Döner delme nedir?
Döner matkap, çeşitli yüzeylerde dairesel kesimler yapmak ve geleneksel bir matkaptan daha büyük delikler oluşturmak için kullanılan bir matkap türüdür. Endüstriyel kullanımın yanı sıra genel inşaatlarda da kullanılan bu matkap türü, duvar ve tavanda delik açmak, armatür, kablo geçişleri, borular takmak ve dekoratif aksesuarlar yapmak için kullanılabilir.
Döner matkaplar piyasada çeşitli markalarda mevcuttur ve tek tek yada hırdavatçılardan toplu olarak satın alınabilir. Bu matkap değişik tiplerde mevcuttur ve en yaygın olanı metal bir silindir üstündeki dairesel matkaptır. Bu matkabın tamburu, bir ucunda üç delme sistemine montaj için bir şaft bulunan bir aks üstüne monte edilmiştir. Sondaj tamburu keskin dişlere haizdir ve tüm gövdesi çelikten yapım edilmiştir.
Bazı döner matkaplarda, matkabın merkezinden çıkıntı meydana getiren bir mil (durağan(durgun) yada çıkarılabilir) bulunur. Pivotun ana işlevi, iş parçasını delerken matkap ucunun hizalanmasına ve yönlendirilmesine destek olmaktır. Bu zımba, dairesel kesimden ilkin iş parçasında ön delme ihtiyacını ortadan kaldırır.
Bu kılavuzda döner matkapla iyi mi çalışılacağı gözden geçirilmiş ve doğru kullanım için bilmenizde fayda olan ipuçları verilmiştir.

Döner delme yöntemi
Döner matkap, adından da anlaşılacağı benzer biçimde, bir emek harcama yüzeyinde dairesel kesim yapmak ve öteki matkap uçlarından daha büyük bir delik oluşturmak için tasarlanmıştır. Öteki birçok aksesuar benzer biçimde yüksek kaliteli bir dairesel matkap seçmenin anahtarı, dayanıklı yapı, yüksek kaliteli malzemeler ve duyarlı işlemedir.
Dişlerin şekli ve genel şekli dahil olmak suretiyle döner ucun özellikleri, kesilecek yüzeyin malzemesine bağlıdır. Sadece bir çok vakit saygı duyulan markaların tüm döner spor ayakkabılarının ortak özellikleri vardır.
Dairesel matkap adından da anlaşılacağı benzer biçimde bu matkap çeşitli malzemeler üstünde dairesel kesimler yada büyük delikler açmak için kullanılır. Bu matkap, bir gazlı matkapla karşılaştırıldığında daha yüksek bir hıza haizdir (Gazlı yada matkap nedir makalesini okumanızı tavsiye ederiz) ve oldukca keskin dişlerle dış yüzeyi keskinleştirir ve netice olarak atıkları azaltır. Değirmenler, üstünde çalışmış oldukları araç-gereç türüne nazaran MDF değirmenleri, ahşap değirmenleri, seramik fabrikaları, çelik fabrikaları ve cam fabrikaları benzer biçimde ayrılır.
Genel bir kaide olarak, dairesel bir burgunun silindirik duvarı aletin iç çapından daha incedir. Bu özellik, dişler ile emek harcama yüzeyi arasındaki sürtünmeyi azaltır ve yara oluşturmak için daha azca kuvvet gerektirir. Netice olarak delme işlemi esnasında ekip motoruna daha azca tazyik uygulanır.
Delik çapı döner matkabın genişliğine bağlıdır. Levhaların yüzeylerinde çoğu zaman dairesel bir matkap ucu kullanılarak dairesel kesimler yapılır. Piyasada değişik uzunluk, derinlik ve çaplarda yuvarlak matkaplar mevcuttur ve dairesel matkap ne kadar derin olursa, kalınca yüzeylerde o denli temiz kesim yapar.

Bazı döner matkaplar, şaft isminde olan bir parça ile satılır. Bazı döner matkapların haiz olduğu öteki özellikler şunlardır:
- Seramik ve inşaat malzemelerini kesmek için elmas dişler
- Ağır hizmet tipi işler ve sıkıntılı malzemeler için ağır hizmet tipi yapı
- Galvanizli demir, cam elyafı ve Formika levhalar benzer biçimde malzemeleri delmek için karbür dişler.
- Yüzeyleri süratli ve kolay bir halde kesmek için ince diş kalınlığı
- Aşırı delmeyi önlemek için matkabın tabanında bir kenar

