Büyük olasılıkla, evinizin kapı ve dolabının gıcırdaması sorunuyla da karşılaştınız. Bu probleminin deposu çoğu zaman ahşap parçaların birbirine sürtmesi yada menteşelerdeki paslanma ve aşınmadır. Bir çok durumda, bir gıcırtı sesi parça değiştirilmeden ve birkaç kolay çözümle giderilebilir. Aşağıda, kapı ve dolap menteşelerini takmanın değişik yollarını ve nedenlerini tartışacağız.
Kapı menteşelerinden ve dolaplardan gelen sesin sebebi
Kapının gıcırdayan sesi oldukca can bunaltıcı ve nahoş. Bu ses çoğu zaman kapak ve dolabın ahşap kısımlarının birbirine sürtmesi yada menteşelerin bloke olması ve paslanmasından oluşur. Bu probleminin kolay çözümleri var. Yalnız menteşeleri yağlayın. Vidaları açıp kapatırken kapıya yada kendinize zarar vermemeye dikkat edin. MDF dolap menteşelerinin sesini sabitlemek için menteşelerin yağlanması yada değiştirilmesinin yanı sıra kapak ve çekmecelerin yumuşak ve sessiz kapanmasını sağlamış olduğu için kendiliğinden kapanan menteşe ve sürgüleri kullanabilirsiniz.
Kapı ve dolap menteşe sesi iyi mi giderilir?

yağlama
Menteşe pimini çıkarmadan yağlayın. Kapağı sökmeden menteşe pimine yeterince yağ fışkırtabilirsiniz. Silikon bazlı bir sprey kullanın. Ahşap kapak ve MDF dolap kapak menteşe seslerini gidermek için öteki yöntemlerden ilkin bunu deneyin ve probleminin çözülüp çözülmediğine bakın. Peşinden bir çekiç ve çivi kullanarak menteşe pimini çıkarın.
Bir sonraki adımda menteşe pimlerini beyaz gresle yağlayın. Ek olarak motor yağı yada silikon bazlı blaster yağları da kullanabilirsiniz. Hafifçe yada yüzey pasını çıkarın. Vidaları menteşeye geri takının. Ters çevirin ve sabitlenene kadar içeri sokun. Peşinden çekiç ve çivileri yeniden kullanın. Kapıları birkaç kez açıp kapatın ve gıcırtı olup olmadığına bakın.
Hala sesler duyuyorsanız, muhtemelen yeterince yağ kullanmamışsınızdır. Menteşe pimlerini çıkarın ve yeniden yağlayın. Daha çok gürültü duymayıncaya kadar bunu halletmeye devam edin. Yağ, sıvı bir yağlayıcıdır ve bir kısmı muhtemelen kapıya ve kabine damlayacaktır. İşi tamamladıktan sonrasında fazla yağı silin.


Menteşe pimlerinde balmumu kullanın
Parafin mumu satın alın. Parafin mumlarda kullanılır ve zanaat mağazalarında ham formda bulunur. Ham balmumu beyaz ve kokusuzdur ve ufak küpler yada daha büyük tabakalar halinde satılır. Mum satın alıyorsanız, parafin bazlı olduğundan güvenilir olmak için etiketi okuyun. Mum mumunu ocakta yada mikrodalgada ısı ile eritin. Peşinden menteşe pimlerini sıcak balmumuna batırın ve yağlandıktan sonrasında çıkarın. Sıcak mum durumunda, yağ çözeltilerinden değişik olarak menteşe pimlerinde birazcık toz kalırsa problem olmaz. Vidaları eşit bir cila tabakasıyla kaplayın ve yeniden menteşeye yerleştirin. Ağdanın soğuması ve pimlerden damlamaması için 5 ila 10 dakika bekleyin. Kimi zaman bir ses problemini çözmek için bir kat parafin mumu kafi olmaz. Gıcırtı sorununu ortadan kaldırmak için menteşe pimlerini yeniden mumla yağlayın.

Menteşedeki kiri yada pası çıkarmak için bulaşık deterjanı kullanın
Kapak ve dolap menteşe pimleri kireçle kaplanmışsa bulaşık deterjanı ile paklayın. Kapıdaki gıcırtı sesi yağ ve cila ile kaybolmuyorsa, menteşeler muhtemelen tıkanmıştır ve bu yüzden muntazam çalışmıyordur. Yağlar kir, pas ve gresi temizlemez. Menteşeleri deneyin. Renk değiştirirlerse zımbaları çıkarın. Peşinden lavabonun üstüne yerleştirin ve ince dokuma bulaşık teli ile aşağı doğru çekin. Kalan tüm kireci, pası yada boyayı çıkarın. Sıkıntılı lekeleri çıkarmak için menteşe pimini telle dairesel hareketlerle ovalayın. Tırnakları temizledikten sonrasında eritilmiş yağ yada balmumu kullanın ve eşit şekilde kaplayın. Yağ yada bulaşık deterjanı da kullanabilirsiniz. Bir sonraki adımda, vidaları menteşeye geri takının ve arkasından probleminin çözülüp çözülmediğini görmek için kapağı birkaç kez açıp kapatın.

