Epoksi Reçine Zımparalama – Reçine zımparalama için yararlı rehber


Bu gönderi bağlı müessese bağlantıları içerebilir. Onlar vasıtasıyla meydana getirilen satın alımlardan size hiçbir ek ücret ödemeden minik bir komisyon alabiliriz.

Kürlendikten sonrasında zımparalama, epoksi reçineli iş parçanızda cam benzeri muhteşem bir yüzey elde etmek için oldukca önemlidir. Aşağıdaki yazımızda epoksi reçine taşlama için hangi malzemeye ihtiyacınız bulunduğunu ve nelere dikkat etmeniz icap ettiğini anlatacağız. Ek olarak bir reçine yüzeyinin en iyi iyi mi zımparalanacağına dair adım adım talimatlar alacaksınız.

Epoksi zımparalama zorluğu

Dökme reçine sertleştiğinde son aşama sert bir araç-gereç haline gelir. Bu yüzden, kurutulmuş iş parçasını hemen sonra zımparalamak hakikaten zor olabilir. Sebebi: Zımpara kağıdı, malzemenin sertliğinden dolayı oldukca acele körelir. Ek olarak, sertleşmiş reçine nispeten süratli bir halde sertleştiğinden, çoğu zaman zımpara kağıdının kısa bir süre sonrasında temizlenmesi yada hatta tamamen değiştirilmesi gerekir. Tıkanmayı mühim seviyede azaltmak ve böylece kağıdı daha uzun süre kullanabilmek için ıslak zımparalamayı öneriyoruz.

İpucu: Zımparalamadan ilkin epoksi hakikaten kuru olmalıdır. Bu yüzden, işlem yapmadan ilkin minimum 48 saat beklemeniz gerekir. Tamamen sertleşmesi daha da uzun devam eden reçineler olduğundan üreticinin talimatlarına uyun.

Islak mı kuru zımpara mı?

Deneyimlerimize nazaran, su geçirmez zımpara kağıdı ile ıslak zımpara epoksisinin kuru zımparalamaya nazaran daha etkili olduğu açıkça kanıtlanmıştır. Ve bunun birkaç sebebi var. Bir taraftan, zımpara kağıdı ıslak zımparalamada oldukca daha azca tıkanır ve bundan dolayı oldukca daha uzun ömürlüdür. Taşlama işlemi esnasında direkt minik tümsekler giderilir ve sonraki sonucu derhal görebilirsiniz. Ek olarak toz oluşumu mühim seviyede daha düşüktür.

Sadece kuru zımparalamanın daha uygun olduğu durumlar da vardır. Mesela, epoksi reçine parçanızı ahşap yada öteki neme duyarlı malzemelerle birleştirmek istiyorsanız durum budur. Islak zımparalama, ahşabın şişmesine ve göze hoş görünmeyen lekeler bırakmasına niçin olur.

Sadece öteki nedenlerle çoğu zaman ıslak öğütme kuru öğütmeden daha uygundur. Bu nedenlerden biri, ister eksantrik zımpara ile ister elle epoksi reçine ile kuru zımparalama yapıldığında oldukca fazla ısı oluşmasıdır. Bu ısı, reçinenin çözünmesine ve yüzeyin matlaşmasına niçin olabilir. Bu durumda, yüzeyi güzel bir parlaklığa kavuşturmak neredeyse imkansızdır.

Isı noktası, kullanılan döküm reçinesine bağlı olarak büyük seviyede değişebileceğinden, Güvende olmak için, şüpheye düştüğünüzde ıslak zımparalamayı tercih etmelisiniz. Bundan dolayı bu mühim seviyede daha azca ısı üretir. Ek olarak, epoksi reçine kuru zımparalandığında oldukca fazla toz oluşur. Bu yöntemi kullanmaya karar verirseniz, epoksi reçine tozunun kanserojen olduğu bilindiğinden, daima maske taktığınızdan güvenilir olmalısınız.

Epoksi reçinenin ıslak zımparalanması

Avantajlar

  • Islak öğütme ile öğütme performansı mühim seviyede daha yüksektir. Bunun sebebi, eklenen suyun zımparalanmış malzemeyi yüzeyden derhal temizlemesidir. Netice olarak zımpara kağıdı eskisi kadar acele tıkanmaz ve daha uzun süre kullanılabilir.
  • Islak zımparalama ergonomik olarak tozsuzdur. Kumlu, ıslak parçacıklar havaya salınmaz. İnce tozları soluma riskiniz olmadığı için ıslak zımpara sıhhat açısından oldukca daha güvenlidir.

