Voor de hobby- en kunstsector is er vandaag de dag een grote verscheidenheid aan verschillende epoxyharsproducten beschikbaar. Hun eigenschappen kunnen aanzienlijk verschillen, aangezien gegoten harsen meestal ontworpen zijn met een focus op zeer specifieke eigenschappen. In deze bijna ondoordringbare jungle van keuzes, willen we u graag de volgende gids geven om u te helpen het product te kiezen dat het beste bij u past. Hier kunt u in een duidelijke en beknopte vorm te weten komen voor welke toepassingen u giethars überhaupt kunt gebruiken en welke factoren speciale aandacht verdienen als u de meest geschikte giethars voor uw project wilt kopen.
Het kiezen van de juiste giethars voor elk doel – onze aankoopgids
Hars giethars is een kunsthars met een vrij dunne consistentie, die eerst uit twee afzonderlijke componenten moet worden gemengd voor de eigenlijke verwerking. In dit proces wordt de eigenlijke hars gemengd met een speciaal daarop afgestemde verharder. Het mengen van hars en verharder zet een chemische transformatie in gang, waarbij in eerste instantie warmte vrijkomt. Bovendien laat deze reactie ook toe dat de aanvankelijk vloeibare hars binnen een bepaalde tijd uithardt.
Giethars is zo populair voor een grote verscheidenheid aan kunst-, doe-het-zelf- en handwerkprojecten omdat het in eerste instantie een relatief lage viscositeit heeft. Hierdoor kan de giethars zelfs in zeer nauwe holtes en kleine openingen vloeien. De giethars met een zeer lage viscositeit heeft echter des te langer nodig om volledig uit te harden. Gietharsproducten met hun speciale eigenschappen worden meestal gekocht voor zeer specifieke projecten waarvoor ze het optimale materiaal zijn.
Welke giethars is de juiste voor uw project?
Zelfs met een kort onderzoek komt u erachter dat u tegenwoordig kunstharsen in een behoorlijk aantal fabrikanten en productvarianten kunt vinden, zowel bij gespecialiseerde dealers als op het web.
Het kan echter enigszins gecompliceerd lijken door het feit dat de verschillende kunstharsen soms onder zeer verschillende namen worden verkocht. Daarom kan het ook enigszins moeilijk zijn om gietharsen die geschikt zijn voor bepaalde toepassingen zonder verwarring te onderscheiden van andere epoxyharsen.
We hebben echter een nuttige tip op dit punt: Epoxyharsen die geoptimaliseerd zijn voor coatings worden vaak verkocht als aflak, lamineerhars of gelcoat, met het oog op mogelijke toepassingen. Met ons advies willen we u beschermen tegen een slechte aankoop, want anders zou u wel eens een hele dure aankoop kunnen doen. Vooral als de verkeerde hars wordt gebruikt, wat niet alleen tijd verspilt, maar mogelijk ook verschillende materialen.
Om het voor u gemakkelijker te maken de hars te kopen die het meest geschikt is voor uw project, hebben we onze selectie van de beste gietharsen die momenteel voor u beschikbaar zijn hieronder samengevat:

- Zeer transparante epoxyhars voor absolute helderheid zonder gele tint
- giethoogte tot 5 santimetre in één gietproces
- Luchtbellen kunnen ontsnappen door de lange levensduur van de pot
- Mengverhouding 100 : 30 in gewicht, werktijd 20 uur
Uitzicht op Amazon
Giethars vs. lamineerhars – de verschillen in één oogopslag
In deze punten verschillen epoxyharsen / lamineerharsen van gietharsen:
Giethars
- heeft een vrij dunne consistentie (lage viscositeit)
- het verhardt relatief langzaam en biedt een navenant langere werktijd
- dikkere lagen kunnen in één keer worden gegoten dan met epoxyhars
- verschillend gekleurde lagen mengen zich sneller met elkaar door de lagere viscositeit
Laminaathars of epoxyhars
- in tegenstelling tot giethars is het zeer stroperig, d.w.z. vrij dik.
