Epoxy Resin Art – Grondbeginselen van de Epoxy Kunst voor beginners


 

Met deze instructies wil ik u kennis laten maken met de kunst van het Resin. Voordat u kunt beginnen, zult u leren wat hars eigenlijk is en waar u op moet letten bij het werken met epoxyhars. Ik zal je laten zien waar je het harsmateriaal dat je nodig hebt kunt krijgen en je een stap voor stap handleiding geven om je eerste harsschildering te maken. Alle basisprincipes voor een succesvolle start in de harstechniek krijgt u in het volgende artikel.

 

 

 

Wat is epoxyhars?

De term epoxyhars of epoxy komt uit de Engelstalige wereld en betekent hars. Epoxyharsen zijn een tweecomponentensysteem bestaande uit hars en verharder. Door het mengen van de twee componenten vindt een chemische reactie plaats, zodat de vloeibare hars geleidelijk aan verhardt tot een vaste kunststof.

Het resultaat is een hoogglanzend, helder oppervlak. Voor de eenvoud zal ik meestal de term “hars” gebruiken in plaats van “epoxyhars”. Harsen wordt niet alleen gebruikt in de industrie en de botenbouw, maar ook in de kunst. Zo kunt u keukenbalies, vloeren, tafels, foto’s, sieraden of beeldhouwwerken gieten.

 

 

 

Toepassing van hars in de kunst

De trend om epoxy resin te gebruiken in de kunst komt uit de VS, Canada en Australië. In Europa is de techniek nog weinig bekend. Met kunsthars kun je kunstwerken maken die betoveren met hun helderheid, schittering, glans en diepte. Hiervoor worden kleurpigmenten of andere additieven aan de hars toegevoegd.

Door de keuze van de schildergrond, de gietmethode, de kleuren en de additieven kunnen verschillende effecten worden gecreëerd. Zelfs ervaren harskunstenaars zijn nooit gestopt met leren. Als je van experimenteren houdt, zul je graag met hars werken. U kunt ook hars gebruiken om tekeningen, harsschildering (gemaakt van olie, acryl, alcoholische inkt, aquarel, inkt, gemengde techniek, etc.) een prachtige glans te geven als afwerking en ze ook te beschermen tegen UV-licht en mechanische effecten.

 

epoxy hars

 

 

Je hebt dit materiaal nodig voor de epoxy kunst

 

Dipon Lamineerhars
 • Kristalheldere, oplosmiddelvrije epoxyhars van Duitse makelij
 • Zeer lage luchtbelvorming, verwerkingstijd ca. 30 minuten
 • Eenvoudige mengverhouding met 2 delen hars op 1 deel verharder

Uitzicht op Amazon

 

 

Ander benodigd materiaal

 

 

Eigenschappen en toepassingen van verschillende harsgraden

Voor mijn Epoxy Resin Art gebruik ik voornamelijk de twee harstypes MasterCast 1-2-1 van Eli-Chem Resins en ArtResin van het gelijknamige bedrijf. Inmiddels is ArtResin helaas niet meer verkrijgbaar in Europa. Beide producten zijn van hoge kwaliteit en zijn gecertificeerd als niet-toxisch. Ze bevatten geen oplosmiddelen, geven geen dampen af en zijn reukloos en niet brandbaar.

Deze producten genezen ook duidelijk. Ze beschermen je kunstwerk tegen UV-stralen. Naast MasterCast biedt Eli-Chem ook andere soorten harsen aan met verschillende viscositeiten. Voor bepaalde toepassingen zijn de UltraCast en TotalCast Hars kwaliteiten geschikter dan MasterCast. TotalCast Hars is iets vloeibaarder en ideaal voor heldere coatings of het inbedden en gieten van vloeistoffen en heeft een korte droogtijd (ca. drie tot vier uur).

MasterCast daarentegen is beter geschikt voor het kleuren van hars met pigmenten en voor vloeibaar hijgen en heeft een langere droogtijd van ongeveer zes tot acht uur. MasterCast biedt daarom ook een iets langere werktijd (levensduur van ca. 25 tot 40 minuten). De tijd totdat het beeld volledig is uitgehard is ongeveer drie dagen met MasterCast. De UltraCast-hars kenmerkt zich door een zeer lange werktijd tot 1,5 uur of een droogtijd van 24 uur en is daarom vooral aan te bevelen voor werkzaamheden op grote oppervlakken. Het heeft echter zeven tot tien dagen nodig om de maximale uithardingseigenschappen en temperatuurbestendigheid te bereiken.

