heykeltıraşlık nedir
Ahşabın üstündeki birbirinden güzel, belirgin ve göze çarpan desenleri görmüş ve güzelliğine fanatik kalmışsınızdır; Bu sanat bunun bir göstergesidir. ahşap oymacılığı El sanatlarının kollarından biridir ve İran’da uzun bir geçmişe haizdir. Sanat ve yaratıcılığı birleştiren ahşap oymacılığı, ahşabın güzelliğini ikiye katlayan zarif desenler yarattı.
Başlangıçta, kakmacılık bir tek taş ve ahşap üstüne çiçek ve nebat tasarımları oluşturmak için kullanıldı, bu yüzden bu sanata kakmacılık (kısaca gelişme) adı verildi.
heykel zamanı

Heykel sanatının kökleri, insanoğlunun metal ve alet yapımını ilk keşfettiği zamanlara kadar gitmektedir. Ahşap suyu emer ve böceklere ve mantarlara karşı hassastır, bundan dolayı çinko saplamaların ömrü hakkında kati bir informasyon yoktur.
Bazı tarihçiler ve arkeologlar bu sanatın İran’daki tarihini Sasani kralları öncesine dayandırsa da mevcut eserler ve belgeler bu sanatın 1500 yıl öncesine dayandığını gösteriyor.
İran kakmalı eski eserlerden örnekler
- İran’daki en eski heykeltıraşlık eserlerinden biri Şiraz’daki Atiq Jameh Camii’nin Amr ibn Laith’in safarisi döneminde yaptırdığı ahşap kapının eşiğidir.
- Eski yatak başlığı çam ağacından yapılmıştır, lüks Kufi kaligrafisiyle dekore edilmiştir ve zamanı H. 4. yüzyıla kadar uzanmaktadır.
heykeltıraşlık eğitimi

Genel olarak, oyma oldukca fazla alana gereksinim duymaz; Doğal ki, ahşabın türü ve kullanılan aletlerin güvenliği, zorluğu ve işin nihai sonucunu etkileyen en mühim faktörler içinde bulunduğunu ihmal etmeyin. Sanatçıların, bilhassa fotoğraf yada görsel sanatlara aşina olanların heykeltıraşlığı öğrenmesi oldukca daha kolay ve hızlıdır.
Ahşap oyma sanatına ilgi duyduğunuzu hissedenlerdenseniz öğrenmeye başlamadan ilkin oymacı ile birkaç gün geçirmenizi, emek harcama yöntemini, zorluklarını, mühim noktaları tanımanızı tavsiye ederiz. , ve benzeri. Bir oymacıya erişiminiz yoksa, eğitim videolarını seyredebilirsiniz.
Ahşap üstüne kakma filmi
Aşağıdaki bölümlerde, size bu aktivite hakkında daha çok informasyon vereceğiz.
Oyma türleri
Nakışın kolay bir aktivite bulunduğunu düşünebilirsiniz sadece nakışın öteki aktiviteler şeklinde değişik dalları bulunduğunu da öğreteceğiz.
damıtma

Meşhur heykeltıraş Michelangelo’nun sözleriyle: “Her tahta küpün kalbinde bir heykel vardır ve onun keşfi heykeltıraşın sanatıdır.” Bu biçim eski oyma tekniklerinden biridir. Bu tarzın ana özelliği, bıçakla keskin, bileşik kesimler oluşturmaktır. Bu tarzda meydana getirilen oymalar ve ürünler çoğu zaman köşelidir.
Damıtma temel olarak ahşap oymacılığı ve bıçakla minik ahşap oymalar yapmaktır.Söylediğim şeklinde damıtma yöntemiyle meydana getirilen işin imzası bıçak izi ve ahşabın pürüzlü yüzeyinde kalır. Dilimleme başta olmak suretiyle her türlü oyma işleminde bıçak keskinliği oldukca önemlidir. Odun kesmek bıçağı zaman içinde yavaşlatır; Bu durumda, oymayı daha kolay ve daha güvenli hale getirmek için bıçağı bir bileme taşı yada deri ile bileyin.
ince oyma

Bu şekilde meydana getirilen ürün adından da anlaşılacağı şeklinde köşesiz yuvarlak kenarlara haizdir.
kakma çip

Bu yöntem bıçak, keski ve çekiç kullanılarak yapılır ve bu oymacılığın yöntemi ağaç oymacılığına dayanır.
oyulmuş oyma

Bu oyma türünde ahşabın içinde mükemmel tasarımlar yaparlar.
Şekillendirme araçları nedir?