Dezavantajları

  • Su, epoksi reçine tozuyla birleşirse, temiz bir ilişkiden başka bir şey değildir. Bu yüzden iş yerinizi branda yada plastik örtü ile koruyun.
  • Döküm reçinesi ahşap yada öteki neme duyarlı malzemelerle birleştirilecekse ıslak zımparalama uygun değildir. Ahşap nemden şişerdi.

Su geçirmez zımpara kağıdı – bu nedir?

Epoksi reçineyi ıslak zımparalamak için su geçirmez zımpara kağıdına ihtiyacınız vardır. Bu, kapalı bir silisyum karbür tabakasından oluşur. Bu kağıt 60 ila 1000 grit içinde mevcuttur. Bununla beraber, oldukca azca kum yüzeyde derin çiziklere niçin olabileceğinden, epoksi parçanız için 120 kum yada üstü ile başlamalısınız. Çizilmelerin niçin olduğu hasar sadece oldukca fazla sabır ve çaba ile onarılabilir. Reçine yüzeyinde güzel bir parlaklık elde etmek istiyorsanız, çalışmanızı 3000 kuma kadar zımparalamalısınız. Zımparalamadan sonrasında, parlatma pastası ve parlatma makinesi kullanın. Epoksi reçinenin parlatılması Yüzey.

MIADY çeşitli kumlu kuru veya ıslak zımpara kağıdı seti
  • Kaba ila oldukca ince zımpara kağıdı
  • Kuru ve ıslak taşlama için uygun
  • Elektro kaplamalı silisyum karbür taneli araç-gereç

Amazon’da görüntüle

Taşlama bloğu el değirmeni
  • Rahat fakat etkili el zımpara bloğu
  • Keskin kenarlar elde etmenize destek verir
  • Uzun süre öğütmek daha kolay

Amazon’da görüntüle

kum epoksi

Islak zımpara epoksi reçinesi – adım adım talimatlar

Döküm reçinesi çoğu zaman elle ıslak zımparalanır. Kendi güvenliğiniz için bu yöntem için elektrikli öğütücü kullanmayın. Su kullanıldığı için elektrik çarpması riski oldukca yüksektir. Bununla beraber, üstünde çalışacak geniş bir alanınız var ise, havayla çalışan bir öğütücü iyi bir alternatiftir.

Islak zımparalama esnasında zımpara kağıdını pürüzsüz tutmak için sert kauçuk bir zımpara takozu tavsiye ederiz. Yüzey eğimli ise uygun bir altlık kullanılması gerekebilir. Pedi yada bloğa alternatif olarak, zımpara kağıdını alıp suya batırabilirsiniz. Ne yazık ki, su geçirmez zımpara kağıdı nispeten sert ve esnek değildir. Heykel benzer biçimde dokulu yada oldukca düzensiz yüzeylerde çalışmak istediğinizde bu problem olabilir. Burada kağıt, mevcut eğrilere yeterince uyum sağlamaz. Bu durumlar için, mesela 3M Scotch Brite benzer biçimde bir zımpara pedi öneriyoruz. Bu, zımpara kağıdından oldukca daha esnektir ve ıslak olarak da kullanılabilir.

3M Scotch Brite zımpara pedleri çok ince, 25 adet
  • Scotch Brite Premium Aşındırıcı Pedler 25’li Paket
  • Fazlaca ince taneli
  • Rahat elle zımparalama için esnek

Amazon’da görüntüle

  • Çalıştığınız yerin yakınında birazcık daha büyük bir su kabı hazırlayın. Doğal olarak ortam oldukca soğuksa ılık su da kullanabilirsiniz. Zımpara kağıdını yeniden yeniden suya batırarak yüzeyi dairesel hareketlerle eşit şekilde zımparalayın. Sonunda, önceki tahıldan hiçbir zımpara izi kalmamalıdır.
  • Zımpara kağıdını devamlı yeniden ıslatmak yerine yüzeyi de ıslatabilirsiniz. Suyla dolu bir sprey şişesi kullanın ve iş parçanıza onlarca defa püskürtün.
  • Çalışmanız esnasında mevcut zımpara kalıntılarını bir bezle daha sık paklayın. Bu, öğütme işleminin ilerleyişini ara sıra denetim etmenizi sağlar. Daha ince bir tane boyutuna geçerken, daha iri kum tanelerinin yeni zımpara izleri bırakmaması için yüzey evvelinde temizlenmelidir.

İpucu: Taşlamadan derhal sonrasında iş parçanızdaki taşlama artıklarını paklayın. Kuruduktan sonrasında yüzeyden çıkarılması oldukca zor olsa gerek.

