Döşemeler ve zeminler
Rustik tarza ilgi duyanlardansanız iç dekorasyonunuzda ve dekorasyonunuzda ahşabı organik bir halde kullanmanızı tavsiye ederiz. Ahşabın organik bir halde kullanımı, hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilen kütükler yada kalas yada levhalar halinde kesilmiş kütükler şeklinde olabilir. Döşeme, ahşap yapılar inşa etmek için levha kullanmanın en mühim unsurlarından biridir. Döşemeler masa, dolap, bank vb. yapımında kullanılır. Ek olarak panellerin epoksi, cam ve metal ile kombinlenmesi oldukça yaratıcı ve güzel olacaktır.
tahta nedir?
Döşeme, kelime anlamı olarak döşeme anlamına gelir, sadece onu hazırlamanın yolu, uzunluk yada genişlik olarak değişik kalınlıklardaki kalasları kesmektir. Kalaslar kalaslara kesildiğinde, ahşabın kenarları orijinaliyle aynı kalır; Şu demek oluyor ki kenarlarını düzeltmez ve ahşabın organik pürüzlülüğü ona hususi bir güzellik verir.

Açık oturum yapma yöntemi
Kalas kullanmak için minimum bir düz yüzeye haiz olmaları gerekir; Bu yüzden ağaç işleme işleminin ön kesimi kafi olmayıp, kesim sonrası levhanın kurutulması sürecinde kalas bozulma olur; Bu yüzden, bir kalas, yüzeyi düzleştirilmeden direkt kullanılamaz ve zemin tesviye işlemini kullanarak yüzeylerden birini yada her ikisini düzeltmeniz gerekir.
Ahşabın yüzeyi rende ve toprak zemin kullanılarak minik kısımlarda düzeltilir, sadece daha büyük kısımlarda CNC tezgahları benzer biçimde operatör yuvasından daha büyük olabilen emek verme genişliği sebebiyle aşırı taşlama yada zımparalama da kullanılmalıdır.

Döşeme makineleri ve araçları
CNC ile kalas yüzeyini düzleştirmek için ilkin torna bıçağını hazırlayıp makineye monte etmeniz gerekiyor arkasından ileri geri hareketi ahşap yüzeyinde tekrarlayarak yükleme işlemi yapılıyor. Emek vermeyi tamamladıktan sonrasında kalan çizgileri rende yada zımpara kağıdı ile düzeltebilirsiniz.
Döşeme yüzeyini düzleştirmenin başka bir yöntemi, en ucuz ve en yaygın yöntemlerden kabul edilen aşırı buzlu döşeme kullanmaktır. Bunun için düz bıçak adında olan hususi bıçaklar kullanmanız gerekir.
Aşırı taşlama ile ahşap yüzeyin eşit şekilde yüklenmesi mümkündür. Ahşap açık oturum kullanımının yaygınlaşması ile beraber alınması ihtiyaç duyulan önlemlerden biri de ahşap ustalarının kullandığı levhaların yer döşemesidir.Cnc makinalarının olmaması, ekipman eksikliği ve süre darlığı sebebiyle el ile şablon kullanımı, el ile taşlama ve döşeme yüzeyi parlatma bıçakları.