Oymanın avantajlarından biri, yapmanın oldukca maliyetli olmamasıdır. Peşinden, lüzumlu araçları sunuyoruz.
mağara

Ağaç oymacılığı için en mühim araçlardan biri mağaradır ve onu iyi mi kullanacağınızı bilmelisiniz. Her biri belirli bir amaç için yapılmış değişik mağara türleri vardır.
- düz mağara: Mühim aşılama araçlarından biri de değişik boyutlarda (2, 4, 8, 12, 14, 16, 25) olan düz oyuktur. Ek olarak emek harcama açılarını temizlemek için kullanacağınız ağaç işleme aletleri içinde iki tane #6 düz başlı keski bulundurmanız gerekir.
- Yarı açık mağara: Bu mağara kaldırma emek harcamaları için kullanılmaktadır. Yarı açık mağara 6, 8, 10, 12, 16, 20, 25 ve 30 boyutlarında mevcuttur.
- Orofaringeal boşluk: Bu mağara, yarı açık bir mağaraya benzer, sadece bu mağaradaki oyma derinliğinin yarı açık mağaradan daha büyük olması farkı vardır. Bu mağara 6, 8, 10, 12, 16, 25 ve 30 boyutlarında mevcuttur.
- bıçak platin: Bu mağaranın minik ve büyük olmak suretiyle iki boyutu mevcuttur, minik bıçak mağarası minik genişliklerde çizgiler oluşturmak için kullanılır ve büyük bıçak mağarası daha büyük genişliklerde çizgiler oluşturmak için kullanılır.
- Yumruk Mağarası: Yumruğun mağarası, vurmak için bir tokmak kullanılmasını gerektirmeyen kısa, narin bir tutamağa haizdir ve ahşap oymacılığı elle presleme ile yapılabilir. Maghar Mishti, kafes ve pürüzsüz oyma için kullanılır ve boğazın kıvrımının şekline nazaran kaşık, fleksör ve kolay olmak suretiyle üç kategoriye ayrılır. Kaşık kulp oyuğunun boğaz kısmının eğriliği oldukca fazladır, sadece kulp çukurunun boğaz kısmı tamamen bükülmüş yada kavislidir ve kulp oyuğunun boğaz kısmı kolay yada düz, kısa ve düzdür ki buna öteki adı astar mağarası.
- Bıçak Mağarası: Bu mağaranın görünüşü yumruğa benzer, fakat ağzı bıçak gibidir. Bu mağara daha oldukca oldukca ince işler ve damıtma için kullanılır.
- torna mağarası: Kulpu ahşap olup yüksekliği ve çapı öteki mağaralara nazaran daha fazladır. Bu mağara bir kural üstüne oturtulmuş ve ahşabın döndürülmesiyle kesilerek şekillendirilmiştir. İnvaziv olmayan mağara, bükülmüş bolad ve düz kafa spin cave türleridir.
- büfe mağarası: Bir öteki kaşık mağarası türü ise hususi uygulamalarda kullanılan katran yapım mağarası, çanak oymacılığı ve kaşık oymacılığı mağaralarıdır.
Çekiç

Oymacılıkta mühim araçlardan biri de mağaranın sonuna vurmak için kullanılan çekiçtir. Kullanacağınız oyma tokmağı plastik yada tahta olmalıdır.
Çekiç iyi mi kullanılır?
Profesyoneller bile değişik çekiç türlerini kullanmak için uygun teknikleri bilmiyor olabilir, bu yüzden becerilerinizi geliştirmek için bu temel detayları kullanmanızı tavsiye ederim. Çekicin iyi mi kullanıldığını anlatmak saçma gelebilir fakat çekiç, her insanın çocukluğundan beri oyunları vasıtasıyla aşina olduğu, insanoğlunun gereksinim duyduğu en mühim aletlerden biridir.
Pek oldukca becerimiz şeklinde yol teknikleri de sandığımız kadar kolay ve açık değildir. Çekici güvenle tutan ve ustaca kullanan birçok ustalaşmış görüyoruz. Eğer siz de doğru çekiç kullanma tekniklerini öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin, kim bilir yeni şeyler öğrenmeniz gerekiyor.
Çekiç tutma
Çekici tutma yöntemi, ister büyük ister minik çivi çakmak olsun, aynıdır. Çekici tutarken, başparmağı işaret ve orta parmak üstüne koyarak bir yumruk yapın yada başparmağı parmakların derhal üstüne yerleştirin. Kolu sonuna kadar tuttuğunuzdan güvenilir olun, şundan dolayı bu size daha çok kaldıraç ve daha iyi denge elde edecektir. Bu çekiç tutma yöntemiyle, bilhassa kendi kendini yetiştirmiş bir marangozsanız ve çekicin sapını yukarıdan tutuyorsanız, ilk kez çekiç tutuyormuş şeklinde hissetmeyeceksiniz. Fakat çekici tutmak için tüm elini kullanmayı öğrenmelisin. Netice olarak, çekiç çakarken çiviler bükülmez şundan dolayı çekicin açısı çivinin gövdesine daha paralel olacaktır, oysa çekicin sapını yukarıdan tutarsanız çiviye daha düşük bir açıyla vuracaktır.
Çekiç salıncakları
Çekici sallamadan ilkin öteki elinizle çiviyi yukarı kaldırın ve çekicin başını çivinin üstüne yerleştirin. Tıpkı bir golf topu şeklinde, atışınızın yönünü seçebilir ve vurmaya başlayabilirsiniz. Çekici hafifçe kaldırın ve çivi başı ahşaba yapışana kadar çivi kafasına birkaç kez vurun. Şimdi çekici hafifçe fakat daha sıkı bir halde kavrayın ve çekici yarım salınım konumuna getirerek çivinin başına nişan alın.
Çekiçleme aşamasının başlangıcında işin çoğunu yaptığınız şeklinde devam etmeyi çekicin ağırlığına bırakın. Çiviye oldukca fazla baskı uygulamayın, bir tek çekici çivinin başına doğrultun ve momentum ve yerçekiminin size yardım etmesine izin verin. Çekici deneyin, sadece sıkıca kavrayarak değil. Tokmak hafifçe tutulduğunda sırt bile kolaylaşır. Newton’un üçüncü hareket yasası yardımıyla, çekiç kafası geri seker. Bu sıçramayı kullanın ve çekicin dönüş yolunu aynı şekilde çiviye yönlendirmesine izin verin.
Omuzlarınızda ve bileklerinizde ağrı hissediyorsanız, çekici oldukca sıkı tutuyor olmalısınız.
bölüm

