En azından bir çeşit yapıştırıcının olmadığı hiçbir yer yok. Tutkal her evde ya da iş ortamında bulunabilen en mühim araçlardan biridir. En oldukca kullanılan yapıştırıcı türlerinden biri de damla yapıştırıcıdır. Bu yapıştırıcı oldukca çeşitli bir yelpazeye haizdir ve cam, taş, plastik ve öteki malzemeleri yapıştırmak için kullanılır.
Bu yapıştırıcının başlıca avantajlarından biri renksiz olmasıdır; Şundan dolayı kullanım sonrası eserde renk bırakmaz.
Damlayan yapıştırıcı bir bağ oluşturmak için buharlaşmalıdır. Siyanoakrilat yapıştırıcı olarak bildiğiniz bu yapıştırıcı, hidroksil iyonunun su ile teması üstüne anyonik polimerizasyon yaparak kimyasal bir bağ oluşturur. Başka bir deyişle, damla yapıştırıcının bağlanması için suya ihtiyacı vardır. Her yüzeyde bir miktar hava nemi olduğundan, düşen yapıştırıcı değişik yüzeyleri birbirine yapıştırabilir.
Tutkalla çalışırken karşılaşabileceğimiz sorunlardan biri de giysilere yada öteki yüzeylere tutkal dökülmesidir. Fakat bu olursa ne yaparsın? Değişik yüzeylerden düşen yapıştırıcıyı çıkarmanın yolları için bizimle kalınca.
Otomobil camından yapışkan damlaları çıkarın

Bir otomobil camına bir damla yapıştırıcı dökülürse, yapıştırıcı kuruduktan sonrasında mümkün olan en kısa sürede çıkarılmalıdır, zira güneş ışığına ve sıcağa ve peşinden geceleri soğuk havaya maruz kalmak yapıştırıcının mukavemetini artıracak ve çıkarılmasını zorlaştıracaktır. Otomobil camı, pencere vb.’den yapıştırıcıyı çıkarmanın çeşitli yolları vardır ve bunlar içinde şunlar bulunur:
- Cam temizleyici ile camdaki yapıştırıcıyı çıkarın
- Goo Gone Remover ile camdan yapıştırıcıyı çıkarın
- Alkol kullanarak camdan yapıştırıcıyı çıkarın
- Kabartma tozu kullanarak camdan yapıştırıcıyı çıkarın
- WD-40 yağlama spreyi ile camdaki yapıştırıcıyı çıkarın
- Termoform ile camdan yapıştırıcıyı çıkarma
- Yapıştırıcının camdan dondurma yöntemiyle çıkarılması
- Camdaki yapıştırıcıyı bulaşık deterjanıyla çıkarın
Damlayan yapıştırıcıyı yukarıdaki yöntemlerle camdan çıkarma adımları hakkında detaylı data için aşağıdaki makaleyi okuyun.
Yapışkan damlaları giysilerden çıkarın

Giysilerden bir damla yapıştırıcıyı çıkarmak için aseton kullanmalısınız, sadece asetonun giysinin liflerine yada rengine zarar verebileceğini ihmal etmeyin. Asetat, triasetat ve akrilik liflerden yapılmış kumaşları oje çıkarıcı, aseton ve boya tinerinde çözün. Devamlı ilkin elyaf formülasyon etiketini okuduğunuzdan güvenilir olun. Bir sonraki adımda, tuvalin renginin değişmediğinden güvenilir olmanız gerekir. Bunu yapmak için, kumaşın renginin solmadığından güvenilir olmak için kumaşın göze çarpmayan bir yerine aseton oje çıkarıcıya batırılmış pamuklu bir bez deneyin.
Yapıştırıcıyı çıkarmadan ilkin tamamen kurumasını bekleyin. Tutkal lekesini çıkarmak için, onu dışarıdan içeriye doğru temizlemeniz gerekir. Lekeyi bir süngerle bastırın ve yapıştırıcı sertleştikten sonrasında temiz bir sünger kullanın. Yapıştırıcı tamamen çıkarıldıktan sonrasında, lekeye azca oranda kuvvetli deterjan solüsyonu uygulayın ve her zamanki şeklinde sudan geçirin.
Kurutma makinesini kullanmadan ilkin, yapışkanın tamamen çıktığından güvenilir olmak için giysiyi deneyin. Kurutucunun yüksek ısısı lekeyi kalıcı hale getirir ve kimi zaman çıkarılmasını zorlaştırır. Kalan yapıştırıcı var ise, adımları tekrarlamak gerekir.
Eldeki damlalardan yapıştırıcıyı çıkarın

Elinizden bir damla yapıştırıcıyı çıkarmak için ilkin elinizin derisini ılık su ile sudan geçirin ve uygulayın, peşinden yapıştırıcının olduğu bölgeye bir miktar sirke dökün ve çıkana kadar yeniden uygulayın. Yapıştırıcıyı çıkardıktan sonrasında ellerinizi sabun ve suyla iyice sudan geçirin.
Sirke, vazelin, madeni yağ ve aseton, ellerinizdeki yapıştırıcıyı çıkarmak için kullanılabilen yapıştırıcı çözücülerdir. Suni tırnak tutkalı ve damla formülü siyanoakrilatlardan yapıldığından, tırnak tutkalını çıkarmak için elinizden suni tırnak tutkalını çıkarmak için aynı şekilleri kullanabilirsiniz.
Ahşaptan dökülen yapıştırıcıyı çıkarın

Damlama tutkalını ahşaptan çıkarırken ilk olarak ahşaba yada boyaya minimum zarar veren yöntemi seçip bitirmeniz gerekir. Bu tür hasarları en aza indirmek için zayıf malzemeler ve çözümler kullanmak daha iyidir. İlk olarak, ahşabın üstüne bir miktar yapıştırıcı çözücü damlatılarak denenmelidir; Bunun için kanepenin görünmeyen minik bir bölümünde deneyin.
Tahta üstünde oldukca fazla yapıştırıcı var ise, bir bıçağın arkasıyla yada plastik kaşıkla birazcık kazıyın. Bir sonraki adımda kulak temizleyiciyi asetona batırın ve yapıştırıcıya yapıştırın. Arkasından plastik bir spatula ile yapıştırıcıyı yukarı kaldırın. Boyaya ve ahşap kaplamaya zarar vermemeye dikkat edin.
Yukarıdaki yöntem kullanılarak yapıştırıcı çıkarılmazsa, zımpara yöntemini denemelisiniz. İlk olarak, ahşapla eşit olması için yapıştırıcıyı 600-grit ile zımparalayın. Bir sonraki adımda, yapıştırıcı tamamen çıkana kadar 1200-zımpara kağıdı kullanmaya devam edin. Ahşaptan bir damla yapıştırıcıyı çıkardıktan sonrasında gerekirse cilalayarak ahşabın yüzeyini yeniden parlak hale getirin.
Sazokar çevrimiçi mağazası, bir tür yapıştırıcı koleksiyonu topladı. Sitede bulunan yapıştırıcı türlerinin sıralaması şunları ihtiva eder: granül yapıştırıcılar, silikon yapıştırıcı, termal yapıştırıcı, ahşap yapıştırıcı, vakumlu yapıştırıcı, ev tipi yapıştırıcılar, koli bandı, damla yapıştırıcı, 123 yapıştırıcı ve çift taraflı yapıştırıcı. Bu ürünleri online olarak satın almak için Sazokar internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.