Epoxy kopen – Realiseer uw projecten met de perfect passende Epoxyhars


 

Parallel aan de toename van de populariteit van epoxyhars als materiaal voor creatieve handwerk- en kunstprojecten, is het aanbod van verschillende fabrikanten en producten de laatste jaren sterk toegenomen. Daarom is het niet meer eenvoudig om uit deze rijkdom aan mogelijkheden de meest geschikte epoxyhars te kiezen. Met onze volgende gids willen we u in staat stellen om de epoxyhars te kopen die perfect geschikt is voor uw individuele project.

 

 

 

Het kopen van epoxyhars – u moet dit overwegen

De grote toename van het productaanbod en het aantal fans van dit spannende ambacht heeft er ook voor gezorgd dat er nu veel vrij goedkope producten op de markt verkrijgbaar zijn. Op het eerste gezicht lijken deze verleidelijk in termen van prijs, maar ze kunnen ook veel frustratie veroorzaken na moeizaam uitgevoerd werk als de kwaliteit slecht is. Wij raden u daarom aan om altijd de voorkeur te geven aan de hoogwaardige producten van bekende merkfabrikanten. In de regel loont het de moeite om de extra financiële middelen die de betere kwaliteit met zich meebrengt, te gebruiken. Toch kunt u ook een niet zo hoogwaardige epoxyhars kopen tegen een lage prijs, zodat u direct na het starten van deze hobby ervaring kunt opdoen zonder grote financiële uitgaven.

 

 

Wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten hars?

In principe wordt er een onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten hars tussen de benamingen epoxyhars en giethars. Het is niet ongewoon dat deze twee termen min of meer synoniem worden gebruikt. Dit kan ook te wijten zijn aan het feit dat ze in principe hetzelfde materiaal zijn. Gietharsen en epoxyharsen verschillen echter bij nader inzien in hun specifieke eigenschappen en zijn daarom verschillend optimaal voor verschillende toepassingen.

 

Gietharsen

 • hebben een vrij dunne consistentie voor het uitharden (ze zijn dus laagvisceus)
 • kan over een lange periode worden verwerkt
 • Daarom genezen ze langzaam
 • kan worden verwerkt met een dikkere laaghoogte per gietproces
 • worden gemengd met verschillende mengverhoudingen

 

Epoxyharsen / lamineerharsen

 • in eerste instantie een relatief stroperige, taaie consistentie hebben (daarom worden ze zeer stroperig genoemd)
 • hebben slechts relatief korte doorlooptijden
 • vrij snel genezen
 • kan alleen in een vrij dunne laag worden aangebracht (zeer beperkte laagdikte per gietproces)
 • worden geroerd met eenvoudige mengverhoudingen

 

 

 

Het selecteren van de optimale hars voor een doe-het-zelf epoxy tafel

De productie van een eigen epoxyhars tafel is een wereldwijde trend geworden. Van geschikt hout en epoxy kun je zo’n tafel maken volgens je artistieke smaak. Een project van deze omvang moet je echter alleen benaderen met de ervaring van kleinere projecten met epoxyhars. Bovendien vergt de voorbereiding van de te gebruiken houten onderdelen veel tijd. Afhankelijk van het geplande tafelbladformaat heeft u tot 10 kilo epoxyhars nodig voor een 5 santimetre dik tafelblad. De dikte van het tafelblad bepaalt ook welke giethars u kunt gebruiken. Niet alle gietharsen kunnen immers zonder problemen verwerkt worden in laagdiktes van de nodige orde van grootte.

Beginners maken vaak de fout dat ze gewoon een goedkope hars uit de handel willen gebruiken om zelf een Epoxy River Table te bouwen. Net zo vaak gebeurt het echter dat hout, hars en werkplek negatief worden beïnvloed door de warmteontwikkeling die gepaard gaat met de exotherme reactie. Om dergelijke schade en gevaren te voorkomen, is het daarom beter om zowel het nodige geduld te hebben als de nodige investeringen te doen in een giethars van voldoende kwaliteit voor een dergelijk project. Maar ook bij hoogwaardige producten moet je soms voorzichtig meerdere dunne lagen over elkaar heen gieten. De ene laag van het speciale product moet altijd enkele uren uitharden voordat de volgende laag er overheen kan worden gegoten.

epoxyhars kopen bouwmarkt

 

Om het juiste materiaal voor een epoxy-tabel te kiezen, dient u op de volgende eigenschappen te letten:

 • met de geselecteerde epoxy moet een laaghoogte van 5 santimetre haalbaar zijn
 • de warmteontwikkeling moet zo laag mogelijk zijn, zodat grotere hoeveelheden in één keer kunnen worden verwerkt
 • een langere potlife is voordelig, omdat de luchtbellen dan langer kunnen opstijgen en ontsnappen.
 • met een effectieve UV-bescherming zijn uw projecten beter beschermd tegen langdurige vergeling.

