kablolar nedir? | Kablo tipleriyle tanışın


Kablolar, kabloları ve öteki elektrikli ekipmanları korumak için kullanılan bir mahfazadır. Kabloların elektriği yönlendirmede, kabloları gizlemede ve onları tozdan ve sudan korumada birçok uygulaması vardır. Kabloların avantajlarından biri, değişik tipte jakların ve giriş ve çıkış portlarının eklenebilmesidir. Bunun için yeni kablolamayı yaptıktan sonrasında lüzumlu prizi yada prizi kablolara takmanız yeterlidir. Bu yazının geri kalanında, kabloların özelliklerini, türlerini ve uygulamalarını açıklayacağız.


kablo özellikleri

kablolar

Kabloların en mühim özelliklerinden biri de kabloları her türlü darbe ve çevresel zararlardan korumuş olan kuvvetli yapısıdır. Kabloların onay ve ilgili güvenlik standartlarını alabilmesi için darbe direnci, su direnci, yangın direnci vb. fizyolojik ve mekanik direnç gereksinimlerini karşılaması gerekir. Kabloların kullanılması ek olarak konut, ofis ve ticari ortamlarda kabloların, elektrik bağlantılarının ve ağların yönetimini kolaylaştırır ve kabloların karışmasını yada karışmasını önler. Teslimat, ilk bakışta Kanal’a benzeyebilir; Fakat ikisi içinde farklılıklar var. Kim bilir bir kablo kanalı ile ana hat arasındaki temel fark, kablolara değişik bağlantı noktaları ve bağlantı noktaları takabilme kabiliyetidir.

kablo uygulamaları

kablolar

Kullanılan tel yada kablo tipine bağlı olarak, kablolar değişik uygulamalarda kullanılabilir. Bu uygulamalardan bazı örnekler:

  • Bilgisayar tellerini ve kablolarını masanın altına vb. düzenlemek ve düzenlemek.
  • Çatıdan tabana kabloların kaplanması ve kaplanması
  • Kabloların duvarlar süresince çevrelenmesi ve kaplanması

Ağ kablosu nedir?

Ağ bağlantısı, iki nokta içinde ağ erişimi sağlamak için birden oldukça sinyali aynı anda iletmek suretiyle tasarlanmış bir bağlantıdır. Kablolar tipik olarak bir yazışma sistemindeki anahtarlama merkezlerini bağlamak için kullanılır ve kablolar tarafınca gönderilen sinyaller her türlü yazışma verisini iletebilir. Ağ bağlantısı, bant genişliğini çoğaltmak için fizyolojik bir muhafaza içinde birbirine bağlanan oldukça sayıda optik tel, kablo yada fiber telden oluşur.

kablo türleri

cenaze kabloları

Kablolar değişik tip ve boyutlarda üretilir ve hangi tiplerin mühim bulunduğunu bilmek önemlidir. Verimlilik açısından kablolama çoğu zaman duvar ve gömülü olmak suretiyle iki tipte yapılır. Adından da anlaşılacağı şeklinde, kablolar duvara monte edilir ve elektrik ve telefon prizleri ve LAN kablo girişi şeklinde kolaylıklar ihtiva eder. Gömü yada uyku zemini kanalları ortamın zeminine döşenir ve network kablolaması için kullanılır. Bu tip kabloların binaların zeminlerinde bulunması sebebiyle neme ve sıkıntılı şartlara karşı direnci yüksek olmalıdır; Bu yüzden gömü kanalları çoğu zaman galvanizli sacdan yapılmaktadır. Ek olarak kablolar PVC şeklinde plastik, paslanmaz çelik, çinko üstü gümüş cam, çinko üstü gri cam ve sıcak galvaniz kaplama şeklinde değişik malzemelere haizdir.

Duvardaki kablolar nedir?

kablolar

Duvar kabloları hem yapısal hem de konut uygulamaları için uygundur. Her türlü elektrik, telefon ya da network kabloları plastik ya da alüminyum kabloların içinden kolaylıkla geçirilebilir ve kablolar duvara asılabilir ya da sabitlenebilir. Bazı duvar kablosu türleri de kendinden yapışkanlıdır.

Bas kablosu nedir?

bas kabloları

Busbar kablo sistemi, kabloların yabancı cisimlerden zarar görmemesi için uygun kapaklı ve yüksek korumalı bakır yada alüminyum alaşımlı çubuklar kullanılarak elektrik dağıtımında kullanılır. Geleneksel kablolar kullanıldığında, kabloların maliyeti, kablolar ve kurulum süresi çubuklarınkinden oldukça daha yüksektir. Bu yüzden busbar, kullanım kolaylığı ve daha yüksek güvenlik sebebiyle konvansiyonel kablolara gore daha uygun bir seçenektir. Bara kurulumunun geleneksel kablolamaya gore birçok pozitif yanları vardır ve bunlardan bazılarına bu bölümde bakacağız:

tasarım:
Biyel kolu kompakt bir tasarıma haizdir ve düz, kompakt beden konektörleri yuvasından kolayca geçer. Kompakt tasarımı sebebiyle baralar, geleneksel kablo sistemlerine gore daha azca yer kaplar ve bu mesele, birkaç bin amper mertebesinde oldukça yüksek gerilimli elektrik iletimi için büyük bir avantajdır.

ısı emilimi:
Busbar tasarımı kompakttır ve konturlu bir yüzeye haiz metal bir kapağa haizdir; Bu yüzden, odanın duvarlarında elektriğin iletilmesi ve dağıtılması esnasında oluşan ısıyı emebilir. Bara içine yerleştirilmiş soğutma sistemi de geleneksel kablo sisteminden daha iyi performansa haizdir.

Esneklik:
Busbar, kabloya gore daha esnektir ve değişik yapılarda değişik konfigürasyonlarda kullanılabilir. Busbarlar kolaylıkla değiştirilebilir ve modifiye edilebilir, bu sayede değişen ve artan oda ve binalar busbar sistemine engel olmaz. Baralar büyük maliyetler olmadan taşınabilir.

Tutum:
Geleneksel kablolarla karşılaştırıldığında, baraların kurulumu kolaydır, daha süratli kurulum ve daha düşük kurulum maliyeti.

Daha iyi direnç:
Bus hattı sistemleri oldukça sağlamdır ve bilhassa kısa dönem durumunda kablolara gore daha yüksek dirence haizdir. Baradaki iletkenler arasındaki minimum mesafe endüksiyon direncini azaltır. Ek olarak baralar ince ve yumuşak bir kauçuk kaplamaya haizdir, bu da akım yoğunluğunun optimal dağılımını sağlar ve böylece direnci azaltır. Bir bara hattı sisteminde, aynı uzunluktaki bir kabloya kıyasla daha düşük yoğunluk seviyeleri sebebiyle voltaj kayıpları daha düşüktür.

Yüksek güvenlik: Baralar çelik yapıya haizdir ve geleneksel kablolara gore daha yüksek güvenliğe haizdir. Ek olarak bu kuvvetli vücutları yardımıyla kemirgenler onlara zarar veremezler.

Sıkça Sorulan Sorular

Kablo türleri nedir?

Verimlilik açısından kablolama çoğu zaman iki tipte yapılır: duvar döşemeleri ve gömülü yada travers döşemeler.

Duvardaki kablolar nedir?

Duvar kabloları hem yapısal hem de konut uygulamaları için uygundur. Her türlü güç, telefon yada ağ kabloları duvar kablolarından kolayca geçirilebilir.



Source bağlantı