- geneest veel sneller dan giethars
- dus je moet het sneller verwerken
- met ongeveer 2 santimetre is de maximale laagdikte die per gietproces kan worden verwerkt vrij laag
- interessante effecten kunnen worden bereikt, omdat verschillend gekleurde delen van de hars gemakkelijk kunnen worden gescheiden
Giethars kan als volgt in verschillende kleuren worden gekleurd
Net als bij epoxyhars kunt u ook giethars met verschillende kleuren inkleuren. Gebruik alleen geschikte kleurstoffen zoals kleurpasta’s, poederpigmenten, hoogwaardige alcoholinkten of speciaal voor hars geproduceerde kleurconcentraten. Als u meer wilt weten over dit onderwerp, vindt u gedetailleerde instructies over hoe u dit moet doen in onze eigen gids voor het inkleuren van epoxyhars.
Aangezien giethars lang niet zo stroperig is als de epoxyhars die als lamineerhars wordt gebruikt, wordt giethars ook wel lage viscositeit genoemd. Daarom kan het gebeuren dat verschillend gekleurde materiaallagen sneller dan gewenst met elkaar worden gemengd en niet van elkaar kunnen worden gescheiden, evenals epoxyharslagen. Deze omstandigheid hoeft niet per se een probleem te worden, maar bij kunstharsen hangt het er vaak van af of men de afzonderlijke kleuren goed van elkaar kan scheiden en het verloop van het kunstwerk kan controleren.
In een later stadium in deze gids laten we u meer in detail kennismaken met verschillende kleurvariaties en in de loop daarvan presenteren we u ook de beste producten op de markt die geschikt zijn voor giethars.
Het probleem met de laagdikte van kunstharsen
Elke keer dat een kunsthars verhardt, komt er warmte vrij en wordt deze uitgestraald door de chemische reactie die plaatsvindt. Nu, gietharsen genezen meestal veel langzamer dan de meeste epoxyharsen. Dit betekent dat de opgewekte warmte zich minder in het materiaal ophoopt dan bij de snellere uitharding van de lamineerharsen het geval zou zijn. Voor het werken met giethars als ontwerpmateriaal is dit zeker een voordeel, omdat giethars dus in één bewerking tot 10 santimetre laagdikte kan worden verwerkt zonder noemenswaardige kwaliteitsproblemen en -moeilijkheden.
Het is ook veel minder problematisch met de maximale hoeveelheid materiaal die tegelijkertijd kan worden verwerkt. Dit is aanzienlijk hoger voor giethars dan voor epoxyhars en kan worden geschat op ongeveer 10 kilo materiaal per werkcyclus voor de meeste producten. Maar voor de zekerheid moet u de informatie van de fabrikant over de producten die u gebruikt goed bekijken voordat u met deze materialen gaat werken. Er zijn enkele gietharsen waarvan de maximale laaghoogte per gietproces slechts ongeveer 5 santimetre is.
Bij het werken met kunsthars moet u altijd rekening houden met het aspect van de warmteontwikkeling. Als u te onzorgvuldig te werk gaat en in één keer een dikke laag giethars aanbrengt om redenen van tijd of gemak, kan de chemisch reagerende massa extreem heet worden, net als bij het mengen van grote hoeveelheden in een vat. Het resultaat van een dergelijke snelle warmteontwikkeling kan soms brandwonden zijn of op zijn minst kwaliteitsproblemen in het eindproduct. Dit kan zelfs zo ver gaan dat de giethars volledig onbruikbaar en lelijk wordt. Naast deze zichtbare kwaliteitsgebreken is ook de ontwikkeling van schadelijke dampen goed mogelijk. Daarom moet u bij het werken met giethars en andere kunstharsen altijd geschikte beschermende kleding dragen, waaronder een speciaal ontworpen ademmasker, om mogelijke gezondheidsrisico’s te voorkomen.