Uygulamaya nazaran döner matkap türleri
Matkap ucu
Bir aks kullanılarak bir matkaba tutturulmuş keskin dişlere haiz bir silindir şeklinde ahşapta dairesel delme. Dairesel matkap değişik boyutlarda mevcuttur ve lüzumlu daire çapına nazaran seçilmelidir.
Cam ve seramik için döner matkap
Elmas kaplı matkaplar, yüksek emek harcama hassasiyetleri sebebiyle cam ve seramik kesimlerinde kullanılmalıdır.
Beton döner matkap
Beton matkap uçları, yüksek karbonlu alaşımlı çelikten ve tungsten karbür benzer biçimde sert ve dayanıklı malzemelerden yapılmıştır. Bu matkapların ısıya dayanıklı olması gerekir, bu yüzden dişleri çoğu zaman elmasla kaplanır ve bunlara elmas taşlama makineleri de denir.
Değişken yada kademeli döner matkap
Değişken dairesel matkap olarak da adlandırılan kademeli dairesel matkap, gövdesi üstünde iki kol ve bir stepperden oluşmaktadır. Kademeli matkaplar ek olarak piyasada yuvarlak ahşap matkaplar olarak değişik boyutlarda mevcuttur ve lüzumlu dairenin çapına nazaran seçilmelidir.

Diş bazında döner delme çeşitleri
Döner matkaplar, dişlerin şekline nazaran değişik tiplere ayrılır:
Testere ağızlı dişler, açılı dişleriyle daha çok delme gücüne haizdir ve ahşap, plastik ve yumuşak metaller benzer biçimde yumuşak yüzeyleri kesmek için kullanılır.
Kare kenarlı dişler daha kalındır ve beton, taş ve cam benzer biçimde sert yüzeyleri delmek için kullanılır. Elmas kaplı matkapların çoğu zaman sert yüzeyleri kesmek için kullanıldığını anlatmaya gerek yok.

Döner matkapla iyi mi çalışılır
Cam, plastik, seramik, metal, organik ve işlenmiş ahşap benzer biçimde her türlü araç-gereç için, temiz ve ustalaşmış bir kesim elde etmek için hususi matkaplar ve değişik delme teknikleri kullanılmalıdır. Bir döner sondaj kulesi operatörünün bilmesi ihtiyaç duyulan mühim noktalar ve genel teknikler alttadır.
Doğru matkabı kullanın
Şarj edilebilir matkap, ufak kalınlıktaki yumuşak malzemeler için uygundur ve minimum alet voltajı 14V olmalıdır.
Güvenlik ekipmanı kullanın
Döner matkapla çalışmaya başlamadan ilkin koruyucu gözlük, maske ve koruyucu eldiven benzer biçimde lüzumlu güvenlik ekipmanlarını kullanmalısınız.
Dar giysiler giymeyin, takı takmayın ve uzun saçlarınız var ise toka yada elastik bantlarla arkadan bağlayın.
Matkap üstüne oldukca fazla baskı uygulamayın
Emek vermeyi hızlandırmak için matkaba oldukca fazla bastırmayın. Temiz bir kesimin anahtarı, alet üstünde nazik ve sıkı bir baskıdır. Yavaşça kesmeye başlayın ve arkasından dönüş hızını kademeli olarak artırın.
Çukur derinliğinin belirleyici faktörleri
Ucun güç seviyesine ek olarak, delik derinliğinde sınırlayıcı bir unsur, matkap ucu tasarımının türü ve kesme malzemesini çıkarmak için iyi mi ayarlandığı olabilir.
Bir çok vakit, kesilen araç-gereç matkabın içine sıkışabilir ve emek harcama yüzeyinin daha derinlerine inmesini engelleyebilir. Bundan dolayı bazı marangozlar matkap ucunun içini temizlemek için tornavida yada benzeri aletler kullanırlar.
Bazı döner matkaplar, çalışırken bıçağın sıkışmasını önleyen matkap gövdesinde bir hız aralığına haizdir.
Döner burguların daha gelişmiş modelleri, eksen çevresinde dönen ve kesilen malzemenin içeri sıkışmasını önleyen bir yaya haizdir.
uygun kesme açısı
Değirmenin dairesel kesimi, matkabın sıkışmasını ve delme motorunu yakmasını önlemek için emek harcama yüzeyine kesinlikle dik ve 90 derecelik bir açıda olmalıdır.
Sert yüzeylerde dairesel kesimler yaparken, matkabın kaymasını önlemek için bir mil kullanmak en iyisidir. Aks çoğu zaman değiştirilebilir yada çıkarılabilir ve delme tamburunun ortasına yerleştirilmiştir. Bu parça matkap gövdesinden 10 ila 30 mm daha yükseğe yerleştirilmiştir ve ek olarak kesilen parçaları geri çekmek için bir yay içerebilir.
Temiz dairesel kesim
Dairesel bir matkapla dairesel bir kesim yaparken, emek harcama yüzeyinin karşı tarafındaki kesme kenarları düzensiz ve pürüzlü olabilir. Bu problem, matkabın kalınlığından ve dolayısıyla büyük oranda kesme malzemesinden doğar.
Bu problemi çözmenin en iyi yolu, tezgahın bir tarafının yarısını kesmek ve arkasından öteki tarafını birkaç milimetre kesmektir. Son olarak tezgahın öteki kısmını istenilen derinlikte kati.