çivi kullanımı
Bu yöntemde kapı menteşesinin sesini gidermek için kapı menteşesi çivisini menteşenin içinden çıkarıp bulaşık teli ile tüm yüzeyini temizleyebilirsiniz, böylece yüzeyinde sese yol açan bir madde var ise kapı menteşesinin çıkarılabilir, arkasından yağlama kullanın ve kapağı yerine yerleştirin.
Problem yukarıdaki yöntemle çözülmezse, kapı menteşesinin içindeki vidayı düz bir yüzeye yerleştirerek eğri olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Çivi eğriyse beton bir yüzeye yerleştirip çekiçle düzeltip çiviye vurabilirsiniz.

Menteşe ayarı
Ahşap kapınız yada MDF dolabınız iyi açılıp kapanmıyorsa menteşelerini ayarlamanız gerekebilir. Her neyse ki, birkaç kolay alet yardımıyla evde kapı menteşelerini ayarlamak kolaydır. Kapıyı ayarlamanın bir yolu menteşeleri sıkmaktır. Kapının üst köşesine bir bakın. Çerçeveye bağlı olup olmadığına bakın. Kapı menteşeleri zaman içinde gevşer ve kapı sarkar. Kapının üst köşesi çerçeveye yapışmış ve iyi kapanmıyor. Bu olursa, menteşeleri ayarlamanız gerekir. Bir kapının sarktığını anlamanın başka bir yolu da kapının üst kısmı ile çerçeve arasındaki boşluğa bakmaktır. Menteşeden uzaklaştıkça boşluk artıyorsa kapı menteşeye tam oturmamış anlamına gelir. Kapı menteşe vidalarını bir tornavidayla sıkın. Bir ihtimal menteşeyi sıkmak ve kapıyı çerçeve direğine yada çerçevenin menteşe kısmına doğru çekmek problemi çözebilir ve arkasından kapıyı kapattığınızda artık çerçeveye yapışmaz. Problemi hala çözemediyseniz, kapının üst menteşesinin ortasındaki vidayı gevşetin. Menteşeleri sıkıştırmak işe yaramadığına bakılırsa, o vidayı değiştirmeniz gerekiyor. 3 inçlik bir vida kullanın. Daha uzun bir vida kullanmak, kapıyı çerçeve direğine çekmeyi kolaylaştırır. Menteşeyi çerçeveye sabitlemek için vidayı sonuna kadar sıkın. Bundan sonrasında kapıyı kapatın. Artık kapının kolayca kapandığını görebilirsiniz.
Geniş aralıklı kapı menteşelerini ayarlamak için menteşe ile kasa arasındaki mesafeyi denetim etmeniz gerekir. Bu boşluk büyükse, kapı muntazam kapanmayabilir. Yeni, daha geniş bir kapı takmak yerine menteşeleri ayarlayarak problemi çözebilirsiniz. Menteşe vidalarını bir tornavidayla gevşetin. Peşinden bir karton üstüne dört kez yarı detaylı bir tasarım çizin. Menteşeyi yarısı mukavva üstüne gelecek şekilde düz bir yüzeye yerleştirin. Ilkin kartonun üstüne kurşun kalemle menteşenin dış hatlarını çizin ve arkasından kartonun öteki üç parçasında bu işlemi tekrarlayın. Peşinden çizdiğiniz tasarımları kati. Şimdi iki tane kesilmiş kartonu kapı çerçevesine yerleştirin. Damak, kapı ve mil üstündeki girintilerdir ve içine menteşe plakaları yerleştirilmiştir. Karton kesikler damağa tam olarak uymalıdır. Peşinden alt menteşeleri karton deliklere perçinleyin. Kapının üstündeki menteşeler için de aynısını yapın. Boşluk hala büyükse, daha çok karton ilave edin.
Yığılmış kapıları sabitlemek için kapı menteşesi ile çerçeve arasındaki boşluğu deneyin. Kim bilir kapıdaki menteşelerden biri tam olarak yerine oturmamıştı. Menteşeyi bir tornavida yada matkapla açın. Damağın kenarını inceleyin, sıkıştırma emareleri arayın. Bu işaretlerin varlığı, eklem plakasının damak üstünde iyi konumlandırılmadığı anlamına gelir. Menteşenin damağa sıkıca oturabilmesi için bu işaretler süresince fazla ahşabı çıkarmak için bir bıçak kullanın. Peşinden pervazdaki fazla ahşabı çıkarmak için bir keski kullanın ve menteşeyi kapıya yeniden takının. Bunu menteşelerin geri kalanıyla yapın. Bu problemi çözmezse, derz olmayan kenarı bir el planyası ile düzleştirin, böylece çerçeveye sığar ve artık yapışmaz.

Kapının sıkıca kapanmasını önleyin
Bu problem kapıyı ayarlayarak çözülebilir. Ek olarak, kapı çerçevesinin kenarı süresince bazı ufak keçe pedler kullanabilirsiniz. Pedleri çerçevenin üzerine ve altına yerleştirin ve ekran üstünde sekme yapın. Pedler pürüzsüz bir alan yaratır, kapıyı kapatırken hızı düşürür ve kapının kasaya çarpmasını engeller. Aramband da iyi bir çözümdür. Kilit, bir kapıyı kontrollü bir halde kapatan ve sıkıca kapanmasını engellemiş olan mekanik bir cihazdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Kapı menteşe sesi takmanın yolları nedir?
Kapıyı yağlamak ve ayarlamak, menteşe cıvatalarını cilalamak, menteşelerdeki kireci yada pası çıkarmak için çivi ve bulaşık deterjanı kullanmak.
Kapı menteşeleri ve dolaplar için en iyi yağ nedir?
Silikon yağı, dikiş makinesi yağı, gres, vazelin ve bitkisel yağlar