El testeresini iyi mi çalıştırırsınız?
Birçok çağıl ağaç işleme işi yeni elektrikli aletlere güvenip bu tarz şeyleri kullansa da, bazı durumlarda el testereleri daire testerelerden, İran testerelerinden, masa testerelerinden yada şerit testerelerden daha iyi çalışır. Bu çoğu zaman montaj işi için büyük parçalara gerekseme duyduğunuz durumlarda olur. Mesela, kasık ile dil içinde bir derz kullanıyorsanız ve eklemi vidalayıp yapıştırdıktan sonrasında fazladan bir tahta parçası kaldığını fark ederseniz, hizalamak ve düzeltmek için çeşitli el testereleri kullanabilirsiniz. , zımparalamaya ve zımpara makinesi kullanmaya gerek kalmamıştır.
Değişik tipte el testereleri
Genel olarak testereler dişlerin şekline nazaran iki kategoriye ayrılır: ön dişli testereler ve arka dişli testereler.
Geleneksel testereler çoğu zaman tahta saplı uzun, sağlam bir bıçağa haiz ön dişli testerelerdir.
Dişleri öne bakacak şekilde testere
Bu testere tipinin iki değişik modeli vardır, bazılarının bıçakları enine kesim yaparken bazılarının bıçakları boyuna kesim yapar. Testere bıçağındaki dişler, ağaç lifleri içinde sıkışmayacak şekilde şekillendirilmelidir. Uzunlamasına kesen testereler, fazlaca ince bir oluk oluşturan yada tüm dişleri düz bir çizgide sıralanacak şekilde ahşabı kesen bıçaklara haizdir. Daha derin dişlere haiz testereler talaşı ahşaptan daha kolay çıkarır. Bu testereler adından da anlaşılacağı suretiyle ahşabın dokusu yönünde ve boyuna kesim yapmak için kullanılır.
Pistonlu testereler, öteki testere türlerinin aksine, ahşabın damarına dik olarak ahşabı kesmek için kullanılır. Bu testerenin dişleri boyuna testerenin dişleri kadar uzun değildir ve dişleri düz bir çizgide değil, sağda ve soldadır.
Kes-kes testereler, bir marangoz yada marangozun yapmak istediği işin türüne nazaran hazırlayıp kullandığı marangozluk ve öteki ağaç işleri için en yaygın testere türleridir. Elektrikli aletlerle çalışmak daha azca fizyolojik enerji gerektirir, sadece ustalaşmış bir marangoz, dekupaj testereli bir marangozdan fazlaca çapraz kesme testeresiyle ahşabı daha süratli kesebilir.
Dişleri geriye dönük testere
Bu testere başka bir el testeresi türüdür. Bu testere çoğunlukla ahşap derzlerinden fazladan parçaların kesilmesi benzer biçimde ince ve ufak kesimler için kullanılır. Bu tip testerenin testere bıçağı, ön dişli testereye nazaran daha ince ve daha esnektir. Bu testerenin sapı çoğu zaman testere bıçağının uzunluğuna paraleldir. Bu testere, uzun kesimler için tasarlanmamıştır, sadece detaylı işleri kesmek için idealdir. Alçıpan yada alçıpan kesmek için kullanılan bir testere, daha keskin dişlere ve daha kuvvetli bir bıçağa haiz olan bu tür testerelere bir örnektir.
Dişi arkaya bakan testerenin en sık kullanıldığı durumlardan biri de bahsedilmiş olduğu benzer biçimde ahşap bağlantı yerlerinin fazla olan kısımlarını el testeresi ile kesmektir. Bu testerelerle keseceğiniz kısım ortalama 2 santimetre’dir ve fazlaca ince uçlu bir testere ile kesim açısı süresince kesilmelidir. Vulvanın fazla kısımlarını ve dil bağlantısını kesmek için keski kullanırsanız, onun bir kısmına yada kesmek istemediğiniz kısımlarına zarar verebilirsiniz ve bu yüzden kesmek istediğiniz kısım kesilmelidir. fazlaca dikkatli ve temiz bir halde kati. Bunun için fazlaca ergonomik yapmanız gerekiyor ki günümüzde birçok marangozun freze uçlarını kullanmasının sebeplerinden biri de bu. Freze bıçağına hususi bir kılavuz takarak, kırılgan temas için lüzumlu kesimleri kolayca yapabildiler ve artık eski şekilleri kullanmaya gerek kalmadı.