 

Onze aanbeveling: Koop Resinpal 1717 N-3 als een hoge kwaliteit giethars

Het bedrijf Fiberglas Discount biedt met haar productmerk Resinpal diverse bijzonder kwalitatieve kunstharsproducten aan voor diverse doeleinden. Er worden voortdurend nieuwe producten ontwikkeld en geproduceerd door het bedrijf zelf. De hoogwaardige Resinpal 1717 N-3 is optimaal geschikt voor het verwerken van grotere hoeveelheden en voor het gieten van laagdiktes tot 10 santimetre. Dit product is dus perfect geschikt voor de productie van uw River Table in epoxy, omdat u grotere hoeveelheden epoxyhars in één keer kunt verwerken zonder problemen zoals overmatige warmteontwikkeling.

Resinpal 1717 N-3 is ook al uitgerust met een effectief UV-filter. Zo kunt u er zeker van zijn dat de aantrekkelijke transparantie lang behouden blijft en dat er zo min mogelijk vergeling optreedt. Het blijkt ook een voordeel te zijn bij de productie van een riviertafel dat het product door zijn lage viscositeit gemakkelijk kan doordringen tot in fijne scheuren. Zelfs de soms problematische luchtbellen kunnen gemakkelijk uit zichzelf ontsnappen, zodat er relatief weinig behoefte is aan hulp. Gezien deze hoge kwaliteit zijn wij van mening dat de prijs van het product gerechtvaardigd en redelijk is. De iets hogere prijscategorie in vergelijking met sommige andere producten betaalt zich terug door de betere kwaliteit, want je krijgt een echt perfect resultaat.

 

 

 

De geschikte hars voor harskunst en harsfoto’s

Inmiddels zijn er tal van mogelijke kunstprojecten met epoxy, die worden samengevat onder de verzamelnaam Resin Art. Er zijn nauwelijks grenzen aan de creativiteit bij de realisatie van veelzijdige decoratie- en kunstprojecten: of het nu gaat om gegoten afbeeldingen van gekleurde epoxyhars op een houten schildergrond, moderne sieraden van hars of kunstmatig geproduceerde geodes of onderzetters van hars – bij dit soort projecten gaat het altijd om het gieten van vrij dunne lagen hars. Om bij dit soort projecten een aantrekkelijk kleurontwerp te bereiken, mag de door u gekozen hars niet te dun zijn. Anders zouden de toegevoegde kleuren zich te snel vermengen en zou de gewenste kleurstructuur niet worden bereikt.

Speciaal voor artistiek hoogwaardige doeleinden zijn er overeenkomstige speciale producten die goed voldoen aan de behoeften van veeleisende epoxyharskunstenaars. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk geen oplosmiddelen worden gebruikt, dat er tijdens de verwerking slechts weinig geuren worden geproduceerd en dat er geen vluchtige organische stoffen ontstaan. Bovendien zijn de meeste hoogwaardige epoxyharsen al voorzien van een zeer effectief UV-filter. U kunt er dus zeker van zijn dat de voorwerpen die u ermee produceert later niet zullen vergelen onder UV-licht. Het feit dat epoxy bijna altijd onderhevig is aan een zekere vertroebeling en vergeling van zijn transparantie, die in eerste instantie vergelijkbaar is met glas, is een feit dat nauwelijks te voorkomen is. Als u echter kleuren toevoegt aan de hars die u gebruikt, is een lichte vergeling meestal slechts gedeeltelijk merkbaar.

resin kunst

 

Deze factoren zijn vooral belangrijk bij de keuze van hars voor artistieke projecten:

 • een vrij stroperige hars (medium of hoge viscositeit) zorgt voor een goede kleurscheiding
 • Deze categorie omvat bijvoorbeeld de “lamineerharsen” die speciaal zijn ontwikkeld voor slijtvaste coatings.
 • om voldoende tijd te hebben om een beeld of kunstwerk te gieten, moet de verwerkingstijd voldoende lang zijn (bijvoorbeeld ongeveer 30 minuten)
 • een UV-bescherming in de epoxy beschermt de afgewerkte kunstwerken tegen vergeling en behoudt hun glans

