Vidaları sökmek zor bir iştir ve elektrikli yada manuel bir tornavidayla bile yapmak zor olsa gerek. Sol yuvarlak vida ile vida iyi mi sıkılır yazımızda bahsettiğimiz her türlü vidayı açmak için piyasada hususi matkaplar var fakat buna ek olarak yoksa fazlaca daha ergonomik yöntemler de var. bu hususi vidalar ve iş akışı kolaylığı üstünde daha büyük bir etkiye haizdir. Bu yöntemlerde gereksinim duyulan aletler çoğu zaman her evde bulunan matkap, pense, bulaşık teli, aşındırıcı toz yada lastik bant benzer biçimde aletlerdir.
Ot vidasını açmanın yolları
1. Hasarlı vidayı çift başlı bir tornavida ile açın.
Hasarlı yıldız başlı vidayı açmak için çift başlı bir tornavida kullanabilirsiniz. Çift başlı bir tornavidayı hasarlı vidaya açılı olarak bolca tazyik uygulayarak sokun ve gevşetin.
2. Vidadan daha büyük bir matkap ucu kullanmak
Vida başı delikleri kaybolduğunda ve istenmediğinde, en iyi seçenek daha büyük vidaları açmak için bir matkap ucu kullanmaktır. Vidadan daha büyük uçlar vidaya daha çok baskı uygulayacak ve dönmesine destek olacaktır.

3. Vidayı pense ile açın
Hasarlı bir vidayı açmanın en güvenilir yolu pense, bilhassa kilitleme pensesi kullanmaktır. Vida başı ciddi şekilde hasar görmüş olsa bile bu yöntem gene de çalışacaktır.
tavsiye: Ahşapla çalışıyorsanız, hasarlı ahşap vidaları gevşetmek için vida başının çevresinde birkaç ufak girinti yapın.

4. Manuel tornavida
Hasarlı bir vidayı açmak için en iyi seçeneklerden biri el tornavidası kullanmaktır. Bir el aleti elektrikli bir aletten daha kullanışlıdır bundan dolayı dönüşü üstünde daha çok kontrole sahipsiniz.
5. Bulaşık teli
Hasarlı bir vidayla ilgili problem, matkabın vidayla kilitlenmemesidir. Netice olarak, matkap vidaya takılmadan dönecektir. Matkabı hasarlı vidaya takmanın bir yolu bulaşık makinesi teli kullanmaktır. Çamaşır ipini matkap ile vida başı arasına yerleştirin ve vidayı açın.

6. Tornavidayı çekiçle vurma yöntemi
Hasarlı vidanın başına bir tornavida yerleştirin ve vidada bir delik açmak için bir çekiçle vurun. Bu sayede tornavida kafaya kilitlenir ve kilidi daha kolay açılır.
7. Yapıştırıcı iyi mi kullanılır?
Hasarlı bir vidayı açmanın başka bir yolu da yapıştırıcı kullanmaktır. Vidanın üzerine birazcık sıvı yapıştırıcı dökün ve tamamen kurumasını bekleyin. Tutkal, vidanın hasarlı kısımlarını doldurur ve vidanın çıkarılmasını kolaylaştırır.

8. Vida başına bir oluk açın
Parmak öğütücü yada çoklu alet kullanarak vida üstünde ufak bir oluk açın. Düz uçlu bir tornavidanın kolayca vidalanabilmesi için kafanın ortasında bir delik açın. Arkasından tornavidayı vida başına geçirin ve kolayca açın.
9. Eldiven yada balon iyi mi kullanılır?
Bu yöntem, lastik bant yöntemine fazlaca benzer. Bir parça plastik eldiven yada bir balon çıkarın ve vidanın üstüne yerleştirin. Arkasından, bir tornavida kullanarak vidayı kolayca açın.
10. Aşındırıcı toz
Vidanın başına ne kadar fazlaca sürtünme uygularsanız, gevşetmek o denli kolay olacaktır. Vidanın üstüne birazcık aşındırıcı toz yada kum serpin ve bir tornavidayla kaldırarak açın. Bir çok durumda, bu yöntem tornavidanın hasarlı vida başı üstünde kaymasını önler.
11. Matkap iyi mi kullanılır?
Matkapların çim vidalarını kullanmasına benzer olan bu yöntem için matkap setli bir matkaba ihtiyacınız var. Matkap ucu, vidanın başından daha ufak olmalıdır. Vidanın ortasına yerleştirin ve 3 mm’lik bir delik açın. Arkasından matkap ucunu açın ve vida başını matkap ucuna takının. Vidada açtığım delik ile tornavida ile kolayca kaldırabilirsiniz.
tavsiye: Delik fazlaca derin olursa vida kırılır ve dışarı çıkmaz.

12. Lastik bant
Vida önemsiz hale ulaştığında vida başındaki yivler kaybolur ve tornavida yivlere giremez. Bu vidaları açmak için olukların içini lastik bant yada alüminyum levha benzer biçimde şeylerle doldurabilirsiniz. Vidanın üstüne alüminyum folyo yada lastik bant yerleştirin. Arkasından matkabı üstüne koyun ve saat yönünün tersine çevirin.