Hoe maak je Bruin – Leer hoe ze bruin kunnen mengen


 

Een bruin kleurenpalet klinkt misschien niet zo aantrekkelijk als je zoveel andere heldere en prachtige kleuren hebt. Bruin is echter een essentieel onderdeel van de schilderkunst en is nodig om onderwerpen als haar en hout tot leven te brengen, en het is een veel voorkomende kleur in de natuur. Bruintinten kunnen ook een mooie overgang van licht naar donker creëren, wat een gevoel van realisme geeft aan een kunstwerk. Omdat een bruin kleurenpalet zo nauw verbonden is met de natuurlijke wereld kan het daarom kracht en warmte uitstralen. Laten we nu eens nagaan hoe bruine verf wordt gemaakt en welke kleuren bij het maken van deze veel voorkomende en toch veelzijdige kleur betrokken zijn.

 

 

 

Wat is een bruin kleurenpalet?

Als je aan de kleur bruin denkt, komt er dan een beeld in je op dat de kleur vertegenwoordigt? Misschien denkt u aan hout, aan iemands oogkleur, of aan uw tuin buiten. Bruin is een zeer algemene term voor een kleur die vele schakeringen en intensiteiten heeft. Bovendien ziet iedereen kleur anders, dus het kan subjectief zijn. Je kunt een lichtbruine kleur en een donkerbruine kleur krijgen, of kleuren die er tussenin vallen. Bruine verf kan ook warmer of koeler worden genoemd, maar omdat de basiskleuren geel en oranje zijn, staat het meer bekend als een warmere kleur.

hoe maak je bruine verf

Als het gaat om het beschrijven van kleuren, kan het op drie manieren worden gemeten:

 • Tint: Dit is de meest dominante kleurgroep, bijvoorbeeld, de primaire tinten zijn rood, blauw en geel
 • Kleurwaarde: Betekenis de lichtheid of donkerheid van een kleur of bruintinten
 • Intensiteit of verzadiging: Hoe levendig is een kleur of dof/grijs

Zo kunt u de waarde van een kleur veranderen door er een witte of zwarte kleur aan toe te voegen. Om de intensiteit te veranderen en de kleur helderder of doffer te maken, kunt u een kleur mengen met zijn complementaire kleur. Zoals u ziet, is bruin maken niet zo eenvoudig als u zou denken.

 

 

Welke kleuren maken bruin?

Er is meer dan één manier om bruine verf te maken, en je kunt het doen door de verschillende soorten kleuren te begrijpen. Het is verbazingwekkend hoeveel verschillende kleuren er zijn en om nog verder te gaan, de talloze tinten en intensiteiten die je kunt krijgen. U kunt de soorten kleuren bekijken op een kleurencirkel, die een basisillustratie is van kleurschakeringen in een cirkelvorm. Het kleurenwiel kan de relatie tussen de verschillende soorten kleuren laten zien, namelijk de primaire, secundaire, en tertiaire of complementaire kleuren. Inzicht in dit alles kan u helpen om unieke en buitengewone kunstwerken te creëren.

 

Primaire Kleuren

Wanneer u een schilderkit koopt, moet u in ieder geval kunnen beschikken over de primaire kleuren. Dit zijn rood, geel en blauw en hiermee kun je een verscheidenheid aan verschillende kleuren maken, waaronder bruin. Door het combineren van alle primaire kleuren met behulp van gelijke hoeveelheden, is de eenvoudigste manier om bruin te creëren.

primary colors

Om een lichtbruine kleur te creëren, kunt u in dit geval gebruik maken van wat opaak wit. De tint en de tinten van bruin worden bepaald door de verhoudingen van de toegevoegde kleuren. U kunt dus een hele verscheidenheid aan bruine kleuropties krijgen, van licht- tot donkerbruin, groenbruin, roodbruin, allemaal afhankelijk van het aantal toegevoegde verfkleuren.