 

De allrounder onder de harsen: Dipon Epoxyplast goedkoop kopen

De Resin Dipon Epoxyplast is ontwikkeld met als doel een hars te creëren die zo gemakkelijk mogelijk te verwerken is zonder giftige stoffen. Daarom bevat deze epoxyhars geen oplosmiddelen en verdampt daardoor nauwelijks. Dit betekent echter niet dat u tijdens de verwerking de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen overboord moet gooien, zoals voldoende ventilatie of beschermende kleding. Dipon Epoxyplast bevat al een hoogwaardig UV-filter dat uw uitgeharde kunstwerk effectief beschermt tegen vergeling. De speciale consistentie voorkomt ongewenste kleurmenging van deelhoeveelheden met verschillende kleurpigmenten. Omdat dit product ondanks de relatief hoge kwaliteit vrij goedkoop is, kunt u een veelzijdige epoxyhars kopen tegen een indrukwekkende prijs-prestatieverhouding.

 

 

 

Koop geschikte epoxyhars voor vloercoatings

Tegenwoordig worden steeds meer vloeren in woon- en werkruimten afgedicht met slijtvaste epoxyhars. De gunstige eigenschappen van dit moderne materiaal zijn in de praktijk bewezen, zowel in woonkamers als in garages. De mogelijkheden zijn nauwelijks beperkt: Of het nu in de kelder, keuken, badkamer of woonkamer of slaapkamer is – epoxy kan worden gebruikt voor een grote verscheidenheid aan vloeren als een glanzende afwerking en beschermende laag. Zelfs hoogwaardige houten vloeren kunnen worden beschermd tegen krassen en vocht.

Een belangrijk punt is echter de denge tussen sterkte en elasticiteit van het materiaal: de epoxy die als beschermende laag op de vloer wordt aangebracht, moet na uitharding aan de ene kant zeer hard en bestendig zijn. Aan de andere kant moet het ook een zekere mate van elasticiteit hebben onder bepaalde belastingen om deze te kunnen opvangen. Ook qua verwerking moeten de producten zo gemakkelijk mogelijk te verwerken zijn.

Mogelijke luchtbellen moeten zich idealiter bijna vanzelf kunnen losmaken van het materiaal en opstijgen. De meeste epoxyharsen die als vloerbedekking worden verkocht, zijn verkrijgbaar in een breed scala aan reeds getinte kleuren. Hierdoor wordt niet alleen de kleurnauwkeurigheid volgens de RAL-norm gewaarborgd, maar wordt ook een verder vervelende stap tijdens de toepassing geëlimineerd. Als u meer informatie over dit onderwerp wilt, vindt u veel duidelijker voorbereide informatie in onze gids over het onderwerp zelfgemaakte epoxyharsvloeren, inclusief gedetailleerde instructies over de exacte procedure.

epoxyhars kopen gamma

 

U moet deze factoren in overweging nemen als u kunsthars wilt kopen voor een vloercoating:

 • voor een zo gelijkmatig mogelijke vloerbedekking moet de geselecteerde hars zelfnivellerend zijn
 • de consistentie van het product moet ervoor zorgen dat de luchtbellen onafhankelijk van elkaar kunnen ontsnappen
 • om de behandeling van grotere oppervlakten mogelijk te maken, moet het product een voldoende lange werktijd hebben
 • een reeds aanwezige UV-bescherming voorkomt vergeling en kleurveranderingseffecten die anders zouden optreden onder zonnestraling
 • zowel de slijtvastheid als de slagvastheid moet worden gegeven

 

Onze aanbeveling: De vloerafdichting WoWe W734

WoWe W734 is een laagviskeuze kunsthars van hoge kwaliteit, die optimaal kan worden gebruikt als kleurloze afdichtingskit voor vloeren. U kunt een bijzonder hoge stabiliteit bereiken omdat het in het substraat doordringt en zich er stevig mee bindt. Als u een pluisvrije verfroller gebruikt voor het aanbrengen, kunt u dit product relatief gemakkelijk verspreiden, omdat het zichzelf ook zeer goed egaliseert. U moet echter eerst de vloer die u gecoat heeft, voorstrijken, anders heeft u mogelijk een grote hoeveelheid materiaal nodig voor een perfect resultaat.