Duur van de uitharding: Giethars vereist geduld
Gekleurde of transparante gietharsen kunnen er aanzienlijk langer over doen om uit te harden dan andere kunstharsen. Bij sommige harsgietharsen kan het tot een week duren voordat het materiaal volledig is uitgehard. Dit moet echter niet alleen als een puur negatieve factor worden gezien, want het leidt ook tot een navenant langere verwerkingstijd. Bij veel epoxyharsen kan het immers behoorlijk belastend zijn als de gebruikelijke verwerkingstijden slechts tussen een paar minuten en een uur liggen. Ter vergelijking, het lijkt een beetje luxe dat u giethars kunt kopen voor vele doeleinden, die u een verwerkingstijd van maximaal 24 uur kan bieden. Dit geeft u de volgende voordelen:
- bij het werken op grote oppervlakken kunnen artefacten eerst in rust worden gebracht voordat ze in het giethars worden gegoten
- u kunt ook grote hoeveelheden giethars in verschillende kleurrichtingen kleuren zonder al te veel tijdsdruk en deze op een ontspannen manier verwerken
- luchtbellen die in het materiaal opgesloten zitten kunnen beter opstijgen en ontsnappen aan de giethars tijdens de langere fase tot volledige uitharding
Het komt erop neer dat je bij het werken met giethars niet alleen wat meer geduld nodig hebt, maar dat je ook kunt profiteren van de positieve aspecten van de langere uithardingsfase. Dit geldt natuurlijk meer voor sommige projecten dan voor andere. In de uiteindelijke analyse moet u bij het plannen van specifieke projecten eerst duidelijk maken welke eigenschappen de gebruikte hars moet bieden voor het best mogelijke resultaat. Als het project bijvoorbeeld complex is en veel tijd in beslag neemt voor de afzonderlijke verwerkingsstappen, kan een giethars met een navenant lange verwerkingstijd perfect geschikt zijn.
Voor welke projecten is giethars bijzonder geschikt?
Om onaangename verrassingen tijdens de verwerking of na afloop van een project te voorkomen, moet u uw materiaal altijd zeer zorgvuldig en doordacht van tevoren kiezen. Met giethars in de verschillende varianten wordt u meestal goed geadviseerd voor de volgende soorten projecten:
- in de productie van indrukwekkende gietharstafels / River Tables
- bij het maken van Giethars Sieraden
- voor het gieten van gietharsfiguren in geschikte Siliconenmallen
- bij de vervaardiging van epoxyharslampen
- bij het gieten van diverse voorwerpen in hars
- voor het opvullen van scheuren in Hout met Epoxyhars
- Combinatie van hout met hars
- beim Gießen von Formen / harsgieten
Met deze instructies zijn projecten met giethars succesvol
Voorbereiding van materiaal en werkplek
- Vóór de eigenlijke start van de werkzaamheden moeten de materialen die nodig zijn voor uw project eerst duidelijk worden uitgelegd, zodat alles wat nodig is binnen handbereik is, zelfs onder tijdsdruk.
- Een beschermende onderlaag van kunststoffolie of karton op uw werkplek voorkomt vervuiling en beschadiging van diverse materiaaloppervlakken en maakt het ook gemakkelijker om later op te ruimen.
- Voor het vullen van holtes in hout of soortgelijke materialen met giethars dient u de gaten eerst te maskeren. Op deze manier kunt u voorkomen dat de giethars die u gebruikt op verrassende plaatsen uit de gaten komt of na het vullen in ongewenste gebieden terechtkomt. Als u nog niet veel praktische ervaring heeft opgedaan met dit soort projecten, bent u regelmatig verbaasd over de manier waarop de zeer dunwandige giethars soms beweegt.
