Epoksi reçine kanserojen midir? Epoksi reçinenin insanlar için yan etkileri nelerdir?


Günümüzde epoksi reçinesi çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Döşemeye ek olarak, epoksi ürünleri köpüklerde, kaplamalarda, plastiklerde, diş çimentosunda ve daha fazlasında kullanılır. Epoksi reçinelerin ana uygulaması katı bir yapıştırıcı ve kaplamadır. Ancak epoksi reçinelerin dezavantajları da vardır; İçinde bulunan ve sağlığımızı etkileyen kimyasal bileşikler arasında. Bu kimyasal bileşikler cildimizle temas edebilir veya havadaki toz olarak solunum yolumuza girebilir.

Bu sağlıksız kimyasallara aşırı maruz kalmanın en yaygın etkileri cilt hassasiyeti, solunum problemleri, astım, baş dönmesi ve baş ağrılarının yanı sıra göz, burun ve boğaz tahrişidir. Bazı insanlar ayrıca epoksi reçinenin kanserojen olduğuna inanır. Bu yazımızda epoksilerde bulunan kimyasallar ve bunların yan etkileri hakkında genel bir bilgi sahibi olacağız. Bu reçineleri kullanırken alınacak önlemlerden de bahsedeceğiz.


Epoksi reçinesinde hangi bileşikler bulunur?

Epoksi reçinesinin komplikasyonları

Epoksi reçine bileşikleri, epoksi reçine ve bir pıhtılaştırıcı maddeden (yaygın olarak sertleştirici olarak bilinir) yapılır. Birçoğu organik çözücüler gibi katkı maddeleri, cam elyafı (fiberglas) veya kum gibi dolgu maddeleri ve ayrıca boyalar içerir.

Epoksi reçineleri kullanıldığında, tek moleküller (monomerler) bir katı ile birleştirilir ve polimer adı verilen uzun molekül zincirleri oluşturur. Pıhtılaşma üzerine, bu kimyasal katı bir polimer haline gelir. Bazı epoksilerin pıhtılaşması, oda sıcaklığında birkaç dakika içinde gerçekleşir; Ancak diğerlerinin katılaşması için daha fazla zamana veya ısıya ihtiyacı vardır. Bir epoksi sertleştiricinin sertlik veya esneklik gibi özellikleri ile ısıya ve kimyasallara karşı direnci, içine eklenen katkı maddelerine bağlıdır.

Elde edilen nihai polimer katıdır ve toksik değildir; Aslında kürlenmemiş, kürlenmemiş reçinedeki bileşikler zararlı ve tehlikelidir. İki bileşenli bir epoksi ürününde reçine ve sertleştirici ayrı ayrı paketlenir. Bu iki bileşen kullanımdan önce iyice karıştırılmalıdır. Bunların her ikisinin de sağlığa zararlı olabileceğini unutmayın. Tek bileşenli bir üründe, reçine ve sertleştirici önceden karıştırılmış olarak sağlanır. Tek bileşenli epoksi reçine genellikle daha güvenlidir; Tehlikeli bileşenleri kısmen birleştiği için havaya kolayca buharlaşamazlar.

Epoksi reçine ile çalışmanın komplikasyonları

Epoksi reçinesinin komplikasyonları

Aşağıda epoksi reçinesinin bazı komplikasyonlarını listeliyoruz.

cilt hassasiyeti

Epoksi reçine ile temas genellikle cilt tahrişine neden olur. Bir cilt alerjisinin semptomlarını tanımak kolaydır. Ellerde kızarıklık, şişme ve kaşıntı gibi bazıları çok yaygındır. Sıvı reçinelerle temas da cilt hassasiyetine neden olur. Bir kişi bu maddelere yıllarca maruz kalmış olsa bile yine de bu semptomları yaşayabilir.

Astım ve diğer akciğer problemleri

Epoksi bileşiklerinden çıkan buharlar ve askıda kalan parçacıklar akciğer tahrişine neden olur. Bu maddelerin solunması da astımı tetikleyebilir. Bildiğiniz gibi bu hastalık kalıcıdır. Astım semptomları arasında hırıltı, öksürük ve nefes darlığı bulunur. Bir kişi sertleştirici bir maddeye (reçinenin bir bileşeni) alerjisi olduğunda, onu içeren malzemenin zımparalanmasından kaynaklanan toz bile kişinin astım krizi geçirmesine neden olur.

doğurganlık sorunları

Epoksi reçinelerin kendi başlarına insan doğurganlığını etkilemediği söylenebilir ancak içlerindeki solventler olumsuz etki yapabilir. Bu reçinelerde katkı maddesi olarak kullanılan iki solvent, 2-etoksietanol ve 2-metoksietanol erkeklerde sperm sayısını azaltır. Diğer bir çözücü ise, bilim adamlarının bulgularına göre hayvanlarda doğum kusurlarına neden olan glisidil eterdir; Fakat aynı etkilerin insanlarda bulunup bulunmadığı henüz net değil.

Epoksi reçinesinin komplikasyonları

sinir sistemi

Sinir sistemi üzerindeki etkiler genellikle cilt emilimi yoluyla ortaya çıkar. Bir çözücü veya kimyasal bileşik deri yoluyla emildiğinde, insan merkezi sinir sistemini etkiler. Bu tür bir etki, alkol içtiğinizde de ortaya çıkar. Mide bulantısı, kafa karışıklığı, baş ağrısı ve bilinç kaybı, bu çözücülerle temas halindeyken sık görülen nörolojik semptomlardır.

