Epoksi zemin kaplamaları giderek daha popüler hale geliyor. Bu şaşırtıcı değil bundan dolayı epoksi reçine birçok avantaj sunuyor. Epoksi reçine, eski karolar üstünde yeni bir kaplama kurmak için bile kullanılabilir. Bu kılavuzda, epoksi reçinenin karolara iyi mi uygulanacağını ve size ne benzer biçimde avantajlar sağladığını öğreneceksiniz.
Fayans üstüne niçin epoksi reçine zemin kaplaması yapılmalı?
Her evde ve her dairede, bir noktada kapsamlı bir tadilattan kaçınamazsınız. Buna zemin kaplamasının değiştirilmesi de dahildir. Yeni döşemeyi döşemeden ilkin çoğu zaman eskisini kaldırmanız icap eder. Bilhassa banyodaki eski fayansları çıkarmak çoğu zaman zor olsa gerek ve genellikle büyük bir çabayla kırılmaları icap eder. Banyoda yalnız yeni bir zemin kaplamasına değil, hem de suya dayanıklı ve su geçirmez bir zemin kaplamasına da ihtiyacınız var.
Epoksi reçine, eski karoların üstüne yeni bir kaplama olarak iyi bir seçimdir. Epoksi reçine iki bileşenden doğar: reçine ve sertleştirici. Bu iki bileşeni talimatlara nazaran karıştırdıktan sonrasında epoksi reçineyi kaplama olarak uygulayabilirsiniz.
Temel olarak, neredeyse bütün malzemeler epoksi reçine ile kaplanabilir. Ek olarak karolarda kullanılan epoksi reçine, değişik renk ve dolgu malzemeleri ile karıştırabileceğiniz için size muhtelif tasavvur seçenekleri sunar. Böylece zemininizi şahsi keyfinize nazaran tasarlayabilirsiniz.
Epoksi reçine ile kaplama karoları: avantajları ve dezavantajları
Fayans üstüne epoksi reçineden yapılma bir zemin kaplaması size birçok avantaj ve yalnız birkaç dezavantaj sunar.
AVANTAJLAR
- Montaj eksiz ve sorunsuzdur
- Epoksi reçine ile çalışmak kolaydır
- Erozyon ve aşınmaya karşı dayanıklıdır ve fazlaca dayanıklıdır.
- Epoksi reçineden meydana getirilen zemin kaplaması hem mekanik bununla birlikte kimyasal yüklere karşı dayanıklıdır.
- Bilhassa geniş alanlar için uygundur
- Zemin kaplaması fazla bakım gerektirmez
- Fayanslardaki epoksi reçine tamamen su geçirmezdir.
- Nispeten ucuz
- Kaplama kaymaz ve bundan dolayı güvenlidir
DEZAVANTAJLARI
- Tatminkar sonuçlar elde etmek için, reçine ve sertleştiriciyi tam olarak talimatlara nazaran karıştırmalısınız.
- Epoksi reçine kaplamanın çıkarılması zor olsa gerek ve yalnızca mekanik işlemle çıkarılabilir.
Reçine ve sertleştiriciyi müsait biçimde karıştırmak düşündüğünüzden daha kolaydır. Bir tek üreticinin talimatlarına tam olarak uymanız ve değişik üreticilerin ürünlerini karıştırmamanız yeterlidir.
Ek olarak karışıma, kap ömrünü uzatan inhibitörler benzer biçimde başka bileşenler de ekleyebilirsiniz. Renk partiküllerinin ve dolgu malzemelerinin eklenmesi de mümkündür. Sadece fayans üstüne zemin kaplamanız için dolgu malzemesi kullanmak istiyorsanız, ondan sonra detaylandıracağımız birkaç şeyi göz önünde bulundurmalısınız.