 

 

Welke schildergronden zijn geschikt voor Epoxy Resin Art?

Geschikt voor de epoxy kunst zijn schildergronden van hout, glas, metaal, plexiglas, beton en nog veel meer. Ongeschikt zijn poreuze, absorberende oppervlakken. Hars op doek is niet geschikt omdat het doek zou doorhangen van het gewicht van de hars en de hars dan zou samenkomen in het midden van de depressie. Met de juiste hars/epoxyharsen kunnen meubels, vloeren en zelfs keukendeksels worden bedekt.

 

 

Welke kleuren en additieven zijn geschikt voor harskunst?

Er zijn nu veel leveranciers van sterk gepigmenteerde verven waarvan de producten bijzonder goed geschikt zijn voor gebruik in hars. U kunt gebruik maken van kleurpigmenten in poedervorm, ResiTint-kleuren (zeer kleurintensief, een paar druppels zijn voldoende), inkten, alcoholische inkt, vloeibare acrylverven en spuitverven. Er zijn geen grenzen aan je verbeelding. U moet geen water aan uw kleuren toevoegen, omdat water de hars melkachtig maakt en het niet volledig uithardt.

Afhankelijk van de gebruikte kleurpigmenten krijgt u verschillende resultaten. Er zijn ook kleurpigmenten in poedervorm die niet geschikt zijn voor hars. Het is het beste om te experimenteren met uw kleuren op kleine schilderoppervlakken voordat u grote schilderijen durft te maken. Sommige fabrikanten houden lijsten bij van pigmenten die geschikt zijn voor hars, zoals Kremer. Het is belangrijk dat u de verf goed (maar voorzichtig) in de hars roert.

 

resin kopen

 

 

Berekening van de benodigde hoeveelheid hars

Hoeveel hars je nodig hebt voor een schilderij hangt af van de grootte van je schildergrond en ook van de vraag of je de randen wilt bedekken met hars of dat je ze wilt maskeren met schilderstape. tivarati.com heeft een hars calculator op haar website waarmee je de benodigde hoeveelheid epoxyhars kunt berekenen. Ik rond het berekende bedrag altijd een beetje naar boven af. Als ik te veel hars heb, vind ik er altijd wel iets aan. Voor handmatige berekening van de benodigde hoeveelheid hars adviseer ik deze formule:

Lengte × Breedte van het verfoppervlak in santimetre × 0,158 = benodigde hoeveelheid hars in ml

 

 

Hoe krijg je cellen in je Resin Art?

Cellen kunnen worden gemaakt door middel van giettechnieken zoals Dirty Pour, Air Swipe etc. Dit wordt gedaan door wat isopropanol alcohol toe te voegen of een paar druppels Resi-Blast. Als alternatief kunt u de Resi-Blast in uw vers gegoten hars laten druppelen. Als je te lang wacht, zal de Resi-Blast geen effect hebben.

 

 

Effecten bereiken

Door het toevoegen van glitter of decoratieve stenen en kristallen kunt u mooie accenten zetten. Zo kunt u bijvoorbeeld de momenteel zeer trendy harsgeodes gieten.

 

epoxy kunst

 

 

Hoe voorkom je dat giethars “kookt”?

Raak alleen zoveel hars aan als je absoluut nodig hebt. Gebruik brede vaten voor hars die je niet direct nodig hebt. Vooral metaalkleuren ontwikkelen veel warmte bij het mengen met hars. Hoe warmer de kamertemperatuur, hoe sneller de hars begint te “koken”. Als je merkt dat je hars in de beker hard en erg heet is, moet je het op een folie gieten. Omdat je het toch niet kunt verwerken en het dus weer kan afkoelen. Op warme dagen raad ik aan om ’s morgens hars te werken of om het in de koele kelder te zetten.

 

 

Wat te doen met luchtbellen?

