makinelerde de kullanılır.
karbür kaynak teli
Daha oldukca endüstriyel kaynaklarda kullanılır ve öteki kaynaklara bakılırsa daha çok direnç ve dayanıklılığa haizdir. Bu kaynak telinin biriktirme oranı yüksektir, bu da işlemin hızını arttırır.
çinko kaynak teli
%95 çinko kaplı galvanizli kaynak teli oldukça yüksek korozyon direncine haiz olup gabion yapılarda kullanılmaktadır.
karbondioksit kaynak teli2
Kaynak işleminde koruyucu gaz olarak karbondioksitin kullanıldığı kaynak tellerinden biridir. Robotik kaynakta ve genel kaynakta kullanılır.
En iyi lehim teli

İyi kaynak telleri, kaynak makinesinin yada kaynak transformatörünün tıkanmasını ve hasar görmesini önler. İşi daha kaliteli yapar ve lehimlemeyi kolaylaştırır. Yüksek kaliteli lehim tellerinin kullanılması, portatif kaynak makinesinin senelerce dayanmasını sağlar. İyi kaynak telinin birkaç özelliği vardır: yüksek kesme mukavemeti, tutarlı tel çapı, düşük sıçrama, yüksek besleme kapasitesi, muhteşem ıslatma ve temiz yüzeyler.
INEFIL ER70S-6 MIG Kaynak Teli ve YesWelder ER70S-MIG Karbon Çelik Kaynak Teli, 2021’in En İyileri’ne iki örnektir.
INEFIL ER70S-6 MIG Kaynak Teli Avantajları
- Yüksek penetrasyon ve granüler görünüm
- Yönetilebilir teller
- Makaradan kolayca ayrılabilir
- Yüksek besleme kapasitesi
- gözenek yok
- düşük sprey
- Tek geçişli ve oldukca geçişli kaynak projeleri için uygun
- %80 argon, %20 karbondioksit ve %75’e kadar argon, %25 karbondioksit karışımlarıyla muhteşem performans.
- Fazlaca pürüzsüz ve düzensiz alanlar yok
- Telde gerginlik yok
- Uygun doku ve renk
- durağan(durgun) tel çapı

YesWelder ER70S- MIG karbon çeliği kaynak telinin özellikleri
- Yüksek konsantrasyonda manganez ve silikon oksidanlar ihtiva eder
- Yüksek penetrasyon ve hoş boncuk görünümü
- Püskürtmede problem yok
- denetim edilebilir
- Temiz kaynak imkanı
- 5 santimetre mil delikli ve 20 santimetre rulo çaplı MIG kaynak makineleriyle uyumlu
- Devamlı besleme
Bu makaleyi okuyarak kaynak teli çeşitleri, özellikleri ve uygulamaları hakkında yararlı bilgiler edindiğinizi umuyoruz. Kaynak invertörü, havya vb. satın almak için Sazokar çevrimiçi mağazasını ziyaret edin.
Sıkça Sorulan Sorular
Kaynak teli mi yoksa kaynak elektrotu mu daha iyi?
Lehim teli ile kaynağın elektroda bakılırsa avantajları daha fazladır sadece elektrot yada kaynak teli kullanımı ilgili parçanın malzemesi, kullanım alanları vb. benzer biçimde çeşitli faktörlere bağlıdır.
Kaynak teli ile kaynak elektrotu arasındaki fark nedir?
Kaynak telinin avantajları içinde son aşama yüksek penetrasyon, kaynak kusurlarını azaltma ve kaynak hızını artırma yer alır ve kaynak elektrodunun avantajları içinde yüksek kaynak mukavemeti, yapıştırma, kalınlık sınırlaması olmaması, iki parça ayrımı olmaması vb.