Bu gönderi bağlı kurum linkleri içerebilir. Onlar vesilesiyle meydana getirilen satın alımlardan size hiç bir ek ücret ödemeden ufak bir komisyon alabiliriz.
Müsait reçine karışımı, reçine işlemede başarının yahut başarısızlığın anahtarıdır. En iyi neticeleri aldığınızdan güvenli olmak için, bu yazıda sizin için en iyi 12 epoksi karıştırma ipucunu derledik.
Tepe #1: Doğru karışım payı
Ilk olarak epoksi reçineyi karıştırırken, reçinenin üreticisine bağlı olarak değişik karışım oranlarına haiz olabileceğini bilmelisiniz. 1:1 ve hatta 2:1 oranındaki reçine ve sertleştirici ile alakalı genel bilgilere ayrıca, üreticinin detayları bazı zamanlar 100:45 benzer biçimde mühim seviyede daha kompleks varyantlar da ihtiva eder.
Bu yüzden karıştırma işlemine başlamadan ilkin ambalaj üstündeki müstahsil talimatlarını dikkatlice okumalısınız. Bu talimatlara uymazsanız, reçine amaçlandığı benzer biçimde çalışmayabilir yahut sertleşmeyebilir. Epoksi reçine hesaplayıcımız, optimum karışım oranını belirlemenize destek olacaktır.
Tepe #2: Ağırlık yerine hacme nazaran karıştırın
Üreticiye bağlı olarak, reçine ve sertleştiricinin kesafet bakımından farklılık göstermesi mümkündür. Bu, ne olursa olsun aynı ağırlığa haiz olmadıkları anlama gelir. İki bileşen şimdi bir terazi ile ağırlıkça ölçülür ve 1:1 oranında karıştırılırsa, değişik ağırlıklara haiz oldukları için karışım oranının aslına bakarsak yanlış olması mümkündür. Bu mesele, karıştırdığınız kütlesi artırıyor.
Tepe: Bileşenleri karıştırırken reçine ve sertleştiricinin hacmini ölçmek için bir standardize kabı kullanın. Ödenek gelen malzemenin yoğunluğu önemsizdir.
Kullanılan standardize kabının ölçeği, doğru bir standardize sağlamak için olası olan en ufak kullanılabilir parçaya haiz olmalıdır. Ilkin reçineyi norm kabına koyun ve birazcık bekleyin. Bu, malzemenin yüzeyinin düzleşmesini sağlar. Ondan sonra tam olarak aynı oranda sertleştirici ekleyebilirsiniz.
Tepe #3: Ortam sıcaklığını gözlemleyin
Dökme reçine, ısıya oldukça kırılgan bir malzemedir. Bu yüzden reçineyi karıştırırken ortam sıcaklığına da dikkat etmelisiniz.
- 20°C’nin altındaki ortam sıcaklıklarında reçine oldukça daha yavaş sertleşir. Ayrıca, yüzeyde amin kızarması adında olan mumsu bir katman oluşabilir. Bu, epoksi reçinesi daha çok işlenmeden ilkin çıkarılmalıdır. Ve bu kaldırma son aşama can sıkan olabilir. Isı 20°C’nin mühim seviyede dibine düşerse, reçinenin kristalleşmeye başlaması da mümkündür.
- 20°C’nin üstündeki ortam sıcaklıklarında reçinenin tepki süresi mühim seviyede artar. Ve bu bir tek kemikleşme süresi için değil, hem de malzemenin daha çok işleneceği zaman için de geçerlidir. Bu yüzden, oldukça yüksek sıcaklıklarda daha uzun muamele süresine haiz bir ürünün tercih edilmesi öneri edilir.
Epoksiyi dış mekanda kullanıyorsanız, ısı gece süresince düşerse kemikleşme süresinin de mühim seviyede uzayabileceğini aklınızda bulundurmalısınız. Ek olarak ısı farklılıklarından meydana gelen çiy, araç-gereç yüzeyinin standardını negatif etkileyebilir.
Tepe #4: Nemin işlemedeki görevi
Sertleştirici, reçine kadar sıcaklığa kırılgan olarak hava temasına reaksiyon verir. Bu yüzden rutubet %65’in üstüne çıktığında şişeyi sertleştirici kapalı bırakmalısınız. Malzemeyi derhal kullanmazsanız nitelik düşer.
