Epoksi reçine ile çalışmak birçok avantaj sunar. Araç-gereç son aşama esnektir ve birçok alanda kullanılabilir. Bununla beraber, reçinenin de bazı dezavantajları vardır. Ilk olarak burada sıhhat yönünden anlatmak gerekir. Bu rehberimizde sizlere epoksi reçinenin gerçek besin güvenliği ve bu bağlamda dikkat etmeniz gerekenler hakkında informasyon vereceğiz.
Kontrol mührü ile besin için güvenli epoksi reçine
Bileşik reçine besin yada deri ile uzun süre temas ederse, epoksi reçinenin hakkaten besin açısından ne kadar güvenli bulunduğunun öncesinden açıklığa kavuşturulması önemlidir. Bu, örn. B. dava
- Besin tankı kaplamaları
- Besin endüstrisinde kullanılan kalıplar (örn. çikolata kalıpları)
- Meyve kaseleri yada kesme tahtaları şeklinde ev eşyaları
- Epoksi reçine mobilyalar, bilhassa epoksi reçine masalar
- protezler
- ortezler
- Havuzların iç kaplamaları
- akvaryumlar yada teraryumlar
Ilkin iyi haber: AB’nin, reçinenin besin için güvenli bulunduğunu gösteren kendi kalite işareti vardır. Bu mührü taşıyan yukarıdaki örnekler için hususi olarak geliştirilmiş ürünler bulunmaktadır. Bununla beraber, kısa süreli temasta, piyasada bulunan herhangi bir epoksi besin için güvenlidir ve bu yüzden zararsızdır.
Tavsiye: Reçine yalnızca tamamen kürlendiğinde toksik değildir yada besin için güvenlidir. Sıvı halde, epoksi reçinesi ve ortaya çıkan buharlar HER ZAMAN zehirlidir! Bu yüzden cildinizin sıvı reçine ile temas etmemesine dikkat etmelisiniz.
Besin güvenli reçine için tavsiye

- Besin teması için sertifikalı saydam reçine
- Kaplama plakaları ve kesme tahtaları için
- Toksik değildir ve besin ve sıvı teması için sertifikalıdır
Amazon’da görün
Yalnızca seçili ürünler için sertifika
Yalnız birkaç yıl ilkin, tek tek ülkeler, bir epoksi reçinesini “besin açısından güvenli” olarak duyuru edebilmek için hangi ülkeye özgü standartların ve sertifikaların lüzumlu bulunduğunu kendileri belirlediler. Tek tip AB yönergelerinin getirilmesinden sonrasında, birçok dökme reçine üreticisi, kontrol mührünü almak için ürünlerini artık kontrol ettirmemeye karar verdi. Bu kısmen, mührü elde etmenin fazlaca çaba gerektirmesi gerçeğinden meydana gelmektedir.
Öte taraftan, onay üretici için fazlaca pahalıdır. Bu yüzden piyasada bir tek birkaç onay mührü bulunan epoksi reçinesi bulunmaktadır. Ve bunlar buna bağlı olarak pahalıdır.
Besin güvenliği – bu tam olarak ne anlama geliyor?
Bir malzemeyi besin güvenli meydana getiren şey tam olarak tanımlanmamıştır. Sadece, her durumda belirli koşulların karşılanması gerekir. Bunlar, mesela Besin ve İlaç İdaresi’nin (FDA), Federal Risk Değerlendirme Ofisi’nin besin uygunluk gerekliliklerini ve 10.2011 sayılı AB Yönetmeliğine bakılırsa gereklilikleri ihtiva eder.
Temel olarak, bir araç-gereç herhangi bir sıhhat riski olmaksızın besin ile direkt temas edebiliyorsa besin açısından güvenli kabul edilir. Bunun anlamı:
- Araç-gereç, yiyeceğe herhangi bir tat yada koku vermez.
- Araç-gereç ile temas ettikten sonrasında besin tüketilirse insan sağlığı tehlikeye girmez.
- Araç-gereç, gıdaya asla yada fazlaca azca sayıda çapraz bağlanmamış bileşen salmaktadır.
- Besinin bileşimi madde ile temas ettiğinde değişmez.
Şüpheniz var ise, ilkin üreticiye ürünün besin için güvenli olup olmadığını sormalısınız. Mümkün olan en iyi reçine standardını elde etmek için işleme esnasında üreticinin tavsiye etmiş olduğu karıştırma oranını dikkatle izlemek de önemlidir.
Epoksi reçine – toksik mi, toksik değil mi?
Epoksinin toksik olup olmadığını söylemek imkansızdır. Esas olarak değişik ürünlerin kimyasal bileşimine bağlıdır. Sadece bu kullanım amacına bakılırsa değişim izah edebilir. Bu yüzden bir döküm reçinesi sağlığa diğerinden daha zararı olan olabilir. Buna karşın, reçine ile çalışırken mümkün olduğunca kendinizi korumak daima önemlidir. Koruyucu eldiven olmadan asla reçineye yada sertleştiriciye dokunmayın. Bir solunum aleti ile kendinizi zararı olan dumanlardan koruyabilirsiniz. Reçinenin yanlışlıkla gözünüze sıçramasını önlemek için koruyucu gözlük kullanmanız da önerilir.