- Voor het gieten van voorwerpen in giethars of het uitgieten van de holtes van houten werkstukken moeten de oppervlakken eerst worden afgedicht met een dunne laag epoxyhars. Transparant giethars heeft veel baat bij deze tussenstap voor wat betreft het latere uiterlijk, omdat het mooiere overgangen tussen materialen creëert en ook de vorming van luchtbellen in de hars vermindert.
- Bij de voorbereiding van elk project met giethars hoort ook het lezen van de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van het gekochte product. Deze bevatten meestal ook concrete informatie over de optimale mengverhouding, waaraan u zich zo exact mogelijk dient te houden. Meestal vindt u ook instructies over hoe u het product veilig kunt gebruiken.
- Om uw gezondheid te beschermen tegen mogelijke gevaren van de gebruikte materialen, moet u giethars alleen verwerken met inachtneming van alle relevante beschermende maatregelen. Allereerst heb je een werkplek nodig die zo ruim mogelijk is en goed kan worden geventileerd. U dient echter ook beschermende kleding te dragen, bestaande uit ten minste een veiligheidsbril die de ogen goed omsluit, een voor dit doel geschikt ademmasker en nitrilhandschoenen die zo goed als nieuw of ten minste onbeschadigd zijn.
Hoe men de giethars optimaal mengt
- Eerst moeten de twee componenten (giethars en bijpassende verharder) in de mengverhouding worden gewogen volgens de aanbeveling van de fabrikant.
- meng vervolgens de twee componenten voorzichtig en zo gelijkmatig mogelijk gedurende enkele minuten.
- als u geen transparante giethars in een kristalheldere vorm wilt gebruiken, kunt u nu geschikte kleurpasta’s of pigmenten toevoegen voordat u opnieuw roert
- in een korte rustfase van enkele minuten geeft u het gemengde mengsel de mogelijkheid om de luchtbellen in het materiaal (tenminste gedeeltelijk) te laten opstijgen en uit zichzelf te laten ontsnappen
- giet vervolgens het afgewerkte mengsel zorgvuldig in uw geprepareerde gietmal of in de uitsparing van uw werkstuk
- voor een zo helder mogelijk uiterlijk kunt u nu de resterende luchtbellen voorzichtig laten opstijgen door het mengsel op de plaats van bestemming voorzichtig te verwarmen (ervan uitgaande dat de andere materialen temperatuurbestendig zijn) met een heteluchtdroger of een bunsenbrander.
Gietwerk in giethars
- Om voorwerpen van verschillende aard in de hars te kunnen insluiten, moet eerst een kleiner deel van de totale hoeveelheid hars in de geprepareerde mal worden gevuld.
- De tweede stap is dan om het betreffende object zo goed mogelijk te positioneren op de reeds in de mal gegoten hars met behulp van houten spatels of tandenstokers.
- In dit geval zouden voorwerpen met een bepaald gewicht op natuurlijke wijze in de eerst aangebrachte gietlaag verzinken. De eerste gietlaag moet dus voldoende tijd krijgen om uit te harden en te drogen. Zodra de eerste laag bijna is uitgehard en dus iets stabieler is, kan het gewenste object erop worden geplaatst om verder te gieten.
- In de laatste stap wordt de mal vervolgens gevuld met de resterende hoeveelheid van het gebruikte giethars. Omdat tijdens de uithardingsfase altijd een zekere krimp van de gebruikte hars te verwachten is, is het in geval van twijfel altijd beter om wat meer giethars in de mal te stoppen.