 

Secundaire kleuren

Uw secundaire kleuren zijn eenvoudig genoeg te maken door de primaire kleuren te combineren, zodat u uiteindelijk uw groene, paarse en oranje kleuren krijgt.

secondary colors

Creëer je secundaire kleuren:

 • Geel plus blauw geeft groen
 • Blauw plus rood geeft paars
 • Rood plus geel geeft oranje

 

Complementaire kleuren

Wanneer u naar een kleurencirkel kijkt, kunt u kleuren ontdekken die elkaar aanvullen. Deze zijn meestal te vinden aan tegenovergestelde zijden van een kleurencirkel. Je kunt deze complementaire kleuren dus niet alleen combineren om bruin te maken, maar ze kunnen ook worden gebruikt om de intensiteit van een kleur te bepalen. Je kunt dus verschillende complementaire kleuren combineren om verschillende bruintinten te maken.

Uw complementaire kleuren voor uw primaire basiskleuren op een kleurencirkel zijn onder andere:

 • Blauw staat tegenover oranje
 • Rood staat tegenover groen
 • Geel staat tegenover paars

Door deze kleuren te mengen, ontstaan verschillende bruintinten.

Bij de secundaire kleuren groen, paars en oranje is de complementaire kleur de primaire kleur die niet in gebruik is. Bijvoorbeeld, de complementaire kleur voor groen is rood (geel en blauw maken groen, waardoor de kleur rood overblijft).

De andere secundaire complementaire kleuren zijn:

 • Paars en geel
 • Oranje en blauw

Het bovenstaande beschrijft al uw basiskleuren, maar er zijn vele kleurverlopen tussen deze kleuren. Het maakt echter niet uit wat de tint of intensiteit is, de kleur die er tegenover ligt zal altijd zijn complementaire kleur zijn.

 

 

Welke twee kleuren maken bruin?

Misschien heb je niet alle verfkleuren en heb je maar een beperkte voorraad. Kan bruin worden gemaakt van de secundaire kleuren? Het eenvoudige antwoord is ja, maar je moet wel een basiskennis hebben van hoe je kleuren mengt. Dus, welke twee kleuren maken bruin? We hebben al besproken wat primaire, secundaire en complementaire kleuren zijn. Nu gaan we kijken welke kleuren bruin maken met slechts twee kleuren die geen primaire kleuren zijn. Hier moet je een secundaire kleur mengen met zijn complementaire kleur.

kleuren mengen bruin

Welke kleuren bruin maken, hier zijn wat voorbeelden:

 • Paars, een secundaire kleur, wordt gecombineerd met zijn complementaire kleur geel
 • Groen kan worden gecombineerd met rood
 • Oranje kan worden gecombineerd met blauw

Als je eenmaal je kleur hebt, moet je, als je een lichtbruine kleur wilt maken, wat ondoorzichtige witte kleur mengen.

 

 

Hoe bruine verf lichter of donkerder maken

Om een lichtbruine kleur te creëren met primaire kleuren, plaats je gelijke hoeveelheden op je palet. Combineer de rode, blauwe en gele kleuren met een paletmes of je penseel tot het een bruine kleur heeft. Je kunt een heel klein beetje wit toevoegen om het bruin lichter te maken. Voeg telkens kleine hoeveelheden toe tot je de juiste kleur hebt.

hoe meng je bruin

Velen zullen aanbevelen zwarte verf te gebruiken om een donkerbruin te creëren. Zwart behoort niet tot de primaire kleurgroep, maar is niettemin opgenomen in de meeste kleurverven. Nogmaals, gebruik slechts een kleine hoeveelheid om de donkerder bruine kleur te krijgen die u wilt. U wilt niet te veel toevoegen, want dan kunt u geen stap terug en moet u opnieuw beginnen. Als u meer een chocoladekleur wilt, kunt u overwegen om in plaats daarvan donkerblauwe verf te gebruiken. Dit creëert donkerder bruintinten die veel beter zijn voor avondscènes. Sommigen raden aan om dioxazine paars of ultramarijn blauw te gebruiken om mooie koele donkere bruintinten te maken. U kunt ook proberen verschillende bruintinten te mengen; het zou zomaar kunnen dat u nieuwe en nog betere subtiele bruintinten vindt.

