Endüstriyel dekorasyon ve avantajları ve iyi mi uygulanacağı hakkında bilmenizde fayda olan her şey!


Endüstriyel iç tasarım nedir?

Endüstriyel dekorasyon bir tasarım türüdür, yapı malzemelerinin kaplandığı yaygın dekorasyondan değişik olarak bu tarzda inşaat sürecinde kullanılan malzemeler gösterilmektedir. Bundan dolayı günümüzde pek oldukça hayranı olan ve loft dairelerde, çağıl evlerde ve ticari mekanlarda kullanılan mekana görece ham ve tamamlanmamış bir görünüm verecektir. Endüstriyel tasarımda yansız tonlar, ergonomik objeler, ahşap ve metal yüzeyler sergileniyor. Aslen bu biçim, dünyeviden gösterişliye öteki tarzlarla beraber gerçek bir endüstriyel atmosfer duygusu yaratır. Bu iç mekan görünümü yalnız yarım kalmış mekanlar için değil, lüks ve heybetli dekorasyon tarzlarını yeğleyen pek oldukça tasarımcı çelik yüzeyler, metal aydınlatma armatürleri, klasik mobilyalar şeklinde unsurlarla da bu seçimi evlerine dahil etmiştir.

Endüstriyel iç tasarımın temel özellikleri

Açık kanallar ve borular

Endüstriyel iç mekan tasarımının en mühim unsurlarından biri de çoğu zaman gizlenen kanal, boru şeklinde elemanların sergilenmesidir. Eski endüstriyel alanları (fabrikalar şeklinde) konut alanına dönüştürmek birazcık zor olsa gerek, sadece binanın ana unsurlarını sergilemek, sakinlere orijinal amacını hatırlatır.

Başlangıçta bir gereklilik olarak görülen şey artık popüler bir biçim haline geldi ve birçok tasarım meraklısı bu seçimi arıyor.

Görünür boru tesisatı tamamen beyaz alanlar için iyi bir seçimdir; Zira tavan ve duvarların beyaz rengi metal borularla büyük bir kontrast oluşturuyor.

endüstriyel dekorasyon

Metal kanal ve borulara ek olarak, bu dekoratif tarzın mühim bir unsuru, kapı ve duvarlarda metal kullanılmasıdır.

endüstriyel dekorasyon

Borular çoğu zaman endüstriyel iç mimarlar tarafınca mobilyaların yapısında kullanılır. Aşağıdaki fotoğrafta yer edinen ve mekanda endüstriyel bir his yaratan güzel ahşap raflar şeklinde.

dışarıda

Bildiğiniz suretiyle endüstriyel dekorasyon bir bakıma yapınak, yazlık ya da depo şeklinde endüstriyel mekanları çağrıştırıyor. Endüstriyel dekorasyon mekanları endüstriyel bir his yaratmak için çoğu zaman hol ve açık olup, içlerinde ayrı bir mekan yada bölme duvar kullanılmaz. Yüksek tavanlı, geniş ve oldukça amaçlı odalar bu biçim dekorasyonun öne çıkan özelliklerindendir.

Ahşap ve metal yüzeyler

endüstriyel dekorasyon

Endüstriyel dekorasyon metal ve ahşap yüzeylerle doludur, bu yüzden bu tarzda arka plan ve yansız renkler oldukça belirgindir. Fotoğrafta olduğu şeklinde çatı, merdiven ve pencerelerin yanı sıra çatıdaki ahşap lambri şeklinde evin birçok yerinde metal malzemeyi görebilirsiniz.

Metal tabureli ahşap bir masa, görünür borular ve çelik tezgahlı bir mutfak, aşağıda resmedilen çağıl ve şık evi oluşturan endüstriyel unsurların birleşimidir.

Makine davlumbazı, çelik dolaplar ve açık hava kanalları, aşağıda resmedilen ticari mutfak hissini yaratıyor. Endüstriyel iç dekorasyonda ahşap ve metalin bir arada kullanıldığı; Fotoğraftaki mutfak şeklinde, ada dolabı da ahşap ve metal karışımıdır.

Endüstriyel tasarımcılar gri kullanarak mekanda metal hissi yaratırlar. Endüstriyel banyo, metalik cephesine daha çok güç veren gri duvar şeklinde zarif ayrıntılarla doludur.

Klasik mobilyalar ve aksesuarlar endüstriyel dekoru tamamlar.

endüstriyel dekorasyon

Bu tarzın ayırt edici bir özelliği, antik unsurların kullanılmasıdır. Mesela eski ahşap sandıklar masa yada merdiven olarak, eski metal dolaplar ise raf olarak kullanılmaktadır.

Bahsedilmiş olduğu şeklinde, endüstriyel iç dekor, ahşap ve metali ihtiva eder ve endüstriyel tarzda mobilyalar, ikisinin birleşiminden oluşur. Aşağıdaki resimdeki şeklinde, eski mobilyalarla yapınak ve laboratuvar parçalarından esin alan aksesuarların yanı sıra mekana muhteşem uyum elde eden metal kaidelerin bir karışımı. Antika mobilyaların yanı sıra antika aydınlatma ve lambalar da endüstriyel dekor için uygun bir seçenektir.

yansız renk paleti

endüstriyel dekorasyon

Uygar dekor şeklinde endüstriyel tarzda gri, kahverengi, siyah ve beyaz şeklinde yansız renkler çoğunlukla kullanılır. Yürekli renkler kullanmayı seviyorsanız yanık kırmızılar, portakallar ve koyu yeşiller iyi seçimlerdir. Normal olarak bu renklerin hepsinin bir arada kullanılmaması icap ettiğini anlatmaya gerek yok.

Çıplak pencereler

endüstriyel dekorasyon

Endüstriyel dekorasyonun bir özelliği de perdesiz klasik endüstriyel pencerelerdir. Metal çerçeveler kendi başlarına pencereleri öne çıkarır. Gerekirse rahat karartma perdeleri kullanabilirsiniz.

döşeme

Endüstriyel dekora uygun zemin kaplama malzemeleri cilalı beton, taş ve ahşaptır. Bu tarzda kilim kullanmaya gerek kalmamıştır. Sadece ısı hissi yaratmak için yansız renkte minik bir halı kullanabilirsiniz.

Dekorasyon tasarımında sınır yoktur ve her şeyi deneyebilirsiniz. Bundan dolayı sanatın en keyiflisi sayılabilecek bu dalda mühim olan ruhunuzu ve iç benliğinizi yansıtan bir alan yaratmaktır.



Source bağlantı