Evet

El testeresi kullanımını iyileştirmek için 18 ipucu
Bahsedilmiş olduğu benzer biçimde, el testeresi her marangoz için olmazsa olmaz bir araçtır ve birazcık pratikle en iyi neticeleri alabileceğiniz kolay ve kullanımı kolay bir yapıya haizdir. İşte kesme hassasiyetinizi ve sonuçlarınızı iyileştirmek için bazı ipuçları. Bizimle iletişime geçin:
Doğru testereyi kullanın
Değişik kesim türleri için üç değişik bıçak türü vardır. Enine kesim, uzunlamasına kesim ve hibrit diş şekli. Kumaşın uzunluğu süresince kesim yapmanız gerekiyorsa, ahşabı uzunlamasına kesmek için hususi olan kaba dişli bir demir testeresi kullanın. Dişler içinde enine kesim yaparken, enine kesme testeresi kullanmak en iyisidir. Dil ve oluk bağlantılarını yada valf kuyruklarını kesmek benzer biçimde işler yapıyorsanız, daha iyi bir netice elde etmek için bu vazife için hususi bir demir testeresi kullanın.
Kesim yerinin kırılgan şekilde işaretlenmesi
Kesim yerini dikkatlice ölçün ve işaretleyin. İşaretli çizgi, kesimi doğru yapmanıza destek olacak bir kılavuz görevi görür. Eski bilge alıntıyı hatırla: İki kez ölç, bir kez kes. Bu sayede ihtimaller içinde bir hata ve fazladan maliyet olasılığı en aza indirilir.
Lüzumlu teknik ve beceri ile kesim
Panter testerenizle, sapa en yakın dişlerden kesmeye başlayın. Bu şekilde, başlarken iş parçası üstünde en iyi kontrole haiz olmuş olursunuz. Kesimi ilerletmek için birkaç kısa kesme hareketi yapın.
Dekupaj testeresi kullanıyorsanız, saptan en uzaktaki (bıçağın ucuna daha yakın) daha ince tırtıklarla kesmeye başlayın.
Kesim çizgisi süresince ilerlediğinizden güvenli olmak için kılavuz olarak kullanmak suretiyle başparmağınızı yada parmak ekleminizi ahşap sehpanın sapına yerleştirin.
Kesimleri yavaş ve uygun bir hızda yapın
Acil etme. Oldukça fazla baskı uygulamanıza gerek yok, yalnız hafifçe bastırın. Oluğu kesmeye başladıktan sonrasında, sol elinizi bıçak üstünde kaydırabilene kadar birkaç kısa ileri vuruş kesimi derinleştirecektir. Motorlu testere ile kolay ve özgür bir hareketle tazyik uygulayın. Uzun bir vuruş kullanın, böylece her diş kendi payına düşeni alır. Kısa vuruşlar testereyi yavaşlatır bundan dolayı kesme işini yalnızca birkaç diş yapar.
Motorlu testereyi elinizde doğru şekilde iyi mi tutabilirsiniz?
Elinizi tabanca konumunda tutun, şu demek oluyor ki işaret parmağınızı ileri doğrultun. El testeresini bu şekilde tutmalısınız. Testere bıçağını elinizle döndürmeye yada itmeye çabalamayın. Elinizi rahat tutmak, doğru ve doğru bir kesim yapmanın anahtarıdır.
Bıçağı döndürmeyin
Testere bıçağını iş parçanıza dik tutun. Bıçağı döndürmekten kaçının.
Testerenin devamlı hareketi ile doğru kesim
Mümkün olmasıyla birlikte uzun ve devamlı vuruşlar kullanın. Bu, bıçağın ömrünü uzatacak ve bıçağın talaşı daha kolay sıyırmasına destek olacak yavaş ve yumuşak bir kesimle sonuçlanarak daha eşit ve muntazam kesmenize destek olacaktır.