 

 

 

Koop geschikte hars voor epoxyhars sieraden

Met geschikte mallen van siliconen kunt u relatief eenvoudig uw eigen epoxyhars sieraden uit hars gieten. Er zijn nauwelijks grenzen aan uw creativiteit, omdat u zowel heldere als gekleurde hars kunt gebruiken. De combinatie van hars met verschillende materialen zoals hout is ook mogelijk voor bijzonder aantrekkelijke creaties. U kunt ook voorwerpen in hars gieten en zo permanent conserveren. In tegenstelling tot andere toepassingsgebieden van hars is dit type handwerk niet zozeer afhankelijk van de mogelijkheid om grote hoeveelheden materiaal in een geschikte laagdikte te kunnen verwerken. Eerder zijn factoren als verwerkbaarheid, UV-bescherming en, bij gebruik van meerdere kleuren, de kleurscheiding van de verschillende kleuren belangrijker. Bovendien moet het gebruikte product zo duidelijk mogelijk uitharden, zodat de voorwerpen die erin worden gegoten later perfect zichtbaar zijn. Let dus op deze eigenschappen als u epoxy wilt kopen voor de productie van sieraden. Als u kijkt naar de sieraden die u maakt, zult u zien dat deze zorgvuldige selectie van epoxy de moeite waard is voor dit doel.

waar kan ik epoxyhars kopen

 

Dit zijn dingen die u in gedachten moet houden bij het gieten van sieraden uit epoxyhars:

 • alleen als de geselecteerde hars echt hard wordt, krijgen uw sieraden later geen krassen
 • Tijdens het gieten moeten ingesloten luchtbellen zo mogelijk zelf uit het materiaal ontsnappen of met een bunsenbrander worden verwijderd voor een glasheldere kwaliteit
 • alleen een hoogwaardige UV-bescherming beschermt uw sieraden tegen vergeling en andere kleurveranderingen

 

DIPOXY-2K-700: Onze aanbeveling voor hars sieraden

Het product DIPOXY-2K-700 is een zeer veelzijdige allround hars. Deze hars maakt niet alleen indruk met een goede prijs-kwaliteitverhouding, maar ook met een optimale geschiktheid voor de productie van esthetische sieraden van hars. De hars verhardt bijzonder glashelder bij zorgvuldige verwerking en de consistentie maakt een goede kleurscheiding van verschillend gekleurde harshoeveelheden mogelijk.

 

 

 

Wat is de beste UV-hars?

UV-hars is een speciale epoxyhars die al klaar is voor verdere verwerking en dus zonder langdurige menging kan worden gebruikt. De mogelijke verwerkingstijd van UV-hars is zo lang omdat deze speciale hars alleen verhardt bij blootstelling aan UV-licht. Als het echter specifiek aan UV-licht wordt blootgesteld, gaat het uithardingsproces des te sneller en wordt de UV-hars binnen korte tijd, van enkele seconden tot enkele minuten, volledig hard. Dit maakt dit materiaal bijzonder geschikt voor kleine gietvormen en kleinere afdichtingsvlakken, waar het uithardingsproces bijzonder snel moet verlopen. In dit opzicht is het gebruik ervan vooral denkbaar op het gebied van de productie van sieraden en voor reparaties en andere toepassingen in huis.

epoxyhars kopen praxis

 

U moet deze punten in overweging nemen bij de aankoop van UV-hars:

 • of het dun of dik moet zijn, hangt af van de betreffende toepassing.
 • Als de ingesloten luchtbellen niet vanzelf ontsnappen, moet u ze verwijderen door ze voorzichtig te verwarmen met een bunsenbrander.
 • voor een optimale uitharding heeft u navenant intensief UV-licht nodig, daarvoor zijn er speciale UV-lampen
 • tijdens de verwerking kunnen er intensievere geuremissies optreden dan bij het gebruik van conventionele harsen

 

Onze aanbeveling: de UV-hars van Stellwingsf

De hoge kwaliteit en een kristalheldere uithardingsstructuur zijn de twee belangrijkste voordelen van het gebruik van Stellwingsf UV Hars. Onder UV-licht droogt deze UV-hars na ongeveer 1 à 2 minuten volledig uit en ook de eventueel gevormde luchtbellen kunnen relatief gemakkelijk worden verwijderd. Aangezien Stellwingsf UV Hars niet te duur is voor de aangeboden kwaliteit, kunnen we het aanbevelen voor de eerste pogingen met UV-hars.