Tips voor giethars met echt kristalheldere transparantie
Terwijl voor sommige projecten de giethars wordt gekleurd in een kleur naar keuze, moet het in de meeste gevallen uitharden in een ongewijzigde en kristalheldere transparantie. U zou hetzelfde moeten kunnen doen in uw projecten als u deze tips zo strikt mogelijk opvolgt:
- kiezen voor de hoogst mogelijke kwaliteit gietharsvarianten van beproefde merkfabrikanten
- het gebruikte giethars moet een hoogwaardig UV-filter hebben
- het zo dicht mogelijk bij de aanbevolen mengverhoudingen houden volgens de specificaties van de fabrikant bevordert een glashelder resultaat
- de transparantie van het uitgeharde materiaal is nog beter (en duurzamer) als het direct na de uitharding wordt voorzien van een laklaag met UV-filter
Attentie: Zelfs als u alle bovenstaande adviezen opvolgt, kan helaas nooit worden gegarandeerd dat transparante giethars in de loop van de tijd niet tot op zekere hoogte vergeelt. Helaas is dit met name het geval wanneer het materiaal wordt blootgesteld aan weersinvloeden zoals UV-licht en vocht. Deze factoren kunnen de vertroebeling of vergeling van transparante giethars aanzienlijk versnellen en intensiveren.
Hoe kan giethars worden gekleurd?
Onmiddellijk na het mengen van de twee componenten (hars en verharder) kunnen verschillende soorten kleurstoffen aan een giethars worden toegevoegd terwijl deze nog vloeibaar is om objecten met specifieke kleureffecten te verkrijgen in plaats van de transparante, heldere hars. Maar op dit punt is het zeer belangrijk dat u alleen kleurstoffen gebruikt die echt geschikt zijn voor gebruik in combinatie met giethars.
Speciale kleurstoffen voor giethars
In speciaalzaken en bij goed gesorteerde dealers voor gietharsen op het web vindt u een hele reeks verschillende kleuren die door hun specifieke eigenschappen uitermate geschikt zijn voor het kleuren van gietharsen en andere kunstharsen. We hebben onze topaanbeveling op dit productgebied al elders gepresenteerd: Dit is het product dat door de fabrikant ArtResin op de markt wordt gebracht met de sonore naam ResinTint.
Kleurstof giethars met pigmentpoeder
Zuiver pigmentpoeder kan zeer goed worden gebruikt voor het kleuren van gietharsen. Maar je moet wel ergens op letten tijdens de verwerking: Meng het pigmentpoeder niet nadat de twee componenten zijn gecombineerd, zoals gebruikelijk is bij andere verven. U krijgt veel betere resultaten als u eerst het pigmentpoeder met uw giethars mengt en pas daarna de juiste verharder toevoegt. Bij het kleuren van giethars met zuivere kleurpigmenten kan meestal al bij zeer kleine hoeveelheden een duidelijk waarneembaar kleureffect worden bereikt.
In de tussentijd is er een zeer grote selectie van verschillende kleurpigmenten beschikbaar in de handel. Bij goed gesorteerde retailers vindt u een enorm aanbod van verschillende kleurvarianten, van matte kleurvarianten tot metallic glanzende kleurnuances. Op dit punt willen we erop wijzen dat men zich bij de keuze van pigmenten voor het kleuren van giethars niet te veel moet laten beïnvloeden door de prijs. In dit geval kan het zeker de moeite waard zijn om producten van hoge kwaliteit van gerenommeerde fabrikanten te gebruiken. Deze kunnen overtuigen met een kleurintensiteit, een gelijkmatig kleureffect en vooral lichtbestendigheid die normaal gesproken niet met beduidend goedkopere productvarianten kan worden bereikt. Des te meer zijn de inspanningen in verband met de productie van decoratieve objecten uit giethars de moeite waard: De hoogwaardige kleurpigmenten kunnen ervoor zorgen dat uw zelfgeproduceerde kunstwerken ook na lange tijd niet vervagen in kleur, maar kunnen indruk maken met intensieve kleurtonen.