ustura nedir
Daha ilkin de belirttiğimiz benzer biçimde torna bıçağını çıkıntıya tutarak yükleme işlemini kolayca gerçekleştirebilir ve ahşabın yüzeyini muntazam ve muntazam hale getirebilirsiniz.
Bir ustura ile iyi mi çalışılır
Çoğu zaman, bir iş parçasına biçim vermeden ilkin, yüzeyleri pürüzsüzdür ve pürüzlerden arındırılmıştır. Bir iş parçasının üst yüzeylerinin çıkarılmasına zemin planyalama denir. Bu işlem dikey, yatay ve üniversal bir freze makinesi kullanılarak gerçekleştirilebilir.
1- Yatay freze ile döşeme
Bahsedilmiş olduğu benzer biçimde, parçanın yüzeyi yatay bir freze makinesi kullanılarak parlatılabilir. Bunun için makine ve iş parçası ayarları dahil olmak suretiyle temel gereksinimlerin sağlanması gerekir.
Bir arsa zemini için ilk adım, zemin kaplama işlemi için ön koşulları ve lüzumlu ayarları hazırlamaktır.
2- Dik freze ile zemin kaplama
Daha ilkin bahsedilmiş olduğu benzer biçimde, yatay bir freze makinesine ek olarak bir dikey freze makinesi ile zemin tesviyesi de mümkündür. Dikey freze makinesindeki zemin taşlama aletleri, bir bıçak zemin taşlama aleti ve bir parmak taşlama bıçağı ihtiva eder.
Dikey freze makineli zeminlerde mühim noktalar:
Dikey freze makinelerinde ön freze bıçağı ile yerin tesviye edilmesi sürecinde, en büyük talaş hacminin taşlama bıçağının çevresel kenarları ve taşlama bıçağının alt kenarları süresince alındığına dikkat edilmelidir. Çoğu zaman azca oranda talaş alınır ve yüzeyi temizlemek ve talaşları çıkarmak için kullanılır.
Alet emek verme yüzeyiyle iyi mi temas eder?
Mengenenin doğru kapatıldığından güvenilir olduktan, taşlama makinesini ayarladıktan ve makineyi çalıştırarak güvenlik noktalarını denetim ettikten sonrasında ekip iş parçasının yüzeyine aşağıdaki şekilde dokundurulabilir:
İstenen yüzey ile öğütme bıçağı arasına karbon benzer biçimde ince kağıt kullanarak ve öğütme bıçağını emek verme yüzeyine yavaşça yaklaştırarak, öğütme bıçağı kağıtla temas ettiğinde, öğütme bıçağının iş ile temas halinde olduğu söylenebilir yada minimum kağıdın kalınlığına eşit bir mesafe var.
Oyma zemin bıçağıyla çalışırken mühim noktalar
Taşlama makineleri güvenlidir sadece güvenli olmalarına karşın riskleri de vardır ve bu riskler çoğunlukla kullanıcının güvenlik ipuçlarına uymamasından, bir kısmı da makine ile ilgilidir. Süratli ekip dönüşü, talaş atma ve iş parçasının doğru olmaması dahil, bu da ucun fırlamasına yada takımın kırılmasına niçin olabilir.
Emek harcama esnasında risklerin takip edilerek en aza indirilebilmesi için yavaşlama risklerine niçin olabilecek hataları aşağıda listeledik.
Herhangi bir marangozluk yada endüstriyel iş yaparken ve tehlikeli alet ve makinelerle çalışırken, öbürlerinden ilkin dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan en mühim şey eldiven, gözlük ve kulak tıkaçları benzer biçimde güvenlik ekipmanlarının kullanılmasıdır.
- Makinedeki gevşeklik, dilimleme esnasında aletin kırılmasına niçin olabilir.
- Yüzey kalitesinin düşmesine yada aletin kırılmasına niçin olabilen, gelen kuvvetler sebebiyle aletin bükülmesi.
- Alt diziler olarak kullanılan blokların yanlış kullanımı.
- (Sertlik) Alet, iş parçası ve bağlama sistemi ile ilgili olabilen, uygulanan bir kuvvet sebebiyle deformasyon olmaması.
- Maşaların yüzeyi talaşlardan arınmış olmalı ve parçayı tamamen ve sıkıca örtmelidir. Taşın oturma yeri olarak kabul edilen yer tamamen temiz ve muntazam olmalıdır.
tavsiye: Unutulmamalıdır ki, kesme derinliği miktarı ve ilerleme miktarı oldukça fazla ise, taşlama bıçağının ekseni bükülecek ve taşlama bıçağının her dönüşünde darbe uygulanmasına ve olasılığa niçin olacaktır. taşlama bıçağının dişinin kırılması ve pürüzlü bir emek verme yüzeyine haiz olması. Bir öteki husus da takımın iş parçası yüzeyindeki hareketinin devamlı olması ve kesme işlemi esnasında durdurulması iş parçasında bir çukur oluşmasıdır. Taşlama bıçağı emek verme ucuna ulaşırsa, iş yerindeki taşlama bıçağını yük vermeden hareket ettirirsek bu işlem yanlış olur ve parça yüzeyinin muntazam olmamasına niçin olur.
Zemin ve işleme için soğutucu akışkan kullanımı
Soğutma sıvıları, metallerin kesilmesi, parlatılması yada şeklinin değiştirilmesi esnasında soğutma ve yağlamadan görevli maddelerdir. Soğutucu akışkanların avantajları ve işlevleri içinde şunlar yer alır:
- Doldurma bıçağına talaşların yapışmasını önleyin
- Otomasyon ve zeminler tarafınca üretilen ısının azaltılması
- Sürtünme direncini azaltın ve böylece boşa harcanan enerjiyi azaltın
- Ekip ömrünü artırın
- şekillendirilmiş yüzeyin kalitesi üstündeki tesiri
- İş parçalarının, aletlerin ve makinelerin paslanmasını önleyin
Su verme malzemeleri seçilirken aletin malzemesi, iş parçasının malzemesi ve kesme yöntemi dikkate alınmalıdır. Kesme sıvısını işleme alanına püskürtmenin doğru yolu, kesme sıvısının tam olarak kesici takıma uygulanması ve talaşın taşlama alanından uzaklaşmasına niçin olacak şekilde olmalıdır. Soğutucu, tedavi alanı üstünde bolca oranda ve devamlı olarak akmalıdır. Kesme yağları, delme yağları, sabunlu su ve soda solüsyonu en iyi soğutma sıvılarından bazılarıdır.