 

 

 

De ideale kunsthars voor het gieten van kunstharsen

Voor het gieten met kunsthars zijn harsproducten nodig met geheel andere specifieke eigenschappen dan de coating van oppervlakken of de productie van afbeeldingen in de zin van creatieve harskunst. Bij het gieten moeten meestal hogere lagen worden gegoten. Daarom moet u voor dit doel een langzamer uithardingshars kopen, zodat tijdens het uithardingsproces niet te veel warmte in één keer vrijkomt als gevolg van de exotherme reactie. Bovendien kunnen de luchtbellen alleen uit de dikkere lagen ontsnappen als de gebruikte hars niet te snel uithardt. Conventioneel lamineerhars mag daarom eigenlijk niet dikker dan 2 of 3 santimetre worden gegoten. Voor dikkere lagen is het beter om een speciaal voor deze toepassingen ontwikkelde hars te kopen.

epoxy

 

Let op de volgende instructies als u hars voor gietwerk wilt kopen:

 • Gietharsen zijn meestal van lage viscositeit, d.w.z. van lage viscositeitsconsistentie
 • overmatige warmteontwikkeling tijdens het uitharden wordt voorkomen door een lange open tijd
 • u moet in staat zijn om zonder problemen lagen tot ongeveer 5 santimetre hoog te gieten
 • Bij het gieten is de gebruikte kunsthars vaak niet gekleurd, maar transparant gelaten voor het gieten van voorwerpen in de hars. Daarom moet in het gebruikte giethars een bijbehorend UV-filter aanwezig zijn.

 

Onze productaanbeveling: Dipon Epoxyplast 3D

Niet in de laatste plaats vanwege de productie in Duitsland voldoet het giethars van Dipon aan de hoogste kwaliteitseisen. Met de speciale giethars Dipon Epoxyplast 3D kunnen gietmallen met een hoogte tot 5 santimetre in één keer worden uitgegoten. De kristalheldere hars biedt een verwerkingstijd tot 24 uur, waardoor zelfs ingesloten luchtbellen bijna geheel zelfstandig kunnen ontsnappen.

 

 

 

Wetenswaardigheden over lamineerhars / epoxyhars

Als materiaal voor een breed scala aan toepassingen wordt epoxyhars over het algemeen gekenmerkt door zijn unieke duurzaamheid, speciale weerstand op chemisch niveau en speciale sterkte bij het verlijmen van objecten. Omdat epoxyhars zelf niet erg poreus is, is het bij uitstek geschikt als beschermende coating voor diverse meer gevoelige materialen. Om de voordelen van de verschillende gietharsen voor uw product optimaal te benutten, dient u de aanwijzingen van de fabrikant over de mengverhouding altijd zo nauwkeurig mogelijk op te volgen. Op deze manier bereikt u de beste resultaten met dit materiaal, dat meestal in een tweecomponentenproces wordt gemengd. Dus als dit uw eerste ervaring is met een nieuw product of merk, moet u eerst de instructies op de verpakking zeer zorgvuldig bestuderen.

Voor veel producten is de zogenaamde potlife na het mengen van de twee componenten met elkaar slechts ongeveer een uur. Daarom is het essentieel dat u de materialen en gereedschappen die nodig zijn voor latere verwerking vooraf voorbereidt, zodat u later niet te veel tijd verliest. Als de potlife is verstreken, kan het materiaal aanzienlijk opwarmen. Bovendien verhardt het materiaal na een bepaalde tijd zeer snel. Er zijn producten waarbij de open tijd slechts enkele minuten bedraagt, maar het kan enkele dagen duren voordat het materiaal volledig is uitgehard.

 

 

De viscositeit van gietharsen: Alles over viscositeit

In tegenstelling tot veel epoxyharsen zijn speciale gietharsen relatief dunvloeibaar, daarom worden ze ook wel laagviskeuze harsen genoemd. Dergelijke gietharsen harden meestal vrij langzaam uit en verhitten daarom minder snel dan epoxyharsen. Daarom kunt u ook dikkere lagen gieten met gietharsen. Er kunnen zich echter problemen voordoen bij het gebruik van gietharsen voor het coaten van oppervlakken. Door de dunne consistentie kan het over de randen van een oppervlak lopen. Daarom moet een geschikt frame of een andere barrière worden gebruikt om te voorkomen dat giethars lekt.

