Epoksi reçine nedir? Epoksi reçinenin avantajları ve uygulamaları


Günlük kullandığınız vasıta ve gereçlerin iyi mi yapıldığını yada bu tarz şeyleri üretmek için hangi bilgilerin kullanıldığını asla düşündünüz mü? Mesela, bilgisayar hepimizin kullandığı cihazlardan biridir. Sadece kendinize bu cihazın iyi mi çalıştığını ve neye bağlı bulunduğunu sordunuz mu? Reçine nedir yazımızı okumuş, epoksi reçineye aşina yada çalışmışsınızdır; Fakat kaçınız epoksi reçinenin ne işe yaradığını biliyor? Epoksi reçine ve kullanımları hakkında daha çok data edinmek istiyorsanız bizi izlemeye devam edin.

Epoksi reçine nedir?

Epoksi geliştirilmiş bir reçine türüdür. Doğrusu sıvı haldeki aynı epoksi yapıştırıcıdır. Tüm epoksilerin iki kısmı vardır: reçine ve kürleme maddesi. İkisi beraber etkileşime girdiğinde, katılaşma süreci gerçekleşir.

epoksi reçine Polioksit olarak da malum, ısı ve kimyasal direnci devasa yükseklikte, yapışması oldukca güçlü, epoksit grupları içeren prepolimer ve reaktif polimerdir.

tutkal satın al

Epoksi, endüstriyel uygulamalar için mevcut en iyi yapıştırıcılardan biridir. Epoksi reçine kürleştiğinde sağlam ve kalıcı bir bağ oluşturur ve metale devasa yükseklikte yapışma özelliğine haizdir. Bu yapıştırıcının kimyasal ve çevresel direnci mükemmeldir. Boş alanları kolayca doldurur ve sert kimyasallara karşı sızdırmazlık özelliği sağlar. Bu araç-gereç perçin ve kaynak için iyi bir alternatiftir.

Epoksi reçine korozyonu önleme özelliğine haiz olduğundan zaman içinde paslanan ve paslanan birçok ev aletini korumak için ideal bir çözüm olarak kullanılmaktadır.

ekmek işçisi

Kürleme ajanı, kürlenme esnasında epoksi reçinenin kalitesinde oldukca mühim bir rol oynar. Ekmek işçisi için çeşitli talimatlar var; Sadece en yaygın olanlardan biri, amid ve poliamid karışımıdır.

ısı

Epoksi kürlemede ısı da oldukca mühim bir rol oynar. Isı pişirme süresini hızlandırır, sadece soğuk pişirme sürecini yavaşlatır. Soğuk, epoksinin gizleme süresi için uygundur.

Saydam epoksi reçine

Renksiz saydam epoksi ve öteki epoksilere gore avantajları şunlardır:

Daha azca toksisite, daha uzun hizmet ömrü, daha azca hava erozyonu, daha yüksek kimyasal direnç, korozyon direnci, yüksek direnme, yüksek parlaklık, kürlenme hızı, renk ayrımı yok, solma yok ve üst düzey özellikler.

Berrak epoksi reçinenin sanattaki en mühim uygulamalarından biri dekoratif parçalar ve suni elmaslar yapmaktır. Sadece bu yapıştırıcı, sanatın yanı sıra kompozit, laminat, yapıştırıcı ve daha birçok endüstride kullanılmaktadır.

Epoksi reçinenin avantajları

Epoksi reçinenin yapıştırıcılara ve dolgulara gore çeşitli avantajları vardır. Boşlukları doldurmasının yanı sıra mukavemetini koruyabilen, su geçirmez ve çeşitli yüzeylere yapışma özelliğine haizdir. Bu malzemeyi oldukca kullanan bir sanayi, tekne inşa endüstrisidir. Kuvvetli, hafifçe ve su geçirmez bir yapı oluşturmak için epoksi reçine kullanırlar. Bu kuvvetli maddeyi kendi evinizde bile kullanabilirsiniz. Evde kullanım için epoksiler sıvı, jel ve iki bileşenli epoksi reçine formunda mevcuttur.

Öteki yapıştırıcılar ve dolgu maddelerinin kuruması için vakit gerekir, sadece epoksi, birleştirildiğinde sıvının yada macunun sertleşmesine yol açan bir kimyasal tepki sergileyen iki bileşen gerektirir. İki bileşenli epoksi reçine ile çalışmanız ihtiyaç duyulan süre, sertleştiricinin kimyasal yapısına bağlıdır. Minik işler için bir dakikalık epoksi kullanabilirsiniz; Sadece genel olarak sertleşmesi daha uzun vakit alan epoksiler daha dayanıklı ve kuvvetli olacaktır.