De vorming van luchtbellen in de hars kan niet worden vermeden. Als u echter uw giethars langzaam en kortstondig opwarmt, zouden de bubbels geen probleem moeten zijn. Want als er hitte wordt toegepast, stijgen de bubbels naar het oppervlak en barsten ze. Verwarm hiervoor de hars op een verfoppervlak regelmatig met een hete luchtdroger of nog beter met een bunsenbrander. Houd de warmtebron op ongeveer 10 santimetre afstand van je schildering en beweeg de brander in snelle bewegingen over het beeld. Anders begint de hars te koken en te klonteren. Als de hars wit is, kun je dat zien aan het feit dat hij geel wordt. Als dit met u gebeurt, moet u de klonterige hars van het oppervlak verwijderen en opnieuw gieten.

 

 

Verwerkingstijd van de hars

De droogtijd is afhankelijk van de kamertemperatuur en het gebruikte type hars. Bij gebruik van MasterCast 1-2-1 bij een kamertemperatuur van bijvoorbeeld 22° Celcius heeft men ongeveer 25 tot 40 minuten verwerkingstijd totdat het drogen begint. Bij TotalCast van dezelfde leverancier is dit 15 tot 30 minuten, bij UltraCast ongeveer 1,5 uur. ArtResin gedraagt zich vergelijkbaar met MasterCast 1-2-1.

 

 

Beeldcompositie

Wie bei jedem Bild solltest du dir vorgängig Gedanken zur Bildkomposition machen. Bei der Resin Kunst gilt dies insbesondere – denn hast du das Resin mit dem Härter einmal gemischt, bleibt dir nur eine beschränkte Zeit, um das Bild fertig zu stellen.

 

 

Uw eerste Resin Art – instructie

Wanneer u duidelijk bent over het beeldontwerp en de keuze van de kleuren, kunt u beginnen:

 • Zorg voor een schone, stofvrije werkplek in een goed geventileerde ruimte. Leg de folie neer om uw werkplek en de vloer te beschermen. Het materiaal dat u nodig heeft moet binnen handbereik zijn.
 • Bedek de achterkant van uw schildergrond met sterke kleefband, zodat druppels hars aan de onderkant van het schilderij de volgende dag gemakkelijk samen met de kleefband kunnen worden verwijderd. Sommige kunstenaars plakken ook de zijkanten van de schildergrond af. Het wel of niet aanraken van de zijkanten – dat is natuurlijk een kwestie van smaak, iedereen moet het doen zoals hij het wil.
 • Plaats uw schildergrond verhoogd op uw tafelblad, bijvoorbeeld op kopjes. Als uw schilderijsteun direct op het tafelblad ligt, zal de achterkant aan het tafelblad blijven plakken vanwege de naar beneden stromende hars.

epoxy resin art

 • Zorg er met behulp van de waterpas voor dat het schildersoppervlak horizontaal op het werkblad ligt. Anders smelt de hars en is je mooie motief na korte tijd niet meer zichtbaar.
 • Gebruik nitril handschoenen voor eenmalig gebruik (geen vinyl of latex) en draag kleding met lange mouwen.

art resin kopen

 

 

Verven en mengen van epoxy hars

 • Meng de benodigde hoeveelheid hars en verharder in de juiste verhouding gedurende 3 minuten. Zowel MasterCast 1-2-1 als ArtResin worden gemengd in een verhouding van 1:1 op basis van het volume (niet het gewicht). Gebruik een plastic spatel om te roeren. Als de twee componenten onvoldoende worden gemengd, blijft de massa plakkerig en verhardt deze niet volledig.
 • Nu begint de pret: Verf de hars in wegwerpbekers met verschillende kleuren. Zuinig zijn met verf, meestal een paar druppels of een vleugje pigment is voldoende. U kunt de harsbekers individueel op uw schildergrond gieten of u kunt een van de bekende giettechnieken gebruiken. Bijvoorbeeld Puddle Pour, Dirty Pour, Flip Cup, Swirl, Air Swipe etc.
 • U kunt ook wat siliconenolie of nog beter Resi-Blast aan de verfmengsels toevoegen. Resi-Blast is speciaal ontwikkeld voor de harskunst van de celvorming.
 • U kunt het verloop van de hars op uw verfoppervlak beïnvloeden met behulp van een spatel, schildersmes, schuimroller, borstel, siliconenborstel etc. en door het verfoppervlak te kantelen.
 • Vermijd luchtbellen in het schilderij. Als er luchtbellen zijn, kunt u deze verwijderen met behulp van een bunsenbrander of een heteluchtdroger (heel kort!).