Bij de meeste epoxyharsen komt dit probleem niet eens voor, omdat ze zeer stroperig zijn, omdat ze relatief stroperig zijn. Maar dit is de reden waarom deze epoxyharsen vaak maar tot een hoogte van ongeveer 1 santimetre worden gegoten. Als deze grenswaarde, die individueel uit de specificaties van de fabrikant kan worden gehaald, wordt overschreden, kan de chemische reactie tijdens het uitharden worden versneld door een warmteophoping.

Als de hars dan begint te koken, kan het onstabiel worden en vertroebelen. Daarom moet u het gebruik van hoogviskeuze epoxyharsen of lamineerharsen voor het gieten vermijden. Voor deze toepassingen kunt u beter een epoxyhars met een lage viscositeit kopen. Ook deze gietharsen kunnen zonder problemen enkele centimeters dik worden verwerkt. Dus met laagviskeuze epoxy producten is het succesvol ontwerpen van uw eigen riviertafels, sieraden, figuren of vormen mogelijk.

 

 

Epoxyhars: Informatie over de verwerkingstijd

Je moet de zogenaamde open tijd, potloden of werktijd niet verwarren met de term uithardingstijd. Strikt genomen heeft de verwerkingstijd alleen betrekking op de periode totdat het droogproces van het gebruikte materiaal echt begint. Hoewel het dagen kan duren voordat een product volledig is uitgehard, is er na afloop van de verwerkingstijd geen verdere verwerking mogelijk. Zelfs ingesloten luchtbellen kunnen na afloop van de potlife nauwelijks meer uit de hars worden verwijderd.

Door hun beduidend langere uithardingstijd bieden veel gietharsen ook een veel langere verwerkingstijd. Epoxyharsen voor het coaten van oppervlakken hebben vaak een verwerkingstijd van ongeveer 20 tot 25 minuten. Veel mensen hebben echter problemen om alle noodzakelijke stappen van een zorgvuldige projectvoorbereiding in slechts 20 minuten uit te voeren. Bovendien kan de aangegeven tijd nog verder worden verkort als u uw materiaal in een warme omgeving verwerkt of grote hoeveelheden materiaal in één keer opslaat in een mengvat.

epoxyhars

 

 

De uithardingstijden van de verschillende harsen

In het algemeen kun je ervan uitgaan dat gietharsen veel langzamer uitharden dan epoxyharsen. Terwijl de uithardingstijd van gietharsen meestal tussen 36 en 48 uur ligt, harden epoxyharsen uit in periodes van ongeveer 12 tot 24 uur. Echter, terwijl gietharsen vaak pas na ongeveer 24 uur stroperig en hard worden, kan het verdikken van de consistentie van epoxyharsen vaak al na ongeveer 20 minuten beginnen. Door de tragere straling van de warmte die tijdens het uitharden ontstaat, kunnen gietharsen in veel dikkere lagen worden gegoten dan epoxyharsen.

Als u gemengde hars slechts geleidelijk aan in porties gebruikt, kunnen de resthoeveelheden in het mengvat door de warmteontwikkeling sneller reageren en uitharden.

Tip: De maximale laagdiktes van de afzonderlijke producten moeten in elk geval nauwkeurig in acht worden genomen. Als u dikkere lagen giet dan aanbevolen, kunnen omvangrijke projecten zoals een Epoxy River Table worden verpest door overmatige warmteontwikkeling.

 

 

De hardheid van kunstharsoppervlakken

Niet altijd, maar heel vaak kun je ervan uitgaan dat epoxyharsen door hun aard harder zijn dan gietharsen. De mengverhouding van de gietharsen kan echter vaak worden gewijzigd om verschillende hardheidsgraden te bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld giethars mengen, die er bedrieglijk echt uit kan zien als kunstmatig water in een vaas.

Als bij dit soort toepassingen een zeer harde giethars wordt gebruikt, zal de vaas breken door het gebrek aan flexibiliteit en de uitzetting van het glas bij blootstelling aan hitte. U kunt echter de nodige flexibiliteit van de hars bereiken door de gebruikte hoeveelheid verharder te wijzigen. Aangezien elk giethars echter anders kan reageren, moet u altijd de instructies van de fabrikant voor het product raadplegen.

