testere nedir?
Motorlu testere, ahşap üstünde kavisli, karmaşık şekiller oluşturmak için kullanıldığı için ağaç işlemede en yaygın kullanılan araçlardan biridir. Bu makinenin parçaları mobilya yapımında, dekoratif pano yapımında, dolap yapımında ve mozaik işlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu makine kavisli kesimin yanı sıra düz kesim için de kullanılmaktadır. Aygıt hakkında daha çok data edinmek yada satın almayı planlıyorsanız okumaya devam edin.
Manuel ve elektrikli testereler arasındaki fark
Her iki aygıt da bir bıçağa bağlı iki koldan oluşur. Bu makine U şeklinde tasarlanmıştır ve derinliği iş parçasının maksimum boyutunu belirler.
Manuel
Bu aygıt, U şeklindeki çelik bir yapıya tutturulmuş bir kulp ve gövdenin her iki tarafına bir pim ile tutturulmuş bıçağından oluşmaktadır. Testerenin sapı çoğu zaman ahşap yada alüminyumdan yapılır ve kesim esnasında dikey yada yatay olarak konumlandırılabilir. Bu makinenin bıçağı, iş parçasının malzemesine ve kalınlığına (30 ile 40 mm içinde) gore seçilmelidir.
elektriksel
Elektrikli testere de U şeklinde bir gövdeye haizdir ve bıçakları kolun her iki yanına tutturulmuştur. Bıçağın yukarı ve aşağı hareketleri bir mikro motor tarafınca denetim edilir. Bu testere üstünde iş parçasının yerleştirildiği yassı bir çelik tablaya haizdir. Bu ürün piyasada ayakta ve masaüstü şeklinde bulunmakta olup, bu makinenin bazı modelleri 45 dereceye kadar çapraz kesim yapabilmektedir.
Bu makine, bıçağın ileri geri hareket etmesi sebebiyle güvenli bir cihazdır ve iş parçasını geri itme olasılığı yoktur. Bu aleti kullanmak fazlaca kolaydır ve fazla beceri gerektirmez. Ürünü kıymetli bir aygıt meydana getiren özellikler açılı kesim yapabilmesi, hız ayarı ve düşük ses seviyesidir.
Elektrikli testere özellikleri
Bu aygıt, aşağıdakileri içeren değişik özelliklere ve aksesuarlara haizdir:
- Keserken iş parçasını durağan(durgun) tutmak için kelepçe
- Talaş toplamak için üfleyici
- Kesme esnasında iş parçasını konumlandırmak için emek verme masası
- Daha çok kesme kontrolü için çoklu hız kapasitesi
- Her tür bıçağın montajı için adaptör
- Kullanıcıyı talaşlardan korumak için kapak
- Süratli değişen bıçak klipsi
Beden uzunluğu 30 ile 60 santimetre arasındadır ve gücü 70 ile 200 watt arasındadır ve tek fazlı güç deposu 230 volttur. Açıkçası, bu makinenin motor gücü ne kadar yüksek olursa, makine o denli kuvvetli olacak ve sert malzemeleri kesmede daha iyi performans gösterecektir. Bu aygıt bir stand üstüne yerleştirilebilir yada bir masa üstüne yerleştirilebilir.
Makine ne kadar büyükse o denli iyidir ve bıçak hızı dakikada 900 ila 1.400 vuruş içinde değişmiş olur. Piyasadaki bir çok makinede 400 ile 1600 devir içinde değiştirilebilen dimmer hız denetim aleti bulunur ve devir azaldıkça tork miktarı azalır.
Doğru testere bıçağını seçme

Bildiğiniz benzer biçimde 3mm kontrplak levha ile 2mm bakır levha için aynı tip bıçakları kullanamazsınız. Üretim tesislerinde çoğu zaman iş parçasının malzemesine ve kalınlığına gore bir bıçak seçim kılavuzu bulunur, bir taraftan seçtiğiniz bıçağın testerenin kilitleme sistemi ile uyumlu olduğundan güvenilir olmalısınız. Bu aygıt için standart bıçak uzunluğu 130 mm’dir, sadece bıçaklar değişik boyutlarda mevcuttur. Genel olarak bıçak, aletin tipine ve iş parçasının malzemesine gore seçilir.
Bıçaklar pimli ve pimsiz olmak suretiyle iki tipte piyasada mevcuttur. İğnesiz tip, rahat ve yaygın tıraş bıçaklarıyla aynıdır ve iğneli tip, üstte ve altta direkt çenelere takılan ve tıraş bıçağı klipsi gerektirmeyen iki iğneli ataşmana haizdir.
