Doğru reçine karıştırma işlemi, reçine işlemenin başarısını yada başarısızlığını belirler. En iyi neticeleri almanıza destek olmak için, bu makalede en iyi 12 epoksi reçine karıştırma ipucunu derledik.
Tavsiye #1: Doğru karışım oranı
Ilk olarak epoksi reçineyi karıştırırken, reçinenin üreticisine bağlı olarak değişik karışım oranlarına haiz olabileceğini bilmelisiniz. 1:1 ve hatta 2:1 oranındaki reçine ve sertleştirici için olağan spesifikasyonlara ek olarak, üreticinin spesifikasyonları kimi zaman 100:45 şeklinde oldukça daha karmaşık çeşitleri ihtiva eder.
Bundan dolayı, karıştırmaya başlamadan ilkin üreticinin ambalaj üstündeki talimatlarını dikkatlice okumalısınız. Bu yönergelere uymazsanız, reçine istenildiği şeklinde işlenmeyebilir yada sertleşmeyebilir. Optimum karışım oranını belirlemek için epoksi reçine hesaplayıcımızda yardım bulabilirsiniz.
Tavsiye #2: Ağırlık yerine hacme bakılırsa karışımlar
Üreticiye bağlı olarak, reçine ve sertleştiricinin yoğunluğu farklılık izah edebilir. Netice olarak, otomatikman aynı ağırlığa haiz olmazlar. İki bileşen şimdi bir terazi ile ağırlıkça ölçülür ve 1:1 oranında karıştırılırsa, değişik ağırlıklara haiz oldukları için karışım oranının yanlış olması mümkündür. Bu problem karışımın hacmi arttıkça artar.
Tavsiye : Bileşenleri karıştırırken reçine ve sertleştiricinin hacmini ölçmek için bir ölçüm kabı kullanın. Karşılık gelen malzemenin yoğunluğu önemsizdir.
Kullanılan ölçüm kabının ölçeği, doğru bir ölçüm sağlamak için mümkün olduğunca minik olmalıdır. Ilkin reçineyi ölçü kabına koyun ve birazcık bekleyin. Bu, malzemenin yüzeyinin uyum sağlamasına izin verir. Sonrasında tam olarak aynı oranda sertleştirici ekleyebilirsiniz.
Tavsiye #3: Ortam sıcaklığını gözlemleyin
Dökme reçine, ısıya oldukça duyarlı bir malzemedir. Bundan dolayı reçineyi karıştırırken ortam sıcaklığına da dikkat edin.
- 20°C’nin altındaki ortam sıcaklıklarında reçine oldukça daha yavaş sertleşir. Yüzeyde amin allık adında olan mumsu bir katman da oluşabilir. Sonrasında epoksi işlenmeden ilkin çıkarılmalıdır. Ve bu adım son aşama bunaltan olabilir. Isı 20°C’nin mühim seviyede altına düşerse, reçinenin kristalleşmeye başlaması da mümkündür.
- 20°C’nin üstündeki ortam sıcaklıklarında reçinenin tepki süresi mühim seviyede artar. Ve bu bir tek sertleşme süresi için değil, bununla birlikte malzemenin sonraki işlem süresi için de geçerlidir. Bundan dolayı, oldukça yüksek sıcaklıklarda, daha uzun maruz kalma süresine haiz bir ürünün tercih edilmesi tavsiye edilir.
Epoksi reçineyi dış mekanda kullanıyorsanız, ısı gece süresince düşerse sertleşme süresinin de mühim seviyede uzayabileceğini dikkate almalısınız. Ek olarak çiy, ısı farklılıklarından dolayı malzemenin yüzey standardını negatif etkileyebilir.
Tavsiye #4: Nemin işlemedeki görevi
Sertleştirici, hava ile temas ettiğinde reçine kadar sıcaklığa duyarlıdır. Rutubet %65’in üzerindeyse, şişeyi sertleştirici kapalı olarak bırakmalısınız. Malzemeyi derhal kullanmazsanız kalite düşer.