Inkt op basis van alcohol: Alcoholische inkten
Het bijzondere aan de zogenaamde alcoholinkten is dat ze qua hoeveelheid zeer spaarzaam kunnen worden gebruikt. Dit komt omdat ze zeer sterk geconcentreerd zijn en elke afzonderlijke milliliter een grote hoeveelheid kleurpigmenten bevat. Dit betekent ook dat de mengverhouding van de gietharscomponenten niet te veel wordt vervormd door de kleurmenging. Meestal heeft u slechts een paar druppels alcoholische inkt nodig om het giethars voor uw project in de gewenste kleur te kleuren. Dezelfde aanbevolen hoeveelheid geldt ook voor kleurinkten op waterbasis en niet alleen voor alcoholinkten.
Wij willen echter ook uw aandacht vestigen op de mogelijke nadelen van het gebruik van alcoholinkten: Dit komt omdat het gebruik ervan soms problemen kan veroorzaken met de lichtbestendigheid. Als de voorwerpen die u van giethars maakt later regelmatig aan UV-licht worden blootgesteld, is alcoholinkten misschien niet de beste keuze voor het kleuren van de giethars. Dit is moeilijk omdat met alcoholische inkten zeer specifieke kleureffecten kunnen worden gecreëerd, zoals bij de productie van de indrukwekkende Petri Art Dishes. Jammer genoeg is er nog geen lichtbestendiger alternatief dat dezelfde grote effecten kan bereiken als met alcoholische inkt.
Gebruik airbrushverf voor het inkleuren van giethars
De algemene term airbrushverf verwijst in principe naar alle verschillende soorten verf die door hun samenstelling en eigenschappen geschikt zijn voor gebruik in verschillende airbrushtechnieken. Verven van dit type zijn vrijwel uitsluitend op waterbasis, maar naast watergedragen verven zijn er ook acrylverven verkrijgbaar in het assortiment van de vakhandel.
Het verschil tussen deze verven en andere acryl- en waterverven ligt in hun verschillende structuur en toepassingsmogelijkheden: airbrushverven hebben niet alleen bijzonder fijn gestructureerde kleurpigmenten, maar ook een dragermedium met een maximale vloeibaarheid. Bovendien kunnen deze kleuren ook heel goed gemengd worden met andere materialen. Met hun hoge lichtsterkte kan bij het inkleuren van giethars een zeer intensief kleureffect worden bereikt.
De keerzijde van deze positieve eigenschappen is echter merkbaar in de prijs als u de kleuren naast de hoogste kwaliteit giethars wilt kopen: Airbrushverven zijn helaas niet erg goedkoop en zijn aanzienlijk duurder dan veel andere water- of acrylverven.
Oppervlaktehardheid: Giethars versus Lamineerhars
In het algemeen kan worden gesteld dat de oppervlakken van volledig uitgeharde voorwerpen uit epoxyharsen meestal veel harder zijn dan de oppervlakken van voorwerpen uit gegoten harsen. Deze omstandigheid betekent echter niet noodzakelijkerwijs een kwalitatief nadeel voor het gebruik van gietharsen voor verschillende projecten. Het kan immers soms zelfs voordelig zijn als het materiaal ook na uitharding nog minimale flexibiliteit heeft. Het kan zich immers op deze manier aanpassen aan andere materialen zoals glas of hout, zodat er geen ongewenste spanningen ontstaan tussen de giethars en gegoten voorwerpen van andere materialen.
Giethars wordt in veel projecten samen met het natuurlijke materiaal hout verwerkt. Dit is onderhevig aan schommelingen in het volume onder verschillende milieuomstandigheden. Afhankelijk van de temperatuursituatie en de huidige luchtvochtigheid kan het hout uitzetten of krimpen. Bij de planning van een project raden wij dan ook aan om goed na te denken over welk materiaal echt het beste bij het betreffende project past. Dit houdt ook in of de gebruikte hars noodzakelijkerwijs zeer hard of iets zachter moet zijn.
