Bir elektrik prizini değişiklik yapmak kolay bir iştir ve bunu evde kolayca yapabilirsiniz. Bunu yaparken akılda tutulması ihtiyaç duyulan tek mühim şey dikkatli olmaktır.
Bildiğiniz şeklinde elektrikle çalışmak tehlikelidir ve karmaşık bir durumla karşı karşıyaysanız, o vakit işi elektrikçiye bırakmalısınız. Sadece elektrik prizini değişiklik yapmak şeklinde rahat şeyleri kendiniz yapabilir ve tedbir alabilirsiniz.
Yeni bir prizin takılması, priz ile binanın elektrik panosu arasına bir kablo döşenmesini gerektirir. Su içmek kadar rahat fakat bunu yalnız elektrikçilerin yapmasına izin veriliyor.
Üç eksen dönüştürme eklentisi
Eski fişler topraklanmamıştır ve elektrik kesilirse tehlikelidir. Netice olarak, bir sonraki en iyi şey, onu üç yollu bir fişle değiştirmektir ve bu, bir elektrikçiye gerek kalmadan yapılabilir. Normal olarak, prizi barındıran elektrik kutusu metal ise yada teller kaplanmışsa, bu şekilde bir durumda kutu topraklama hatası koruması sağlar. Fakat bu iyi mi yapılabilir? Voltaj kontrol aletinin kullanımı oldukca kolay! Bir fişi soketin minik deliğine ve öteki soketi soket plakası vidasına yerleştirin. Kontrol aleti açıksa, elektrik kutusu toprak bağlantılı tiptedir. Bundan dolayı, iki uçlu çıkışı üç uçlu bir prizle değiştirebilirsiniz. Elektrik kutusu toprağa bağlı değilse, prizin bir GFCI (topraklama hatası akım kesicisi) olması koşuluyla gene de üç uçlu bir priz takabilirsiniz. Bu fişlerin ön tarafında kırmızı bir düğme bulunur.

Elektrik prizini değişiklik yapma ve bağlama yöntemi
Lüzumlu vasıta ve gereçler
- tornavida
- voltaj testi
- dar kuyruk
- katlanmış tel
birinci aşama
Yapmanız ihtiyaç duyulan ilk şey gücü kapatmaktır. Değiştireceğiniz elektrik prizinin fişini çekin. Evin elektrik panosuna gidin ve prizle ilgili anahtarın bağlantısını kati. Güç kesildikten sonrasında, güç kesme kontrol cihazını kullanarak güç akışını yine deneyin. Kontrol aletinin uçlarını çıkış deliklerine sokun; Kontrol aleti ışığı yanarsa, başka bir priz anahtarını çıkarmış olmalısınız. Bağlantı noktasının bağlantısının kesildiğinden güvenilir olmak için tecrübe etme yanılmaya devam edin. Voltaj kontrol cihazınız yoksa, bir ampul kullanın. Ampulü prize takının, yanmıyorsa güvenle devam edin.
ikinci aşama
Soket kartı vidalarını sökün. Soketler çoğu zaman plakanın ortasında bir takım vidaya haizdir. Ekranı çevirerek kolayca prizden çıkartabilirsiniz. Bir sonraki adımda, çıkışı elektrik kutusuna sabitleyen iki vidayı gevşetin ve son olarak çıkışı muhafazadan çıkarın.

üçüncü düzey
Soketi açtıktan sonrasında üç tel görmüş olacaksınız. Kablolar prize vidalarla bağlıysa, vidaları gevşetin. Soketin arkasındaki boşluktaki teller kıvrılmışsa, telleri özgür bırakın ve soketi bir kenara koyun.
dördüncü aşama
Bu aşamada, bağlantı noktasını bağlamanız gerekir. Ilkin etkisiz (beyaz) kabloyu çıkış tarafındaki gümüş vidaya bağlayın. Telin kancalı ucunu, eğri saat yönünde tam olarak vidanın sıkarken döndüğü yönde ilerleyecek şekilde ayarlayın.
beşinci düzey
Önceki adımda olduğu şeklinde topraklama kablosunu yeşil vidaya bağlayın.
altıncı aşama
Çıkıştaki son tel olan faz (canlı) kabloyu (siyah) altın vidaya bağlayın.
yedinci aşama
Kabloları dikkatlice elektrik kutusuna sokun ve çıkışı üstteki ve alttaki vidalara takının. Son olarak ekranı portun üstüne yerleştirin ve vidaları sıkın.
sekizinci aşama
Son adımda ise priz tam olarak takıldıktan sonrasında elektrik panosuna gidilerek prizin elektriği açılır.
Bir elektrik prizi oluşturmak için ipuçları

Arızalı anahtarları ve prizleri değiştirmekten çekinmeyin.
Bunu asla ıslak ellerle yapmayın.
Çıkış ile gaz borusu arasındaki mesafeye dikkat edilmeli ve bu mesafe 5 santimetre’den azca olmamalıdır. Alçak gerilim güç kablosu ile kombine gaz borusu arasındaki minimum mesafe 10 santimetre’dir. Gaz vanası güç anahtarının üzerine yada yanına takılırsa, mesafe 10 santimetre’ye eşit olmalıdır; Sadece altına gaz vanası takılıysa bu mesafe 50 santimetre’den azca olmamalıdır.
Elektrik prizleri arasındaki mesafe, odanın uzunluğu ve genişliği süresince 3 metre olmalıdır.
Anahtarlardan, lambalardan ve öteki ay ışığından ayırmayın.
Prizin güç deposu devresi, lambaların güç deposu devresinden ayrı olmalıdır.
Bina içindeki elektrik prizlerinin yüksekliği kullanım şekline gore orantılı olmalıdır. Mesela iç prizlerin yerden uygun yüksekliği 30-35cm, buzdolabı prizi 110-120cm, çamaşır makinesi prizi 70-80cm, sigorta panosu 160-170cm’dir.
Kablolama mevzusunda kafi deneyiminiz yoksa, şubeyi çekme işini ustalaşmış bir elektrikçiye bırakın.
Zemin prizleri kapatılmalıdır.
Banyo ve wc şeklinde nemli yerlerde kapaklı topraklı bir priz kullanın.
Priz takıldığında elektrik çarpması riskini önlemek için prizin içi cam-plastik bir kapağa haiz olmalıdır.
Elektrik prizi türleri
Değişik türde elektrik prizleri vardır ve her birinin değişik kullanımları vardır. Evinizdeki tüm elektrik prizleri aynı değilse, bunun sebebi değişik türde elektrik prizlerinin bulunması ve her birinin kendine özgü özelliklerinin olmasıdır. Mesela yatak odasında bir elektrik prizi banyo için uygun bir seçenek olması imkansız ya da tam tersi.
Elektrik prizleri monofaze ve trifaze olarak üretilmekte olup, topraklı prizler binalarda çamaşır makinesi, buzdolabı vb. elektrikli ev aletlerinde kullanılmaktadır. Konutlarda kullanılan elektrik prizlerinin gerilimi 400 volt, anma akımı 25 amperdir.
Elektrik prizlerinin sınıflandırılması
- Elektrik prizleri, uygulama şekline gore kapılı ve kapısız olarak ikiye ayrılır.
- Kurulum yöntemine gore, iki kategoriye ayrılırlar: yüz ve yerleşik
- Koruma derecesine gore nemli ortamda IP44 ve bina haricinde daha nemli ortamda IP45
- Tek bağlantılı üç fazlı priz ve iki bağlantılı üç fazlı priz