Evinizi veya iş yerinizi yenilemeyi planlıyorsanız ya da yeni evinizi tasarlıyorsanız, işinizin en önemli adımlarından biri doğru zemin seçimidir. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun parkeyi seçmelisiniz. Doğru döşemeyi seçmek, evinizin değerini ve görsel etkisini büyük ölçüde artırabilir. Bu yazıda, zemin türlerini ve her birinin avantajlarını ve dezavantajlarını açıklıyoruz.
Ahşap zemin

Çekicilik ve güzelliğin yanı sıra laminat parkeler de oldukça dayanıklıdır. Ahşap zeminleri defalarca boyayabilir ve istediğiniz renge dönüştürebilirsiniz. Parke zeminler diğer seçeneklere göre daha pahalıdır. Ancak laminat parke, dayanıklılığı ve güzelliği nedeniyle birçok kişinin tercihi haline geldi. Laminat parke genellikle tek bir kütükten kesilir ve kurulumdan sonra düzgün ve güzel bir görünüme sahip olacak şekilde seçilir. Parke zeminler meşe ve ceviz gibi sert ağaçlardan yapılmıştır. Geçmişte ahşap zeminler sürekli bakım gerektirirken, günümüzün birçok zemini suya, neme, darbelere ve çizilmelere karşı dayanıklıdır. Ancak laminat parke genellikle ıslak hacimlerde veya evin mutfak ve banyo gibi bölümlerinde kullanılmaz ve sadece yatak odaları veya oturma odaları için uygundur. Zamandan tasarruf etmek ve yüzey kalitesini artırmak için, laminat parke döşemeniz için profesyonel bir tesisatçıdan yardım almak en iyisidir.
Laminat zeminler

Laminat zeminler ahşap, fayans veya taş gibi görünebilir. Laminat zeminler genellikle geleneksel zeminlere göre daha az bakım gerektirir. Fiyat açısından laminat parke ekonomik bir seçenektir. Laminat zeminler çizilmeye, neme ve suya dayanıklıdır ve iyi ses ve ısı yalıtkanlarıdır. Bu sebeplerden dolayı laminat parke birçok hayran kazanmıştır. Laminat parke, dikdörtgen veya kare paneller olarak üretilir. Bu zemin kaplamaları montajı kolaylaştıran çiftler halindedir (erkek ve dişi). Görünüşte laminat parkenin dalga deseni çam, akçaağaç, kiraz, meşe ve diğer sert ağaçlara benzer. Bu zeminler mermer, traverten vb. taş çeşitleri gibi diğer tasarımlarda da üretilmektedir. Dayanıklı ahşap zeminler banyo ve mutfaklara da döşenebilir.
PVC döşeme

PVC döşeme çok dayanıklı ve ekonomiktir. PVC döşeme, lüks bir görünüm ve dayanıklılık arayan, ancak uygun fiyatlı bir seçenek arayan insanlar için harika bir seçimdir. PVC döşeme, tek parça veya rulo halinde mevcuttur. PVC yer döşemesinin avantajlarından biri de suya, çizilmeye ve lekeye dayanıklı olmasının yanı sıra görünüş olarak da güzel olmasıdır. PVC yer döşemesi, mutfak ve koridor gibi trafiğin yoğun olduğu alanlar için uygun bir seçimdir ve kolayca döşenebilir. PVC döşeme renkleri de çeşitlidir. PVC kapak ayrıca leke tutmaz ve yüzeyinin zamanla zımparalanmasına gerek yoktur. PVC yer döşemesi satın alırken üzerinde çizilmez bir tabaka olmasına dikkat ediniz. Bu tabaka zeminlerin yüzeyine uygulanır ve malzemesi şeffaf poliüretan kaplamadır. Bu katman zemini suya, çizilmelere ve aşınmaya karşı dayanıklı hale getirir. Ayrıca, bazı PVC zeminler pahalı ahşap ve taşları andırarak onlara lüks bir görünüm verir.
beton zemin