 

 

Hoe bruin warmer te laten lijken

Geloof het of niet, kleur heeft ook een temperatuur en bij het schilderen is het belangrijk dit te begrijpen om sfeer en diepte te creëren. In de meeste gevallen worden de oranje, rode en gele kleuren beschouwd als warme kleuren, terwijl de groene en blauwe kleuren koel zijn. U kunt dit idee gebruiken om verschillende tinten bruin te creëren, bijvoorbeeld, als u een beetje gele of rode kleur toevoegt, zou dit een warmere kleurtoon moeten geven. Dit kan worden gebruikt om gedurfdere kleuren te maken voor het schilderen van buitentaferelen. Meng uw kleuren altijd geleidelijk tot u de kleur hebt die u zoekt. Als u echter een beetje te veel rood toevoegt, kunt u proberen wat blauw toe te voegen om het weer in evenwicht te brengen.

bruin maken

Dit brengt ons bij het toevoegen van blauw aan je palet om een koelere kleur te creëren. Dit zal je kleur donkerder maken en kan gebruikt worden voor schaduwen, perfect voor bostaferelen. Nogmaals, je kunt bruine kleuren die te veel naar de koelere kant neigen aanpassen door kleine hoeveelheden geel of rood toe te voegen.

 

 

Mengen van bruine verf voor acrylschilderen

De kleur bruin is een essentiële kleur in acrylschilderijen en kan worden gebruikt voor een verscheidenheid van doeleinden, waaronder het creëren van bomen, huidskleur, haar, en tinten van kleur voor verschillende doeleinden. Het proces is vrij eenvoudig bij gebruik van primaire kleuren en geeft je veel ruimte om je schilderij aan te passen. Dit is een uitstekend voorbeeld voor beginners, aangezien alle benodigdheden gemakkelijk te verkrijgen zijn.

Je zult nodig hebben:

 • Penseel
 • Palet
 • Paletmes
 • Oppervlak om uw kleuren te testen
 • Water en keukendoeken
 • Acrylverven: Primaire kleuren en dekkend wit

Doe even grote dotjes rode, blauwe en gele verf op je palet met tussenruimtes. Je kunt ook wat witte verf toevoegen. Neem gelijke hoeveelheden van de primaire verfkleuren en meng deze met je paletmes. Je zult zien dat het een modderige bruine kleur begint te krijgen. Dit kan variëren, omdat het afhangt van de tint die je gebruikt. Zodra de kleuren zijn gecombineerd en je de bruine kleur hebt, neem je een klein beetje wit en meng je het erdoor. Gebruik slechts een kleine hoeveelheid, waardoor het er lichter uitziet en de kleur verder op het doek komt te liggen.

verf mengen bruin

Ga je gang en begin met schilderen als het de kleur is die je wilt. In veel gevallen heb je misschien een andere tint of intensiteit van bruin nodig. Je zult dan de kleur moeten aanpassen door meer van de primaire kleuren en het wit toe te voegen totdat je de gewenste kleur bereikt. Je kunt hiermee spelen op je testoppervlak voordat je op je canvasstuk schildert.

Dit is slechts een leidraad om u te helpen begrijpen hoe u bruine verf kunt maken. Maar omdat er zoveel verschillende tinten bruin zijn, is er in dit artikel of in tien artikelen niet genoeg ruimte om ze allemaal te behandelen. Het zal dus voor een groot deel experimenteren van uw kant zijn, het ontdekken en leren van nieuwe manieren om mooie kleuren te maken.

 

 

Mengen van bruine verf voor aquarelverf

Als je aquarelverf gebruikt, kun je de bruintinten op het dienblad mengen of je kunt een bord gebruiken. Neem wat water en maak een klein plasje in het bakje en voeg dan je kleur toe, je kunt er ook twee of drie andere kleuren doorheen mengen. Zorg ervoor dat je een natte plek maakt die het gebied bedekt dat je wilt verven. Experimenteer zoveel als nodig is om dit goed te doen. Het kan ook zijn dat u uw kleur eerst moet testen voordat u hem aan uw schilderij toevoegt. Het is het beste om te mengen terwijl u schildert, omdat u niet wilt dat de verf droogt en de kleuren dan niet mengen.

