Basınçlı hava bilimi bilgisi
Pnömatik bilimi 1960’lı yıllarda büyük bir gelişim göstererek günümüze kadar petrol, gaz ve petrokimya endüstri, hava endüstri, ağaç endüstri, çelik, kağıt endüstri, şeker fabrikası vb. sektörlerde hususi bir yere haizdir. Bu bilim, havanın sıkıştırılabilir bir sıvı olarak kullanıldığı fizik ve termodinamik kavramlarına ve yasalarına dayanmaktadır.
Fransızca pneumatique kelimesi söyleniş edilir ve İngilizce pnömatik kelimesi sıkıştırılmış hava olarak söyleniş edilir ve bu kelimenin kökü, rüzgar yada nefes anlamına gelen Yunanca πνεῦμα kelimesinden alınır.
Hava kompresörü emek harcama mekanizması
Normalde bir hava pompasının emek harcama şekli, havayı bir pistona çekmesi ve lüzumlu kuvveti sağlamak için sıkıştırmasıdır. Endüstriyel olmayan hava kompresörü, şişirme topları, hava yatakları, lastikler vb. evsel amaçlar için kullanılır. Endüstriyel aygıt, mekanik bileşenleri hareket ettirmek için fabrikalarda ve endüstriyel makinelerde kullanılır.
hava kompresörü uygulamaları
Rüzgar pompası otomobil endüstrisi, ahşap ve mobilya endüstrisi, medikal endüstrisi, madencilik vb. birçok alanda kullanılmaktadır. İşte rüzgar pompasının bazı uygulamaları:
- Gaz silindirini doldurmak için yüksek basınçlı sıkıştırılmış hava sağlayın
- Fabrikalarda besin ve ilaç taşıyan soğutma tüpleri şeklinde üretim esnasında soğutma bileşenleri yada parçaları
- Dalış için lüzumlu havanın sağlanması
- Havacılık endüstrisinde basınçlı havayı bir türbin motoruna beslemek için kullanılır
- Su jetleri ve sprey boya şeklinde hareketli parçalar ve sıvılar
- Cerrahi matkaplar yada kesme cihazları şeklinde tedavi sektöründe kullanım
- Kumlama çeşitleri şeklinde ek malzemelerin ayrıştırılması
Bir hava kompresörü satın almak için, hava aletinin tipine nazaran seçilmelidir. Lüzumlu olan hava basıncı ve hacmi miktarı üflemeli çalgılara göre farklılık gösterir. Hava araçlarındaki hava basıncı bar ve psi cinsinden ölçülür ve rüzgar hacmi cfm cinsinden ölçülür. Bir pompa sipariş etmeyi planlıyorsanız, ilkin hava araçlarının hava basıncını ve hacmini denetim etmelisiniz.
Mesela, PAJ TR-6017 havalı perçinin hava tüketimi 90 psi’dir. Bu yüzden satın alınan pompanın bu aletin gereksinimlerine uygun olması gerekir. Genel olarak, aleti daha verimli hale getirmek için cfm değerinin ihtiyaç duyulan hacimden %30 daha çok olması önerilir.
Bir aygıt sipariş ederken ileriye dönük olmak ve gelecekte hangi araçları kullanabileceğinizi aklınızda bulundurmak en iyisidir. Mesela, bir arabayı boyamak için kullanacaksanız, 3.0 HP motora haiz 50 litrelik bir kompresör seçmenizde yarar var.
Hava kompresörünün avantajları

Havalı aletler, elektrikli ve şarj edilebilir aletlerden daha ufak ve daha hafiftir; Şu sebeple adım atmak için ağır bir şarj aletine yada motora gereksinimleri yoktur.
Elektrik çarpması ve yangın riski sebebiyle bazı yerlerde elektrikli aletler kullanılamaz. Sadece üflemeli çalgılar daha güvenlidir ve kullanıcıya zarar vermez. Nemli bir yerde yada yanıcı gazların yakınında çalışıyorsanız, daha çok güvenlik sağlamak için hava kompresörlü pnömatik aletler kullanmak en iyisidir.
Pnömatik aletler, elektrikli yada hidrolik aletlerden daha ucuzdur ve gerekseme duyduğunuz birçok ergonomik aleti daha ucuza alabilirsiniz. Pnömatik sistemler, hidrolik sistemlere nazaran daha ucuz ve montajı daha kolaydır. Havalı el aletlerinin bir öteki pozitif yanları da daha azca bakım gerektirmesidir.
Rüzgar pompasını kurmadan ve devreye almadan ilkin, cihazın güvence kapsamı haricinde kalmaması ve garantisinin sizin için etken hale gelmesi için montajcılardan aleti sizin için etkinleştirmelerini isteyin. Çalışmaya başlamadan ilkin kılavuzu dikkatlice okumanız ve iyi mi çalıştığını öğrenmeniz önerilir.
Lüzumlu Cfm’yi hesaplayın

Ilkin, nefesli enstrümanınız için rüzgar akışını (cfm) bulun. Bu data, cihazın mağazasının yada üreticisinin internet sayfasında mevcuttur. Lüzumlu minimum cfm’yi hesaplamak için cfm aracını 1,2 ile çarpın. Mesela havalı aletinizin cfm kıymeti 5.5 ise; Hesaplanarak (5,5 x 1,5 = 6,6 fit küp), kompresörün cfm kıymeti elde edilir.
rüzgar basıncı
Hava tankının içinde üretilen tazyik, bar (bar) ve pound/inç kare (psi) cinsinden ölçülür. Bir çok pompa için averaj hava basıncı 8 bar / 115 psi’dir ve çoğu zaman 90 psi olan kendin yap aletleri için idealdir.
tavsiye: Tipik olarak, kuvvetli hava kompresörleri için hava basıncı 145 psi’dir.
rüzgar tankı boyutu

Cihazın deposu ne kadar büyük olursa, o denli iyi ve daha uzun süre çalışır. Büyük tanklar çoğu zaman ufak tanklardan ondan sonra boşalır; Bu yüzden, bir rüzgar pompası satın alırken büyük tanklara yatırım yapmayı düşünmek en iyisidir.
Mesela 6 litrelik hava pompalı bir püskürtme tabancası da iş görür fakat kısa sürede kullanılabilir. 6 litre arabanın bir tek ufak bir alanını boyamak için yeterlidir. Tüm arabayı boyamak için minimum 100L kompresöre ihtiyacınız varken.