İşi sıkıca düzeltin
İş parçanızı iyi sabitleyin ve koruyun. Bunker kesme yada ondan sonra pişman olabileceğiniz herhangi bir şeyden kaçınmak için iş parçasının arkasını iki kez deneyin. Tırnaklarınızın kısa olduğundan güvenli olun ve kesim çizgisinin yanında olabilecek her şeyi çıkarın.
Çit ve konveyör kullanımı
90° yada 45°’lik bir açı gerekiyorsa bir taşıma kutusu kullanın. Uzun bir kesim yapıyorsanız, testereyi yolunda tutmak için kesim çizgisi süresince 2×4’lük bir kelepçe tutun.
Kesim yerinin doğru tahmini
Düz bir kesim yapmak için testerenin nereye gitmesini istediğinize odaklanın, nereye gideceğine değil.
Talaşların fırlamasını önlemek için seçilen alanı yapıştırın
Talaş atlamasını önlemek için kesim çizgisinin her iki tarafında maskeleme bandı kullanın. Kesmeden ilkin talaşı daha da azaltmak için, kesme esnasında işaretleme bıçağını döndürün.
Daha iyi performans için keskin bir testere kullanın
Tüm kesme aletleri mümkün olduğunca keskin olmalıdır ve motorlu testereler de kural dışı değildir. Testere bıçağı muntazam olmalı ve diş aralığı ayarı kafi olmalıdır. Körelmiş yada bükülmüş bıçakları bileyin yada değiştirin.
Çalışırken testere bıçağının itina ve dikkati
Testere bıçağınızın bakımını yapmak ve çalışırken sizi korumak için, testere korumasına dikkat ettiğinizden güvenli olun. Motorlu testere koruması ek olarak el testerelerini saklamanın ve gizleme esnasında keskin tutmanın iyi bir yoludur.
Bölünmüş bahçe hortumlarını kolayca kullanarak bir testere siperi yapabilir yada mağazadan satın aldığınız makasları kullanabilirsiniz.
Temiz bir testere kullanın
Tüm aletler, temiz ve kuru olduklarında en iyi şekilde çalışır. Kirleri bıçaklardan uzak tutun. Kirli bıçakların kırılma ve paslanma olasılığı daha yüksektir. İş parçası üstünde sertleşmemiş yapıştırıcı var ise testereyi kullanmayın. Islak tutkal, testere dişinin düşmanıdır. El testeresinin paslanmasını önlemek için uygun bir yerde saklayın.
Testere bıçağını bileyin
Testere bıçakları elle keskinleştirilebilir ve ayarlanabilir, sadece bunun için hususi aletler gerekir. Yanlış yapmak bıçağa zarar verebilir, sadece yavaş bir testere işinizi mahvedebilir.
Düz bir kesim için talimatları doğru şekilde uygulayın
Düz bir kesim yapmakta zorlanıyorsanız, 2×4 yada başka bir düz tahta parçası kullanabilirsiniz. 2×4 tahta parçasını kesim çizgisi süresince tutmak, gerçek ve pürüzsüz bir kesim sağlar. Bu, testerenin onu kesimle hizalı tutması için bir kılavuz görevi görür.
İş tamiri
Kimi zaman ahşap, bıçağın kesilmesini ve bükülmesini önlemek isteyen iç gerilimlere haiz olabilir. Bu çoğu zaman tahtayı uzunlamasına kestiğinizde olur. Boşluğa kolay vidalar takılırsa, boşluğu açık tutarlar.
Doğru pozisyonda durun
Beden konumlandırma, parçanın düz bir halde kesilmesi ve rahat bir halde kesilmesi için tehlikeli sonuç öneme haizdir. Keserken, vücudun bıçağı saptırmaya yönelik naturel eğilimine karşı koymak için dirseklerinizi vücudunuza yakın tutmanız önemlidir. Bu, bıçağın dönmesini ve eğilmesini önlemek için de gereklidir.