- TPI (teeth per inch), bıçak üstündeki diş sayısını ifade eder.
- # işareti bıçağın kalınlığını, derinliğini ve diş sayısını gösterir.
- Spiral bıçaklar değişik ölçülerde kesim yapar ve tek zayıflığı kesim genişliğidir.
Ters tırtıklı bıçak, emek verme kenarında çapak oluşturmadan keser; Fakat dikkatli ve dikkatli kullanılmadığı takdirde eserin kenarlarında çapakların oluşmasına niçin olabilir.
testere türleri
Genel olarak, aygıt güç kaynağına gore sınıflandırılabilir. Bir çok elektrikli testere ya kablosuz ya da kabloludur ve daha eski pedallı modeller daha çok kullanıcı çabası gerektirir. Doğal ki, bugün bile birçok ustanın elektrik olmadığında projeyi geciktirmemek için eski modelleri tercih ettiğini anlatmaya gerek yok.
Güç kaynağına gore sınıflandırma

Basım
Bu tip testere bir tek elektrik prizine takıldığında çalışır ve kordonun uzunluğu ve sağlamlığı markaya göre farklılık gösterir. Bu aracın fazlaca kırılgan kesimler yapmak için kullanıldığı doğrudur, sadece akım yoğunluğunun oldukça yüksek olması gerekmez.
Kablosuz
Adından da anlaşılacağı benzer biçimde, pille çalışır ve elektrik prizine gereksinim duymaz. Bu cihazın bataryası, aleti çalıştırmak için kafi voltajı üretir ve yine şarj edilebilir.
Akü voltajı 12 ila 18 volt içinde mevcuttur ve voltaj ne kadar yüksek olursa, aygıt o denli kuvvetli olur.
kombine (kablolu ve pilli)
Bazı yeni motorlu testereler hem elektrikle hem de pille çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu cihazla, elektrik kesintisi yada pili şarj etme mevzusunda endişelenmenize gerek kalmayacak.
Mekanizma bazlı sınıflandırma
Tüm testereler ileri geri hareket eden bıçaklara haizdir ve iki tip durağan(durgun) ve değişken hızda mevcuttur.
durağan(durgun) hız
Bu tür cihazların durağan(durgun) bir hızı vardır ve kullanıcı hızını artıramaz yada azaltamaz. Bu makine bir çeşit malzemeyi kesmek için kullanılır. Mesela, odun kesmek için tasarlanmış bir makine, metal yada plastiği kesemeyecektir.
değişken hız
Değişken süratli makinelerde, makinenin hızını ayarlamak için kullanılabilen bir düğme bulunur. Bu makine ile çeşitli malzemeler kesilebilir; Bundan dolayı her malzemenin belirli bir kesme hızına ihtiyacı vardır. Mesela metal benzer biçimde sert malzemeler, yumuşak ahşap benzer biçimde öteki malzemelere gore daha yüksek hız gerektirir.
Bu cihazla iyi mi çalışıyorsunuz?

Ilk olarak, daha ilkin de belirtildiği benzer biçimde, iş parçası için uygun testere bıçağını seçin. İlk ilkin kolun ucundaki cıvatayı açın ve deliği indirdikten sonrasında bıçağı içine sokun ve son adımda cıvatayı sıkın. Bıçak, kapatıldığında masaya dik bir açıda olmalıdır, bu bir guni ile yapabileceğiniz şeydir. Makine ile çalışırken yorulmamak ve tam kontrole haiz olmak için muhteşem bir duruşa haiz olmalısınız.
Testereyi açın ve fazla parçaları iş parçasından kati.
Hızı ayarlayın ve tasarımı içeriden kesmeye başlayın. İş parçasının içini kesmek istiyorsanız, ilkin iş parçasının ortasında bir delik açın. Peşinden bıçağın üst kısmındaki kelepçeyi açın ve iş parçasının ortasından geçirin. Klipsi kapatın ve kesmeye devam edin.
İş parçasını tutmak için iki elinizi de kullanın. Keserken bıçak sesine dikkat edin ve olağandışı bir ses var ise makinenin hızını ayarlamalısınız.
Gerekirse bıçağı zımpara kağıdı ile değiştirin ve cilalanması ihtiyaç duyulan parçaları zımparalayın. Son olarak, tıraş makinesini paklayın ve makineyi kapatın.
kodu değiştir
- Ilk olarak, cihazın fişinin çekildiğinden güvenilir olun. Peşinden tazyik kolunu gevşetin.
- Bıçağın üstündeki ve altındaki vidaları gevşetin ve çıkarın.