Bu tesir, şişeye her oksijen girdiğinde ve sertleştirici ile reaksiyona girdiğinden, şişe yeniden yeniden açılıp kapatıldığında da doğar. Aynı nedenle, iki bileşenli reçine ve sertleştirici yalnızca tamamen pak aletlerle işlenmelidir. Bu, kabın içerisinde bir reaksiyonu önlemenin tek yoludur.
Tepe: %70’in üstündeki rutubet seviyelerinde istenmeyen yan etkisinde bırakır oluşabileceğinden bu durumda epoksi reçine kullanılmamalıdır.
Rutubet payı %6’dan fazla olan yüzeylerde (beton zemin benzer biçimde) tatbik yapılacaksa bu yüzey öncesinden astarlanmalıdır.
Epoksi reçinenin optimum biçimde işlenebilmesi için, ilkin 20 ila en çok 25°C ortam sıcaklığında ortalama 12 saat saklanmalıdır. su banyosu kullanarak doğru ısı. Bu adım, tatminkar bir netice için son aşama önemlidir, şu sebeple oldukça soğuk olan reçine işlenirken göze hoş görünmeyen sütsü çizgiler yahut kabarcıklar oluşabilir. Bunların sonrasında çıkarılması oldukça zor olsa gerek.
Malzemenin ısıtılmasıyla akış özellikleri mühim seviyede iyileştirilir. Sadece yukarıda bahsedilmiş olduğu benzer biçimde yüksek sıcaklıkların da muamele süresi üstünde tesiri vardır. Temel olarak, karışımın sıcaklığındaki her 10°C artışta muamele ve kürlenme süresinin yarıya indiğine dikkat edilmelidir.
Tepe: Bir tek reçinenin sıcaklığı değil, karışımın döküleceği yüzeyin sıcaklığı da dikkate alınmalıdır. Bu, muayyen bir noktaya kadar temperlenmiş reçinenin sıcaklığının mühim seviyede altındaysa, kemikleşme negatif etkilenebilir. Optimum sonuçlara ulaşmak için ısı ve rutubet olası olduğunca durağan(durgun) tutulmalıdır.
Tepe #5: Bileşenlerin dikkatli bir halde karıştırılması
Ondan sonra cazibeli, kullanılabilir bir netice elde etmek için reçine ve sertleştiricinin iyice karıştırılması oldukça önemlidir. Yeterince dikkatli değilseniz, reçinede tam olarak kürlenmemiş, yapışkan noktaların oluşması yahut bir iş parçası içerisinde şiddet seviyelerinin değişmesi riski vardır.
Çoğu zaman oldukça fazla olan bileşenleri karıştırırken dikkat edin reçine pimleri blender sürahisinin kenarına kadar Bu, karışım oranını etkileyebileceğinden, kafi araç-gereç elde etmek için oldukça azca oranda reçine ve sertleştiriciyi karıştırmamalısınız.
Tepe #6: Bileşenleri karıştırmak için doğru alet
Reçine ve sertleştiriciyi karıştırmak için en müsait alet düz kenarlara haiz olmalıdır. Bu ek olarak karıştırma hunisinin tabanına ve yanlarına yapışan malzemeyi iyice karıştırmanıza imkan tanır. Düz bir spatulanın azca oranda epoksi reçine için faydalı olduğu kanıtlanmıştır.
Bu, bir karıştırma çubuğuna benzer biçimde çalışır. Oldukça ufak miktarlar için ucuz bir tahta spatula kullanabilirsiniz. Hususi epoksi reçine karıştırıcılar, birkaç kere kullanılabilme avantajına haizdir. Ek olarak oldukça fazla havanın karışmasını önlemelidirler. Sadece, bu karıştırıcılar bir tek orta oranda reçineyi karıştırmak için öneri edilir.
Tepe: Oldukça oranda epoksi karıştırmak istiyorsanız, ağzı olan bir kova kullanmalısınız. Bu kovada, iki bileşen, ekli bir karıştırıcı bulunan bir matkapla kolayca karıştırılabilir.
Tepe #7: Bir tek yüksek kaliteli epoksi reçineleri kullanın
Epoksi reçine satın alırken, ucuz bir ürüne yönelmek isteseniz bile, daima kaliteli bir ürüne yatırım meydana getirmeye kıymet. Geriye dönerek bakmış olduğunuzda, ucuz mamüller işlenmeden ilkin çoğu zaman sarardığı yahut sertleşmediği için bu satın aldığınıza pişman olmuş olursunuz. Epoksi reçine satın alırken ilke geçerlidir: ucuza alırsan iki defa alırsın.