kunsthars

 

 

Resin gieten

 • Als het giethars na een bepaalde tijd begint te drogen (verschillend van hars tot hars, zie hierboven), moet u niets aan de harsschildering veranderen. De hars wordt dan erg stroperig en begint als kauwgom aan draden te trekken. Het verliest dan zijn belangrijkste eigenschap van zelfnivellering. Door het verwarmen kan het proces een beetje worden vertraagd, maar slechts in beperkte mate.
 • Om vervelende vreemde deeltjes (stof, haar, muggen) op de harsschildering te vermijden, moet u ze indien nodig met een pincet verwijderen.

epoxy resin

 • Als het beeld klaar is en vrij van luchtbellen en vreemde deeltjes, moet u het afdekken om het te beschermen tegen stof. Hiervoor kunt u gebruik maken van een kartonnen plaat, die u bijvoorbeeld op vier flessen plaatst. Een harsfoto is hard na ongeveer 24 uur, maar nog steeds gevoelig. Pas na drie dagen is het volledig genezen. Tijdens de droogtijd mag het harsbeeld niet worden blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen.
 • Indien nodig kunt u nog meer lagen hars aanbrengen zodra het beeld is opgedroogd (na ongeveer 5 uur).

epoxyhars

 

 

Hoe maak je je gietwerk schoon?

Met het voltooide beeld is je werk nog niet klaar. Nu is het tijd om je schilderspullen schoon te maken. Als u nog wat hars over heeft, kunt u het gebruiken voor kleine decoratieve objecten zoals harsonderzetters / petrischaaltjes of voor experimenten. Plaats de lege harsbekers op een plastic folie met de opening naar beneden. Overtollige hars raakt uit de bekers en kan de volgende dag gemakkelijk van de beker worden gescheiden. Veeg uw spatel af met azijn of een in isopropanol gedrenkte doek.

U moet ook de resterende kleverige gebruiksvoorwerpen zoals een heteluchtdroger, bunsenbrander, pincet enz. met een alcoholdoekje afvegen. Let op, schakel elektrische apparaten eerder uit van de stroomtoevoer! Borstels en schuimrollen, als u ze hebt gebruikt, moeten helaas worden weggegooid. Laat geen houten stokjes in de hars zitten, anders kun je ze de volgende dag nauwelijks van het oppervlak verwijderen.

epoxy hars kopen

 

 

Hoe maak je plakkerige handen schoon?

Plakkerige handen moeten worden gereinigd met azijn en vervolgens met water en zeep. Bij de ijzerhandel kunt u handwaspasta’s met schuurmiddelen kopen, die zeer nuttig zijn. U moet alleen alcohol gebruiken om uw handen te reinigen als dat nodig is, omdat het de huid uitdroogt. In ieder geval is het het beste als uw handen niet plakkerig worden bij het dragen van handschoenen. Harsen mag zo mogelijk niet op de huid terechtkomen, omdat het irritatie kan veroorzaken.

 

 

Wat doe je als je Epoxy KUnst beschadigde plekken heeft?

Als uw harsbeeld gaatjes of deuken heeft na het drogen, is het mogelijk dat u niet genoeg hars heeft gebruikt of dat er te veel hars van het beeld is weggelopen. Bij gebruik van siliconenolie of Resi-Blast kunnen zich ook deuken vormen. In dit geval heeft u geen andere keuze dan de harsschildering zorgvuldig te schuren met fijne korrels en een nieuwe laag hars aan te brengen. Als je Resi-Blast of siliconenolie hebt gebruikt in je schildering, maak dan de foto grondig schoon met alcohol.