Bununla beraber, epoksi reçinenin toksisitesi hakkında esasen iki temel izahat yapılabilir:
- Sıvı epoksi daima zehirlidir
- Reçine kürlendiğinde toksik değildir
Ortaya çıkan buharların solunmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Bununla beraber, reçine ile direkt cilt temasının dumandan fazlaca daha zararı olan bulunduğunun bilincinde olmalısınız. Bazı döküm reçineleri artık en azından kısmen organik bileşenlerden yapılmaktadır. Sadece bunlar sıvı formda da zehirlidir. Aşağıdaki bileşenlere bilhassa dikkat etmelisiniz:
karboksilik asit / fenol
Karbolik asit günümüzde tarımda herbisit olarak kullanılmaktadır. Ender durumlarda düşük doz dezenfektan olarak da kullanılır. Devasa yükseklikte dozlarda alındığında, nörotoksik yada sitotoksik olduğu kabul edilir ve cilt ile teması halinde yanıklara niçin olabilir.
Epiklorohidrin / prepolimerler ve diglisidil eter:
Bu maddelerin cilt ile direkt temas ettiğinde alerjik reaksiyonlara niçin olduğu bilinmektedir. Tedavi edilemeyen kontakt dermatit de mümkündür. Bu iki maddenin kombinasyonunun tesiri hala bilinmemektedir. Kendinizi uzun bir süre süresince oldukça yüksek konsantrasyonda epiklorohidrin yada diglisidil etere maruz bırakırsanız, bunların kanserojen olabileceğine dair bir kuşku vardır. Dışarı çıkan buharlar ek olarak solunum yollarının nüzul olmasına, mukoza zarının tahriş olmasına yada deliryuma niçin olabilir. Zehirli maddelerle fazlaca sık ve daha uzun bir süre temas ederseniz, sinirlere yada böbreklere zarar gelmesi de mümkündür.
Tavsiye: Piyasada bulunan ürünler toksisitelerinde mühim seviyede farklılık gösterir. Tipik olarak kendin yap ve ustalar tarafınca kullanılan ürünler, sözde endüstriyel ürünlere bakılırsa daha azca kaygı vericidir. İkincisi çoğu zaman fazlaca daha çok toksik madde ihtiva eder, bu sebeple endüstride havalandırmalı izole odalarda işlendiği varsayılabilir. O vakit sağlığın korunması ve kalite adına yanlış yerde tutum yapılmaması gerektiği anlaşılır. Aslına bakarsak en zararı olan endüstriyel ürünler kendin yap ürünlere bakılırsa fazlaca daha ucuzdur.
Kullandığınız reçinenin besin güvenliği ve toksisitesi hakkında sorularınız var ise, en iyisi direkt üreticiyle iletişime geçmektir. Çoğu zaman ürünlerinin güvenlik veri sayfalarını web sitelerinde bulundururlar. Belirli bir döküm reçinesinin bileşenlerinin iyi mi sınıflandırıldığını burada detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz. Tehlikeli madde etiketlemesi de aynı derecede bilgilendiricidir. Şüpheniz var ise, ek soruları açıklığa kavuşturmak için firmanın kendisini yada yardım hattını aramak çoğu zaman destek sağlar.
ASTM D4236 – 94, epoksinin karşılık gelen bir etiketi var ise da referans olabilir.
Ilkin Güvenlik – İşyerinde güvenlikle ilgili tavsiyeler
- Reçine ve sertleştirici birbirine karışmasa bile toksik maddeler ihtiva eder. Bu yüzden, bu maddelerin hiçbirinin cilt ile direkt temas etmemesine daima dikkat etmelisiniz.
- İki bileşenin karıştırılmasından sonrasında, toksik dumanlar üreten bir kimyasal tepki gerçekleşir. Solunmasını önlemek için mühim bir koruyucu tedbir, A2 filtreli bir solunum aletinin kullanılmasıdır. Bu sizi organik buğu ve gazlardan korur.
- Ellerinizi korumak için nitril eldiven kullanmalısınız. Epoksi reçine ile çalışmak için lateks eldivenler kafi değildir.
- Gözleri ihtimaller içinde sıçramalardan korumak için koruyucu gözlük takmak fazlaca önemlidir.
- Sertleştirilmiş reçineyi sonraki taşlama, kesme yada delme işlemlerinde de bir solunum maskesi tekrardan kullanılmalıdır. Döküm reçinesi sertleştikten sonrasında bile toksik olmamasına karşın, sonraki işlemler esnasında duman şeklinde solunmaması ihtiyaç duyulan toksik tozlar ortaya çıkabilir.
Tavsiye: Epoksi reçine ile çalışırken daima çalıştığınız odanın iyi havalandırıldığından güvenli olun. Kendi güvenliğiniz için sertleşen parçayı işlerken uygun koruyucu elbise olmadan gitmeyin.
Cilt hastalıklarının erken tedavisi
Epoksi reçine ile çalıştıktan derhal sonrasında cildinizde değişimler fark ederseniz, doktora görünmek için fazla beklemeyin. İlk adım, mümkünse, nitelikli bir dermatolog görmek olmalıdır. Reçinenin ihtiva ettiği kirleticilerin niçin olduğu cilt reaksiyonları tedavi edilmezse çoğunlukla kronikleşir. Epoksi dumanları solunursa cilt semptomları da oluşabilir, cilt teması lüzumlu değildir.
İşleme ve güvenlik talimatlarına uyarsanız, epoksi reçine inanılmaz derecede fazlaca yönlü bir malzemedir.
kaynaklar:
AB yönetmeliği
PlasticsAvrupa Toksikoloji Broşürü