Göz, burun ve boğaz alerjileri

Çoğu epoksi bileşikleri ve buharları gözlerinizi, burnunuzu ve boğazınızı tahriş edebilir. Şiddetli baş ağrıları genellikle bu tahrişlerin sonucudur. Sıvı epoksi bileşiklerini gözünüze sıçratmamaya dikkat edin; Çünkü gözlerinize ciddi zararlar verebilir. Ancak bu olursa, gözlerinizi hemen suyla yıkayın ve hemen tıbbi yardım alın.

kanser

Laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan testler, eski tip epoksi reçinelerinin cilt kanserine neden olduğunu göstermiştir. Büyük olasılıkla, bu tip epoksiye, insanlarda kansere de neden olabilen, bileşimindeki bir kanserojen olan epiklorohidrin neden olur. Daha yeni epoksi reçineleri daha az epiklorohidrin içerir ve hayvanlarda kansere neden olmadığı gösterilmiştir.

Öte yandan araştırmalara göre epoksi ürünlerinde bulunan glisidil eterler hayvanlarda genetik mutasyonlara neden oluyor. Sonuçlar, bu bileşiklerin kansere de neden olabileceğini göstermektedir. Ancak eterlerin insanlarda mutajeniteye veya kansere neden olup olmayacağı belirlenmemiştir.

Epoksi reçine komplikasyonlarını önleme yöntemleri

Epoksi reçinesinin komplikasyonları

Epoksi reçinenin cildiniz üzerindeki etkilerini önlemek için aşağıdaki noktalara dikkat edin.

Cilt koruması

  • Reçine ile çalışırken reçine, sertleştirici, karışık reçine ve zımpara reçinesi bileşiklerinden gelen tozla temastan kaçının. Özellikle epoksi bileşiklerinin tam pıhtılaşma aşamasına gelmediği malzemelerde. Bu araçlarla çalışırken çeşitli iş eldivenleri ve koruyucu giysiler giymelisiniz. Cildiniz bir reçine, sertleştirici veya ikisinin bir kombinasyonu ile temas ederse, hemen silin ve cildinizi temizleyin. Reçine suda çözünmediği için susuz temizleyiciler kullanın; Ancak sertleştirici suda çözünür, bu nedenle sertleştiriciyle temas ederseniz veya cildinize zımpara kağıdı tozu bulaşırsa, bölgeyi ılık, sabunlu suyla yıkayın.
  • Epoksi ile çalıştıktan sonra ellerinizi daima sabun ve ılık suyla yıkayın.
  • Giysilerinize epoksi dökülürse hemen değiştirin. Mümkünse bir daha giymeyin. Epoksi karışmışsa ve zaten tek bileşenliyse, kuruduktan sonra giysiden çıkarabilir ve giysiyi tekrar giyebilirsin.
  • Epoksiyi cildinizden çıkarmak için asla solvent kullanmayın. Solventler, sirke gibi hafif olanlar bile epoksi bileşiklerini deriye işleyebilir. Yani sadece faydalı değiller, aynı zamanda bu maddelerin yan etkilerini de artırıyorlar.
  • Herhangi bir kaza veya cilt reaksiyonu durumunda, derhal kullanmayı bırakın. Çalışmanıza ancak belirtiler ortadan kalktığında devam edin. Hassasiyetiniz devam ederse, bir doktora görünmelisiniz.

Göz ve görüş koruması

  • Gözlerinizi epoksi reçine, sertleştirici veya ikisinin bir kombinasyonu ile temastan ve ayrıca epoksiyi zımparalamaktan kaynaklanan tozdan korumak için koruyucu gözlük kullanın.
  • Epoksi bileşikleri gözünüze kaçarsa, hemen 15 dakika boyunca akan su ile yıkayın. O zaman bir doktora görün.
Epoksi reçinesinin komplikasyonları

Akciğerleri ve solunum sistemini koruyun

  • Epoksi zımpara kağıdından çıkan dumanı ve tozu solumaktan kaçının. Ortaya çıkan dumanlar havalandırılmayan veya iyi havalandırılmayan alanlarda birikebilir; Bu nedenle atölyelerde ve özellikle küçük alanlarda yeterli ve uygun havalandırma sağlayın.
  • Daha iyi bir havalandırma sistemi mümkün değilse, VOC kartuşlu bir solunum cihazı kullanın.
  • Özellikle pıhtılaşmanın tamamlanmadığı koşullarda, epoksi bileşiklerini zımparalarken uygun havalandırma kullanın. Koruyucu bir maske takın. Bu durumda epoksi reçine tozunun solunması alerjik reaksiyon riskini artırır. Bir epoksi ürününün tamamen katı ve sertleşmesinin oda sıcaklığında iki haftadan fazla sürmediğini unutmayın.

Gastrointestinal sistemin ve ağzın korunması

  • Bu maddenin sindirim sisteminde verdiği ciddi zararlardan biri reçine zehirlenmesidir. Bu nedenle epoksi ile herhangi bir temastan sonra ve özellikle yemek yemeden veya sigara içmeden önce ellerinizi iyice yıkayın.
  • Epoksi bileşiklerini yutarsanız bol su için. Asla kusma. Katılar aşındırıcıdır ve kusulduğunda daha fazla hasara neden olur. O zaman hemen bir doktora görün.

Sıkça Sorulan Sorular

Epoksi reçine kullanırken hangi güvenlik cihazlarını kullanmalıyız?

Reçine kullanırken eldiven, gözlük ve iş elbisesi gibi ekipmanlar gereklidir.

Epoksi reçine kullanımı sağlığa zararlı mıdır?

Güvenlik kurallarına uyarsanız ve epoksi reçinesi veya buharları ile herhangi bir temastan kaçınırsanız, bu madde sağlığınız için tehlikeli değildir.



Source link