Zemini betonla kaplamanın genellikle iki yolu vardır. Geleneksel yöntem, yüzeyi düzgün bir beton tabakasıyla kaplamaktır. Diğer bir yöntem ise, seramik karoların belirli ebat ve ebatlarında satılan basınçlı beton zeminler kullanmaktır. Beton zeminler çok dayanıklı ve dayanıklıdır. Bu tip döşeme, uygun şekilde kurulur ve bakımı yapılırsa uzun yıllar dayanabilir. Bununla birlikte, beton zeminler diğer zemin türleri kadar çok yönlü değildir. Görünüm açısından modern tarzdaki evler için uygun olan bu döşeme türü; Ancak bu döşeme türü, klasik evlerin tarzına yakışmaz.
Bu malzemenin sağlamlığı ve dayanıklılığı biraz sorun olabilir. Beton zemin yüzeyi çok sert ve güçlüdür. Bu zeminlere düşmek insanları ciddi şekilde yaralayabilir. Bu katlara düşen nesnelerin kırılma olasılığı da yüksektir. Bu nedenle çocukların veya yaşlıların bulunduğu yerlerde veya bulaşıkların düşme ihtimalinin olduğu mutfaklarda beton zemin kullanılması önerilmez.
epoksi zeminler

Epoksi zeminler ayrıca reçine veya polimer zeminler olarak da bilinir. Bu döşeme modeli, reçine ve sertleştirici kombinasyonundan yapılmıştır. Epoksi beton, ahşap, fayans ve daha birçok yüzeye uygulanabilir. Epoksi zeminler, aşırı yüksek veya düşük sıcaklıklara, yoğun insan ve araç trafiğine, kimyasallara, yağa vb. uzun yıllar soyulmadan ve aşınmadan dayanması gereken yüzeyler için uygun bir seçenektir.
Epoksi tüm yüzeye dökülerek homojen bir tabaka oluşturduğu için diğer bazı döşeme türlerinin aksine ek yeri, boşluk veya çatlak oluşmaz. Sonuç olarak, zeminden hiçbir kirlilik veya bakteri ortama aktarılmayacaktır. Epoksi zeminler suya ve leke tutmaz. Laminat parkeler gibi diğer bazı zemin türlerinin aksine, epoksi nem ve su ile temas sonucu solmaz veya leke tutmaz. Üzerine bir şey döküldüğünde kolay temizlenir ve leke bırakmaz.
3 boyutlu zemin

Günümüzde 3D zeminlerin kullanımı popüler hale geldi. 3D zeminler aslında bir tür epoksi zemindir; İzleyiciye 3 boyutlu zemin izlenimi vermek için görüntü katmanının 3 boyutlu zemin katmanlarının içine yerleştirilmesi farkıyla. 3D zemin kaplamanın yaratıcı tasarımı, verimliliği ve sağlamlığı, alışveriş merkezlerinde, salonlarda, ofislerde ve evlerde kullanımını her geçen gün artırmıştır. 3D epoksi zemin döşeme işlemi, yüzeye kendiliğinden yayılan bir astar tabakasının uygulanmasıyla başlar. Daha sonra istenilen görüntü yüzeye yapıştırılır. Bir sonraki adımda, görüntünün derinliğini daha iyi tanımlamak için görüntü katmanına iki bileşenli şeffaf bir epoksi veya poliüretan uygulanır. Son aşamada, yüzeye bir arka koruyucu vernik tabakası uygulanır. Gördüğünüz gibi zeminlerde poliüretan ve vernik kullanımı oldukça yaygın, bu nedenle poliüretan ve verniklerin karşılaştırıldığı yazımızı okumanızı öneririz.
Sıkça Sorulan Sorular
Bir ev için en uygun zeminler hangileridir?
Kişilerin kişisel zevklerine ve bütçelerine göre PVC, laminat veya laminat parke gibi seçenekler ev için uygun olabilir.
Evdeki son döşeme nedir?
En yeni modellerden biri de ev ortamına çekici bir hava katan 3D döşeme.