Fayanslarda epoksi reçine zemin kaplaması için araç-gereç
Banyoda fayans üstüne epoksi reçine zemin kaplaması için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız var:
- Zemini temizlemek için gereçler
- Epoksi reçine, reçine ve sertleştiriciden doğar
- Çatlakları, çatlakları ve tümsekleri düzeltmek için muhtemelen macun ve spatula
- Karıştırmak için iki mason küveti ya da büyük kova
- Karıştırma ataşmanlı matkap
- Tatbik için büyük rulo
- Parıltılı parçacıklar ya da taşlar benzer biçimde isteğe bağlı dekoratif öğeler
Fayansları epoksi reçine ile kaplamak için talimatlar
Epoksi reçineyi eski karolara yeni bir kaplama olarak icra etmek zor değildir. Bir tek birkaç şeye dikkat etmeniz gerekiyor. Aşağıdaki adım adım talimatlarda, karolarınızı epoksi reçine ile iyi mi kaplayacağınızı göstereceğiz.
Fayans hazırlayın
Banyodaki fayansları epoksi reçine ile doldurabilmek için evvela odadaki bütün nesneleri ve mobilyaları çıkararak odayı temizlemelisiniz. Bütün karolara erişildiğinde, alt zemini yapmaya başlayabilirsiniz. Zemin kaplaması yapılacak yerin toz ve kirden arındırılmış bulunmasına dikkat ediniz. Boşluklar, çatlaklar ya da delikler var ise bu tarz şeyleri bir macunla doldurmanız icap eder. Bütün yerin düz olduğu için güvenilir olun.
Zemini leke ve tozdan tamamen temizledikten sonrasında, bütün yağ, gres ve solvent kalıntılarını da temizlemelisiniz. Aksi takdirde epoksi reçine tam olarak kürlenemeyebilir. Ek olarak alt tabakanın ve derzlerin tamamen kuru olduğu için güvenilir olmalısınız. Rutubet çoğu zaman harçta birikir, bundan dolayı fayansları boyamadan ilkin birkaç gün kurumaya bırakmalısınız. Dolgu ile rötuş yapmış olduğunuz alanların da tamamen kuruması icap eder.
Yüzey pak ve kuru olur olmaz, epoksi reçinenin iyi tutunabilmesi için bir astar uygulamalısınız. Ek olarak astarın kurumasına izin verirsiniz.
Astar uygula
Neredeyse bütün yüzeylere bir astar uygulanması öneri edilir. Bu, uygulanan epoksi reçinesinin alt tabakaya sızmasını ve pürüzlü bir yüzey oluşturmasını önler.
Zemin kaplaması için doğru epoksi reçinesinin seçilmesi
En iyi neticeleri almak için, zemin kaplamanız için doğru epoksi reçineyi kullanmanız önemlidir. Yalnızca bu tatbik için hususi olarak tasarlanmış ürünleri kullanın. Halihazırda renkli ya da renksiz ürünleri kullanabilirsiniz. Yüksek kaliteye dikkat edin.
Epoksi reçinesinin karıştırılması
Zemini hazırladığınız anda, ihtiyacınız olan bütün malzemeleri hazırlayın. Bu önemlidir, bundan dolayı epoksi reçinesini işleyebileceğiniz kap ömrü denen sınırı olan bir süreniz vardır.
Artık iki bileşeni, reçineyi ve sertleştiriciyi karıştırabilirsiniz. Bunun oranını üreticinin verdiği bilgilerde bulabilirsiniz. Yüzeyin en iyi biçimde sertleşebilmesi için epoksi reçineyi tam olarak talimatlara nazaran karıştırdığınızdan güvenilir olun. Oldukca azca sertleştirici eklerseniz, zemin kaplaması tam olarak kürlenmeyebilir. Öte taraftan fazlaca fazla sertleştirici, zeminde gözenekli noktalara yol açabilir.
İki bileşeni bir kovada karıştırabilirsiniz. Onları iyice karıştırdığınızdan güvenilir olun. Bunun için mikser ataşmanlı bir matkap en iyisidir. Dakikada ortalama 400’lük bir hızda iki bileşeni birkaç dakika iyice karıştırın. Reçine ve sertleştiricinin tamamen karışması için karışımın iki ila üç defa tekrarlanması da öneri edilir.