Tepe 8.: Yalnızca ahenkli reçineler kullanın
Aynı üreticiden reçine ve sertleştirici çoğu zaman en iyi biçimde eşleştirilir. Hem bir bununla birlikte değişik üreticilere ilişkin değişik ürünleri karıştırırken, aşırı sıcaklık oluşumu benzer biçimde beklenmedik kimyasal reaksiyonlar meydana gelebilir. Bu yüzden, bileşik reçine ile çalışırken, yalnızca aynı üreticinin yahut markanın birbirine yönelik ürünlerini kullanmalısınız.

- Sanat projeleri için hususi olarak geliştirilmiş, muhteşem renk kararlılığı
- 1:1 karışım oranında kullanması oldukça basit, %100 katı, sert kabuk kaplama
- Oldukça parlak ve kristal berraklığında, tamamen sızdırmaz çözümünüz, muhteşem hava tahliyesi
Amazon’da görüntüle
Tepe #9: Yalnızca ahenkli boyaları kullanın
Bütün boyalar ahenkli değildir epoksi yahut öteki reçineler ile. Bu yüzden epoksi reçineyi renklendirirken bir tek müsait renk pastaları, boyaları ve pigmentleri kullanmak son aşama önemlidir. Bununla alakalı detaylı bilgiyi Epoksi reçine boyası ek makalemizde bulabilirsiniz.
Tepe #10: Önerilen karışım oranına uyun
Reçinenin sertleştiriciye oranını hazzı olarak değiştirirseniz, optimum sonuçlar bekleyemezsiniz. Karışıma müstahsil tarafınca öneri edilenden daha çok sertleştirici eklerseniz, araç-gereç çoğu zaman sertleştikten sonrasında daha azca sert ve sağlam olur. Oldukça fazla reçine eklerseniz, yüzey yapışkan hale gelebilir yahut araç-gereç asla sertleşmeyebilir.
Tepe #11: Epoksi reçineye hiç su eklemeyin
Reçine sıvı biçimde olduğu sürece rutubet ile i·lişki etmemelidir. Ufak miktarlarda bile, bunun son ürünün kalitesi üstünde negatif bir tesiri olabilir. Bu yüzden karıştırmadan ilkin hem karıştırma kabının bununla birlikte kullanılan karıştırıcıların ne olursa olsun pak ve kuru bulunmasına dikkat edilmelidir.
Tepe #12: Karıştırmak için yeterince büyük kaplar kullanın
Kimyasal reaksiyonlar, epoksi reçinesini karıştırırken sıcaklık üretir. Bu, lafda ekzotermik reaksiyondan meydana gelmektedir. Bu reaksiyonun kapsamı reçineye, karışım miktarına ve en son karıştırma kabının yüksekliğine bağlıdır. İşte dikkate katılması ihtiyaç duyulan birkaç şey.
- Reçine ve sertleştiricinin karıştırma miktarı sınırlıdır. Bu aşılmamalıdır. Şüpheniz var ise, daha azca oranda reçineyi bir yerine iki kere karıştırın yahut üreticiye bir kerede kolayca ne kadar reçine karıştırabileceğinizi mesele.
- Bu muamele için yeterince büyük bir karıştırma kabı seçerseniz, karıştırma esnasında oluşan sıcaklık mühim seviyede azalır. Bu, daha uzun yerine daha geniş olmalıdır.
- Düşük reaktif döküm reçineleri karıştırıldıklarında daha azca sıcaklık üretirler. Büyük miktarlarda reçine karıştırmak istiyorsanız, projeniz için seçmeniz ihtiyaç duyulan reçine budur.
Epoksi reçinenin karıştırılmasıyla alakalı sonucumuz
Epoksi reçineyi karıştırmak, iki bileşeni karıştırmaktan oldukça daha fazlasıdır. Ortam sıcaklığı, rutubet yahut ürün tarzı benzer biçimde birtakım faktörler dikkate alınmalıdır. Epoksi reçinesi nispeten pahalı olduğundan, araç-gereç işleme esnasında dikkatsizce taşınarak lüzumsuz yere israf edilmemelidir. Ve en son, listelenen noktaları izlemek sizi muhteşem bir sonuca oldukça daha yaklaştıracaktır.