Tip: Laminaatharsen bieden over het algemeen een betere krasbestendigheid dan veel gietharsen. Daarom is het een goed idee om tafels van hars of keukenwerkbladen af te werken met een extra laag laminaathars of een gelijkaardige krasbestendige beschermende lak.

epoxyhars kopen

 

 

De UV-bestendigheid van diverse kunstharsproducten

Er zijn al producten met hoogwaardige UV-stabilisatoren in zowel de gietharsen als de epoxyharsen die gebruikt worden voor coatings. Vergeling door UV-straling is echter een probleem, vooral bij gietprojecten van objecten en figuren met een bepaalde dikte, omdat de vergeling beter zichtbaar is door het ontbreken van een ondergrond van hout met de juiste nerf of beits.

Sommige epoxyharsproducten zijn minder gevoelig voor de waas die bekend staat als vergeling dan andere producten. Coating epoxy’s zijn echter vaak minder goed beschermd tegen vergeling, omdat dit effect minder dramatisch is door de kleureffecten van een doorschijnend substraat. Daarom raden wij u aan geen speciale lamineerharsen te gebruiken voor permanent gebruik buiten of in een binnenruimte met constante UV-straling door de ramen.

 

 

Gevoeligheid voor blaasvorming

Verschillende ondergronden en objecten ingekapseld in kunsthars kunnen een bepaalde hoeveelheid bubbels veroorzaken in zowel giethars als epoxyhars. Bij giethars is dit soms echter een minder ernstig probleem, omdat de luchtbellen door de dunnere hars gemakkelijker kunnen opstijgen en aan het oppervlak kunnen barsten.

De vorming van luchtbellen kan echter vanaf het begin met alle kunstharsen worden verminderd als u uw project zorgvuldig voorbereidt. Eerst moet u poreuze houten oppervlakken van materialen zoals hout afdichten met een dunne laag epoxyhars. Hierdoor kan de hars over de poreuze oppervlakken stromen en kunnen de luchtbellen naar het oppervlak van de dunne afdichtingslaag stijgen. Voorwerpen die ingekapseld moeten worden, moeten ook eerst aan het oppervlak worden verzegeld voordat ze in dikkere lagen kunsthars worden gegoten. Dit geldt vooral voor objecten met veel hoeken, groeven of anderszins fijn gestructureerde oppervlakken, omdat dergelijke vormen grote hoeveelheden lucht in de gebruikte epoxyhars kunnen brengen.

epoxy giethars

 

 

De hittebestendigheid van epoxyhars

Voor sommige projecten moet u niet zomaar een epoxyhars kopen. Speciale aandacht moet worden besteed aan de temperatuurfactor, aangezien de gietharsen en epoxyharsen die door doe-het-zelvers voor verschillende toepassingen worden gebruikt, over het algemeen niet worden aangeduid als epoxy’s voor hoge temperaturen. Dit is niet in de laatste plaats omdat hoge-temperatuur epoxysystemen vrij duur kunnen zijn. Goedkopere gietharsen en epoxyharsen hebben vaak de soms onaangename eigenschap zacht te worden vanaf een temperatuurbereik van 120 tot 150 graden Celsius. Dit is natuurlijk bijzonder ongunstig als er later hete koffiekopjes, pannen of steelpannen op het gecoate oppervlak van tafels, keukendeksels of onderzetters moeten worden geplaatst. Zelfs kortstondig contact met hete voorwerpen kan voldoende zijn om dergelijke oppervlakken te beschadigen. Harsen Epoxy kan echter gemakkelijk bestand zijn tegen temperaturen ver onder het vriespunt na uitharding.

U vindt hittebestendige epoxyharsen in verschillende productvarianten op de markt. Terwijl de gebruikelijke harsproducten vaak slechts een temperatuurbestendigheid tot ongeveer 150 graden Celsius kunnen bieden, zijn deze speciale producten uit de industriële sector ook zonder problemen bestand tegen warmtetemperaturen tot ongeveer 600 graden Celsius. Dit wordt gewaarborgd door een formulering van deze harsen met vulstoffen zoals kwarts, die ook een goede slijtvastheid biedt.

 

 

Kleuren van epoxyhars

U kunt nu een breed scala aan verschillende kleurpigmenten, vloeibare kleuren en kleurpasta’s kopen die passen bij de door u gekozen epoxy. U moet er alleen voor zorgen dat de kleurstoffen geen water bevatten. Dit kan leiden tot ongewenste effecten bij de verwerking van de hars. Met de juiste epoxyharskleuren is het inkleuren geen groot probleem, zolang u de doseerinstructies van de fabrikant maar opvolgt.

epoxy verf

 

 

Informatie over het wegen en mengen van hars

Om ervoor te zorgen dat u na afloop van uw project een perfect eindresultaat kunt verwachten, dient u zich strikt te houden aan de aanbevolen mengverhoudingen voor bepaalde producten. Bij de meeste harssystemen wordt dit gegarandeerd door te wegen met een weegschaal. U moet zo snel mogelijk na het gieten in het mengvat beginnen met het mengen van de twee componenten en u moet de componenten zeer zorgvuldig mengen gedurende ten minste 2 minuten.