Kompresör tipleri: benzinli, dizel yada elektrikli

Çoğu zaman kompresörün durağan(durgun) bir konuma haiz olduğu yapınak ve atölyelerde elektrikli bir aygıt kullanılırken mobil mekanik şeklinde daha çok manevra kabiliyeti gerektiren endüstrilerde benzinli yada mazotlu pompalar kullanılır. Bu aygıt, güç kaynağının olmadığı her yerde kullanılabilir.
endüstriyel hava kompresörü
Her biri belirli bir uygulama için tasarlanmış değişik tipte endüstriyel hava kompresörleri vardır. Performansa bağlı olarak, bu ürün iki kategoriye ayrılır: pistonlu, vidalı ve döner.
endüstriyel pistonlu hava kompresörü
Bu tip kompresör piyasadaki en iyilerden biridir ve ustalar içinde pek fazlaca hayrana haizdir. Bu cihazda piston ilkin aşağı doğru hareket ederek pistonun içine hava çeker, arkasından piston en alt noktasına gelir ve hava girişi kapatıldığında piston yukarı hareket eder. Piston yukarı doğru hareket ettikçe hava hacmi azalır ve basıncı eklenmiş olur. Basıncın belirli bir seviyeye yükseltilmesi ile çıkış valfi açılır ve basınçlı hava depoya yönlendirilir.
Vidalı endüstriyel hava kompresörü
Bu rüzgar pompasının emek harcaması, iki vidanın zıt yönlerde dönme hareketine dayanmaktadır. Bu hareket basıncı ve sıcaklığı artırarak cihaza lüzumlu basıncı sağlar.
Döner endüstriyel hava kompresörü
Bu hava pompasının kanadı bir pistona benzer ve gövdesi bir silindir ile aynı işleve haizdir. Kanat, silindir ve piston arasındaki boşluğu iki kısma ayırır: emme ve basma. Bu kompresör iki kategoriye ayrılır: durağan(durgun) ve değişken. Bu rüzgar pompası buzdolaplarında, dondurucularda, ev klimalarında ve ısı pompalarında kullanılır.
sessiz hava kompresörü
Sessiz hava pompası, son teknoloji ürünü bir kompresördür ve benzersiz özellikleri ile endüstride en yaygın kullanılan cihazlardan biri haline gelmiştir. Bu cihazın öteki tiplerden temel farkı, bu hava pompasının sıvılarla, öteki tiplerin ise hava yada gazla çalışmasıdır.
Güvenilir kompresör markaları
Kompresör yada hava pompası üretimi alanında birçok şirket etkinlik göstermektedir ve bahsettiğimiz en mühim ve en iyi markalar içinde Shebekh, Hyundai, Ronex, Tosen Plus, Kenzax, Metabo ve Nick bulunmaktadır.

Kompresör alımında mühim noktalar

- tank boyutu: Depo ne kadar büyük olursa, o denli fazla hava depolar ve pompa ile motor üstündeki baskı o denli azca olur. Doğal olarak ki kompresörün boyutu lüzumlu olan imalathane yada yer ile orantılı olmalıdır.
- Motor gücü: Motor boyutu ne kadar büyük olursa, rüzgar o denli süratli depolanır ve rüzgar akışı daha yüksek bir seviyede durağan(durgun) tutulur.
- Voltaj ve Amper: 400v büyük endüstriyel rüzgar pompası üç fazlıdır ve güç deposu gerektirir. Bu yüzden satın almadan ilkin lüzumlu adımları atmalı ve kurulumuna hazırlanmalısınız. Bazı 230V kompresörler, motorun boyutundan dolayı daha yüksek ampere (örn. 16, 18 yada 32A) haizdir. Bu kompresörlerin montajı zor bir iş değildir sadece bir elektrikçi gerektirir. Rüzgar pompası 230V 13A ev tipi 3 pinli fiş gerektirir.
- Piston değişimi ve özgür hava çıkışı (FAD): Bu iki birim için cfm kullanılır, sadece ikame piston pompada üretilen hava hacmidir ve özgür hava kompresör tarafınca üretilen gerçek hava hacmidir. Üretilen hava miktarı, piston değişimine nazaran çoğu zaman %25-30 daha azdır.
- kompresör ömrü: Ürün seçerken dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en mühim faktörlerden biri kompresörün ömrüdür. Vazife döngüsü yada vazife süresi, motorun enerjisini gösterir, kısaca makinenin ne kadar emek harcaması ve ne kadar dinlenmesi gerektiği anlamına gelir. Mesela makinenin %30 emek harcama süresi var ise 1 saatlik bir işi yapması için 20 dakika çalışıp 40 dakika dinlenmesi gerekir. Kompresör emek harcama süresinin ötesinde kullanılırsa, makine aşırı ısınır ve piston hazne içinde sıkışır yada motor durur.
Hava kompresörü seçimi ve satın alma mevzusunda desteğe ihtiyacınız var ise yorum bölümünden yada telefonla uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.