Zo wordt bijvoorbeeld een epoxyhars tafel of andere voorwerpen die in het dagelijks leven aan zware mechanische belastingen worden blootgesteld, meestal voorzien van een beschermende coating van lamineerhars. Dit zorgt voor een bijzonder harde en navenante slijtvaste afdichting, zodat zelfs krassen niet in dezelfde mate kunnen ontstaan als bij voorwerpen die uitsluitend van giethars zijn gemaakt. Maar je hoeft geen epoxyhars te gebruiken voor het hele object. U gebruikt eerder eerst giethars voor het gieten van hout om te profiteren van de lagere hardheid in combinatie met hout. U kunt echter gebruik maken van de hardheid van de epoxyhars of lamineerhars door een beschermende oppervlaktelaag als afdichtingsmiddel aan te brengen.

- Glasklares, lösemittelfreies Epoxidharz made in Deutschland
- Sehr geringe Luftblasenbildung, Verarbeitungszeit ca. 30 Minuten
- Einfaches Mischungsverhältnis mit 2 Teilen Harz zu 1 Teil Härter
Uitzicht op Amazon
Overzicht: belangrijke informatie voor het werken met giethars
Gaten boren in giethars en epoxyhars
Omdat vooral epoxyhars na volledige uitharding echt heel hard is, is het niet zo gemakkelijk om te boren. Dus als je toch schone en mooie gaten in dit materiaal wilt boren, moet je er toch de juiste boor voor gebruiken. Wij kunnen HSS-boren aanbevelen als een relatief goedkoop alternatief voor het boren van gaten in uitgeharde epoxyhars en giethars. Het materiaal van deze boren kan echter al na een paar keer gebruik relatief saai worden. Hardmetalen boren daarentegen worden vervaardigd uit een materiaallegering bestaande uit ongeveer 90 % wolfraamcarbide en ongeveer 10 % kobalt. Deze combinatie blijkt veel harder en ook temperatuurbestendiger te zijn. Tegelijkertijd zijn de boren door deze materiaalkeuze ook wat brozer. Als u regelmatig of in grotere aantallen gaten wilt boren in voorwerpen van epoxyhars of giethars, moet u hardmetalen boren gebruiken.
Slijpen van kunstharsoppervlakken: de verschillende mogelijkheden
Epoxyhars en giethars kunnen worden verwerkt met droog of nat slijpen. Bij nat schuren legt men meestal de hand op het harsoppervlak, omdat elektrische schuurmachines in combinatie met water een te groot veiligheidsrisico vormen met betrekking tot kortsluitingen of soortgelijke storingen. Voor nat schuren heeft u een schuurblok nodig van hard rubber en geschikt nat schuurpapier. Bij het schuren gaat u vervolgens van een grove naar een fijne korrel schuurpapier door de oppervlakken in ronddraaiende bewegingen af te werken. Zelfs scherpe randen kunnen gemakkelijk worden verwijderd tijdens de productie van Epoxy River Tables.
Polijsten van gietharsoppervlakken
Bij projecten met giethars of epoxyhars kunnen de oppervlakken na uitharding soms dof, mat of zelfs ruw lijken. Dergelijke problemen kunnen verschillende redenen hebben en kunnen bijvoorbeeld verband houden met de keuze van het materiaal of de gebruikte gietmallen. Ze vormen echter ook geen al te groot probleem, omdat gietharsoppervlakken in de meeste gevallen relatief gemakkelijk tot een hoogglans kunnen worden gepolijst. Voor het polijsten van grotere oppervlakken met een hoge kwaliteit adviseren wij het gebruik van speciale polijstpasta in combinatie met een elektrisch aangedreven polijstmachine. Dit betekent dat ook grotere oppervlakken in zeer korte tijd hoogglanzend kunnen worden gepolijst.
Natuurlijk is een andere aanpak nodig bij het polijsten van transparante giethars in de vorm van kleine hangers en andere voorwerpen die in matrijzen worden gegoten. U kunt hiervoor een boormachine in een boorstandaard gebruiken. U houdt de te verwerken werkstukken dus gewoon in uw handen en kunt met het bijpassende polijsthulpstuk eenvoudig en flexibel zelfs gebogen vormen tot een hoogglans brengen.