 

 

 

Besparing van kleverige harsoppervlakken

Eigenlijk zou zelfs langzaam uithardende hars uiterlijk na enkele dagen een stevig uitgehard oppervlak moeten hebben. Soms gaat er echter iets mis en gebeurt het dat het oppervlak ook na enkele dagen nog plakkerig aanvoelt. De redenen hiervoor kunnen talrijk zijn: misschien was het gebruikte product al over de houdbaarheidsdatum heen, werd het verwerkt onder suboptimale milieuomstandigheden of zat je een beetje in de mengverhouding. In de aparte tekst over het mengen van epoxyhars vindt u meer informatie over wat er mis kan zijn gegaan en hoe u dit in de toekomst kunt voorkomen. Zelfs met een kleverig oppervlak hoef je een project niet helemaal af te schrijven.

 

Met de volgende maatregelen kunt u uw project in zo’n geval redden:

 • In een eerste stap moet je zoveel mogelijk van de kleverige hars afschrapen en weggooien.
 • Na het verwijderen van de kleverige harsdelen kunnen de defecten in het oppervlak, zoals kraters en gaten, worden opgevuld en gecorrigeerd met nieuw gemengd hars in de betreffende gebieden.
 • Na het uitharden moet u niet alleen het gepatchte gebied schuren, maar ook het hele werkstuk van de hars.
 • Vervolgens wordt het stof dat bij het schuren ontstaat, grondig afgeveegd, zodat een tweede laag hars kan worden aangebracht.
 • Het is heel goed mogelijk dat uw project er na reparatie en schuren volledig mislukt uitziet. Maar je moet je hier niet door laten afschrikken. Als je bij het aanbrengen van de tweede laag alles goed doet, kun je toch een perfect resultaat bereiken zonder kleverige oppervlakken.

 

 

De juiste schildergrond voor harskunstfoto’s

In het algemeen kan worden gesteld dat hars op alle goed gereinigde en vetvrije oppervlakken kan worden gegoten. Voor de productie van uw eigen harskunstwerken bevelen wij het gebruik van houtschilderijen aan. Deze zijn bijzonder geschikt voor Resin Art omdat ze, in tegenstelling tot canvas, niet doorzakken onder het gewicht van de hars.

 

resin art

 

 

 

Koop epoxyhars: Veelgestelde vragen en antwoorden over het onderwerp

Op dit punt willen we een aantal van de meest gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden opnoemen.

 

Waar is de goedkoopste plaats om kunsthars te kopen?

Bestellen via het web is bijzonder snel en eenvoudig, want uit een bijzonder grote selectie van productvarianten en merken kunt u de epoxyhars kopen die perfect bij uw project past. Omdat u op het web tegen relatief lage prijzen epoxyhars kunt kopen, kunt u zich ook nog meer richten op producten met specifieke producteigenschappen.

 

Welke hoeveelheden epoxyhars moet ik bestellen voor mijn geplande project?

Wij helpen u graag bij het berekenen van de hoeveelheid epoxyhars die u nodig heeft. U kunt eenvoudig gebruik maken van de epoxyhars calculator die speciaal voor dit doel is geprogrammeerd.

 

Welke kleurstoffen zijn geschikt voor het inkleuren van epoxyhars?

Inmiddels is er een breed scala aan mogelijke kleurstoffen beschikbaar voor het inkleuren van epoxyhars: U wordt verwend met de keuze tussen alcoholische inkten, pigmenten, airbrushverven en speciale kleurpasta’s voor epoxyhars.

 

Hoe meng ik de epoxyhars componenten?

Het mengen van de twee componenten is een zeer belangrijke stap in de verwerking van epoxyhars. Alleen als u de componenten zeer zorgvuldig en gelijkmatig mengt, kan uw materiaal uiteindelijk optimaal uitharden. Details en nuttige tips over deze belangrijke stap vindt u ook in ons aparte artikel over het mengen van epoxyhars.

 Source link

Bunları da sevebilirsiniz