  • Kuru yüzeyi daha sonraki işlemler için en uygun şekilde hazırlamak için bir kağıt havlu kullanın.ör. boyama yada başka bir epoksi kaplama. Kalan kalıntıları temizlemek için bezi kullanın ve yüzeyi minik bir süpürgeyle hafifçe süpürün. Bez yerine kağıt havlu kullanmanız önemlidir. Bu, yüzeyi kirletecektir.
  • Epoksi reçine parçanızı zımparalama işleminden derhal sonrasında boyamak isterseniz, Evvelde bir elektrostatik toz bezi kullanmalısınız. Bu, boyama sonucunu negatif etkilemeden ilkin yüzeydeki en minik toz parçacıklarını bile temizlemenizi sağlar.

Kum epoksi kuru

Daha geniş alanları zımparalarken, reçineyi kuru zımparalamak ıslak zımparalamaya nazaran oldukca daha kolaydır. Ek ahşap işlemek istiyorsanız da bu yöntemi kullanmalısınız. Kuru zımparalama için eksantrik zımpara kullanmanızı tavsiye ederiz.

  • Sağlığınızı korumak için kuru taşlama yapılırken ne olursa olsun solunum maskesi takılması gerekmektedir. Zehirli tozu yanlışlıkla solumayacağınızdan güvenilir olmanın tek yolu budur. İdeal olarak, işiniz için iyi havalandırılan bir oda seçin.
  • 120 kumla başlayın, arkasından kademeli olarak minimum 1000 kuma kadar ilerleyin.
  • Daha ilkin de belirtildiği benzer biçimde, kuru zımparalama esnasında zımpara kağıdı oldukca acele tıkanır. Bu durumda, hususi bir lastik çubuk ile zımpara yüzeyindeki reçine kalıntısını kolayca çıkarabilirsiniz.
  • Kumu değiştirirken, önceki kumun izlerini iyice paklayın.

İpucu: Epoksi reçine parçanızda hakikaten parlak bir yüzey edinmeniz için parçayı 1000 kuma kadar cilalamanız gerekir. “Düzgüsel” epoksi reçineli zımparalama ile en iyi ihtimalle oldukca hafifçe bir parlaklık elde edersiniz.

SEE 5
  • Ek tutamak dahil hafifçe iki elli makine
  • Elektronik hız seçimi ve yüksek kaldırma oranı ile
  • Muntazam çalıştırma ve kapatma esnasında anında durma için fren halkalı

Amazon’da görüntüle

5 inç 8 delikli taşlama diskleri - 1000 - 3000 grit seti
  • Ø 5 inç alüminyum oksit granül zımpara kağıdı
  • Dayanıklı, anti-statik ve uzun ömürlü ve verimli zımparalama sağlar
  • 6 değişik kum, 1000’den 3000 kuma kadar toplam 60 taşlama taşı

Amazon’da görüntüle

https://www.youtube.com/watch?v=IT-xWZlJEY

Amin allık – reçine üstünde mumsu bir katman

Sertleşme işlemi esnasında iş parçanızın yüzeyinde mumsu, hafifçe yapışkan bir katman oluştuğunu fark edebilirsiniz. Bu sözde amin kızarması, bilhassa kurutma işlemi esnasında dalgalanan sıcaklıklarda meydana gelir. Görünüşü değişebildiği için kimi zaman görmek bile zor olsa gerek. Soğuk, nemli sıcaklıklarda ince, yağlı yada donuk bir katman olarak oldukça net bir halde görülebilir ve hissedilebilir. Bu tabakanın altındaki döküm reçinesi çoğu zaman hasarsızdır. Gene de, düzgüsel zımpara kağıdı mumsu, yapışkan yüzey sebebiyle derhal tıkanacağından, amin allık çıkarmalısınız.

Amin allıklarını olabildiğince acele çıkarmak için bazı ipuçları:

  • En kolay yöntem sünger, ılık su ve sabunlu su ile çıkarmaktır.
  • Katman birazcık daha inatçıysa, bir bez ve alkol de deneyebilirsiniz.
  • Öteki bir seçenek ise su ve ıslak zımpara kağıdı ile zımpara yapmaktır.

Amin Rouge’u niçin kaldırmalısınız?

Amin allığın kendisi, döküm reçinesine zarar vermediği için problem değildir. Sadece, iş parçanızı daha çok işlemek istiyorsanız, örn. B. Ek bir epoksi kaplama yada boya ile, üstünde amin lekeleri oluşmuşsa yüzeyin evvelinde temizlenmesi zorunludur. Aksi halde bu maddeler reçine ile iyi bir bağ kuramazlar.



Source bağlantı

Bunları da sevebilirsiniz