Slime, son yıllarda çocuklar içinde pek oldukça fanatik kazanan yapışkan bir maddedir. Bugün bu mükemmel yapıştırıcı hakkındaki birçok sual var. Bir çok insan slime malzemeleri hakkındaki informasyon sahibi değildir. Birtakım kişiler de slime’ın sağlığa zararı olan olup olmadığını bilmezler. Slime yapısı karmaşa değil ve evimizdeki malzemeleri kullanarak bu keyifli maddeyi yapabilirsiniz. Slime yapmanın birçok değişik yolu vardır. Ahşap tutkalı ve diş macunu kullanarak slime yapmak da mümkündür. Bu yazımızda ahşap tutkalı ve boraks kullanarak slime yapmayı öğrenmeye çalışıyoruz. Slime özelliklerinden ve kullanım ipuçlarından da bahsediyoruz.
çamur nelerdir?
Slime ilk başlarda 1976 senesinde oyuncak firması Mattel tarafınca yaratıldı. Bu malzemenin kullanması son yıllarda daha popüler hale geldi ve bu cazibeli araç-gereç ile küçüklere viskozite, polimerler ve kimyasal reaksiyonlar dahil olmak suretiyle değişik özellikleri öğretebiliriz. Bu mükemmel madde Newtoncu olmayan bir sıvıdır ve çoğu zaman zararsız bir maddedir. Aynı zamanda, birtakım insanoğlu dokunduktan sonrasında cilt alerjisi geliştirebilir. En mühim şey slime yemekten kaçınmaktır. Ek olarak salin solüsyonları ve boraks benzer biçimde maddeler hastalığa niçin olabileceğinden, ağızlarına sokabilecek küçüklere slime verilmemelidir. Slime yapmak oldukça karmaşa değil ve birkaç malzemeyi birleştirerek yapabilirsiniz. Ahşap tutkalı, muhtelif çamur formülasyonlarının ana bileşenlerinden biridir. Slime, ahşap tutkalı ve yağ, diş macunu ve Persil sıvısı benzer biçimde muhtelif malzemeler kullanılarak yapılabilir. Arkasından tahta tutkalı ve boraks ile slime öğreteceğiz.
Ahşap tutkalı ile slime iyi mi yapılır?

Ahşap tutkalı ile slime yapmak için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız var:
Su, ahşap tutkalı, boraks ve besin boyası (beyaz slime yapıyorsanız renge gerek yok).
Ahşap tutkalı kullanmak yerine, berrak bir yapışkan madde oluşturacak saydam bir yapıştırıcı kullanabilirsiniz. Boraks, ev temizleyicileri ve böcek ilaçlarının üretiminde kullanılan beyaz bir toz ya da sıvıdır. Bu maddeyi kimyagerlerden temin edebilirsiniz. Ek olarak boraks yoksa yazışma lensler için sodyum borat içeren salin solüsyonu kullanabilirsiniz.
Çamur bileşimi iki ana bileşenden doğar. İlk kombinasyon, bir su ve boraks çözeltisidir. İkinci terkip ek olarak bir tutkal, su ve yemek çözeltisi ihtiva eder. Bu bileşiklerin her biri ayrı ayrı hazırlanmalıdır. Bu iki seti yapmak için aşağıdaki adımları izleyin.
- Bir bardak suya bir çay kaşığı boraks karıştırın. Hemen sonra boraks suda tamamen eriyene kadar çözeltiyi karıştırın.
- Ayrı bir kapta, 1/2 su bardağı ahşap tutkalı ile 1/2 su bardağı suyu karıştırın. Gerekirse, karışıma besin boyası ekleyebilirsiniz.

Ek olarak isterseniz çelenk, renkli köpük boncuklar ya da sim tozu benzer biçimde öteki malzemeleri de kullanabilirsiniz. Boraks yerine tuzlu lens solüsyonu kullanıyorsanız, onu deşifre etmek için su eklemenize gerek kalmamıştır. Boraks ve su karışımı yerine bir bardak yazışma solüsyon kullanabilirsiniz. Slime’ı ilk kere yaparken, malzemelerin miktarını ve boyutunu dikkatlice kovuşturmak en iyisidir. Edinim kazandıkça boraks, yapıştırıcı ve su oranını değiştirerek arzu ettiğiniz yapışkan görünümü elde edebilirsiniz.
Boraks çözündükten ve yapıştırıcı yumuşadıktan sonrasında iki solüsyon birleştirilmeye hazırdır. İki solüsyonu beraber karıştırdıktan sonrasında çamur oluşmaya başlayacaktır. Çözeltiyi olası olduğunca bir slime haline gelene ve sertleşene kadar karıştırmaya devam etmelisiniz. Slime solüsyonu sertleştiğinde elle karıştırmaya devam edebilirsiniz.
Slime kullanmak için ipuçları
Ilk olarak slime oldukça elastiki bir maddedir ve kolayca esnetebilirsiniz. Sadece ne kadar oldukça slime kullanırsanız o denli sertleşecek ve zaman içinde pürüzsüzlüğünü yitirecektir. Çamur yenmez. Ayrıca, sümük, pigmentlerin ve renklendirici maddelerin varlığı sebebiyle muhtelif yüzeylerde lekelere niçin olabilir. Çamur lekeleri ılık sabunlu su ile çıkarılabilir. Sadece temizlik maddeleri birtakım yüzeylere zarar verebilir.
Slime’ı hava geçirmez plastik torbalarda buzdolabında saklayın. Böcekler slime’a saldıramaz şundan dolayı boraks slime’ın bir bileşeni olarak naturel bir pestisittir. Sadece küf saldırılarına meyilli bölgelerde yaşıyorsanız, küf oluşumunu önlemek için slime’ı serin tutmak en iyisidir. Slime’ın bozulmasındaki en mühim unsur buharlaşmadır, bu yüzden slime’ı kullanılmadığı zamanlarda kapalı, kapalı ortamlarda tutun.
çamur malzemeler

Slime, elastiki zincirler kurmak için minik parçacıkları birbirine bağlayarak meydana getirilen bir polimer malzemedir. Bu zincirler arasındaki boşluğun bir çok su ile doludur, bu da sıvı sudan daha kuvvetli sadece katı maddeden daha azca kohezyonlu bir yapıya haiz bir maddeyle sonuçlanır. Başka bir deyişle, viskoz ne tamamen katı ne de tamamen sıvıdır.
Balçıklar, akışkanlığı ya da viskozitesi durağan(durgun) olmayan Newtoncu olmayan sıvılardır. Bir maddenin viskozitesi muayyen koşullar altında değişmiş olur. Oobleck, Newtoncu olmayan balçıklara iyi bir örnektir. Oobleck kalınca bir sıvı benzer biçimde akar, sadece basıldığında ya da zımbalandığında akmaya karşı direnme gösterir. Boraks ve yapıştırıcı benzer biçimde bileşenlerin oranını değiştirerek slime’ın özelliklerini değiştirebilirsiniz. Slime’ı daha elastiki hale getirmek için daha çok boraks ya da yapıştırıcı eklemeyi kontrol edin.
Sıkça Sorulan Sorular
çamur nelerdir?
Slime, jelatinimsi bir duruma haiz olan ve evlatların eğlenmesi ve eğitimi için kullanılan polimer bir maddedir.
Slime iyi mi çalışır?
Slime yapmak için değişik yöntemler ve talimatlar var. Ahşap tutkalı ile boraks, lens solüsyonu, diş macunu ve bulaşık deterjanı benzer biçimde değişik malzemeleri birleştirerek slime yapabilirsiniz.