Bunu kullanmanın doğru yolunu biliyorsanız, onunla çalışmanın yararları şunları içerecektir:

  • Çeşitli yüzeylere yapışma özelliği
  • neme dayanıklı
  • Yüksek kimyasal direnç
  • Uzun yaşam

Epoksi reçine uygulamaları

Epoksi reçine uygulaması

Epoksi reçine, sanattan otomotiv sanayisine kadar birçok sektörde oldukca yönlü bir ürün olarak kullanılan dayanıklı bir malzemedir. Bu dayanıklı araç-gereç ahşap, kumaş, cam ve metal benzer biçimde çeşitli malzemelerde kullanılmaktadır. Epoksi reçinelerin uygulamaları içinde şunlar sayılabilir:

  • Yapıştırıcı olarak epoksi reçine kullanın
  • Elektrik ve elektronik sistemler
  • boyama
  • Kapak ve mühür
  • onarım
  • takı
  • Oldukça yüksek kimyasal ve mekanik dayanım, yapınak zemin kaplaması olarak kullanıma uygun
  • Epoksi zeminler statik elektriği iletir ve statik elektriği iletmek için uygundur.
  • Sıhhat merkezlerine uygun antibakteriyel epoksi zeminler
  • Temel taş işleme
  • taş güçlendirme
  • Alttan sonrasında parlatma
  • Ahşaba karşı direnç oluşturun ve gözenekleri bloke edin
  • Payetler, her türden rhinestones vb. benzer biçimde çeşitli öğeler yapmak.

Epoksi kaplama nedir?

Epoksi boya, zemin kaplaması olarak kullanılan akrilik ve epoksi boya karışımıdır. Epoksi boya bir boya değildir, sadece bileşimi istendiğinde boyama imkanı sağlayabilir, böylece bayağı boya benzer biçimde kurur. Bu ürün, benzin yada yağ benzer biçimde kimyasallara nispeten dirençlidir; Bu yüzden daha oldukca otopark, garaj vb. amaçlarla kullanılmaktadır.

Epoksi harcı nedir?

Bu tip epoksi, fayans döşemeye uygun bir harç türüdür ve karıştırma işleminde Portland çimentosu yada su kullanılmasına gerek kalmamıştır. Sertleştirici, pigment, epoksi reçine ve silika dolgu bu malzemenin benzersiz özelliklerinden bazılarıdır. Epoksi harcın gözenekliliği çimento harcından daha düşüktür. Bu yüzden mutfak benzer biçimde yağlı ve asitli alanlar için idealdir. Sertleştirici yada epoksi astar, epoksi harcın sertleşme sürecinde mühim bir rol oynar. Epoksi sertleştirici, beton yapılarda her türlü çatlak ve deliğin doldurulması için gereklidir.

Epoksi, değişik türde malzemelerin yapıştırılması için ideal bir malzemedir.

epoksi reçine yapmak

Epoksi reçine ile kürleme işlemi

Epoksi reçinesi ilkin sıvı haldedir ve kürlenme esnasında, bileşiğin sertleştirici ile kimyasal reaksiyonu sebebiyle tamamen katı hale dönüşür. Bu adımlara işlem süresi denir. Kürlenen epoksi reçine aşağıdaki adımları ihtiva eder:

İlk aşama

Epoksi reçine ve sertleştirici karıştırıldığında hafifçe sertleşerek yapışkan ve jelimsi bir hal alır.

son düzey

Son aşamada reçine tamamen sertleşir ve zımpara ve polisaj ile şekillendirilebilir. Vidaları ve somunları reçineye takmak isterseniz, bunu reçine tamamen güçlendikten ortalama 7 gün sonrasında yapmalısınız.

Epoksi iyi mi seyreltilir?

Epoksiyi inceltmek için eter, bütandiol diglisidil eter yada trimetilolpropan triglisidil eter kullanarak konsantrasyonunu tatlandırabilirsiniz. Ek olarak epoksi bileşimini değiştirebilmek için değişik malzemeler kullanılabilir, mesela talk, silika, alüminyum, plastikleştirici, viskozite düşürücü, renk, topaklanma maddesi, hızlandırıcı, yapıştırıcı güçlendirici vb. benzer biçimde mineral dolgu maddeleri eklenebilir.

epoksiyi çıkarın

Epoksi, çeşitli malzemelere kolayca yapışan ve kuruduktan ve sertleştikten sonrasında kolayca çıkmayan oldukca viskoz bir maddedir. Epoksi çoğu zaman sıvı haldedir sadece bir katı ile birleştiğinde ilkin ısıtılır, sonrasında soğutulur ve yavaş yavaş sertleşir. Epoksiyi çıkarmak için ilkin reçineyi çıkarabilmeniz için onu bir sıvı yada jel haline getirmelisiniz. Reçineyi çıkarmanın üç değişik yolu vardır:

  • ısıtma
  • Kimyasallar
  • donmak

Epoksiyi çıkarmanın ilk adımı eldiven giymek ve gözlük ve filtre maskesi kullandığınızdan güvenli olmaktır.