Mengene mühim bir marangozluk ve oyma aletidir ve iş parçasını masa üstünde sağlam bir halde tutmak için oldukca gereklidir. Kelepçe büyük ve minik olmak suretiyle iki boyutta mevcuttur, iş parçasının boyutuna nazaran seçim yapabilirsiniz.
oyma bıçağı;
Ahşap üstüne oyma ve oyma sanatına talaş kakma denir. Bu şekilde tahtadan minik ve sığ kısımlar oyulmuştur. Uygun gravürler yapmak için iki tip oyma bıçağı kullanılır; Biri minik parçaları kesmek için, diğeri ise traşlanmış parçaları çizmek için.
Dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en mühim noktalardan biri de oyma bıçağının iyi mi tutulacağıdır. Bu, kalemtıraşı avucunuzun içinde dört parmağınızla tutup ucuna bastırmaya benzer. Bu durumda bıçak ucunun etkinliği bir tek bir çöküntü oluşturmak ve ahşabı şekillendirmek; Bıçağın eğimli ucu hem içe hem de dış ele doğru olabilir.
Oyma tezgahı

Aşılama tezgahına haiz olmak aşılamayı kolaylaştırır; Bu sebeple kesinlikle masaüstü kullanmanızı tavsiye ederiz.
ahşap oymacılığı

Oyma için değişik ahşap türleri vardır, ne yapmak ve uygulamak istediğinize bağlı olarak işiniz için doğru ahşabı seçebilirsiniz.
ahşap türü | oymak | sex | renk |
---|---|---|---|
münakaşa | kolay | düz | hafifçe krema |
beyaz ceviz | kolay | sert | açık kahverengi |
Beyaz çam | kolay | Yumuşak ve orta taneli | eli açık |
Maun | Nispeten zor | Orta parçacıklara haizdir | Maun |
Mühim kakma püf noktaları

1. Bıçağı muntazam tutmayı öğrenin.
2. Yüzey yolu süresince kati.
3. Ahşap yüzeyde yapmak istediğiniz kesimleri evvel tasarlayın; Bunun için hususi kağıtlar kullanarak beğendiğiniz deseni çizebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
heykeltıraşlık nedir
Ahşabın üstündeki birbirinden güzel, belirgin ve göze çarpan desenleri görmüş ve güzelliğine fanatik kalmışsınızdır; Ağaç oymacılığı olarak adlandırılan bu mühim sanat, el sanatlarının kollarından biridir ve İran’da uzun bir geçmişe haizdir.
heykel zamanı
Bazı tarihçiler ve arkeologlar bu sanatın İran’daki tarihini Sasani kralları öncesine dayandırsa da mevcut eserler ve belgeler bu sanatın 1500 yıl öncesine dayandığını gösteriyor.
Aşılama ve bağışıklama arasındaki fark nedir?
Kakma, ahşap üstüne oyma anlamına gelirken, el-Maharqari’de minik ahşap parçaları güzel bir biçim oluşturmak için beraber düzenlenir.
özet
Başlık
Ahşap üstüne kakma filmi
bir tarif
Sanatçıların, bilhassa fotoğraf yada görsel sanatlara aşina olanların heykeltıraşlığı öğrenmesi oldukca daha kolay ve hızlıdır.