Wat zijn de mogelijkheden voor luchtinsluitingen in de hars?
Of u nu giethars of epoxyhars gebruikt in uw projecten, luchtbellen in het materiaal kunnen altijd een meer of minder vervelend probleem zijn. Nu is het in principe natuurlijk dat epoxyhars meestal in veel dunnere lagen wordt aangebracht, waardoor de ingesloten lucht gemakkelijker kan ontsnappen.
Dit betekent echter niet dat dikkere lagen giethars problematischer zijn in termen van luchtinsluiting. De potlife van giethars is immers veel langer en het materiaal kan slechts relatief langzaam worden verwerkt en verhardt. Daardoor hebben de luchtbellen ook veel meer tijd om naar de oppervlakte te komen. Zodra ze het oppervlak van het nog enigszins vloeibare materiaal bereiken, barsten ze uit zichzelf. Als dit niet het geval is, kunt u helpen door zorgvuldig selectief op te warmen met een bunsenbrander of een heteluchtdroger.
Wij willen u echter ook een nuttige tip geven waarmee u de vorming van luchtbellen bij het gieten van relatief dikke lagen giethars preventief kunt beperken: Er vormen zich immers vaak luchtbellen in de hars wanneer de hars in aanraking komt met poreuze houten oppervlakken en de lucht uit het natuurlijke materiaal in de giethars ontsnapt. Om dit effect te voorkomen, kunt u dergelijke poreuze oppervlakken eenvoudigweg vooraf met een dunne laag epoxyhars bedekken. Wanneer de epoxyhars voor een groot deel is uitgehard, kunnen er geen luchtbellen meer ontsnappen in het later aangebrachte giethars.
Deze truc werkt ook als u bepaalde voorwerpen in de giethars wilt inbedden. In het algemeen moet voor houten onderdelen altijd een afdichting met een lamineerhars worden overwogen, zodat er slechts een zeer klein aantal luchtbellen kan ontstaan vanaf het begin.
Hoe worden de componenten van giethars gewogen en gemengd?
Voor een complicatievrije verwerking en een esthetisch eindresultaat moet de door de fabrikant aanbevolen mengverhouding tussen hars en verharder zo exact mogelijk worden aangehouden. Om dit zo goed en zo ongecompliceerd mogelijk te doen, raden wij u aan een digitale weegschaal in een çağdaş design te gebruiken.
Er zijn echter ook gietharssystemen die gebaseerd zijn op een berekening van de mengverhouding volgens het volume van de twee componenten. In het laatste geval kunt u eenvoudigweg een geschikte maatbeker gebruiken om de respectievelijke hoeveelheden te meten.
Het werken met giethars brengt risico’s met zich mee
Als synthetische harsen eenmaal volledig zijn uitgehard, zijn ze grotendeels onschadelijk of soms zelfs voedselveilig. De verwerking brengt echter wel bepaalde risico’s met zich mee als de basisveiligheidsmaatregelen niet worden gerespecteerd. Vloeibare giethars of de componenten die gebruikt worden voor het mengen mogen daarom nooit in direct contact komen met de huid, daarom raden wij u aan om ook in de zomer lange kleding te dragen.
Daarnaast moet u ook nitrilhandschoenen dragen die zo intact mogelijk zijn bij het hanteren van het giethars of de onderdelen ervan. Met een veiligheidsbril die uw ogen goed omsluit, kunt u uw ogen beschermen tegen gevaarlijke verwondingen in geval van een ongeluk. Bovendien moet uw werkplek natuurlijk zo goed mogelijk worden geventileerd, zodat de ongevaarlijke uitademing van het materiaal geen gevaar oplevert. Toch moet ook in een goed geventileerde werkplek uit voorzorg een effectief ademmasker worden gedragen.