Isıtarak reçinenin çıkarılması

Epoksi kaplı yüzeyi asetona batırın ve bir saat kadar asetonla temas halinde bırakın. Doğal ki asetonun reçine kaplı yüzeye zarar vermediğini unutmamalısınız. Bu amaçla herhangi bir işlem yapmadan ilkin yapıştırıcı dökülen şeyin içindekiler etiketini okumalısınız bundan dolayı asetat, triasetat ve akrilik lifler asetonda ayrışır. Bu ürünlerin kullanılması onarım edilemeyecek delikler oluşmasına niçin olur. Yukarıdaki bileşenleri içeren bir ürünün üstüne reçine dökülürse, ürünü asetona batırmayın.

Reçine lekesini asetonla ıslattıktan sonrasında endüstriyel saç kurutma makinesi ile bölgeyi birkaç dakika ısıtın. Epoksiyi yumuşatmak için sıcaklığın 200 dereceden fazla olması gerekir. Saç kurutma makinesini durağan(durgun) bir noktada bırakmayın ve yüzey üstünde hareket ettirdiğinizden güvenli olun.

Plastik ve ahşap yüzeylerle çalışırken aşırı ısı sebebiyle yüzeyi yakmamaya dikkat edin.

Seyreltilmiş epoksiyi plastik bir spatula yada bıçağın arkasıyla çıkarın. Herhangi bir parça hala sertse, çıkana kadar yine ısıtın.

Kimyasallar kullanarak epoksiyi çıkarın

Kumaşa, plastiğe, vinile zarar verebilecek kimyasallara karşı dikkatli olmalısınız yada… kimyasal eriyip yüzeye zarar verebilir. Oksitleyici 3 ve 4 benzer biçimde kimyasallar hızla tutuşur. Tiner kullanmak en iyisidir; Aseton daha ince olduğundan epoksi kolayca yumuşar.

Epoksi reçinesini çıkarmak için, kimyasalı direkt epoksi yada bir beze uygulayabilir ve epoksi lekesine uygulayabilirsiniz. Epoksiyi yumuşak yada jelatinimsi hale gelene kadar bir saat bırakın. 2 ila 3 yiyecek kaşığı trisodyum fosfatı bir galon ılık suda karıştırın. Arkasından karışımı lekenin üstüne dökün ve bir süngerle gösterim. 5 dakika sonrasında malzemeyi silin.

Ilkin reçineyi plastik bir spatula ile kazıyın ve bir kağıt havluyla çıkarın. Eğer yüzeyde bir miktar epoksi kalmışsa üstüne kimyasalı dökün ve çözülmesini bekleyin peşinden silin. Son olarak temiz bir bez ve ılık su ile yüzeyi tamamen paklayın.

Epoksinin dondurularak çıkarılması

Donma önleyici spreyi hırdavatçılardan temin edebilirsiniz. Kullanmadan ilkin iyice çalkalandıktan sonrasında 30 santimetre mesafeden kir üstüne püskürtülmelidir. Püskürtmeden sonrasında epoksi reçinesi sertleşir ve kırılgan hale gelir. Arkasından, plastik bir spatula yada yavaş bir bıçak kullanarak reçine lekesini kırabilirsiniz.

Epoksi reçine hakkında bir fikriniz yada spesifik bir sorunuz var ise, yorumlar bölümünde bizimle paylaşın.

Sıkça Sorulan Sorular

Epoksi reçinenin kullanım alanları nedir?
Epoksi reçinelerin elektrik ve elektronik sistemlerde, kaplamalarda, kaplama ve sızdırmazlıkta, onarımlarda ve kuyumculuk endüstrisinde yapıştırıcı olarak kullanımı.

Epoksi reçinenin avantajları nedir?
Epoksi reçinenin yapıştırıcılara ve dolgulara gore çeşitli avantajları vardır. Boşlukları doldurmasının yanı sıra mukavemetini koruyabilen, su geçirmez ve çeşitli yüzeylere yapışma özelliğine haizdir.



Source bağlantı