Bu tesir, şişeye her oksijen girdiğinde ve sertleştirici ile reaksiyona girdiğinden, şişe yeniden yeniden açılıp kapatıldığında da oluşur. Aynı nedenle, iki bileşenli reçine ve sertleştirici yalnızca tamamen temiz aletlerle çıkarılmalıdır. Bu, kabın içinde bir reaksiyondan kaçınmanın tek yoludur.
Tavsiye : %70’in üstündeki rutubet seviyesinde istenmeyen yan etkisinde bırakır oluşabileceğinden bu durumda epoksi reçine kullanılmamalıdır.
Rutubet oranı %6’dan fazla olan bir yüzey üstüne (mesela beton zemin) uygulama yapılacaksa, bu yüzey öncesinden astarlanmalıdır.
Epoksi reçinenin optimum şekilde işlenebilmesi için, ilkin maksimum 20 ila 25°C ortam sıcaklığında ortalama 12 saat saklanmalıdır. Bu uzun depolama süresi mümkün değilse, araç-gereç su banyosu ile de doğru sıcaklığa getirilebilir. Bu adım, tatminkar bir netice için son aşama önemlidir, zira oldukça soğuk olan reçine işlenirken göze hoş görünmeyen sütsü çizgiler yada kabarcıklar oluşabilir. Sonrasında bu tarz şeyleri kaldırmak oldukça zor olsa gerek.
Malzemenin ısıtılmasıyla akış özellikleri mühim seviyede iyileştirilir. Bununla beraber, daha ilkin de belirtildiği şeklinde, daha yüksek bir sıcaklığın da işlem süresi üstünde tesiri vardır. Temel olarak, karışımın sıcaklığı 10°C arttırılırsa işlem ve kür süresinin yarı yarıya kısaldığına dikkat edilmelidir.
Tavsiye : Yalnız reçinenin sıcaklığı değil, bununla birlikte karışımın döküleceği yüzeyin sıcaklığı da dikkate alınmalıdır. Bu, sertleşmiş reçineninkinden mühim seviyede düşükse, sertleşme negatif etkilenebilir. En iyi neticeleri elde etmek için ısı ve rutubet mümkün olduğunca durağan(durgun) olmalıdır.
Tavsiye #5: Bileşenleri iyice karıştırmak
Sonrasında çekici ve kullanılabilir bir netice elde etmek için iki bileşenin, reçine ve sertleştiricinin iyice karıştırılması oldukça önemlidir. Burada yeterince dikkatli olmazsanız, reçinede tam olarak sertleşmemiş ek yerlerinin oluşması yada bir parçanın sertlik derecesinin değişmesi riski vardır.
Bileşenleri karıştırırken, bir çok süre karıştırma kabının kenarına oldukça oranda malzemenin yapıştığını ihmal etmeyin. Karıştırma oranı etkilenebileceğinden, kafi araç-gereç elde etmek için oldukça azca oranda reçine ve sertleştiriciyi karıştırmamalısınız.
Tavsiye #6: Bileşenleri karıştırmak için doğru alet
Reçine ve sertleştiriciyi karıştırmak için en uygun vasıta, yanlarda düz olmalıdır. Bu, karıştırma kabının altına ve yanlarına yapışan malzemeleri iyice karıştırmanıza olanak tanır. Düz bir spatulanın azca oranda epoksi reçine için yararlı olduğu kanıtlanmıştır.
Bir karıştırıcı şeklinde çalışır. Oldukca minik miktarlar için ucuz bir tahta spatula kullanabilirsiniz. Hususi epoksi reçine karıştırma çubukları, birkaç kez kullanılabilme avantajına haizdir. Ek olarak aşırı oranda hava girişini önlemeleri amaçlanmaktadır. Bununla beraber, bu karıştırıcılar yalnızca orta oranda reçineyi karıştırmak için kullanılabilir.
Tavsiye : Oldukca oranda epoksi karıştırmak istiyorsanız, ağzı olan bir kova kullanmalısınız. Bu karıştırıcıda, iki bileşen karıştırıcılı bir matkap kullanılarak kolayca karıştırılabilir.