bruin mengen

Sommige schilders mengen de aquarelverf zelfs in het schilderij waaraan ze werken, in plaats van op een schaal of palet zoals bij acrylverf. Dit betekent dat als je een fout maakt, het schilderij geruïneerd kan worden. Deze methode moet dus waarschijnlijk worden overgelaten aan de meer ervaren kunstenaars. Je kunt oranje verf gebruiken, dat is je rood en geel gecombineerd, en er blauw aan toevoegen. Dit zou je een bruine kleur moeten geven, maar er zijn vele vormen van kleuren, dus je zou er zoveel mogelijk moeten proberen om te zien welke resultaten er optreden. Ultramarijnblauw bijvoorbeeld is een goede kleur voor donkerder bruintinten, terwijl Ceruleumblauw u een lichtere kleur zou moeten geven.

Als je vindt dat het bruin dat je hebt gemaakt te blauw is, kun je wat oranje of rood toevoegen om een karamel- of honingkleur te vormen. Is het bruin te geel? Muadil dan eens aan het toevoegen van wat rood of paars voor een rijkere kleur. Bij een bruin dat misschien te groen is, voeg je een beetje rood toe. Na verloop van tijd, als je meer en meer ervaring opdoet, zou je in staat moeten zijn om bruin of elke kleur die je nodig hebt te creëren.

 

 

Waarom een bruin kleurenpalet leren mengen

Als u begint met schilderen, experimenteert u misschien nogal wat, of hoopt u er maar het beste van als u kleuren mengt. Er zijn echter voordelen verbonden aan het leren van de juiste technieken bij het mengen van bruintinten en andere kleuren.

 • U verspilt minder, u kunt een breed scala aan kleuren krijgen met een basisset. Dit kan geld besparen, omdat u alle verf zult gebruiken
 • U kunt niet realistisch schilderen als u niet weet hoe u uw kleuren moet mengen
 • Soms krijgt u niet de kleur die u wilt in een tube
 • Het proces zal u helpen een betere schilder te worden
 • Verbetering van probleemoplossend en creatief denkvermogen, niet alleen voor volwassenen, maar ook kinderen kunnen profiteren van het leren mengen van kleuren

Als je bruintinten en andere kleuren mengt, kun je om het makkelijker te maken een kleurencirkel gebruiken. U hoeft niet naar de winkel om er een te kopen, want u kunt tegenwoordig gewoon een app downloaden of online gaan om er een te vinden.

 

 

Vaak gestelde vragen

 

Hoe kan ik een bruine kleur krijgen?

Om bruin te maken, moet je kleuren mengen. Je kunt dit doen door alle primaire kleuren te mengen. Je kunt ook bruin krijgen door secundaire kleuren te combineren met hun complementaire kleuren.

 

Wat is een complementaire kleur?

Als u op het kleurenwiel kijkt, zult u zien dat de kleuren tegengestelden hebben. Bijvoorbeeld, het tegenovergestelde of complementaire van rood is groen.

 

Kan bruin beschouwd worden als een warme of koele kleur?

Welke kleuren zich rond het bruin bevinden kan een diepgaand effect hebben. Als het bruin naast blauw staat en de kleurschakeringen komen overeen, dan kan het als een koele kleurvariant worden gezien. Bruin is echter van nature een warme kleur, omdat de basis wordt gevormd door oranje en gele tinten.

 

Wat kan ik doen om mijn karamelkleur in donkerbruin te veranderen?

Combineer eerst groen en rood, waardoor je een donkerbruine kleur krijgt. Voeg dit beetje bij beetje toe aan je karamelkleur tot je de kleur hebt die je wilt.

 

Kan ik grijs in een bruine kleur veranderen?

Om een bruine kleur te maken, voeg je er wat geel, rood en blauw aan toe. Experimenteer met je kleur om de kleur te bereiken die je wilt, want het kan er in het begin een beetje dof uitzien.

 

Ik wil een lichtbruine kleur, hoe kan ik dat doen?

Maak je bruine kleur en als dit klaar is, kun je een beetje geel en misschien wat wit toevoegen.

 Source bağlantı

Bunları da sevebilirsiniz