- Yedek bıçağı pas, eğilme yada kırılma açısından kontrol edin.
- Bıçak kafasındaki delikleri vidalarla ayarlayın. Peşinden vidaları sıkın ve bıçağın tamamen düz olduğundan güvenilir olun.
- Tazyik kolunu yerine koyun ve son olarak vidaları, bıçağı yeterince uzatmaya kafi gelecek kadar sıkın. Bıçağa fazlaca fazla baskı uygulamamaya dikkat edin. Aleti açın ve ufak bir yama üstünde kontrol edin.
Güvenlik ipuçları
Bu aygıt, ağaç işleme endüstrisindeki birçok aygıt benzer biçimde aşağıda listelenen güvenlik önlemlerine uyulmasını gerektirir.
Gözlük ve maskeler
Elektrikli aletleri kullanırken koruyucu gözlük kullanılması icap ettiğini tekrarlamak lüzumlu olmayabilir; Talaş gözlere zarar verebileceğinden; Yada bıçak tam oturmamışsa iş parçası yüzünüze doğru fırlayacaktır. Gözlüğün yanı sıra güvenliği sağlamak için maske de kullanılmalıdır. Talaş ve tozun solunması zaman içinde onarılamaz sıhhat problemlerine niçin olur.
Cihazın emin olduğundan güvenilir olun
Cihazın dengesiz bir yüzeye yerleştirilmesi kullanıcı için tehlikelidir. Netice olarak, aleti açmadan ilkin tabanın sağlam ve sağlam olduğundan güvenilir olun.
Bu aleti asla kolundan tutarak kaldırmayın
Testereyi hareket ettirmeniz gerekirse, tabanla beraber hareket ettirin. Kolunuzdan kaldırırsanız, kol bükülebilir ve yaralanabilir.
Bıçakları deneyin
Kesme standardını düşürmenin yanı sıra ağır ve hasarlı bıçaklar da tehlikeli olacaktır. Bu yüzden, çalıştırmadan ilkin bıçakta herhangi bir kusur, eğilme yada kırılma olup olmadığını deneyin.
Islak odun kesmeyin
Kesmeden ilkin ahşabı tamamen kurutun. Islak ahşap, bıçağın kaymasına ve iş parçasının kaymasına niçin olur.
Kullanılmadığında aleti kapatın
Herhangi bir ani kazayı önlemek için, kullanılmadığı zamanlarda tüm elektrikli cihazlar kapatılmalıdır.
Motorlu testere kullan
Bu ürün, öteki birçok ağaç kesme aleti benzer biçimde, aşağıda listelenen çeşitli şekillerde kullanılmaktadır.
Kavisli kesim
Bir çok elektrikli makine, yüksek hassasiyetle kavisli kesimler gerçekleştiremez. Minik projelerde bu mevzu fazlaca mühim olmayabilir; Sadece fazlaca sayıda kavisli kesim gerektiren projelerde palet testere ihtiyacı da hissedilir.
oymak
Ahşap ve öteki malzemeler üstüne yazı kazımak için uygun bir aygıt arıyorsanız, hiçbir aygıt bundan daha iyi çalışmayacaktır. Bu aygıt keskin ve kavisli köşelerde rahatça kullanılabilir.
Fişin ucunu bağlayın
Ağaç işleme endüstrisinde uzun süredir kullanılan bir bağlantı, kırlangıç kuyruğu bağlantısıdır. Bu tür birleştirmede, iki ahşap parçası dil ve oluk biçiminde bir arada tutulur. Bu tür bağlantılar en kuvvetli bağlantılardan biri olarak kabul edilir ve mobilya, çekmece, masa vb. Kuyruk bağlantısı o denli kuvvetli ki yapıştırıcı gerektirmez.
Bu bağlantı birazcık karmaşıktır ve yüksek duyarlılık gerektirir. Bilhassa ufak bir tahta parçası üstünde yapacaksanız. Bu makine, ufak parçalarda bile kırılgan ve doğru kuyruk eklemi kesimi için uygun bir alettir.
aşılama
İplik takmak büyük bir duyarlılık ve el becerisi gerektirir ve bunu yapmak için en iyi aygıt elektrikli testeredir. Bildiğiniz benzer biçimde, bu aletin birçok kullanımı vardır ve kavisli ve zikzak kesimler oluşturmak için lüzumlu cihazlardan biridir. Ahşap sanatının en incelikli kesimlerinde ve narin işlerinde başı çeken bu makine, ustalaşmış ustaların ve ahşap sanatı tutkunlarının ilk tercihi oluyor.