7. ipucu: Yalnız yüksek kaliteli epoksi reçineleri kullanın
Epoksi reçine satın alırken daima kaliteli bir ürüne yatırım halletmeye kıymet. Ucuz bir ürüne geri dönme eğilimi çoğu zaman oldukça büyük olsa bile: Bu satın alma işleminden sonrasında pişman olacaksınız, zira ucuz ürünler çoğu zaman sarımsıdır yada işlenmeden ilkin sertleşmezler. Epoksi reçine satın alırken ilke geçerlidir: ucuza alırsan iki kere alırsın.
Tavsiye 8.: Yalnızca uyumlu reçineler kullanın
Bir üreticinin reçinesi ve sertleştiricisi çoğu zaman birbirine optimum şekilde uyar. İster bir yada daha çok üreticiden olsun, değişik ürünlerin karıştırılması beklenmedik kimyasal reaksiyonlara yol açabilir, örn. B. aşırı ısı, gel. Bundan dolayı, reçine ile çalışırken, yalnızca bir üreticinin yada markanın birbirine yönelik ürünlerini kullanmalısınız.
Tavsiye #9: Yalnızca uyumlu renkleri kullanın
Tüm boyalar epoksi reçine yada reçine ile uyumlu değildir. Bundan dolayı, epoksi reçineyi renklendirmek için yalnızca uygun renkli macunların, boyaların ve pigmentlerin kullanılması son aşama önemlidir. Bununla ilgili detaylı detayları Epoksi reçine kaplama ek makalemizde bulabilirsiniz.
Tavsiye #10: Tavsiye edilen karışım oranına uyun
Reçinenin sertleştiriciye oranını tadı olarak değiştirirseniz, en iyi sonucu bekleyemezsiniz. Karışıma üretici tarafınca tavsiye edilenden daha çok sertleştirici eklerseniz, araç-gereç sertleştikten sonrasında çoğu zaman daha azca sert ve daha azca esnek olur. Oldukca fazla reçine eklerseniz, yüzey yapışkan hale gelebilir yada araç-gereç asla sertleşmeyebilir.
Tavsiye #11: Epoksi reçineye asla su eklemeyin
Reçine sıvı halde olduğu sürece rutubet ile temas etmemelidir. Oldukca minik miktarlarda bile, bunun son ürünün kalitesi üstünde negatif bir tesiri olabilir. Bundan dolayı, karıştırmadan ilkin, karıştırma kabının ve kullanılan karıştırma ekipmanının kesinlikle temiz ve kuru olduğundan güvenilir olun.
Tavsiye #12: Karıştırmak için yeterince büyük kaplar kullanın
Kimyasal reaksiyonlar, epoksi reçinesini karıştırırken ısı üretir. Buna ekzotermik tepki denir. İkincisinin boyutu reçineye, karışım miktarına ve hepsinden önemlisi karıştırma kabının yüksekliğine bağlıdır. Bu yüzden dikkate alınması ihtiyaç duyulan birkaç şey var.
- Reçine ve sertleştiricinin karışım miktarının bir sınırı vardır. Bu sınır aşılmamalıdır. Şüpheniz var ise, daha azca oranda reçineyi bir kez yerine iki kez karıştırın yada üreticiye bir kerede kolayca ne kadar reçine karıştırabileceğinizi problem.
- Bu işlem için yeterince büyük bir karıştırma kabı seçerseniz, karıştırma esnasında oluşan ısı mühim seviyede azalır. Uzun değil geniş olmalı.
- Düşük reaktiviteye haiz döküm reçineleri karıştırıldığında daha azca ısı üretir. Oldukca oranda reçine karıştırmak istiyorsanız, projeniz için kullanmak daha iyidir.
Epoksi reçinenin karıştırılmasıyla ilgili sonucumuz
Epoksi reçineyi karıştırmak, iki bileşeni karıştırmaktan oldukça daha fazlasıdır. Ortam sıcaklığı, rutubet yada doğru ürünlerin seçilmesi şeklinde belirli faktörler dikkate alınmalıdır. Epoksi reçine nispeten pahalı olduğundan, araç-gereç işleme esnasında nazikçe işlenerek gereksiz yere israf edilmemelidir. Son olarak, aşağıdaki noktalar muhteşem bir sonuca yaklaşmanıza destek olacaktır.