 

 

Gieten van verdere harslagen

Ongeveer vijf uur na het aanbrengen van de hars (als de hars al een beetje hard is, maar nog steeds kleverig), kunt u nog een laag hars aanbrengen. Verschillende lagen hars op elkaar geven het beeld een spannende diepte.
U kunt ook met een andere laag hars wachten tot uw schilderij volledig is uitgehard (minstens 24 uur, iets langer). Daarna moet je de foto voorzichtig opruwen met schuurpapier, zodat de nieuwe hars goed kan blijven plakken. Gebruik alleen fijn graan. Maak na het schuren de schildering grondig schoon met water en eventueel een alcoholdoekje. Schuren moet niet in dezelfde ruimte gebeuren als bij het gieten van de hars, anders komt er veel stof in de lucht terecht, dat zich kan afzetten op vers gegoten Resin Kunst.

 

 

Moeilijkheden die de harskunst met zich meebrengt

Naast de vele mooie aspecten heeft harskunst enkele nadelen ten opzichte van andere technieken: Als je epoxyhars durft te gebruiken, moet je niet geobsedeerd zijn door reinheid – werken met hars is een kleverige zaak. Ook deze techniek is vrij duur. Hoge kwaliteit hars heeft zijn prijs. Een harsschildering is vooral spannend als er meerdere lagen over elkaar heen worden gegoten, zodat de harskosten per harsschildering vrij aanzienlijk zijn. Bovendien moeten er veiligheidsmaatregelen worden genomen in het belang van de gezondheid. De techniek is niet helemaal eenvoudig – maar dit vergroot de aantrekkingskracht van het ontwerp. Als je de techniek onder controle hebt, word je beloond met voldoening en mooie werken.

 

 

Veiligheidsmaatregelen bij het werken met epoxyhars

Hars is een viskeuze, kleverige stof die bij kamertemperatuur in een bepaalde tijd volledig uithardt. Daarom moet u aan de ene kant ervoor zorgen dat u uw meubels en kleding beschermt tegen harsvlekken. Aan de andere kant moeten er ook voorzorgsmaatregelen worden genomen om uw gezondheid te beschermen.

Zelfs als u een hars gebruikt die gecertificeerd is als niet-toxisch en veilig, kan hars huidirritatie veroorzaken bij contact met de huid. Daarom is het belangrijk om wegwerpnitrilhandschoenen en kleding met lange mouwen te dragen. Bovendien moeten eten en drinken in de onmiddellijke nabijheid van hars worden vermeden. Roken moet ook worden vermeden, aangezien hars gedeeltelijk ontvlambaar is. Daarnaast is een ademhalingsbeschermingsmasker aan te bevelen bij het verwarmen van verf / kunsthars, omdat dit niet geheel onschadelijk is.

 

 

Conclusie

Zoals u kunt zien, is de productie van een harsbeeld vrij complex en heeft enige voorbereiding nodig. Maar als je een succesvolle harsschildering in je handen houdt, zul je het zien: Het was het meer dan waard!

Voor beginners kan ik zeker een harscursus aanraden. Daar leert u de techniek van de grond af aan te begrijpen – met al zijn bijzondere kenmerken en voorzorgsmaatregelen. U wordt stap voor stap door de afzonderlijke fasen geleid: Van voorbereiding, tot ontwerp, tot reiniging en afwerking.

Ik wens je veel plezier met het experimenteren met hars!

 

 

 

portrait_patricia_jaggi

Patricia Jaggi

Hoewel Patricia Jaggi al sinds haar jeugd gefascineerd is door de schilderkunst, ontdekte ze enkele jaren geleden haar ware passie voor de harskunst. Na haar studie economie werkte ze in een managementconsultancy en in de wetenschap, waardoor ze niet veel tijd overhield voor het schilderen. Na de geboorte van haar kinderen gaf ze zichzelf meer vrijheid om weer artistiek actief te zijn. In haar atelier in Basel werkt ze nu met verschillende technieken – maar haar grote liefde is harskunst. De helderheid van de harsschildering en hun dieptewerking heeft haar gefascineerd. Het is haar wens om door middel van haar schilderijen enthousiasme en positieve gevoelens bij de toeschouwer te wekken. Omdat Patricia haar vreugde en kennis van harskunst met anderen wil delen, biedt ze nu ook cursussen aan.

www.instagram.com/jaggi.patricia

www.pj-resinart.ch

Source link

Bunları da sevebilirsiniz