Bu gönderi bağlı müessese linkleri içerebilir. Onlar vasıtasıyla meydana getirilen satın alımlardan size hiç bir ek ücret ödemeden minik bir komisyon alabiliriz.
Epoksi reçine son aşama oldukca yönlü bir malzemedir ve işlenmesi bir takım avantaj sunar. Reçine olması ihtiyaç duyulan yerde kalmış olduğu sürece. Reçine vazgeçtiğiniz bölgelere bulaşırsa, ara ara yeniden çıkarmak oldukca zor olsa gerek. Çıkarırken, malzemenin avantajları, şu demek oluyor ki nefes kesecek iyi yapışma ve epoksinin kürlendikten sonrasında son aşama sert ve emin olması, hızla bir takım dezavantaja dönüşür. Aynı zamanda, ipuçlarımızla, kazara cildinize ya da öteki nesnelere bulaşan döküm reçinesini çıkarmakta problem yaşamazsınız.
Tamamen kürlenmemiş döküm reçinesinin çıkarılması
Hemen hemen tam olarak kürleşmemiş olan epoksi reçinenin çıkarılması, malzemenin esasen tamamen kuru olduğu duruma gore elbet oldukca daha kolaydır.
Bu amaçla izopropil alkol (izopropanol olarak da bilinir) kullanılması en müsait seçenektir. Epoksi, hemen hemen tamamen kurumamışsa sirke ya da asetonla da oldukca iyi bir halde çıkarılabilir.
Tamamen kürlenmiş epoksinin yüzeylerde çıkarılması
Reçine esasen tamamen kuruysa, çıkarılması oldukca daha zor olacaktır. Aynı zamanda, sertleştikten sonrasında döküm reçinesini çıkarmak için kullanabileceğiniz birtakım yöntemler vardır.
yapışkan sökücü
Bir yüzeye yanlışlıkla bir miktar epoksi uygulanmışsa, kuruduktan sonrasında hususi bir yapışkan sökücü ile etken bir halde çıkarılabilir. Sadece bu metot, ahşap ya da plastik üstündeki minik dökülmeler için daha iyi çalışır.
evrensel tiner
Üniversal tiner olarak adlandırılan denatüre alkol ve boya tinerinden oluşan bir çözelti de yüzeylerdeki reçine kalıntılarını gidermek için uygundur.
Denatüre alkol / etanol
Epoksi reçinesi hemen hemen tam olarak kürlenmediyse, denatüre alkol ile alakalı yüzeyden kolayca çıkarılabilir. Bir bez etanole batırılır ve tedavi edilecek alan ondan sonra doğrusu silinerek temizlenir. Döküm reçinesi esasen tamamen kuruysa, etkilenen alan etanol ile işlemden ilkin boya tineri ile yumuşatılmalıdır.
Tepe: Pahalı saf alkole ucuz bir alternatif denatüre alkoldür. Tesir ergonomik olarak aynıdır ve ruh başka birçok gaye için kullanılabilir. Aynı zamanda, denatüre alkol kullanırken, oldukca yanıcı bulunduğunu ihmal etmeyin.
sıcaklık tabancası
Tamamen kürlenmiş epoksiyi çıkarmak son aşama inatçı olabilir, sadece bir sıcaklık tabancası bu mevzuda destek olacak oldukca kullanışlı bir araçtır. Kurutulmuş reçine sıcak hava ile yumuşatılır ve ondan sonra mesela bir spatula ya da boya kazıyıcı ile mekanik olarak çıkarılabilir. Epoksi reçineler çoğu zaman ortalama 200°C’de yumuşadığından, ısı kontrollü sıcak hava üfleyiciler bu süreçte kıymetini kanıtlamıştır. Çıkarılacak reçinenin yalnızca minik kısımlarını ısıtmanızı ve peşinden bu tarz şeyleri çıkarmanızı tavsiye ederiz.
Epoksi reçine ile çalışırken daima olduğu şeklinde sağlığınız her şeyden ilkin gelmelidir. Yanıklara karşı korumak için eldiven ve ısının ürettiği dumanları solumayı önlemek için bir teneffüs aleti kullanın.
Derideki reçine kalıntılarının giderilmesi
Sirke
Cildinize yanlışlıkla birazcık epoksi bulaştıysa sirke oldukca etken bir çözümdür. Bu deva, reçine esasen sertleşmişse bile destek verir. Sirkeyi bir beze dökün ve temizlenecek cilt bölgesini bununla ıslatın. Reçine yumuşadıktan sonrasında kolayca çıkarılabilir.
aseton
Aseton kullanmak ek olarak döküm reçinesini deriden çıkarmanın oldukca etken bir yoludur. Sirke şeklinde, asetonun da pozitif yanları, onu esasen evde sık sık bulundurmanız ve ayrı olarak satın almanıza gerek olmamasıdır. Reçineyi çıkarmak için, pamuklu bir bezi asetona batırın ve etkilenen bölgeye sürün. Reçine bu biçimde yumuşar ve kolayca çıkarılabilir.
Ek olarak burada güvenliğinize dikkat edin. Asetonun ihtiva ettiği buharlar lüzumsuz yere uzun zaman solunmamalıdır. Bu yüzden bu ürünü yalnız iyi havalandırabileceğiniz odalarda kullanmalısınız. Aseton oldukca yanıcı olduğu için, yakınlarda aleni alev olmadığından güvenilir olun.
Aseton ciltten oldukca fazla nemi giderir. Reçineyi çıkardıktan sonrasında ellerinizi sabun ve suyla iyice sudan geçirin. Bir nemlendirici, kaybı hızla telafi eder.
Tepe: Oje çıkarıcı esas olarak asetondan oluştuğu için (ambalajın üstünde “aseton içermez” ibaresi bulunan birtakım mamüller istisnadır), saf aseton yoksa epoksi reçinesini ciltten çıkarmak için de uygundur.
Susuz narenciye bazlı el temizleyici
Reçine kalıntılarının sirke ya da aseton ile çıkarılması cilt için son aşama streslidir. Fazlaca daha cilt dostu bir alternatif, narenciye bazlı köpüren bir temizleyicidir. Bu ek olarak teneffüs yolu için mühim seviyede daha azca streslidir. Temizlemek için, etkilenen bölgeye birazcık el temizleyici uygulayın, iyice ovalayın ve peşinden köpüğü suyla sudan geçirin. Bu yöntemin tek dezavantajı öteki iki yönteme gore oldukca daha azca etken olmasıdır.