Şimdi karışım ömrü başlıyor, bundan dolayı epoksi reçinesini süratli bir halde uygulamalısınız.
epoksi uygulayın
Epoksi reçineyi pak ve tozsuz olması ihtiyaç duyulan rulo ile uygularsınız. Reçineyi eşit biçimde dağıttığınızdan güvenilir olun. Reçineyi rulo ile önden arkaya ve peşinden soldan sağa doğru uygulayın. Bu biçimde optimum bir netice elde edersiniz ve hava kabarcıkları bu biçimde kütleden uzaklaştırılır. Nihayetinde iyi bir dağılım için ve mevcut hava kabarcıklarını gidermek için, en son hususi bir hava alma silindiri ile reçinenin üstünden geçmelisiniz. Karışım ömrüne dikkat ettiğinizden güvenilir olun, bundan dolayı bir defa sona erdiğinde epoksi reçinesini artık işleyemezsiniz.
İlk katı uyguladıktan sonrasında 24 saat kurumaya bırakın. Bu vakit zarfında oda iyi havalandırılmalıdır. En iyi sonuçlar için ikinci bir kat uygulayın ve 24 saat kurumaya bırakın.
Dekoratif elemanlar serpin
Zemin kaplamanızı daha da benzersiz hale getirmek istiyorsanız, parıltı parçacıkları, ufak taşlar ya da pullar benzer biçimde dekoratif öğeler serpebilirsiniz. Kurutma işlemi başlamadan ilkin bunu yapmalısınız.
Fayanslarda zemin kaplamasını kapatın
Bir epoksi reçine zemin kaplaması, bilhassa öteki birçok zemin kaplamasına kıyasla son aşama dayanıklı olması durumunda, fer haslığı optimal değildir. Sadece saydam epoksi reçineden yapılma ek bir conta uygulayarak bunu artırabilirsiniz. Bu yalnız fer direncini artırmakla kalmaz, hem de zemini çirkin sararmadan korur ve güzel bir parlaklık verir. Ek olarak bu sızdırmazlık, zemin kaplamasının stabilitesini arttırır ve erozyon emarelerini en aza indirir.
Kür epoksi zemin kaplama
Uygulanan her epoksi reçine tabakası 24 saat kurumalı ve sertleşmeli ve peşinden her zamanki benzer biçimde kullanılabilir. Sadece bu vakit spesifikasyonu hem de ortam sıcaklığına da bağlıdır. Zemin kaplamasının fazlaca kısa vakit kurumasına izin vermek daha iyidir. Güvende olmak istiyorsanız, optimum kuruma ve kemikleşme için zemini yedi güne kadar kurumaya bırakabilirsiniz.
Alternatif: Fayansları 2K boya ile boyayın
Epoksi reçine zemin kaplaması uygulamamayı tercih ediyorsanız 2K karo boyası müsait bir alternatiftir. Birçok değişik renkte gelir ve uygulaması kolaydır. Ayrıca, nispeten ucuzdur ve yüksek opaklığa haizdir. Sadece 2K boyanın epoksi reçine ile kaplamaya nazaran birtakım dezavantajları da vardır: Sözgelişi dayanıklılığı epoksi reçineye nazaran daha azdır.
Bu, bilhassa zemin kaplaması olarak kullanıldığında geçerlidir. Ek olarak eski karoların üstündeki derz girintileri de bu zemin kaplaması ile görünür durumda kalır. Her iki türün artılarını ve eksilerini tartın ve favorinizi seçin.
Banyodaki bir şantiyeden daha iyi: Fayansları epoksi reçine ile kaplayın.
Gördüğünüz benzer biçimde, bir epoksi reçine zemin kaplaması icra etmek tamamen yapılabilir. Umarız bu rehberle size destek olabilmişizdir.